Mariner - to jedna z mniej ryzykownych inwestycji, jak widziałem bazę 30pkt to się dziwiłem czemu aż tyle, jak 40 pkt zacząłem kombinować i szukać jak to wyglądało w latach poprzednich, a jak doszło do 51pkt to niezbyt się zastanawiając otwarłem 3 pary przeciwstawnych o równej różnicy 50pkt, żeby się łatwiej liczyło.
Nie wiedziałem ile wynosi depozyt na przeciwstawne, ale wyszło jakieś 1-2k za otwarcie 6 koni, więc luzik. No to już na dziś mam gdybym puścił na fixie 300 zeta (360 zł minu prowizje pi razy drzwi) / 2000zł (też pi razy drzwi bo za dużo mam tych pozycji i nie wiem dokładnie ile wynosi depozyt na przeciwstawne, kojarzy mi się nawet 1600zł ale już zaokrąglamy do 2k) i mamy 18% czystego zysku. A co tam baza spadła, dopiero 6pkt, a liczę że jeszcze ze 20-30 pkt spadnie.
Prosty jest też tutaj wariant B, gdyby jednak baza zaczęła dalej się rozchodzić - trzeba będzie w dobrym punkcie zarydzykować i zamknąć S-ki lub L-ki, licząc na kontynuację ruchu. Czyli żeby na tych przeciwstawnych stracić trzeba mieć po prostu pecha.
mariner
Liczba postów : 19319 Location : Ziemia Registration date : 14/11/2010
Michu - system mam bardzo podobny do Pana Nikt (wyszło w praniu, bo z dokładnością +/- 5pkt obracamy się w podobnych miejscach), ale wprowadziłem modyfikację dynamiczną która przekręca system zanim osiągnie poziom górnej/dolnej bandy w razie szybkiego ruchu. Na danych historycznych ta poprawka dynamiczna praktycznie dwukrotnie podnosi zyskowność systemu. Nie kontaktowałem się z Panem Nikt i nie wiem jak działa jego system. Gdyby nie ta poprawka, to wtopiłbym w tym roku sporo kasy, np. teraz system wolny obróciłby się na L gdzieś po 1960 i zaraz na S po 1890 Wcześniejszy sygnał również był wtopny kilkanaście pkt, dlatego nie wchodzę w ciemno tylko kombinuję. Już trochę jestem stratny, bo zamiast trzymać systemowe stadko S do teraz, to zamknąłem przedwcześnie po 1920.
System dalej siedzi na S-kach, ja nie. Ogólnie nie podaję każdego sygnału, bo system i koniki obsługuje żona, poza tym kogo to w sumie obchodzi, jak tu wszyscy raczej na forexie topią kasę niż na GPW.
mariner
Mariner - to jedna z mniej ryzykownych inwestycji, jak widziałem bazę 30pkt to się dziwiłem czemu aż tyle, jak 40 pkt zacząłem kombinować i szukać jak to wyglądało w latach poprzednich, a jak doszło do 51pkt to niezbyt się zastanawiając otwarłem 3 pary przeciwstawnych o równej różnicy 50pkt, żeby się łatwiej liczyło.
Nie wiedziałem ile wynosi depozyt na przeciwstawne, ale wyszło jakieś 1-2k za otwarcie 6 koni, więc luzik. No to już na dziś mam gdybym puścił na fixie 300 zeta (360 zł minu prowizje pi razy drzwi) / 2000zł (też pi razy drzwi bo za dużo mam tych pozycji i nie wiem dokładnie ile wynosi depozyt na przeciwstawne, kojarzy mi się nawet 1600zł ale już zaokrąglamy do 2k) i mamy 18% czystego zysku. A co tam baza spadła, dopiero 6pkt, a liczę że jeszcze ze 20-30 pkt spadnie.
Prosty jest też tutaj wariant B, gdyby jednak baza zaczęła dalej się rozchodzić - trzeba będzie w dobrym punkcie zarydzykować i zamknąć S-ki lub L-ki, licząc na kontynuację ruchu. Czyli żeby na tych przeciwstawnych stracić trzeba mieć po prostu pecha.
i git miano "UFO Edukator" chyba za coś dostałeś mnie na UFO wtedy jeszcze nie było tylko proszę już nigdy nie pisz że 12tys na miesiąc to kwota potrzebna na godne życie
REALISTA UFOTrader Senior
Liczba postów : 46694 Registration date : 03/09/2007
i git miano "UFO Edukator" chyba za coś dostałeś mnie na UFO wtedy jeszcze nie było tylko proszę już nigdy nie pisz że 12tys na miesiąc to kwota potrzebna na godne życie
czemu ? przy 10-cio osobowej rodzinie to nie tak dużo. Już szybko u siebie policzyłem: 12k +4k z 500+; przy czym kwotę z 500+ przeznaczam na otwieranie S, będzie dla dzieciaków jak podrosną w sam raz; każdy se chatę kupi, auto...
REALISTA UFOTrader Senior
Liczba postów : 46694 Registration date : 03/09/2007
Realista - gdzie ta miedź pęka, jak 2% na plusie są? Teraz dopiero patrzę na KGHM, 3% na plusie
Qwa, te zygzaki to chyba warto postudiować, bo wstępnie widzę że fajnie się trzepie kasę na akcjach. Szkoda tylko że te prowizje są zabójcze, od 100 szt KGHM-u za 7400zł biorą aż 28zł prowizji - 0,37% To zakup konika, który przy 1891pkt jest warty 37.820 zł, prowizję mam 7zł, czyli 0,0185%, tj. 20 razy mniejsza prowizja od akcji! Czyli żeby odrobić prowizję 56zł od kupna i sprzedaży akcji, taki KGHM musi wzrosnąć o 56/100 = 0.56 zł!! Przecież to prawie 1%...... Czosnek ewidentnie nagania leszcze na kontrakty, gdzie zdecydowanie łatwiej przeje.ać kasę, niż do solidnego inwestowania w prawdziwe akcje prawdziwych firm....
ból i cierpienie Fake Profil Hiob Team
Liczba postów : 2644 Location : HIOB Registration date : 25/01/2008
dzisiaj po chorobie odszedł od nas jeden z długoletnich graczy na gpw i forex być może pisał tu pod jakimś nickiem choć wątpię my go znaliśmy pod miami71 pisze to dlatego, że być może i tu miał znajomych był porządnym człowiekiem, miłym i przyjaznym ech ....
żyd go wpędził w chorobę
mariner
Realista - gdzie ta miedź pęka, jak 2% na plusie są? Teraz dopiero patrzę na KGHM, 3% na plusie
Qwa, te zygzaki to chyba warto postudiować, bo wstępnie widzę że fajnie się trzepie kasę na akcjach. Szkoda tylko że te prowizje są zabójcze, od 100 szt KGHM-u za 7400zł biorą aż 28zł prowizji - 0,37% To zakup konika, który przy 1891pkt jest warty 37.820 zł, prowizję mam 7zł, czyli 0,0185%, tj. 20 razy mniejsza prowizja od akcji! Czyli żeby odrobić prowizję 56zł od kupna i sprzedaży akcji, taki KGHM musi wzrosnąć o 56/100 = 0.56 zł!! Przecież to prawie 1%...... Czosnek ewidentnie nagania leszcze na kontrakty, gdzie zdecydowanie łatwiej przeje.ać kasę, niż do solidnego inwestowania w prawdziwe akcje prawdziwych firm....
zdaje się że fjuty na KGHM też są
Indiana UFO Edukator
Liczba postów : 7552 Age : 47 Location : Chrzanów Registration date : 30/08/2007
Mariner - cała masa informatyków, lekarzy, inżynierów zarabia duuuuuużo więcej niż 12 k na rodzinę. I wszystko na bieżąco wydają, a żeby było śmieszniej jeszcze na kredytach konsumpcyjnych jadą. Tak więc wcale nie jestem jakimś grzesznikiem rozpustnikiem, żyję sobie spokojnie. Zresztą zrobiłem zgrubne wyliczenie na danych rzeczywistych. Czy którakolwiek z tych pozycji świadczy o rozpuście czy marnowaniu pieniędzy? Czy naprawdę weekend w SPA raz na czas to jest aż taki luksus i szastanie pieniędzmi, żeby sobie odmawiać (wiem, to miesięczna średnia pensja przeciętnego pracującego) ? Albo wakacje czy kupowanie lepszego jedzenia? Wyprawy na deski zimą? To wszystko składa się na końcową sumę, która niestety co roku rośnie dzięki inflacji.
Inwestuję tutaj, a raczej dopiero uczę się inwestować stosunkowo niewielką kasą, ponieważ wiem dobrze że kiedyś trzeba będzie przestać pracować a ZUS wtedy wyśle mi przelewik na 500zł emerytury, akurat wystarczy na rachunek za wodę i prąd Dlatego każdy z nas, kto prowadzi działalność (pracując na etacie możne będzie liczyć na jakieś 1500-2000zł emerytury, co z bieda styknie) musi uzbierać z pół bańki i mądrze ulokować, żeby starczyło na kilkanaście lat spokojnego funkcjonowania.
Re Mariner - akcje mam w IKE w BOŚ-u, tam nie można niestety grać kontraktami (warunki prowadzenia konta w IKE tego zabraniają). Poza tym planowałem kupić i nie ruszać, ale widzę że jednak trzeba będzie reagować na bieżące zmiany cen, zawsze to kasa wleci. Muszę się tylko rozgrać troszkę, na razie jestem zielony w akcjach.
mariner
Mariner - cała masa informatyków, lekarzy, inżynierów zarabia duuuuuużo więcej niż 12 k na rodzinę. I wszystko na bieżąco wydają, a żeby było śmieszniej jeszcze na kredytach konsumpcyjnych jadą. Tak więc wcale nie jestem jakimś grzesznikiem rozpustnikiem, żyję sobie spokojnie. Zresztą zrobiłem zgrubne wyliczenie na danych rzeczywistych. Czy którakolwiek z tych pozycji świadczy o rozpuście czy marnowaniu pieniędzy? Czy naprawdę weekend w SPA raz na czas to jest aż taki luksus i szastanie pieniędzmi, żeby sobie odmawiać (wiem, to miesięczna średnia pensja) ? Albo wakacje czy kupowanie lepszego jedzenia? Wyprawy na deski zimą? To wszystko składa się na końcową sumę, która niestety co roku rośnie dzięki inflacji.
Inwestuję tutaj, a raczej dopiero uczę się inwestować stosunkowo niewielką kasą, ponieważ wiem dobrze że kiedyś trzeba będzie przestać pracować a ZUS wtedy wyśle mi przelewik na 500zł emerytury, akurat wystarczy na rachunek za wodę i prąd Dlatego każdy z nas, kto prowadzi działalność (pracując na etacie możne będzie liczyć na jakieś 1500-2000zł emerytury, co z bieda styknie) musi uzbierać z pół bańki i mądrze ulokować, żeby starczyło na kilkanaście lat spokojnego funkcjonowania.
Re Mariner - akcje mam w IKE w BOŚ-u, tam nie można niestety grać kontraktami (warunki prowadzenia konta w IKE tego zabraniają). Poza tym planowałem kupić i nie ruszać, ale widzę że jednak trzeba będzie reagować na bieżące zmiany cen, zawsze to kasa wleci. Muszę się tylko rozgrać troszkę, na razie jestem zielony w akcjach.
" Czy naprawdę weekend w SPA raz na czas to jest aż taki luksus i szastanie pieniędzmi, żeby sobie odmawiać (wiem, to miesięczna średnia pensja) ? Albo wakacje czy kupowanie lepszego jedzenia? Wyprawy na deski zimą? "
no cóż żyjemy w innym świecie jest taki film "Elizjum"- ja jestem na Ziemi a Ty na stacji orbitalnej
Frater V e x o M e r c a t o r!
Liczba postów : 2414 Age : 43 Location : OCist Szczyrzyc! Willow Springs/Illinois! Registration date : 28/08/2007
Mariner - cała masa informatyków, lekarzy, inżynierów zarabia duuuuuużo więcej niż 12 k na rodzinę. I wszystko na bieżąco wydają, a żeby było śmieszniej jeszcze na kredytach konsumpcyjnych jadą. Tak więc wcale nie jestem jakimś grzesznikiem rozpustnikiem, żyję sobie spokojnie. Zresztą zrobiłem zgrubne wyliczenie na danych rzeczywistych. Czy którakolwiek z tych pozycji świadczy o rozpuście czy marnowaniu pieniędzy? Czy naprawdę weekend w SPA raz na czas to jest aż taki luksus i szastanie pieniędzmi, żeby sobie odmawiać (wiem, to miesięczna średnia pensja przeciętnego pracującego) ? Albo wakacje czy kupowanie lepszego jedzenia? Wyprawy na deski zimą? To wszystko składa się na końcową sumę, która niestety co roku rośnie dzięki inflacji.
Indiana UFO Edukator
Liczba postów : 7552 Age : 47 Location : Chrzanów Registration date : 30/08/2007
Mariner - to nie tak, ale jeśli utrafiłem w fajny zawód i dzięki Panu oraz solidnej pracy dobrze mi się powodzi, to raz od czasu sobie wydam trochę więcej, ale za to jestem szczęśliwszy, moja rodzina również. Gdybym miał 2500 na miesiąc, byłoby ciężej ale też by się jakoś żyło. Zresztą zanim otworzyłem firmę, też nie chciałem być zależny od bogatych rodziców i przez dobry rok tyle właśnie zarabiałem. I było fajnie, zamiast do SPA i na Kanary jeździliśmy rowerami po okolicy (zupełnie za free), latem jakieś namioty nad morzem i też było fajnie i wesoło choć biednie. Teraz zresztą też jeździmy sporo na rowerze. Dobra, zmykam bo trzeba gdzieś się przejść po obiadku - spacer po okolicy za free jest równie fajny jak nie fajniejszy od spaceru po jakimś Paryżu
mariner
że niby ich ujawnienie nie jest w interesie......... kogo ???? PIS daje dupy aneks do sprawy WSI też winien być jawny a nie jest czego się Duda boi ???
MICHU
Liczba postów : 39723 Registration date : 25/10/2010
HIPER MEGA SUPER KORBA EXTRA PLUS
mariner
jestem taki podekscytowany wiadomościami o szlafroczku chłopczyka z Anglii którego odwiedził Obama no nie mogę już muszę zamówić taki szlafroczek no muszę go mieć bo inaczej sąsiedzi uznają mnie za ........hooja a ja chcę jednak należeć do społeczeństwa i nie chcę aby mnie wytykano palcami
thorgall TraderArtysta XXI
Liczba postów : 25090 Age : 52 Registration date : 08/07/2008
jestem taki podekscytowany wiadomościami o szlafroczku chłopczyka z Anglii którego odwiedził Obama no nie mogę już muszę zamówić taki szlafroczek no muszę go mieć bo inaczej sąsiedzi uznają mnie za ........hooja a ja chcę jednak należeć do społeczeństwa i nie chcę aby mnie wytykano palcami
fantastico
czy ty się boisz zejść do piwnicy, czy masz piwnicę w innym miejscu zamieszkania?
delphia U F O A N A L I T Y K
Liczba postów : 15716 Age : 52 Location : Warszawa Registration date : 29/01/2008