Investing.com - Turecka lira jest najsłabsza wobec dolara od co najmniej 1990 roku. To skutek kolejnej już decyzji tureckiego banku centralnego o obniżeniu stóp procentowych.
Turecki Bank Centralny zdecydował o zmniejszeniu kluczowej stopy jednotygodniowych operacji repo o 200 punktów bazowych. Wśród 26 ekspertów ankietowanych przez Bloomberg dominowało przekonanie o obniżce o 100 punktów bazowych.
Po środowej decyzji stopa jednotygodniowych operacji repo w Turcji wynosi 16%.
Choć wydaje się to znaczącą wartością, to realne stopy pozostają negatywne z racji bardzo wysokiej inflacji. We wrześniu wzrost cen w Turcji rok do roku wyniósł 19.6%. W ostatnich dniach w omawianym kraju doszło do protestów młodzieży, do których przyczyniły się rosnące koszty utrzymania. Prezydent Turcji Recep Tayyip Erdoğan — wbrew w zasadzie wszystkim ekonomistom — uważa, że niskie stopy procentowe nie pogłębiają problemu inflacji. W przeszłości interweniował w kwestii składu osobowego banku centralnego, by przeforsować swą niekonwencjonalną wizję polityki monetarnej.
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
REALISTA UFOTrader Senior
Liczba postów : 46572 Registration date : 03/09/2007
Tulicie cos ? nazdak mnie wkurwia czy te murzyny nie wiedza, że przy inflacji i podwyżce stóp spóki technologiczne powinny spadać ? CZY MURZYN MNIE SŁYSZY ???!!!
Kazik Kowalski lubi tą wiadomość
Kazik Kowalski
Liczba postów : 450 Location : Koszalin Registration date : 10/01/2019
Tulicie cos ? nazdak mnie wkurwia czy te murzyny nie wiedza, że przy inflacji i podwyżce stóp spóki technologiczne powinny spadać ? CZY MURZYN MNIE SŁYSZY ???!!!
Możliwy wpierrdol czai się za rogiem 🤪
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
Jeśli trzy godzinowe pały wzrostowe robią 23 poprzednie spadkowoboczne, to kurrrrwa o spadkach chyba se można pomarzyć. Tu już sensu kurrrwa dawno w tym nie ma....kiedyś był
Reser
Jeśli trzy godzinowe pały wzrostowe robią 23 poprzednie spadkowoboczne, to kurrrrwa o spadkach chyba se można pomarzyć. Tu już sensu kurrrwa dawno w tym nie ma....kiedyś był
No nie ma. Jeden algorym [MA_RÓŚĆ_I_CHUJ] ustawiony codziennie do 2042. roq
Za mordę alfons pilnuje i do widzenia. Póki się nie wydarzy znowu coś co spowoduje szok kognitywny czyli wywrócenie szachownicy do góry dnem, póty tak będzie kolejne lata się to je**ć.
MoralnyNiepokój
Liczba postów : 3708 Registration date : 11/03/2010
można mieć bekę z tego że się dojebałem do Tuska , ale jedni za 30 inii za 20 lat w zależności od obecnego wieku dopiero to sobie uzmysłowią przy pierwszym odcinku emerytury pzdr
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
Reser
No niby dlaczego? Właśnie bez sensu - róść powinny a spadać to zaczyna ropa na dziennym.
Reser
można mieć bekę z tego że się dojebałem do Tuska , ale jedni za 30 inii za 20 lat w zależności od obecnego wieku dopiero to sobie uzmysłowią przy pierwszym odcinku emerytury pzdr
Drobna nieścisłość - słowo "pierwszy" sugeruje, że będą też następne. Raczej nie, całość pójdzie jednym przelewem, a po potrąceniu opłaty bankowej zostaniemy z debetem
zibi MOD
Liczba postów : 31097 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
brak mu dobrego wykształcenia mógł to określić, że reprezentanci 80% Polaków (tyle wg badań jest za Unią) wyszli na ulicę.
w Unii nie wyciągneli pewnych wniosków i nie rozumieją naszej mentalności , im się nas bardziej naciska i dopierdala tym odwrotny niesie to skutek , przekonali się o tym zaborcy że nie ma łatwo z nami , potem bolszewicy i Niemcy właściwe wnioski wyciągnął kiedyś Stalin i znając naszą niepokorność przekalkulował i nie zrobił z nas kolejnej republiki CCCP co tylko odwlekło w czasie rozjebanie tego od środka w czasie
Unia jak tego nie zrozumie i na siłę zechce nam narzucić coś co naprawdę nie ma miejsca uwarunkowania w prawie i zechce nam udowadniać na siłę robiąc z nas ludzi II klasy to jest to początek końca jej rozjebania od środka w przedziale 10-20 lat , niech no tylko jeszcze pojawią się czynniki sprzyjające w postaci kryzysu na przykład
jutro Turów najedzie Brukselę
SILVER IDZIE NA 150$
zibi MOD
Liczba postów : 31097 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
ciekawe jest to że w ciągu tylko czterech lat (od 2015r.) wpływy z PIT dały samorządom ponad 30% więcej wpływów (spadek bezrobocia , większe płace) ale tego nikt nie pochwali
SILVER IDZIE NA 150$
pike UFOTrader Junior
Liczba postów : 9732 Registration date : 21/12/2019