|
| UFO - 19-20.06.2010 weekend | |
|
+47fabularasa Antek GROOBY2 Cris Stavros Liber GRIZZLI Abaci loko zibi karnak kydo Jones kaczor Huntero rydzo EURO ojro franco Diablo jj nomad Salomon Fiszman crus SYLWESTER Garrett REALISTA Damian Aligator IronFX betonowe_buty Małolat Dave kiwi goldmar SYS TRADER Reser Mleczarz kamikaze barany Nadaje ze Stronia delphia RJ Rmir EX kapsel sonny Azazel inwestor chudy mis 51 posters | |
Autor | Wiadomość |
---|
Diablo
Liczba postów : 31488 Age : 46 Location : Polak Ateista Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:24 | |
| no no ostro sie robi tu, dlatego nie chciałem byc modem - miłego wieczoru | |
| | | Salomon Fiszman
Liczba postów : 1490 Age : 55 Location : Prestwich Registration date : 19/04/2008
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:26 | |
| SZKODA SZKODA SZKODA ROZMOWY TUTAJ ! KAZDY CZLOWIEK OD ADAMA I EWY POCHODZI KREW MAMY ROZNA I TATAR I ZYD I NIEMIEC I SZWED W BUNDESREPUBLIK NP. 70% MA ROSYJSKI GEN (PO 1945 ) SA DOBRE LUDZIE I ZLE LUDZI TYLE | |
| | | inwestor
Liczba postów : 27849 Location : Uć Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:28 | |
| - Koppstein Fiszman i S-ka napisał:
- SZKODA SZKODA SZKODA ROZMOWY TUTAJ !
KAZDY CZLOWIEK OD ADAMA I EWY POCHODZI
KREW MAMY ROZNA I TATAR I ZYD I NIEMIEC I SZWED
W BUNDESREPUBLIK NP. 70% MA ROSYJSKI GEN (PO 1945 )
SA DOBRE LUDZIE I ZLE LUDZI
TYLE Ty się tak szybko nie obrażaj Masz trwać na UFO boś nasz | |
| | | Nadaje ze Stronia
Liczba postów : 29652 Age : 18 Location : Deus ex machina est :) Registration date : 21/11/2007
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:29 | |
| | |
| | | Liber GRIZZLI Abaci
Liczba postów : 2472 Age : 113 Registration date : 27/11/2008
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:32 | |
| - kapsel napisał:
- Liber GRIZZLI Abaci napisał:
- goldmar SYS TRADER napisał:
- Nie tylko szkada mi ludzi ktorych niszcza
Cóż za geniusz!!! Jestem pod niemałym wrażeniem...
Odkryłeś geniuszu, że Żyd = Złodziej?
Pogrzeb i poszperaj dalej... Nie spoczywaj na laurach...
Jak włożysz trochę wysiłku to odkryjesz, że Polak = Złodziej... wiele wysiłku nie trzeba - wystarczy popytać u Niemców, którym ukradziono samochód...
Te obydwa genialne wnioski są tyle samo warte...
Gratuluję Ci Twojego poziomu IQ... cóż nie każdemu dane mieć mniej niż średnia minus trzy pomnożone przez odchylenie standardowe - to na prawdę ewenement...
LA
co sie tak podnieczasz... zaleciało cebulą...
od wieków wiadomo że żyd to złodziej Komu wiadomo? Mi na ten przykład NIE wiadomo... Wiem, że jest taki stereotyp. Ale stereotypami to można sobie doopę podetrzeć. Jak już wspomniałem w Niemczech jest stereotyp, że Polak to złodziej (samochodów). Czy to znaczy, że WIADOMO od wieków, że Polak do złodziej? Czy z tego wynika, że ty i Goldmar jesteście złodziejami? Co do twojego "zaleciało cebulą" to informuję, że nie jestem Żydem. Zauważyłem, że gdy bronię racjonalności w myśleniu, odrzucenia schematów, stereotypów, szufladkowania ludzi, to nagle staję się rusofilem, albo cebulowym śmierdzielem... Rozumiem, że gdybym stwierdził, że nieprawdą jest, że każdy Murzyn to morderca i gwałciciel, to zarzuciłbyś mi, że nie widać mnie w nocy... A jak zacznę się spierać, że nie każdy Arab to terrorysta, to okaże się, że masz wizje jakobym klęczał i w pokłonach słuchał wycia muezzina? ŻAŁOSNE... | |
| | | Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:33 | |
| | |
| | | Mleczarz Fake Profil Hiob Team
Liczba postów : 3203 Location : HIOB Registration date : 09/02/2009
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:35 | |
| - inwestor napisał:
- Koppstein Fiszman i S-ka napisał:
TYLE Ty się tak szybko nie obrażaj Masz trwać na UFO boś nasz trzeba przyznać, że Fiszman da sie lubić ale dlaczego nagania na spadki jutro to nie wiem | |
| | | inwestor
Liczba postów : 27849 Location : Uć Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:38 | |
| - Koniarz napisał:
- inwestor napisał:
- Koppstein Fiszman i S-ka napisał:
TYLE Ty się tak szybko nie obrażaj Masz trwać na UFO boś nasz trzeba przyznać, że Fiszman da sie lubić ale dlaczego nagania na spadki jutro to nie wiem To pewnie Koppstein - żartowniś Fiszman zawsze prawdę mówi | |
| | | Nadaje ze Stronia
Liczba postów : 29652 Age : 18 Location : Deus ex machina est :) Registration date : 21/11/2007
| | | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:40 | |
| - Liber GRIZZLI Abaci napisał:
Komu wiadomo?
Mi na ten przykład NIE wiadomo... Wiem, że jest taki stereotyp. Ale stereotypami to można sobie doopę podetrzeć. Jak już wspomniałem w Niemczech jest stereotyp, że Polak to złodziej (samochodów). Czy to znaczy, że WIADOMO od wieków, że Polak do złodziej? Czy z tego wynika, że ty i Goldmar jesteście złodziejami?
Co do twojego "zaleciało cebulą" to informuję, że nie jestem Żydem. Zauważyłem, że gdy bronię racjonalności w myśleniu, odrzucenia schematów, stereotypów, szufladkowania ludzi, to nagle staję się rusofilem, albo cebulowym śmierdzielem... Rozumiem, że gdybym stwierdził, że nieprawdą jest, że każdy Murzyn to morderca i gwałciciel, to zarzuciłbyś mi, że nie widać mnie w nocy... A jak zacznę się spierać, że nie każdy Arab to terrorysta, to okaże się, że masz wizje jakobym klęczał i w pokłonach słuchał wycia muezzina? ŻAŁOSNE... i o to ze niemcy uwazaja polakow za zlodziei samochodów mamy miec pretensje do niemców ?(w tym do tych którym skradziono samochody odnalezione później za odrą ?!?!?) a nie sa przypadkiem winni nasi rodacy a wlasciwie wielu naszych cwaniaków -złodziei ktorzy na pocztku zmian wyjezdzało za granice Te czarne owce wyrobily nam taka opinie w ciagu zaledwie kilku lat a co dopiero jesli inni na swoja opinie pracowali w calej Europie przez setki lat ?
Ostatnio zmieniony przez osły dnia Nie 20 Cze 2010, 19:43, w całości zmieniany 2 razy |
| | | loko
Liczba postów : 3137 Location : Warszawa Registration date : 29/08/2007
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:41 | |
| - inwestor napisał:
- loko napisał:
- inwestor napisał:
- Koniarz napisał:
- inwestor napisał:
- Koniarz napisał:
- Marionetka GS wygrywa
to sie porobilo Nie jesteśmy gorsi od USA, Włoch, Hiszpanii, czy innych Od czasów Kennedy-ego już tak mamy że najczęściej GeSowca wybieramy Lech K. był wyjątkiem Polonia Amerykańska wie co znaczą rządy żydowskie i wolą polskiego patriotę Kaczyńskiego
W Chicago Jarosław Kaczyński "zmiażdżył" rywali zdobywając prawie 80 proc. głosów
http://wybory.onet.pl/prezydenckie-2010/aktualnosci,1,3300925,aktualnosc.html Sam widzisz że Polacy za granicą wiedzą co to suwerenność i niepodległość Polski ich ojczyzny A taki Polak w kraju to by chciał żyć jak za króla SASA: Jeść pić i popuszczać pasa i nie ważne kto rządzi i pod czyimi jesteśmy zaborami Czy Polska ekonomicznie, demograficznie będzie się rozwijać Ważne jest tu i teraz a za jaką cenę Przecież żaden z tych głosujących na Tuskukomara nie bierze pod uwagę że za chwilę będziemy drugą Grecją lub Hiszpanią kryzys kryzysem ale przynajmniej Mylogi w kraju zostanie.l Di Roberto poradzi sobie wszędzie To jak zauważyłem globtrotuar, dusza artysty z nieokreślonym alter ego po prostu jest dobrze ukryte. pomomo tego ze u nas dobrzy sledczy na ufo | |
| | | Reser
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:41 | |
| Bravo Fabiano!!! Oby tak dalejdawaj hat-tricka Wszedł mi zakład "half time Brazil win" za 50zł po qrsie 2.4
Ostatnio zmieniony przez OpCjOnEr dnia Nie 20 Cze 2010, 19:42, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | zibi MOD
Liczba postów : 31103 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 22/05/2008
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:42 | |
| | |
| | | Liber GRIZZLI Abaci
Liczba postów : 2472 Age : 113 Registration date : 27/11/2008
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:43 | |
| - Koniarz napisał:
- osły napisał:
- Liber GRIZZLI Abaci napisał:
- goldmar SYS TRADER napisał:
- Nie tylko szkada mi ludzi ktorych niszcza
Cóż za geniusz!!! Jestem pod niemałym wrażeniem...
Odkryłeś geniuszu, że Żyd = Złodziej?
Pogrzeb i poszperaj dalej... Nie spoczywaj na laurach...
Jak włożysz trochę wysiłku to odkryjesz, że Polak = Złodziej... wiele wysiłku nie trzeba - wystarczy popytać u Niemców, którym ukradziono samochód...
Te obydwa genialne wnioski są tyle samo warte...
Gratuluję Ci Twojego poziomu IQ... cóż nie każdemu dane mieć mniej niż średnia minus trzy pomnożone przez odchylenie standardowe - to na prawdę ewenement...
LA masz racje tylko 8miu na dziesieciu z nich jest złodziejami (w wojne sprzedawali nawet swoich pobratymców) co nie zmienia faktu ze trzeba sie trzymac na bacznosci i tych osmiu napietnowac
liber czy głupi jestes? żyd jak kradnie to kilka pokoleń Polaków nie może sie pozbierać
. A to ciekawe pytanie jest.... Czy ja głupi jestem? Myślę, że nie... ale może się mylę... Co do złodziejstwa, to uważam, że każdy jest/był/będzie złodziejem... Nie znam takiego co to nie ukradł, nie przycwaniakował, nie wykombinował. Tyle, że każdy kradnie/cwaniakuje/kombinuje w takiej skali w jakiej potrafi. Zastanawiam się, czy to nie zawiść w wielu jest, że GS potrafi cwaniakować na o wiele większą skalę, niż owym mogłoby się tylko marzyć... Nie pochwalam GS'a, tak jak nie pochwalam rządów, które wpierdoliły się w długi na dofinansowanie banków, długi które ludzie będą musieli spłacać, tak jak nie pochwalam cwaniaczków, którzy palą śmieci narażając innych na kontakt z produktami tego spalania, czy wyrzucają śmieci do lasu, bo cwaniakują na opłacie za wywóz śmieci.... itd. itp. Każdy jest/był/będzie złodziejem w skali takiej na jaką go jest/było/będzie stać... | |
| | | IronFX Sys Trader
Liczba postów : 9659 Age : 55 Location : Wawa/Lublin Registration date : 11/10/2007
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:44 | |
| w kazdym z nas jest troche zydowskiej krwi. taka juz jest nasza lokaliacja i historia. ......
W wiekach XVI-XVIII ponad 90% Żydów nie posiadało nazwisk i byli określani jako np. Aaron syn Izaaka z Kazimierza lub Abraham zięć Ezry z Chęcin. Powszechnie używane były też określenia odojcowskie (patronimiki, z rosyjskiego otczestwa), od imienia lub zawodu. Na przykład Lejb syn Chaima rabina nazywany był Lejbem Chajmowiczem lub Rabinowiczem, jego zaś syn Dawid - Dawidem Lejbowiczem. Tak więc „otczestwa” były w każdym pokoleniu zmienne i niektórzy Żydzi pozostali przy nich uparcie aż do połowy XIX w.
Określenie przypominające nazwisko dotyczyło jedynie Cohenów (Kaganów) i Lewitów. Byli to potomkowie kapłanów służących w świątyni, przez prawo religijne traktowanych inaczej niż pozostali Żydzi. Nawet w tym przypadku Cohen (Kagan) czy Lewi stanowiło dodatkową informację, a daną osobę identyfikowało imię własne oraz imię ojca (lub matki). Tak więc był Abram ben Jichak (Abraham, syn Izaaka) Rywkie bat Sara (Rebeka, córka Sary) itd. Z czasem część Cohenów (Kaganów) i Lewitów przybrała nazwiska – Kochański, Kaganowicz, Lewicki, Lewiński.
Część bogatszych i znaczniejszych Żydów, piastujących często różne urzędy, otrzymywała nazwiska począwszy od XVI wieku poprzez uszlachcenie. Nobilitacja wiązała się ze zmianą wyznania na katolickie, kalwińskie lub augsbursko-ewangelickie. Neofita otrzymywał nazwisko lub (jeśli posiadał je wcześniej) zmieniał na nowe. Było ono tworzone od imienia ojca, np. Abramowicz od Abraham lub od miesięcy dla upamiętnienia daty przyjętego chrztu jak Marczewski, Kwieciński, Majewski. Powszechnie nadawane były też nazwiska Nowakowski czy Nowicki (od słowa „nowo” – wskazujące przyjęcie nowej wiary), Dobrowolski (podkreślające, że nowa wiara przyjęta została „z dobrej woli”) oraz Nawrocki (nowonawrócony). Herby nadawane nobilitowanym pochodzenia żydowskiego przez zaborcze monarchie były herbami własnymi, często o nazwie pochodzącej od nazwiska nobilitowanego.
Nobilitowani Żydzi mogli być też przyjęci do rodu przez adopcję. Przyjmowali wtedy nazwisko adoptującego. Stąd tak dużo żydowskich Brańskich, Branickich, Baranowskich, Potockich, Koniecpolskich itd.
Nadawania nazwisk Żydom w procesie nobilitacji ma jednak specyficzny efekt końcowy. Zmieniając wiarę, obyczaje, język, nazwisko, przestawali być Żydami, jeśli nie w tym, to w następnych pokoleniach. Oczywiście nie można wykluczyć konwersji, czyli po pewnym czasie jakiś np. Lubomirski żydowskiego pochodzenia wracał do wiary swoich przodków i od niego brała początek typowa żydowska rodzina o magnackim nazwisku.
Większość Żydów zamieszkujących tereny Rzeczypospolitej do momentu rozbiorów oraz Żydzi, którzy później napływali do Królestwa Polskiego głównie z terenów Rosji, nie posiadali dziedzicznych nazwisk. W zaborze pruskim i austriackim wprowadzono politykę germanizacji Żydów obowiązującą już wcześniej w tych państwach. Polegała ona na działaniach zmierzających do niwelowania wszelkich możliwych różnic i zasymilowania Żydów z niemieckim społeczeństwem. Jednym z takich działań było obowiązkowe nadawanie niemieckojęzycznych nazwisk. Niektórym Żydom dawano szanse wyboru nazwiska, z reguły jednak odbywało się to arbitralnie.
W Galicji nazwiska nadawali starostowie. Za "ładne" nazwiska pochodzące od szlachetnych metali lub kamieni (np. Goldman) pobierane były wysokie opłaty. Tanie były nazwiska pochodzące od metali zwykłych (np. Eisen, Eisenmann). Bezpłatne były nazwiska odzwierzęce. Uprzedzenia wobec Żydów były powodem nadawania wyjątkowo złośliwych, ośmieszających nazwisk. W Prusach zadaniem tym obarczono komisje oficerskie, które wymyślały je stosownie do bogactwa własnej wyobraźni. W ten sposób powstały nazwiska w rodzaju: Silberstein, Weissmann, Schwartzkopf, Apfelbaum, Rosenblum i podobne. Część nazwisk tworzona była w związku z miejscem zamieszkania bądź urodzenia, np. Warszauer, Posner, Dancygier.
W zaborze rosyjskim od 1845 r. Żydzi, podobnie jak inni obywatele, musieli przybrać nazwiska dziedziczne. Nie zawsze mogli sami decydować o jego wyborze. Zależało to od urzędnika, który mógł narzucić swoją wolę. Często przybierali jako nazwisko nazwę miejscowości albo regionu, z którego pochodzili lub nazwisko właściciela majątku, w którym mieszkali. Stąd wzięły się w rodzinach żydowskich takie nazwiska jak: Warszawski, Poznański, Widawski, Mazowiecki oraz Czartoryski, Wiśniowiecki.
Jeśli chodzi o nazwiska szlacheckie w rodzinach żydowskich to znalazłem w Internecie na forum ciekawą informację, którą zacytuję w całości.
„Otóż niejaki szlachetnie urodzony PAC nadawał zamieszkałym w jego majątku brzmiące po szlachecku nazwiska. Głównie jedno nazwisko sobie upodobał i obdarzał nim bardzo chętnie swych Żydów i chłopów, a było to nazwisko POTOCKI. Na szczęście obdarowanych, przyznajcie - po pańsku, był ten urodzony Pac w ostrym i długotrwałym konflikcie z rodziną spod herbu Pilawa. Kroniki milczą na temat z kim jeszcze sławetny Pac był w zatargu i niezgodzie, a wiadomo, że był porywczy i nieustępliwy.”
Podsumowując. Charakter nazwisk przyjmowanych przez Żydów zależał od miejsca (np. państwa), w którym przebywali i od pewnych uwarunkowań politycznych (np. próby zasymilowania ze społeczeństwem danego kraju). Oprócz hebrajskich określeń charakterystycznych dla Żydów właściwie trudno powiedzieć o czymś takim jak „żydowskie nazwisko”. Osoba nosząca typowo polskie nazwisko mogła mieć żydowskich przodków 60 lat temu albo 300 lat temu lub mogła ich nie mieć wcale. A więc nie samo nazwisko, tylko indywidualne sprawdzenie dokumentów archiwalnych, może rozstrzygnąć nasze polskie, żydowskie, ormiańskie, chłopskie czy szlacheckie pochodzenie. Może, ale nie musi, bo fakt niekorzystnego (z punktu widzenia tamtych czasów) pochodzenia bywał często starannie ukryty.
I na koniec, chciałbym zacytować słowa pewnego profesora, skierowane w czasie wykładów do studentów wydziału historii (znalezione na forum http://www.historycy.org) - Muszę państwa zmartwić. Nie istnieje coś takiego jak „czysty” Polak. | |
| | | Stavros
Liczba postów : 253 Registration date : 04/02/2010
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:45 | |
| - Liber GRIZZLI Abaci napisał:
Co do twojego "zaleciało cebulą" to informuję, że nie jestem Żydem. Zauważyłem, że gdy bronię racjonalności w myśleniu, odrzucenia schematów, stereotypów, szufladkowania ludzi, to nagle staję się rusofilem, albo cebulowym śmierdzielem... ŻAŁOSNE... Udowodniłeś wcześniej na tym forum że świetnie radzisz sobie z zarabianiem pieniędzy na rynku. Szacun wielki za to. Ale dzisiejsze twoje wpisy dowodzą, że masz ogromne braki w zakresie wiedzy o historii. Gdybyś to ty poszperał - co radzisz innym - zapewne sam byś zmienił zdanie i "racjonalnie" potrafił potwierdzić tezę odrzucaną obecnie przez ciebie w tak chamski sposób, w jaki to zrobiłeś w poprzednich wpisach. Historia uczy, że ludzie nie uczą się historii. Jeszcze taki komentarz do wpisów innych userów o tym, że ludziom otworzą sie oczy i dostrzegą ogrom żydowskich zbrodni. Historia pokazuje, że te oczy otwierały się już wielokrotnie wcześniej, i za każdym razem zostały przez pejsatego wyłupione - gdy pojawiła się okazja. Teraz zapewne będzie to samo. | |
| | | Nadaje ze Stronia
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:46 | |
| | |
| | | kamikaze UFOTrader Senior
Liczba postów : 19683 Registration date : 28/08/2007
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:47 | |
| edek już dziś doszedł do 1.2480, teraz 1.2450 | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:48 | |
| |
| | | delphia U F O A N A L I T Y K
Liczba postów : 15716 Age : 52 Location : Warszawa Registration date : 29/01/2008
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:49 | |
| - Koppstein Fiszman i S-ka napisał:
TYLE oczywiście mości Fiszman macie rację. Są źli i dobrzy ludzie i narodowość nie ma tu znaczenia. Problem jest innego rodzaju - osobnicy z nazwiskami kończoncymi się na - baum, -man, -witz itp opanowali światowe finanse. Rozumiem zatem że powinniśmy precyzować - Żydzi z GeeSa, Morgany itp - krótko mówiąc Maszynka Ż | |
| | | Nadaje ze Stronia
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:52 | |
| | |
| | | Reser
| | | | IronFX Sys Trader
Liczba postów : 9659 Age : 55 Location : Wawa/Lublin Registration date : 11/10/2007
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:54 | |
| - Mylogi napisał:
- w kazdym z nas jest troche zydowskiej krwi.
taka juz jest nasza lokaliacja i historia. ......
W wiekach XVI-XVIII ponad 90% Żydów nie posiadało nazwisk i byli określani jako np. Aaron syn Izaaka z Kazimierza lub Abraham zięć Ezry z Chęcin. Powszechnie używane były też określenia odojcowskie (patronimiki, z rosyjskiego otczestwa), od imienia lub zawodu. Na przykład Lejb syn Chaima rabina nazywany był Lejbem Chajmowiczem lub Rabinowiczem, jego zaś syn Dawid - Dawidem Lejbowiczem. Tak więc „otczestwa” były w każdym pokoleniu zmienne i niektórzy Żydzi pozostali przy nich uparcie aż do połowy XIX w.
Określenie przypominające nazwisko dotyczyło jedynie Cohenów (Kaganów) i Lewitów. Byli to potomkowie kapłanów służących w świątyni, przez prawo religijne traktowanych inaczej niż pozostali Żydzi. Nawet w tym przypadku Cohen (Kagan) czy Lewi stanowiło dodatkową informację, a daną osobę identyfikowało imię własne oraz imię ojca (lub matki). Tak więc był Abram ben Jichak (Abraham, syn Izaaka) Rywkie bat Sara (Rebeka, córka Sary) itd. Z czasem część Cohenów (Kaganów) i Lewitów przybrała nazwiska – Kochański, Kaganowicz, Lewicki, Lewiński.
Część bogatszych i znaczniejszych Żydów, piastujących często różne urzędy, otrzymywała nazwiska począwszy od XVI wieku poprzez uszlachcenie. Nobilitacja wiązała się ze zmianą wyznania na katolickie, kalwińskie lub augsbursko-ewangelickie. Neofita otrzymywał nazwisko lub (jeśli posiadał je wcześniej) zmieniał na nowe. Było ono tworzone od imienia ojca, np. Abramowicz od Abraham lub od miesięcy dla upamiętnienia daty przyjętego chrztu jak Marczewski, Kwieciński, Majewski. Powszechnie nadawane były też nazwiska Nowakowski czy Nowicki (od słowa „nowo” – wskazujące przyjęcie nowej wiary), Dobrowolski (podkreślające, że nowa wiara przyjęta została „z dobrej woli”) oraz Nawrocki (nowonawrócony). Herby nadawane nobilitowanym pochodzenia żydowskiego przez zaborcze monarchie były herbami własnymi, często o nazwie pochodzącej od nazwiska nobilitowanego.
Nobilitowani Żydzi mogli być też przyjęci do rodu przez adopcję. Przyjmowali wtedy nazwisko adoptującego. Stąd tak dużo żydowskich Brańskich, Branickich, Baranowskich, Potockich, Koniecpolskich itd.
Nadawania nazwisk Żydom w procesie nobilitacji ma jednak specyficzny efekt końcowy. Zmieniając wiarę, obyczaje, język, nazwisko, przestawali być Żydami, jeśli nie w tym, to w następnych pokoleniach. Oczywiście nie można wykluczyć konwersji, czyli po pewnym czasie jakiś np. Lubomirski żydowskiego pochodzenia wracał do wiary swoich przodków i od niego brała początek typowa żydowska rodzina o magnackim nazwisku.
Większość Żydów zamieszkujących tereny Rzeczypospolitej do momentu rozbiorów oraz Żydzi, którzy później napływali do Królestwa Polskiego głównie z terenów Rosji, nie posiadali dziedzicznych nazwisk. W zaborze pruskim i austriackim wprowadzono politykę germanizacji Żydów obowiązującą już wcześniej w tych państwach. Polegała ona na działaniach zmierzających do niwelowania wszelkich możliwych różnic i zasymilowania Żydów z niemieckim społeczeństwem. Jednym z takich działań było obowiązkowe nadawanie niemieckojęzycznych nazwisk. Niektórym Żydom dawano szanse wyboru nazwiska, z reguły jednak odbywało się to arbitralnie.
W Galicji nazwiska nadawali starostowie. Za "ładne" nazwiska pochodzące od szlachetnych metali lub kamieni (np. Goldman) pobierane były wysokie opłaty. Tanie były nazwiska pochodzące od metali zwykłych (np. Eisen, Eisenmann). Bezpłatne były nazwiska odzwierzęce. Uprzedzenia wobec Żydów były powodem nadawania wyjątkowo złośliwych, ośmieszających nazwisk. W Prusach zadaniem tym obarczono komisje oficerskie, które wymyślały je stosownie do bogactwa własnej wyobraźni. W ten sposób powstały nazwiska w rodzaju: Silberstein, Weissmann, Schwartzkopf, Apfelbaum, Rosenblum i podobne. Część nazwisk tworzona była w związku z miejscem zamieszkania bądź urodzenia, np. Warszauer, Posner, Dancygier.
W zaborze rosyjskim od 1845 r. Żydzi, podobnie jak inni obywatele, musieli przybrać nazwiska dziedziczne. Nie zawsze mogli sami decydować o jego wyborze. Zależało to od urzędnika, który mógł narzucić swoją wolę. Często przybierali jako nazwisko nazwę miejscowości albo regionu, z którego pochodzili lub nazwisko właściciela majątku, w którym mieszkali. Stąd wzięły się w rodzinach żydowskich takie nazwiska jak: Warszawski, Poznański, Widawski, Mazowiecki oraz Czartoryski, Wiśniowiecki.
Jeśli chodzi o nazwiska szlacheckie w rodzinach żydowskich to znalazłem w Internecie na forum ciekawą informację, którą zacytuję w całości.
„Otóż niejaki szlachetnie urodzony PAC nadawał zamieszkałym w jego majątku brzmiące po szlachecku nazwiska. Głównie jedno nazwisko sobie upodobał i obdarzał nim bardzo chętnie swych Żydów i chłopów, a było to nazwisko POTOCKI. Na szczęście obdarowanych, przyznajcie - po pańsku, był ten urodzony Pac w ostrym i długotrwałym konflikcie z rodziną spod herbu Pilawa. Kroniki milczą na temat z kim jeszcze sławetny Pac był w zatargu i niezgodzie, a wiadomo, że był porywczy i nieustępliwy.”
Podsumowując. Charakter nazwisk przyjmowanych przez Żydów zależał od miejsca (np. państwa), w którym przebywali i od pewnych uwarunkowań politycznych (np. próby zasymilowania ze społeczeństwem danego kraju). Oprócz hebrajskich określeń charakterystycznych dla Żydów właściwie trudno powiedzieć o czymś takim jak „żydowskie nazwisko”. Osoba nosząca typowo polskie nazwisko mogła mieć żydowskich przodków 60 lat temu albo 300 lat temu lub mogła ich nie mieć wcale. A więc nie samo nazwisko, tylko indywidualne sprawdzenie dokumentów archiwalnych, może rozstrzygnąć nasze polskie, żydowskie, ormiańskie, chłopskie czy szlacheckie pochodzenie. Może, ale nie musi, bo fakt niekorzystnego (z punktu widzenia tamtych czasów) pochodzenia bywał często starannie ukryty.
I na koniec, chciałbym zacytować słowa pewnego profesora, skierowane w czasie wykładów do studentów wydziału historii (znalezione na forum http://www.historycy.org) - Muszę państwa zmartwić. Nie istnieje coś takiego jak „czysty” Polak. barany i osly to zydziory pierwsza klasa i jeszcze takie oszczedne co nazwisko za free wychaczyli !!!! | |
| | | Nadaje ze Stronia
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 19:55 | |
| | |
| | | IronFX Sys Trader
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 20:00 | |
| - PAMPERS XXL napisał:
- :
...po wywodzie Mylogiego ...... moim prapradziadkiem mógł być Szlachcic żydowskiego pochodzenia [/quote] Pampers nie jest nazwiskiem szlacheckim coprawda jest to nazwisko osmieszajace co zdarzalo sie przy nadawaniu nazwisk zydom za szlaceckoscia swiadczyl aby fraza XXL wskazujaca nawet na arystokracje wymagalo by to poglebionych badan genealogicznych ale kto by chcial sie w pampersach grzebac | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 20:03 | |
| - Mylogi napisał:
- Mylogi napisał:
I na koniec, chciałbym zacytować słowa pewnego profesora, skierowane w czasie wykładów do studentów wydziału historii (znalezione na forum http://www.historycy.org) - Muszę państwa zmartwić. Nie istnieje coś takiego jak „czysty” Polak. barany i osly to zydziory pierwsza klasa i jeszcze takie oszczedne co nazwisko za free wychaczyli !!!! aż kuźwa sobie prewencyjnie w gacie zajrzałem .... i te wtopy na futach co innego barany ?!?!?!? on tylko wygrywa na fut
Ostatnio zmieniony przez osły dnia Nie 20 Cze 2010, 20:06, w całości zmieniany 4 razy |
| | | IronFX Sys Trader
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 20:03 | |
| a tak przy okazji to gratuluje ze wyslaliscie Jarka na wysypisko historii.
Wykopki 2010 nalezy uznac za udane !!! | |
| | | Cris
Liczba postów : 6430 Location : WY Registration date : 29/08/2007
| Temat: Cris Nie 20 Cze 2010, 20:05 | |
| - Azazel napisał:
- Może być ciekawie biorąc pod uwagę jak płytka jest nasza bananówka:
http://www.dziennik.pl/magazyn-dziennika/article629976/Spekulanci_szykuja_sie_do_wielkiej_gry.html Krótka sprzedaż u nas oznacza w lipcu korbę. Muszą przecież zatakowac wypasione S. | |
| | | IronFX Sys Trader
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 20:06 | |
| - osły napisał:
- Mylogi napisał:
- Mylogi napisał:
I na koniec, chciałbym zacytować słowa pewnego profesora, skierowane w czasie wykładów do studentów wydziału historii (znalezione na forum http://www.historycy.org) - Muszę państwa zmartwić. Nie istnieje coś takiego jak „czysty” Polak. barany i osly to zydziory pierwsza klasa i jeszcze takie oszczedne co nazwisko za free wychaczyli !!!! aż kuźwa sobie prewencyjnie w gacie zajrzałem .... ...a tam: +pejsy ladnie przyciete a poza tym to zostalo tylko wspomnienie dawnej chwaly ktos wyslal przez pomylke maila do Ciebie do mnie pewnie czekasz na te wiadomosc "Osły, Small Penis Problem? Our pills can help Featured in Maxim magazine, Maxgentle pills are rocking the world with their phenomenal penis enlarging results! With just a few weeks of using Maxgentle pills you will enjoy an increase in your penis size of 1-3 inches! Give yourself 1-3 inches more you deserved Osły, Click here to Choose the package you like. Kosher offer specialy for you."
Ostatnio zmieniony przez Mylogi dnia Nie 20 Cze 2010, 20:20, w całości zmieniany 2 razy | |
| | | Nadaje ze Stronia
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend Nie 20 Cze 2010, 20:09 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: UFO - 19-20.06.2010 weekend | |
| |
| | | | UFO - 19-20.06.2010 weekend | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |