|
| UFO - 28.02.2008 | |
|
+44loko fastenter REALISTA inwestor Indiana BORowik Diablo Jastrząb PoPo forex Cris melex259 Prezes Poffcernacy nazgul71 przemak wolny login cameleon Franz karnak Laik Dave nomad dafnia kamikaze rabe myśliwyl busia mobar Kozoyeb czarny betonowe_buty Krzysztof Rmir Sempik praktyk aj57 Reser kLeszcz SYLWESTER Akwila kydo tarzan SzFagier 48 posters | |
Autor | Wiadomość |
---|
betonowe_buty TA SYSTEM TRADER
Liczba postów : 19454 Location : Instytut Badań Giełdowych i Politycznych Registration date : 02/10/2007
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 21:50 | |
| Bogaty jest tylko sie nie udziela, chyba przekreca licznik WOU i podal sie chyba za Jerome K. | |
| | | Bogaty Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 21:54 | |
| jestem jutro luka jak bazuka |
| | | forex UFOTrader Senior
Liczba postów : 5321 Location : Kraków Registration date : 29/08/2007
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 21:55 | |
| - Indiana napisał:
- Korba będzie, na pewno na firmach produkujacych biopaliwa czy zajmującymi się odnawialnymi źródłami energii , o ile nie bedzie tak, jak w klasyku giełdy: jak to tam było? najpierw akcje się walą, potem surowce korbią, a potem
Będą tanie akcje, to oczywiste Tak wlasnie JEST. Akcje sie wala od poczatku listopada. A surowce? Jeszcze korbia, ale to sie skonczy. Szybciej niz wielu sie wydaje. Smiejemy sie z Benka, ale w przypadku ropki on moze miec racje z tymi 80$. Problemem moze byc jedynie slaby dolar, ktory bedzie podbijal notowania surowcow. P.S. Podobnie to widze na koperku. Z Au i Ag sprawa bardziej skomplikowana. Przypuszczam, ze ze wzgledu na swoja specyfike beda rosly dluzej niz "tradycyjne" surowce. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 21:56 | |
| W sumie jutro coś podniosą bo widać było pakowanie eL do wora tudzież przekręcanie się w locie z tych eSek po 160-125. |
| | | ender-ex Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 21:57 | |
| Czasami, wydaje się, że chyba to już nie mój świat, bo przestaję rozumieć, pewne sprawy. To nie jest związane z futures /a może tylko mnie się tak wydaje?/.
Firma, kupująca w mojej 'niszy', zaczyna kupować przez pośredników /kupujących, jak wspomniana firma u mnie, ale po trochę wyższych cenach/. To jeszcze rozumiem, bo pośrednicy doliczają swoje, ale dają dłuższy termin płatności. Tu jednak zaczynają się schody. Jeden z pośredników daje bardzo długi termin, stosując minimalną marżę. Ponieważ moje terminy są stałe i wymagalne, pod groźbą zakończenia współpracy, pośrednik ten zaczyna kupować towar przez drugiego w łańcuszku, bardziej wypłacalnego. W ten sposób, firma /zaznaczam, produkcyjna/ kupuje to, co kupowała, średnio o 40% drożej, za to z terminem płatności na trzy miesiące. Z tych 40%, połowa to mój zysk na pośrednikach. Ktoś, coś z tego rozumie ?
Ech, idę spać. |
| | | Krzysztof
Liczba postów : 7411 Registration date : 28/08/2007
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 21:58 | |
| Czarne chmury nadal wiszą nad indeksami. DJI wczoraj został powstrzymany przez opór na 12767 ( i chmurę?), dzisiaj średnia 50, górne ograniczenie trójkąta i powrót do formacji ( i chmura?). S&P500 wczoraj zatrzymał się na średniej 50 nie wchodząc w chmurę, dzisiaj próba zmierzenia się z dużym nawisem podażowym zakończyła się cofnięciem. Na obydwóch indeksach na początku sesji uformowały się podwójny szczyt (S&P500) i RGR (DJI) na godzinnym, co powstrzymało mnie przed redukcją S. Japończycy jutro muszą dostać naprawdę dobre dane, aby uporać się z dość grubą chmurą. Nad USDJPY zawisła pokaźna "burzowa" chmura, co miało swój udział w zdecydowanym wybiciu z kanału wzrostowego. | |
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 21:58 | |
| - Dave napisał:
- Bernanke: Stagflacji nie będzie
Szef Fed Ben Bernanke zapewnia, że amerykańska gospodarka nie jest nawet blisko stanu z lat 70., kiedy doświadczała stagflacji.
Bernanke w czwartek przemawiał przed komisją bankową amerykańskiego Senatu.
- Nie spodziewam się stagflacji. Myślę, że nie zbliżyliśmy się nawet do sytuacji, która miała miejsce w latach 70. – powiedział szef Fed.
Bernanke podkreślił, że spodziewa się spadku inflacji. Zaznaczył, że jeśli to nie nastąpi, Fed zareaguje. Przyznał, że rosnące ceny energii i inflacja utrudniają sytuację banku centralnego.
Szef Fed podobnie jak w środę, kiedy zeznawał w Izbie Reprezentantów, dał do zrozumienia, że bank centralny jest gotów obniżać stópy nawet przy wysokich cenach ropy generujących wzrost inflacji.
- W tym momencie większym ryzykiem jest spowolnienie gospodarcze - powiedział Bernanke.
Czy mozna wierzyc gosciowi, ktory pol roku temu twierdzil uparcie, ze kryzys w subprime'ach nie wplynie na kondycje amerykanskiej gospodarki? | |
| | | Indiana UFO Edukator
Liczba postów : 7552 Age : 47 Location : Chrzanów Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:01 | |
| Re ender A co tu do rozumienia? Najprawdopodobniej w tej firmie kupującej 40% drożej w toku jest przekształcenie w np. sp. z o.o., która przejmie jej majątek, ale nie długi (to chyba oczywiste ), ale najpierw trzeba zapewnić sobie dobry start.... Uważaj, bardzo uważaj, bo ci, których naciągną, też mogą nie oddać, bo nie będzie z czego | |
| | | Dave Admin
Liczba postów : 21090 Age : 56 Location : 3miasto Registration date : 31/08/2007
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:05 | |
| - ender-ex napisał:
- Czasami, wydaje się, że chyba to już nie mój świat, bo przestaję rozumieć, pewne sprawy.
To nie jest związane z futures /a może tylko mnie się tak wydaje?/.
Firma, kupująca w mojej 'niszy', zaczyna kupować przez pośredników /kupujących, jak wspomniana firma u mnie, ale po trochę wyższych cenach/. To jeszcze rozumiem, bo pośrednicy doliczają swoje, ale dają dłuższy termin płatności. Tu jednak zaczynają się schody. Jeden z pośredników daje bardzo długi termin, stosując minimalną marżę. Ponieważ moje terminy są stałe i wymagalne, pod groźbą zakończenia współpracy, pośrednik ten zaczyna kupować towar przez drugiego w łańcuszku, bardziej wypłacalnego. W ten sposób, firma /zaznaczam, produkcyjna/ kupuje to, co kupowała, średnio o 40% drożej, za to z terminem płatności na trzy miesiące. Z tych 40%, połowa to mój zysk na pośrednikach. Ktoś, coś z tego rozumie ?
Ech, idę spać. albo z firmy wyprowadzana jest kasa ... albo ma ona problemy z płatnościami i chce podtrzymac produkcję .... przesuwając koszty w czasie .... tak czy inaczej... na spółke należy uważac i starannie pilnowac terminów płatności faktur. | |
| | | betonowe_buty TA SYSTEM TRADER
Liczba postów : 19454 Location : Instytut Badań Giełdowych i Politycznych Registration date : 02/10/2007
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:06 | |
| niezly anal zasuwa w Bloombergu hehe nie to co CNBC m in mowi ze ta kasa na Ambac to marne kilkadziet milionow a straty ida w setki. bo teraz aktywa bankowe w inny sposob sa wyceniane, zalezne od ...... | |
| | | ender-ex Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:10 | |
| Indiana, nie trafiłeś. To się dzieje, z grubsza, od dwóch lat. Firma całkowicie prywatna, nikt jej nie kupuje ani nie przekształca. O swoje jestem spokojny.
Pozdrawiam. |
| | | ender-ex Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:14 | |
| Dave, jak wyżej do Indiany.
Nikt z tej firmy /to nie spółka/ kasy nie wyprowadza. Za długo siedzę w branży, żeby ryzykować.
Inne wytłumaczenia mile widziane.
Pozdrawiam |
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:14 | |
| Na WOU po raz pierwszy od poltora tygodnia nie ma przewagi miska. Ciekawe. | |
| | | Indiana UFO Edukator
Liczba postów : 7552 Age : 47 Location : Chrzanów Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:17 | |
| Słuchaj, ja płacę gotówką, bo interesuje mnie każde taniej 10 zł na tonie , a skoro ktoś daje 40% więcej - no to oznacza, że sytuacja zaczyna się stawać beznadziejna, to już chyba w Providencie dostałby realnie tańszy kredyt (bo oni mają jakoś 80-100%, ale rocznie, czyli znacznie taniej niż 40% za kwartał ) No chyba że kupują u Ciebie jakieś tylko kilka % zakupów, to może nie chce im się występować o kredyt, tak też jest dobrze i już.
Ostatnio zmieniony przez Indiana dnia Czw 28 Lut 2008, 22:19, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:17 | |
| - ender-ex napisał:
- Indiana, nie trafiłeś.
To się dzieje, z grubsza, od dwóch lat. Firma całkowicie prywatna, nikt jej nie kupuje ani nie przekształca. O swoje jestem spokojny.
Pozdrawiam. Ktos ma charyzmatyczna osobowosc i potrafi prowadzic negocjacje?Nie same cyferki sie licza |
| | | Krzysztof
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:22 | |
| Kaczor, dzięki za wyjaśnienie. Nie podważam wiedzy ani kompetencji szefa FED, ale wydaje mi się ,że przez swoje wypowiedzi manipuluje rynkiem dobierając słowa tak, aby w każdym możliwym wariancie rozwoju sytuacji zadowolić inwestorów. Zapewne robi to w dobrej wierze, dbając o stabilność gospodarki. Jakie będą tego efekty przekonamy się niebawem. Ja nie mam nic do zaproponowania w tej sprawie, bo to nie mój interes. Moim problemem jest dostosować się do zmian na rynku tak, abym miał z tego jakieś profity. Pzdr. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:25 | |
| KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 16 / 2008 Data sporządzenia: 2008-02-28 Skrócona nazwa emitenta PKNORLEN Temat Rada Nadzorcza PKN ORLEN S.A. zawiesiła Pana Piotra Kownackiego w wykonywaniu obowiązków Prezesa i Członka Zarządu Spółki Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: Zarząd Polskiego Koncernu Naftowego ORLEN S.A. ("PKN ORLEN S.A.", "Spółka") informuje, że Rada Nadzorcza PKN ORLEN S.A. na posiedzeniu w dniu 28 lutego 2008 r., podjęła uchwałę w sprawie zawieszenia na czas nieokreślony Pana Piotra Kownackiego w czynnościach Prezesa i Członka Zarządu Spółki, z następującym uzasadnieniem:
"Rada Nadzorcza podjęła niniejszą decyzję z powodu samodzielnego, bez uzgodnienia z Zarządem Spółki, podejmowania przez Prezesa działań, prowadzących do istotnego pogorszenia wizerunku Spółki, polegających na składaniu oświadczeń mających charakter polityczny, wciągających Spółkę w bieżące spory polityczne, a także dyskredytujących w nieuzasadniony sposób Radę Nadzorczą. Rada Nadzorcza wyraża nadzieję, że okres zawieszenia będzie sprzyjał wyciszeniu emocji oraz odbudowie atmosfery zespołowego, apolitycznego działania dla dobra Spółki".
Na tym samym posiedzeniu Rada Nadzorcza Spółki podjęła uchwałę, że na czas zawieszenia Prezesa Zarządu Pana Piotra Kownackiego, uprawnienia Prezesa Zarządu PKN ORLEN S.A. przejmuje Wiceprezes Zarządu Pan Wojciech Heydel. |
| | | busia
Liczba postów : 8625 Age : 47 Location : Gdańsk Registration date : 02/01/2008
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:25 | |
| Krzysztof, a naszą chmurkę? | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:27 | |
| klik
skracamy linki !! nie wszyscy maja panoramiczne monitory. chudy mis |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:28 | |
| Re Krzysztof Z tym "dostosowaniem do zmian rynku..." i "osiąganiem profitów" różnie bywa ale to powinno być generalne motto każdego tradera |
| | | fastenter
Liczba postów : 1724 Registration date : 14/11/2007
| Temat: fastenter Czw 28 Lut 2008, 22:30 | |
| - Dave napisał:
- ender-ex napisał:
- Czasami, wydaje się, że chyba to już nie mój świat, bo przestaję rozumieć, pewne sprawy.
To nie jest związane z futures /a może tylko mnie się tak wydaje?/.
Ech, idę spać.
albo z firmy wyprowadzana jest kasa ... albo ma ona problemy z płatnościami i chce podtrzymac produkcję .... przesuwając koszty w czasie ....
tak czy inaczej... na spółke należy uważac i starannie pilnowac terminów płatności faktur. Kończ współprace bo nie zobaczysz swoich pieniędzy!!!! | |
| | | busia
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:31 | |
| Michu powodzenia oczywiście z całego serca, ale na miejscu loko w tym 13 bym nie ryzykowal - zostanie na pampersy na rzyszłość. Nie patrząc na kreski fakty są takie: kasowy to nie tylko wig 20, mały kasowy się uruchomił, a on nie uruchamia się i nie chamuje się na raz dwa. Musi być ciąg dalszy, potem spowolnienie, stabilizacja i powrót. Przy popycie na 3,5 akcji dzienne na niektórych spółkach trudno o odwrót na tym poziomie. | |
| | | busia
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:32 | |
| | |
| | | loko
Liczba postów : 3137 Location : Warszawa Registration date : 29/08/2007
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:34 | |
| - michal napisał:
- KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 16 / 2008 Data sporządzenia: 2008-02-28 Skrócona nazwa emitenta PKNORLEN Temat Rada Nadzorcza PKN ORLEN S.A. zawiesiła Pana Piotra Kownackiego w wykonywaniu obowiązków Prezesa i Członka Zarządu Spółki Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: Zarząd Polskiego Koncernu Naftowego ORLEN S.A. ("PKN ORLEN S.A.", "Spółka") informuje, że Rada Nadzorcza PKN ORLEN S.A. na posiedzeniu w dniu 28 lutego 2008 r., podjęła uchwałę w sprawie zawieszenia na czas nieokreślony Pana Piotra Kownackiego w czynnościach Prezesa i Członka Zarządu Spółki, z następującym uzasadnieniem:
"Rada Nadzorcza podjęła niniejszą decyzję z powodu samodzielnego, bez uzgodnienia z Zarządem Spółki, podejmowania przez Prezesa działań, prowadzących do istotnego pogorszenia wizerunku Spółki, polegających na składaniu oświadczeń mających charakter polityczny, wciągających Spółkę w bieżące spory polityczne, a także dyskredytujących w nieuzasadniony sposób Radę Nadzorczą. Rada Nadzorcza wyraża nadzieję, że okres zawieszenia będzie sprzyjał wyciszeniu emocji oraz odbudowie atmosfery zespołowego, apolitycznego działania dla dobra Spółki".
Na tym samym posiedzeniu Rada Nadzorcza Spółki podjęła uchwałę, że na czas zawieszenia Prezesa Zarządu Pana Piotra Kownackiego, uprawnienia Prezesa Zarządu PKN ORLEN S.A. przejmuje Wiceprezes Zarządu Pan Wojciech Heydel. coz ujawnil naciski grada w sprawie odolania z funkcji prez polkomtela prof glapinskiego. w ramach cywilizacji milosci takie postepowanie nie miesci sie | |
| | | Krzysztof
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:36 | |
| - busia napisał:
- Krzysztof, a naszą chmurkę?
U nas niewiele się zmienia poza tym, że z każdym dniem nawis podażowy się zwiększa, no i wyraźnie już poza flagą (ceny zamknięcia) i klinem (intra). | |
| | | loko
Liczba postów : 3137 Location : Warszawa Registration date : 29/08/2007
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:37 | |
| ale tak do max 3100 moglibysmy sie wpieprzyc w chmurke ? | |
| | | Krzysztof
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:43 | |
| Loko, nie ma problemu, ale teraz po drodze trochę oporów jak np. 3035 i średnia 15 w okolicy 3060. | |
| | | ender-ex Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:44 | |
| Kaczor, charyzmatyczna osobowość, możesz mieć rację. Za swoje dodatkowe 20%, pewnej kasy, to ja sobie negocjacje i charyzmę odpuszczam.
Inne pomysły ?. |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:45 | |
| Zawsze można mieć nadzieję że dno luki to koniec spadku... jeśli nie sypiemy się popiołem i zmiana obozu. |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 Czw 28 Lut 2008, 22:45 | |
| Grubosc Kumo tez jest wazna.
From a trading perspective, the thicker the kumo, the greater support/resistance it will provide. This information can be used by the Ichimoku practitioner to fine tune their risk management and trading strategy. For example, they may consider increasing their position size if their Long entry is just above a particularly thick kumo, as the chances of price breaking back below the kumo is significantly less than if the kumo were very thin. In addition, if they are already in a position and price is approaching a very well-developed kumo on another time frame, they may choose to either take profit at the kumo boundary or at least reduce their position size to account for the risk associated with the thicker kumo.
The kumo expands and contracts based on market volatility. With greater volatility (i.e. where the price of a given currency pair changes direction dramatically over a short period of time), the faster senkou span A will travel along in relative uniformity with the price curve while the slower senkou span B will lag significantly given that it represents the average of the highest high and lowest low over the past 52 periods. Thicker kumos are thus created when volatility increases and thinner ones are created when volatility decreases.
Polecam http://www.kumotrader.com/ichimoku_wiki/index.php?title=The_kumo#Flat_Top.2FBottom_Kumos
A wniosek dla nieanglojezycznych
Im ciensze Kumo tym slabszy opor wsparcie prezentuje "chmurka" |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: UFO - 28.02.2008 | |
| |
| | | | UFO - 28.02.2008 | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |