Liczba postów : 27849 Location : Uć Registration date : 30/08/2007
Temat: UFO - 12.05.2011 Pon 09 Maj 2011, 00:35
UFO - UNIWERSYTET FUTURES I OPCJI /kontrakty-futures, indeksy-indexes, opcje-options, akcje-shares/
REGULAMIN 1. Cykl dyskusyjny UFO - UNIWERSYTET FUTURES I OPCJI jest dostępny w trybie odczytu dla wszystkich użytkowników, zarówno zarejestrowanych jak i gości. Dostęp edycyjny posiadają użytkownicy zarejestrowani. 2. W założonym wątku piszemy od wczesnych godzin rannych do późnego wieczora /zgodnie z datą wątku/. 3. Na weekend będzie zakładany wątek z datą soboty. 4. Tematem przewodnim forum są instrumenty pochodne oraz akcje polskiego rynku kapitałowego, a także inne tematy dotyczące rynków kapitałowych. Miejscem dyskusji tematów nieprzystających do tematu głównego jest Hyde park. 5. Na forum obowiązuje zakaz wklejania obrazków i innych materiałów nie związanych z tematyką główną (patrz pkt. 4). Od godz. 22:00 do zamknięcia wątku oraz w weekendy dopuszcza się luźniejszą formę dyskusji. 6. Na forum obowiązuje pisanie pod jednym nickiem pod groźbą ujawnienia użytkownika występującego pod wieloma wcieleniami. Dopuszcza się pisanie pod kilkoma nickami pod warunkiem ujawnienia przez użytkownika wszystkich swoich tożsamości w podpisie (stopce). 7. Przytaczając obcy komentarz staraj się podać źródło. 8. Na forum obowiązuje szeroko pojęta kultura wymiany poglądów. 9. Użytkownik forum powinien po sesji podać swoje nastawienie do rynku przez głosowanie na subforum. WOU - Wskaźnik Optymizmu Uniwersytetu 10. Zabrania się wklejania linków zawierających treści chronione prawem autorskim.
SPRAWY REGULUJĄCE ZASADY INTERWENCJI MODERATORA 1. Za nieprzestrzeganie regulaminu przez użytkowników moderator ma prawo: - upomnieć: pisemnie, żółtą lub czerwoną kartką - wnioskować o czasowe lub bezterminowe wykluczenie użytkownika 2. Moderator ma obowiązek usunąć treści wszelkiego rodzaju wymienione jako niedopuszczalne w regulaminie lub usunąć cały post. W przypadku usunięcia tekstu lub posta moderator wypisuje odpowiednią adnotację. 3. Konto użytkownika, który przez 183 dni nie logował się zostanie usunięte. 4. W przypadku wyjątkowo rażącego i uporczywego łamania regulaminu konto użytkownika może zostać usunięte karnie.
Korzystanie z forum oznacza akceptacje regulaminu publikowanego w wątkach UFO oraz postanowień zawartych w komunikatach administracyjnych.
Liczba postów : 1561 Location : castle party town Registration date : 09/03/2008
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 04:50
Jest taki dowcip, Karol Strasburger na pewno go zna. Sędzia zwraca się do oskarżonego o zabójstwo żony by opisał ostatnie chwile życia swojej partnerki. Oskarżony odpowiada: siedziałem na taborecie w kuchni i obierałem nożem jabłko, wtedy wkroczyła żona, poślizgnęła się i nadziała się na nóż. I tak 17 razy. Wyobraźmy więc sobie dwa rachunku maklerskie. Jeden z nich należy do urzędnika MSWiA a jednocześnie członka bliskiej rodziny dziennikarza Michała Śliwińskiego pracującego dla Parkietu. Nie wiadomo do kogo należał drugi rachunek – wiadomo jednak, że operacje na obydwu dokonywano z tego samego komputera. Na tych rachunkach zawierano jeden typ transakcji. Kupowano akcje spółek (za 40 tys. złotych na jednym rachunku i za 60 tys. złotych na drugim rachunku), o których Michał Śliwiński pisał artykuły o bardzo optymistycznej wymowie. Cytuję: Publikacje mówiły o tym, że sytuacja w opisywanej spółce ulegnie gwałtownej poprawie, wejdzie nowy inwestor, chce ją kupić wielki koncern itp. Informacje podawane przez Śliwińskiego na ogół były prawdziwe, chociaż zdarzało się, że kilka dni później je dementowano. Po wzroście kursu zamykano pozycje. KNF szacuje łączne zyski z procederu na 400 000 złotych. Schemat ten powtórzono około 30 razy. Wszystkie tego typu transakcje kończyły się zyskiem. Właściciele tych rachunków nie dokonywali żadnych innych operacji poza tymi, które związane były z publikacjami w Parkiecie. Cóż za fenomenalny zbieg okoliczności! Komisja Nadzoru Finansowego nie wierzy jednak w zbieg okoliczności i skierowała doniesienie do prokuratury. Cytuję: W swoim zawiadomieniu do prokuratury komisja mówi, że mogło dojść do przestępstwa “manipulacji informacją giełdową za pośrednictwem mediów w celu osiągnięcia korzyści materialnej”. (Czyli art. 39 ust. 2 pkt 4 lit. A i art. 39 ust. 2 pkt 8 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi). Grożą za to kary grzywny do 5 mln zł. I kary więzienia od trzech miesięcy do pięciu lat. Tutaj pojawia się kluczowe pytanie: jak prokuratura i sądy powinny traktować takie fenomenalne zbiegi okoliczności, w myśl zasady, że wszystkie niejasności interpretowane są na korzyść podejrzanych? Co jeśli podejrzani upierać się będą, że te trzydzieści transakcji to czysty przypadek a prokurator nie znajdzie bezpośrednich dowodów na przekazywanie przez Śliwińskiego informacji poufnych? Co o tym myślicie? Jak komentuje sprawę Michał Śliwiński? Mówi, że jest zdziwiony pytaniami o zarzuty KNF: Nie znam sprawy, nie wiem, co jest w doniesieniu komisji, nikt mnie z nim nie zapoznał. Nie byłem też przesłuchiwany w tej sprawie przez prokuraturę. O całej sprawie napisała Gazeta Wyborcza. Parkiet nie uznał za stosowne poinformować swoich czytelników, że były dziennikarz tej gazety jest podejrzany o to, że w porozumieniu z dwojgiem właścicieli rachunków w biurach maklerskich manipulował kursem akcji za pomocą artykułów publikowanych w Parkiecie. Krzysztof Jedlak, redaktor naczelny Parkietu ukontentowany solennym zapewnieniem Śliwińskiego, że nie ma sobie nic do zarzucenia czeka na wyniki postępowania KNF i prokuratury. To o tyle zdumiewające, że wyniki postępowania KNF są już znane – złożono przecież zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Wydawca Parkietu, ten sam, który wydaje Rzeczpospolitą, protestował natomiast przeciwko żądaniom prokuratury dotyczących wydania korespondencji elektronicznej Śliwińskiego i współautora części jego tekstów z okresu działania mechanizmu ‘kupuj akcje przed bombastycznym artykułem Śliwińskiego, sprzedaj tuż po nim’. Presspublica, po odrzuceniu protestu przez sąd zainteresowała nawet sprawą Fundację Helsińską. Gazeta Wyborcza podaje przykładowe artykuły Śliwińskiego, które są częścią postępowania prokuratury (a wcześniej Komisji Nadzoru Finansowego). Moją uwagę zwrócił tekst US Pharmacia na poważnie przygląda się Kolastynie z 7 maja 2009 roku. Już dzień później, Michał Śliwiński napisał: Wczoraj po tekście w Parkiecie, w którym napisaliśmy, że US Pharmacia (USP) zleciła due diligence giełdowej Kolastyny, przedstawiciele producenta leków z Wrocławia w wypowiedzi dla agencji Bloomberg stwierdzili, że nie są już zainteresowani krakowską spółką (…)Podczas wczorajszej sesji akcje Kolastyny drożały nawet o 25 proc. (ostatecznie o 8 proc.) Owe 25% (ostatecznie 8%) pozwoliło zarobić 49 000 właścicielom dwóch rachunków fascynująco skorelowanych z twórczością Śliwińskiego. Co ciekawe, Komisja Nadzoru Finansowego nałożyła w 2010 roku 100 000 zł kary na Andrzeja Grzegorzewskiego, szefa Rady Nadzorczej Kolastyny za rozpowiadanie o tym, że Kolastyną zainteresowana jest US Pharmacia. O Kolastynie pisałem też tutaj. Ot, kolejny dzień na warszawskiej giełdzie i kolejna strategia inwestycyjna ‘na dziennikarza Parkietu’.
Grześ
Liczba postów : 730 Registration date : 08/07/2009
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 06:14
troche malo, mam nadzieje że to celowa pomyłka i będzie 70% podwyzki
traveler
Liczba postów : 345 Age : 57 Location : WORLD Registration date : 04/05/2011
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 06:19
Sygnał na dziś mojego systemu o nazwie ,,Precz z systemami'' - S
inwestor
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 06:26
Nie ma co się łudzić Spadki przyspieszą Dziś na poważnie możemy zaliczyć -3% Do połowy czerwca mamy spadki zagwarantowane Później korekta do lipca/sierpnia Co będzie dalej
EX
Liczba postów : 20419 Registration date : 11/02/2009
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 06:42
Witam Misiaczki z rańca dziś wielka wyprz na Warschau Stock Exchange dziś nawet zatwardziałe byczki nie dadzą rady na otwarciu już -5% i pękają widły a kończymy -10% kapcie spadną z nóg
Ostatnio zmieniony przez EX dnia Czw 12 Maj 2011, 06:49, w całości zmieniany 2 razy
SYLWESTER
Liczba postów : 10585 Location : Katowice Registration date : 20/11/2007
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 06:43
Urzędnicy nabrali się na testament z Izraela
Gdy kamienica w centrum Bielska-Białej została gruntownie wyremontowana, upomniał się o nią krewny przedwojennych właścicieli. Na dowód, że ma prawo do nieruchomości, pokazał testament. Urszula Kot prowadzi restaurację w komunalnej kamienicy. Dwa lata temu pojawił się pełnomocnik nowego właściciela budynku. Podniósł czynsz dziewięciokrotnie. Kobieta dotarła do dokumentów spadkowych nowego właściciela – w tym testamentu sporządzonego w Izraelu. W końcu prokuratura zdecydowała się przyjrzeć sprawie. Biegli stwierdzili, że dokument jest sfałszowany. Dzięki temu miasto nie straciło kamienicy wartej 5 mln zł. http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/4297109,wiadomosc-drukuj.html WIĘC WCZORAJSZE S JEST FAŁSZYWE ?
traveler
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 06:47
EX napisał:
Witam Misiaczki z rańca dziś wielka wyprz na Warschau Stock Exchange dziś nawet zatwardziałe byczki nie dadzą rady na otwarciu już -5% i pękają widły a kończymy -10% kapcie spadną z nóg
Kolego, nie stresuj się tak Może aż tak źle nie będzie
inwestor
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 06:51
EX napisał:
Tak będzie WIELKA WYPRZEDAŻ Samopoczucie byczka dziś będzie kijowe
Ostatnio zmieniony przez inwestor dnia Czw 12 Maj 2011, 07:51, w całości zmieniany 1 raz
Grześ
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 06:58
SYLWESTER napisał:
Urzędnicy nabrali się na testament z Izraela
Gdy kamienica w centrum Bielska-Białej została gruntownie wyremontowana, upomniał się o nią krewny przedwojennych właścicieli. Na dowód, że ma prawo do nieruchomości, pokazał testament. Urszula Kot prowadzi restaurację w komunalnej kamienicy. Dwa lata temu pojawił się pełnomocnik nowego właściciela budynku. Podniósł czynsz dziewięciokrotnie. Kobieta dotarła do dokumentów spadkowych nowego właściciela – w tym testamentu sporządzonego w Izraelu. W końcu prokuratura zdecydowała się przyjrzeć sprawie. Biegli stwierdzili, że dokument jest sfałszowany. Dzięki temu miasto nie straciło kamienicy wartej 5 mln zł. http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/4297109,wiadomosc-drukuj.html WIĘC WCZORAJSZE S JEST FAŁSZYWE ?
w urzędach pelno żydow więc sobie wyremontowali i zakombinowali
EX
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:01
inwestor napisał:
EX napisał:
Tak będzie WIELKA WYPRZEDAŻ Samopoczucie byczka dziś będzie kijowe
Ja z chęcią dziś pooglądałbym indeks w zielonym kolorze
Ostatnio zmieniony przez EX dnia Czw 12 Maj 2011, 07:04, w całości zmieniany 1 raz
Grześ
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:02
Prokuratura w Krakowie zajmuje się sprawami 90 kamienic, które w ostatnich latach zostały odzyskane przez dawnych właścicieli. Lokatorzy podejrzewają, że do ich przejęcia doszło w sposób nielegalny, na podstawie sfałszowanych dokumentów.
- Zazwyczaj wygląda to tak, że zgłasza się pełnomocnik właścicieli lub ich dzieci, które żyją w innym kraju. Sędzia mu wierzy, choć jak jest dociekliwy, to sprawdza i dziwi się, dlaczego na ksero testamentu znalazł się późniejszy dopisek o zmianie spadkobiercy – mówi Graniwid Sikorski z Forum w Obronie Godności i Jedności Lokatorów i Bezdomnych. Według niego część pełnomocników posługuje się pismami, podpisanymi przez osoby, które nie istnieją. Dawno umarły, ale trudno to udowodnić. Organizacje lokatorskie podejrzewają, że na skutek bezprawnych działań zostało przejętych kilkaset kamienic.
Graniwid Sikorski ma szczegółowe dane na temat dużej ilości kamienic. Domagał się, aby prokuratura krajowa zajęła się sprawą krakowskich nieruchomości, gdzie w dziwny sposób odnajdywał się właściciel. Dostał odpowiedź, że sprawa została przesłana do krakowskiej prokuratury, która bada sprawę 90 budynków. – Pisma w tej sprawie zostały rozesłane do prokuratur rejonowych – powiedziała Bogusława Marcinkowska, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Krakowie.
http://www.bibula.com/?p=23694
inwestor
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:08
EX napisał:
Ja też Ale to jest a-wykonalne Dziś kawa będzie miała gorzki smak dla byczka Pozdrawiam
EX
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:15
inwestor napisał:
EX napisał:
Ja też Ale to jest a-wykonalne Dziś kawa będzie miała gorzki smak dla byczka Pozdrawiam
Nie będzie źle, nawet niespodzianka będzie do lunchu potowarzyszę na ryneczku
jj
Liczba postów : 1573 Registration date : 15/05/2008
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:19
djia [code]
inwestor
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:21
EX napisał:
inwestor napisał:
EX napisał:
Oprócz odbijającego PKOBP nie widzę spółek które pociągnęłyby ten wózek małpa, lotus i orzełek w czarnej dupie z powodu surowców
inwestor
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:24
jj napisał:
djia [code]
inwestor
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:25
O nowych szczytach w maju w USrAmowie można zapomnieć
barany MISZCZ
Liczba postów : 19198 Location : Bóg YHWH Registration date : 07/09/2007
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:29
Dziś na open biorę L-ki. Korektę uważam za zakończoną i idziemy na 3000
barany MISZCZ
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:30
inwestor napisał:
a to niby dlaczego?
inwestor
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:31
barany napisał:
inwestor napisał:
a to niby dlaczego?
No bez jaj Przecież maj
ojro
Liczba postów : 1561 Location : castle party town Registration date : 09/03/2008
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:31
inwestor napisał:
EX napisał:
czuję absmak na okoliczność a-wykonalności powyższego
barany MISZCZ
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:32
inwestor napisał:
EX napisał:
inwestor napisał:
EX napisał:
Oprócz odbijającego PKOBP nie widzę spółek które pociągnęłyby ten wózek małpa, lotus i orzełek w czarnej dupie z powodu surowców
surowce już odbijają
traveler
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:33
barany napisał:
Dziś na open biorę L-ki. Korektę uważam za zakończoną i idziemy na 3000
Powodzenia
barany MISZCZ
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:34
troche malo, mam nadzieje że to celowa pomyłka i będzie 70% podwyzki
PRECZ Z ZIELONYMI I CZERWONYMI
barany MISZCZ
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:35
inwestor napisał:
Nie ma co się łudzić Spadki przyspieszą Dziś na poważnie możemy zaliczyć -3% Do połowy czerwca mamy spadki zagwarantowane Później korekta do lipca/sierpnia Co będzie dalej
ILE PŁACĄ ZA TAKIE NAGANIANIE?
traveler
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:36
To były czasy i muzyka...
inwestor
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:39
barany napisał:
inwestor napisał:
ILE PŁACĄ ZA TAKIE NAGANIANIE?
Nie udźwignąłbyś tej kasy na swym grzbiecie
Małolat
Liczba postów : 12656 Age : 38 Location : Krosno Registration date : 29/08/2007
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:39
barany napisał:
inwestor napisał:
EX napisał:
inwestor napisał:
EX napisał:
surowce już odbijają
no rzeczywiście Coper to już szczyt przebija
nomad
Liczba postów : 21004 Location : Narewka Registration date : 20/01/2008
Temat: Re: UFO - 12.05.2011 Czw 12 Maj 2011, 07:40