_________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g
Mam znajomego księgowego, który twierdzi, że CIT jest powszechnie omijany. Wyprowadza się pieniądze na firmy powiązane z rodziną itp. CIT płacą duże spółki z o.o. typu Siemens itd. Kiedyś taką listę spółek płacących duży CIT nazywało się pieszczotliwie listą jeleni
Wojna handlowa cd. Przewidywalna gospodarka Chin InternetowyKantor.pl - Biznes 17 kwi 2018, 13:35
Amerykanie zamiast ceł zaczynają ograniczać dostęp chińskich spółek do zaawansowanych technologii. Gospodarka Chin rozwija się zgodnie z planem. Kolejny krok w wojnie handlowej
Cła nie są jak widać jedynym elementem, który może zostać wykorzystany w takim sporze. Amerykanie zaczęli egzekwować właśnie karę nałożoną na ZTE - chińskiego giganta telekomunikacyjnego. Co prawda powodem jest eksport technologii importowanej z USA do Korei Północnej i Iranu. Nie zmienia to faktu, że konsekwencje nie byłyby tak duże, gdyby nie zaogniają się spór handlowy. Amerykanie dążą do zmniejszenia eksportu zaawansowanych technologii do Chin, gdyż nie mają kontroli nad ich dalszym wykorzystaniem. Biorąc pod uwagę, że wojna przechodzi poza cła można spodziewać się, że odpowiedź Chin również będzie mocna. Analitycy obawiają się uderzenia w amerykańskie obligacje.
Dziwne, ale chyba już nikt się nie przejmuje perspektywą wojny handlowej z Chińczykiem?
my się przejmujemy bo chińczyk nie będzie u nas kupował .... benzyny ??
Chińczyk ma już w doopie benzynę- stawia na elektryczność i ekologię były wklejane artykuły Chiny przeskoczą wszystkich i żadne cła tego nie zmienią
ps swego czasu byłem w Chinach i wiem co mówię piszę
Tego rodzaju rzeczy jak wzywanie ludzi żeby "Kupowali polskie", tak jak przedwojenny slogan, który głosił "Nie kupuj u Żyda", to również nie wygląda dobrze - oceniła żona byłego ministra spraw zagranicznych Anne Applebaum.
Zawsze możemy liczyć na życzliwy komentarz pani Ani
ale Ty się ostatnio stałeś agresywny żadnej tolerancji- no żadnej
wczoraj rozmawiałem z babką która ponad 20 lat pracuje w pałacu prezydenckim i mówiła że Kwaśniewska to fajna babka , Kaczyńska też była ok , ale jak by Komorowski wygrał II kadencję to by się trzeba było zwolnić , bo ta Aneczka to diabeł w owczej skórze
wczoraj obejrzałem film "Snajper" w reżyserii Clinta Eastwooda jestem pod wrażeniem spodobała mi się przemowa ojca Chrisa Kyle'a o owcach wilkach i psach pasterskich ale nadal nie popieram polityki USA
_________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g
Tym gorzej dla Tuska, mogli tanim kosztem zrobić sobie dobry pijar a nie potrafili wykorzystać taniej sztuczki co Tusk miał w głowie? ch.. du.. i kamieni kupa
NOKAUT. Reakcja Anity Werner bezcenna. Czarnoskóry pięściarz opowiada, że czuje się w Polsce bezpiecznie, broni Marszu Niepodległości i krytykuje słowa Verhofstadta. GENIALNE. W reżyserce załamanie nerwowe, przecież nie tak miało być.
Tym gorzej dla Tuska, mogli tanim kosztem zrobić sobie dobry pijar a nie potrafili wykorzystać taniej sztuczki co Tusk miał w głowie? ch.. du.. i kamieni kupa
Dokładnie tak :-) Tusku oczy ze zdziwienia otwiera, jak mógł ściemniać pozytywnie za ułamek tego co przeje...ł, a mimo takiej prostoty i tak był za głupi żeby na to wpaść :-)
NOKAUT. Reakcja Anity Werner bezcenna. Czarnoskóry pięściarz opowiada, że czuje się w Polsce bezpiecznie, broni Marszu Niepodległości i krytykuje słowa Verhofstadta. GENIALNE. W reżyserce załamanie nerwowe, przecież nie tak miało być.
Qrde, załadowałem się na full w PZU i PKOBP w dołku i nie mam kasy na kupno kolejnych okazji inwestycyjnych Z drugiej strony dobrze trafiłem, bo już 5 i 6% na plusie, ale są kolejne fajne spółki do kupna Słyszałem, chyba na UFO pisali i na Bankierze, że Getback zaniżają przed odpałem i zaraz startujemy
Ale żeby kur... aż tak wyje..bać inwestorów, metodą zebrać kasę od indywidualnych graczy i od największych funduszy, następnie za tę kasę sprzedać swoje własne niespłacalne zadłużenie za wysoki % wartości, następnie sprzedać akcje i zostawić firmę na lodzie, to qr.... tragedia jak można być takim ch...jem. Ciekawe czy gościu beknie za to? Chyba pytanie retoryczne, pewnie rok wcześniej zanim Getback powstał najlepsze kancelarie opracowały plan jak to zrobić "legalnie", tfu
Sam nawet nie obserwowałem akcji tego czegoś zgodnie z reko będącego znacznie dłużej na rynku Realisty, żeby żadnych spółek Czarneckiego nie tykać nawet kijem... Wielkie dzięki
Czarnecki sprzedał wszystkie akcje GetBack za 825 mln zł konsorcjum funduszy private equity (z Abris Capital na czele), a oni po roku to dopiero uplasowali na giełdzie, i wyciągnęli z tego od ludzi. natomiast faktycznie ciekawe ile i kiedy kupili tych wierzytelności od getinu.
Qrde, załadowałem się na full w PZU i PKOBP w dołku i nie mam kasy na kupno kolejnych okazji inwestycyjnych Z drugiej strony dobrze trafiłem, bo już 5 i 6% na plusie, ale są kolejne fajne spółki do kupna Słyszałem, chyba na UFO pisali i na Bankierze, że Getback zaniżają przed odpałem i zaraz startujemy
Ale żeby kur... aż tak wyje..bać inwestorów, metodą zebrać kasę od indywidualnych graczy i od największych funduszy, następnie za tę kasę sprzedać swoje własne niespłacalne zadłużenie za wysoki % wartości, następnie sprzedać akcje i zostawić firmę na lodzie, to qr.... tragedia jak można być takim ch...jem. Ciekawe czy gościu beknie za to? Chyba pytanie retoryczne, pewnie rok wcześniej zanim Getback powstał najlepsze kancelarie opracowały plan jak to zrobić "legalnie", tfu
Sam nawet nie obserwowałem akcji tego czegoś zgodnie z reko będącego znacznie dłużej na rynku Realisty, żeby żadnych spółek Czarneckiego nie tykać nawet kijem... Wielkie dzięki
Czarnecki sprzedał wszystkie akcje GetBack za 825 mln zł konsorcjum funduszy private equity (z Abris Capital na czele), a oni po roku to dopiero uplasowali na giełdzie, i wyciągnęli z tego od ludzi. natomiast faktycznie ciekawe ile i kiedy kupili tych wierzytelności od getinu.
Ci goście z Abris Capital opłacili wszystkich analii w mieście
na rynkach się nie znał i wtapiał i bardzo chciał być analem
dział marketingu korporacyjnego oraz podwędzania projektów z innych działów, i przerzucania odpowiedzialności na inne działy. czy on nie był po uczelni artystycznej coś mi się kojarzy.
he he, zgodzili na podniesienie kapitału Ja też się zgadzam na podniesienie mojego kapitału o 100mln i chooy z tej zgody mam
Ja mam podobnie - też się zgadzam na podniesienie swojego kapitału o 100 baniek i na razie chooy , co prawda powoli rośnie i nie grozi mi bankrut jak w/w biznesowi, ale nie ma że pstryk i jest 100 baniek
Ale Realista- wiem że spółek Czarneckiego nie tykamy nawet kijem, ale jeszcze niecały zet w dół i tak po 20 groni możnaby tysiaka zarydzykować? Co myślisz? https://stooq.pl/q/?s=gtn Z drugiej strony, jak to będzie po 20 grosików to już będzie full bankrut i szkoda tego tysiaka, lepiej od razu biednym dać
Wiesz co, chyba mnie przekonałeś. Spróbuję zrobić tak jak napisałem, czyli założymy sobie sp. z oo po połowie z Indianką żebym nie był jedynym wspólnikiem, będzie tylko wystawiała faktury klientom i zatrudniała ludzi, ja zostaję prezesem z powołania z niewielką wypłatą poza ZUS-em (ale od tej wypłaty płaci się normalnie PIT 19%?) i w jej imieniu będę podpisywał umowy, a faktyczną działalność będę sobie prowadził jak teraz, ale z zerową odpowiedzialnością, w razie W raz na 20 lat odpali się kolejną sp. z o.o. i luz.
Sp. z o.o. z tego co czytam powinna mieć też minimalny kapitał, załóżmy te 5 koła, bo do takiej kwoty odpowiadam dodatkowo ze swojej kasy, czyli jak spółka wtopi bańkę, to mogą mi tylko 5k ściągnąć, o ile ogłoszę upadłość jak tylko dowiem się że wdupiłem :-)
Jest tylko jeden problem, i od niego muszę zacząć myślenie od nowa. Robiąc to co napisałem, dokładam sobie dodatkowe kilka godzin miesięcznie roboty (rocznie to koszt spory już wyjdzie, bo sobie liczę x10 stawkę) i minimum 500 zeta do kosztów. Teraz mam ubezpieczenie OC od działalności do 300 tys zł, i kosztuje mnie ono około jednego pińceplusa rocznie, bo nigdy z niego nie skorzystałem :-) Ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, gdy doprowadzam do szkody większej niż te 300k do jakiej mam już teraz OC, a zawsze prościej zwiększyć OC do bańki i zapłacić 1000zł więcej i olać całą procedurę sp. o.o. Edit: Jednak OC jest w ciul droższe niż napisałem, więcej płacę składki za znacznie niższą sumę ubezpieczenia niż 300k. W przypadku skrajnym, np. zniszczenia budynku przez zalanie wodą, rzeczywiście straty mogą być znaczne. No to czas poszukać biura, które za 11 faktur miesięcznie + kilku ludzi, z zerową gotówką, weźmie jak najmniej
Indiana, nie chciałem Cię przekonywać do zakładania spółki z o.o. tylko opisywałem, że wbrew mitom prowadzenie sp. z o.o. może być bardziej korzystne niż prowadzenie JDG. Tu trzeba wszystko zasymulować. Do tego jest potrzebna pomoc biura księgowego jak i ewentualna pomoc prawna bo upadać też trzeba umieć ;-) Nie wszyscy się jednak nadają do ZOO. Tak jak pisałeś kasa spółki to nie prywatna kasa więc jest różniąca którą kartą płacisz za obiad... Za straty odpowiada spółka swoim majątkiem (o ile jest) za resztę odpowiada zarząd (o ile udowodni mu się winę... i o ile w ogóle jest).
Spółka z o.o. nie tylko zabezpiecza majątek właścicieli przed stratami, ale również może ułatwić zdobycie zlecenia. Przy JDG jak coś się stanie właścicielowi to kłopot, przy spółce jest większa szansa, że znajdzie się zastępstwo (większe firmy zwracają na to uwagę).
Jak żona się zgodzi na mniejszy udział niż 50% to dodatkowo zabezpieczysz się przed możliwymi kłopotami w przyszłości. ;-) Nie chcę nic insynuować, ale walka ze wspólnikiem który ma też 50% udziałów jest trudna. Samo zamknięcie spółki może trwać latami. (mam nadzieję, że nie czyta forum )
dziadek napisał:
Mówienie teraz ile będzie płatników CIT 9% to wróżenie z fusów. Przy mniejszym podatku CIT może się opłacać dzielenie spółek bo koszt księgowości może być niższy niż podatek do zapłacenia. JDG mogą się przekształcać w spółki bo podatek będzie niższy i ludzie zaczną wreszcie liczyć czy to się opłaci. Zakładając spółkę w II półroczu można wydłużyć okres sprawozdawczy do kolejnego roku kalendarzowego (pierwszy roczny bilans może być 1,5 roczny - zaoszczędza się koszt jednego bilansu) ale jest obowiązek płacenia stawki jaka obowiązywała zakładając firmę. Firmy się na to łapały bo nie wiedziały o tym przepisie, koszt księgowy mógł być wyższy niż należny podatek, nie wiedziano, że niższy podatek będzie wprowadzony.
MoralnyNiepokój napisał:
Mam znajomego księgowego, który twierdzi, że CIT jest powszechnie omijany. Wyprowadza się pieniądze na firmy powiązane z rodziną itp. CIT płacą duże spółki z o.o. typu Siemens itd. Kiedyś taką listę spółek płacących duży CIT nazywało się pieszczotliwie listą jeleni
Tak jak już pisał Piotrek pewne rzeczy przestają działać przy większym podatku (jak dużą można mieć rodzinę, są limity, itp.), za to część rzeczy zaczyna się opłacać od pewnej kwoty podatku.