Komisja Europejska szacuje zagregowaną lukę VAT w latach 2008–2015 na 262 mld zł. Oczywiście jakaś luka zawsze będzie, nie ma państwa w Europie, któremu udałoby się idealnie w 100 proc. ściągać należne podatki. Problem jednak w tym, że skala oszustw i wyłudzeń za rządów PO-PSL wzrosła wielokrotnie.
Dość powiedzieć, że w skuteczności ściągania podatku VAT spadliśmy wśród państw europejskich z drugiej na 22. pozycję.
Gdyby więc rządy PO-PSL tylko utrzymały ściągalność na poziomie odziedziczonym po poprzednim rządzie PiS, mielibyśmy w budżecie przez te lata ok. 200 mld zł więcej. To astronomiczna kwota.
należy się zastanowić nad tym że przynajmniej o tą kwotę można było mieć mniejszy dług krajowy
Panowie nie wiem czy kojarzycie jak funkcjonuje VAT od strony ustawodawczej? Przede wszystkim przepisy krajowe muszą być zgodne z unijną dyrektywą o VAT. Ta dyrektywa narzuca konieczność zwrotu kasy w przypadku nadwyżki VATu naliczonego nad należnym. Sama idea nie jest zła, ale została wykorzystana przez złodziei i to nie tylko w PL. Największym błędem rządów PO-PSL była nieudolność w zamknięciu furtki, przez którą złodzieje jumali kasę. Nie pomogło również uznanie przestępstw VATowskich za przestępstwa karno-skarbowe co poskutkowało niskimi karami.
Teraz jest już dużo lepiej. JPK czy dużo wyższe kary za jumanie odstraszyły niektórych, ale nie do końca. Moim zdaniem jeśli jakiś rząd będzie chciał zamknąć całkowicie furtkę to potrzebne są radykalne zmiany. Bezlitosne karanie detalistów, którzy nie wystawiają paragonów to raz. Dwa to całkowite zamknięcie furtki ze zwrotem kasy. Przecież można z tej kasy do zwrotu zrobić kredyt, którym firmy mogłyby opłacać ZUS czy inne podatki. Efekt fiskalny ten sam, a skończyło by się jumanie na bezczela bo wiadomo firma krzak z karuzeli nie płaci żadnego ZUSu czy innych podatków.
dołącze sie do dyskusji.... jest tendencyjne POdawanie bzdur, że: luka VAT w latach 2008–2015 na 262 mld zł i ...... gdyby więc rządy PO-PSL tylko utrzymały ściągalność na poziomie odziedziczonym po poprzednim rządzie PiS, mielibyśmy w budżecie przez te lata ok. 200 mld zł więcej. To astronomiczna kwota.[/quote]
.... nie bronię Pomroczności Ogólnej ..... ale nie lubię wciskania kitu przez Pismanów
Przeanalizujcie twarde dane
https://stooq.pl/n/?f=1253619&search=luka%2Bvat
21.09.2018, Warszawa (PAP) - Luka w VAT w Polsce wyniosła w 2016 roku 34,9 mld zł - ocenia w raporcie Komisja Europejska. KE oceniła, ze w 2015 roku luka ta wyniosła 40,4 mld zł.
Według KE luka stanowiła 212 proc. przychodów z tytułu VAT. W 2015 roku było to 24 proc.
Polskie Ministerstwo Finansów opierając się na metodyce KE szacowało, że w 2017 roku luka w VAT wyniosła około 25 mld zł.
Luka VAT to różnica pomiędzy realnymi wpływami z podatku VAT a wpływami możliwymi do osiągnięcia. Powstaje w konsekwencji zarówno oszustw podatkowych, jak również funkcjonowania szarej strefy czy niewydajności poboru podatków. (PAP Biznes)
https://stooq.pl/n/?f=1253623&search=luka%2Bvat
Warszawa, 21.09.2018 (ISBnews) - Luka w podatku VAT w Polsce spadła do 34,92 mld zł w 2016 r. z 40,38 mld zł rok wcześniej, podała Komisja Europejska. Dochody z VAT wyniosły w Polsce 132,99 mld zł w 2016 r. wobec 125,84 mld zł rok wcześniej, podała Komisja w raporcie.
W Polsce luka w VAT zmniejszyła się w 2016 r. o 6 pkt proc. wobec poziomu z 2012 r., podkreślono w materiale.
Luka VAT w całej Unii Europejskiej opiewała na 147,1 mld euro w 2016 r.
"W ujęciu nominalnym luka w podatku VAT zmniejszyła się o 10,5 mld euro, do 147,1 mld euro w 2016 r., co oznacza spadek do 12,3 % całkowitych dochodów z VAT w porównaniu z 13,2 % w roku poprzednim. Wyniki poszczególnych państw członkowskich nadal znacząco się od siebie różnią. Luka w podatku VAT zmniejszyła się w 22 państwach członkowskich, przy czym największe sukcesy na tym polu odnoszą: Bułgaria, Łotwa, Cypr i Niderlandy. W każdym z tych państw straty z tytułu VAT zmniejszyły się o ponad 5 punktów procentowych. Jednak w sześciu państwach członkowskich odnotowano wzrost luki w podatku VAT: w Rumunii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Estonii i Francji" - czytamy w komunikacie.
PiS sam mam do czynienia z JPK ....... co zostało zainicjalizowane za POprzednich władców
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 14:24
Objęcie hossy zobaczcie gdzie pokazał
kamikaze UFOTrader Senior
Liczba postów : 19683 Registration date : 28/08/2007
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 14:32
Reser
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 14:51
Niekopiące jaranie czyli coś jak piwo bezalkoholowe:
U mnie na parafii jest podobnie, wspaniali księża odwalają kawał dobrej roboty, a jacyś słudzy diabła, celebryci z d..., robią film obrzydzający na maksa kapłaństwo. Ludzie nie chodzący do kościoła na podstawie takich dennych filmów wyrabiają sobie potem opinię o Kościele. Niestety, ale napór lewactwa nie słabnie, tym niemniej damy im radę, jak zawsze.
Reser
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 17:56
U mnie na parafii jest podobnie, wspaniali księża odwalają kawał dobrej roboty, a jacyś słudzy diabła, celebryci z d..., robią film obrzydzający na maksa kapłaństwo. Ludzie nie chodzący do kościoła na podstawie takich dennych filmów wyrabiają sobie potem opinię o Kościele. Niestety, ale napór lewactwa nie słabnie, tym niemniej damy im radę, jak zawsze.
Z niczego się to nie bierze. Ludzie chodzący do kościołów są zindoktrynowani i widzą tylko jedną stronę prawdy podobnie jak turyści w Korei DPR mogą odwiedzać tylko dedykowane im miejsca i nie wszystko im wolno zobaczyć. Przeciez żaden klecha nie powie na ambonie oficjalnie, że dymał ministranta co nie znaczy, że nie mogło to mieć miejsca. A głoszenie mądrych kazań i bycie bardzo "do ludzi" nie oznacza braq podwójnego żcia :-) A chciwość klechów na pieniądze to chyba nie podlega żadnym dysqsjom bo to nawet najbardziej zaślepiony fanatyk jest w stanie zauważyć.
REALISTA UFOTrader Senior
Liczba postów : 46697 Registration date : 03/09/2007
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 18:13
co tu komentować ?
PINGWIN (Z MADAGASKARU)
Liczba postów : 6643 Location : madagaskar Registration date : 29/10/2007
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 18:45
REALISTA napisał:
podobno niezły serial oglądał ktoś ?
ja na razie 1-den odcinek i mam mieszane odczucia. i dziwny ten prl.
Prezes
Liczba postów : 16403 Age : 46 Location : The Bronx, New York, U.S. Registration date : 01/09/2007
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 18:47
Przestańcie się czepiać Tuska, leszcze! Jeszcze będziecie się modlić, żeby te faryzeusze poszły precz! Dymają nas nawet na tzw. rynku GPW, a my mamy im brawa bić? Donald ma się czym pochwalić, przeszedł jak burza po kilku porażkach i jest znanym politykiem, ustawił kumpli, rodzinę i siebie. A te krętacze, kłamliwe szuje i nieudacznicy przynoszą wstyd na całym świecie. Wiecie, o kim mowa?
A tak poważnie, to od jutra zarabiam z Indianą na S i niech mnie ręka rządu broni, bym chciał w jakieś POyebane L wchodzić. W Stanach za to nadal L, bo 3 tysie zrobią, jak u nas 100 PLN na PKN musiało być chociaży i 4 tysie na midwiżku.
Opcjo, 29k w 3 tygodnie, ja pier…!!! CAŁY BANK przy sobie nosisz?
U mnie seria U w plecy, bo za nerwowo grałem, teraz tylko S - ta seria to pewny Gruenwald!
Bi den rosen er wol mac, tandaradei, merken wa mirs houbet lac
PINGWIN (Z MADAGASKARU)
Liczba postów : 6643 Location : madagaskar Registration date : 29/10/2007
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 18:48
OpCjOnEr napisał:
skąd to jest?
zibi MOD
Liczba postów : 31152 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 19:26
Z niczego się to nie bierze. Ludzie chodzący do kościołów są zindoktrynowani i widzą tylko jedną stronę prawdy podobnie jak turyści w Korei DPR mogą odwiedzać tylko dedykowane im miejsca i nie wszystko im wolno zobaczyć. Przeciez żaden klecha nie powie na ambonie oficjalnie, że dymał ministranta co nie znaczy, że nie mogło to mieć miejsca. A głoszenie mądrych kazań i bycie bardzo "do ludzi" nie oznacza braq podwójnego żcia :-) A chciwość klechów na pieniądze to chyba nie podlega żadnym dysqsjom bo to nawet najbardziej zaślepiony fanatyk jest w stanie zauważyć.
ja znam księdza który był kolegą biskupa ze szkolnej łąwy i przez ponad dwadzieścia lat przesiedział na jednej z lepszych parafii w diecezji
chłopisko miało dwóch synów i córkę pod koniec swego życia tak się chyba do tego przyzwyczaił że nawet się nie zabardzo z tym krył
a apropo krycia to przypomina się mi przypadek jak niedaleko na parafii wikary zkleszczył się z 18 letnią córką prominnentnego polityka z PSL że aż pogotowie się pojawiło aby pomóc co lepsze wikary ów krył również mamusię nastolatki
dziś księża to biznesmeni cieszący się z awansu na bogate parafie
znam księdza który pobudował kościół około 600m2 , a przy okazji plebanię również 600 m2
z moich obserwacji wynika że księża są i również z powołania , ale tu bardziej Ci starsi , natomiast ogólnie ni e przekracza to 20% tego stanu
łapy opadają jak kiedyś usłyszałem kazanie na wizytacji wygłoszone przez biskupa "dziś przyjechałem tu do was w niedzielę droga byłą dobra i krótka , cieszę się bogata wieś , ale jutro jadę ponad sto kilometrów na obrzeża diecezji , wieś daleko i biedna do tego ......"
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
dziadek Admin
Liczba postów : 13101 Location : Nowe Rybie Registration date : 13/11/2007
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 20:17
... Kto mieczem wojuje..................... PiS na przykładzie trzech sędziów z których jeden ukradł pendrive'a , drugi 50 zł a trzeci kawałek kiełbasy rozkręcił kampanie nienawiści do wszystkich sędziów twierdząc że to kasta którą trzeba rozpędzić! Też to popierałeś więc myślę że nie ma powodów żeby teraz zmieniać zdanie
_________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota "...ustalono już że na giełdzie , LEGALNIE milionerem może stać się tylko miliarder" Osły AgroTrader ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 20:33
... Kto mieczem wojuje..................... PiS na przykładzie trzech sędziów z których jeden ukradł pendrive'a , drugi 50 zł a trzeci kawałek kiełbasy rozkręcił kampanie nienawiści do wszystkich sędziów twierdząc że to kasta którą trzeba rozpędzić! Też to popierałeś więc myślę że nie ma powodów żeby teraz zmieniać zdanie
prawda jest taka, że z tym Kościołem ( z dużej litery, jako instytucja) to szambo wybiło. Dopóki xiądz posuwał gosposię czy miał dzieci to jeszcze, ale pedofilia poza tym dotacje do jakiś funduszy kościelnych., machloje z działkami ( Kościół to największy właściciel gruntów w Polsce ) ... starzy ludzie wymierają, młodzi jeżdżą po świecie i w bajania kościelne nie bardzo chcą wierzyć, a ci co wierzą w nauki Jezusa widzą, że Kościół te nauki profanuje, jest antytezą Jezusa i 10-ciu przykazań. ( które w zasadzie ateistów też obowiązują. ).Franciszek coś chce zrobić , jest w tych sprawach bezkompromisowy a niestety, ale nasz JPII na tym tle wygląda słabo . zamiatał syf pod dywan.
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 20:35
prawda jest taka, że z tym Kościołem ( z dużej litery, jako instytucja) to szambo wybiło. Dopóki xiądz posuwał gosposię czy miał dzieci to jeszcze, ale pedofilia poza tym dotacje do jakiś funduszy kościelnych., machloje z działkami ( Kościół to największy właściciel gruntów w Polsce ) ... starzy ludzie wymierają, młodzi jeżdżą po świecie i w bajania kościelne nie bardzo chcą wierzyć, a ci co wierzą w nauki Jezusa widzą, że Kościół te nauki profanuje, jest antytezą Jezusa i 10-ciu przykazań. ( które w zasadzie ateistów też obowiązują. ).Franciszek coś chce zrobić , jest w tych sprawach bezkompromisowy a niestety, ale nasz JPII na tym tle wygląda słabo . zamiatał syf pod dywan.
no i jeszcze się okazuje, że w Kościele jest bardzo silne tzw. lobby homoseksualne. Kościół się albo oczyści i stanie w prawdzie, albo będzie umierał.
zibi MOD
Liczba postów : 31152 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 20:41
myślę że pan Szeremietiew za dużo wódy z Sławojem Głódziem wypił aby źle się o kolegach w sutannach wypowiadać
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
Indiana UFO Edukator
Liczba postów : 7552 Age : 47 Location : Chrzanów Registration date : 30/08/2007
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 21:08
PINGWIN (Z MADAGASKARU) napisał:
OpCjOnEr napisał:
skąd to jest?
Opcjo już wklejał, ale powtórzę: http://bossa.pl/narzedzia/aplikacjeat/bossacandlescanner/
Żeby to odpalić, trzeba mieć konto w Bossa i pakiet nie niższy niż zielony. Ja mam podobne narzędzie w Amibrokerze, ale tutaj jest ładniejsze po prostu. Za to w Amibrokerze jest o tyle znowu lepiej, że mogę sobie dowolnie sobie definiować formacje świecowe, bo mam kod otwarty.
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 21:49
trzeba zawołać egzorcystę do Prezesa, zaczyna gadać obcymi językami !
Reser
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 22:33
Jesteście gotowi na kolejny tydzień walki z Ż?
Reser
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 22:38
Czy Amibroker operuje na danych ze Statici? Bo w sumie widzę, że w pakiecie Zielony max mam i to i to i w sumie nie wiem które zainstalować.
Reser
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 22:58
Ciekawie się robi. Wyląda to cały czas na korektę bessy, już z 4100 jest problem.
Bazinek na serii Z podciągnęli solidnie z jakichś -130pkt do tylko -49pkt ale w końcówce piątkowej sesji juś było widać pierwszą podaż >4030 no i również bardzo duże obroty na indexie. Generalnie cały czas tu jest szansa dość realna na kontynuację tej padaki do jeszcze niższych leveli w stylu 3400. I będę dalej grał eski na tym.
sWIG80 jaka bieda! Marność nad marnościami i ze wszystek marność.
Nawet odbić nie ma siły, totalnie zostawiony rynek bo obrotów w piątek adekwatnie dużych nie miał. Zdechnie to jeszcze bardziej, szkoda że cholera nie ma jak zashorcić
Praktycznie na GPW trwa bessa pełnym ryjem na szerokim rynq ale nie widać tego po blue cipach bo wiguś cwancyś jest wyraźnie mocniejszy od dłuższego czasu i na dobrą sprawę upałowany jest w męczącym trendzie bocznym (jak to ma w zwyczaju od lat).
Bocznica w pełnej krasie totalnie wypoziomowany index w długim terminie. Zagrywki w cymbergeja to w tą to w tą na zmianę a średnio level ten sam od miesięcy. Zanim to w jakiś konkretny trend wejdzie to ruski rok minie. Do bessy tu daleko a do hossy tym bardziej. Odpuściłem ten wig20 bo szkoda się je**ć w takim beztrendziu aczkolwiek obserwuję dziada bo sporadycznie zdarzają się okazje.
Wniosek z tego taki, że trzeba ładować eSki na FW40 i to grubo. Ta bessa tak łatwo nie popuści. Tylko oczywiście uważać na odbicia bo nie wiem czy to już moment dobry czy jeszcze nie przyświrują trochę wyżej. Trzeba to wyczuć. Jeszcze lepiej byłoby walić FW80 no ale nie ma takich kontraktów póki co. Grubo na tym zarobiłem i uważam, że to nie jest koniec zabawy z tematem. Tylko debil pozbywa się wygrywającego konia.
Reser
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 23:03
Na wiguni cwancyś taka upośledzona głowa z ramionami jakby się zrobiła. Może to i na te 2k spadnie ale pewnie nie będzie tak łatwo jak na midwigu. Szarpanina masakryczna i to potrwa bo rynek nie jest w fazie spadkowej.
Zygmunt de Bill UFOTrader Senior
Liczba postów : 7069 Registration date : 22/12/2011
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 23:17
zibi napisał:
OpCjOnEr napisał:
Indiana napisał:
kamikaze napisał:
...
....
....
...... a apropo krycia to przypomina się mi przypadek jak niedaleko na parafii wikary zkleszczył się z 18 letnią córką prominnentnego polityka z PSL że aż pogotowie się pojawiło aby pomóc co lepsze wikary ów krył również mamusię nastolatki .....
Stąd prawdziwe jest powiedzenie: "Dobry wikary kryje na dwie szpary"
Reser
Temat: Re: UFO 22 - 23 09 2018 r. Weekend Nie 23 Wrz 2018, 23:33
fajny klimat
https://soundcloud.com/microcosmos
trochę psychedelic, trochę chillout
dziadek Admin
Liczba postów : 13101 Location : Nowe Rybie Registration date : 13/11/2007
_________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota "...ustalono już że na giełdzie , LEGALNIE milionerem może stać się tylko miliarder" Osły AgroTrader ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g