zboże jest mniej kaloryczne, to jasne. W przypadku jakościowego ziarna owsa ciepło spalania wynosiło 18,62 MJ·kg-1, a ziarna porośniętego 18,02 MJ·kg-1. Szacuje się, że wartość opałowa średniokalorycznego ekogroszku wynosi 24 – 26 MJ/kg
Hiobie oczywiście że to pierdolenie teoretyków jak zaczną palić zbożem to jego cena też pójdzie >3000zł i przestaną
ale wtedy będą siedzieć i zmarznięci i głodni
wtedy będą jeść węgiel a ja ich pier**le bo mam zapasy kaszy
zeze
ja pier**le mozgi wam sie pomieszaly palenie zbozem to grech?,mozna se kupic piec na zboze kazdy piec na pelet to piec na inne pawiwa np owies,ktory kosztuje ok 1200 zeta i ma ta sama wydajnosc co pelet ktory kosztuje 1800n zeta wiekszosc kanady pali w piecach zbozem,najbardziej oplacalny jest owies,potem kukurydza
Zygmunt de Bill UFOTrader Senior
Liczba postów : 7069 Registration date : 22/12/2011
zboże jest mniej kaloryczne, to jasne. W przypadku jakościowego ziarna owsa ciepło spalania wynosiło 18,62 MJ·kg-1, a ziarna porośniętego 18,02 MJ·kg-1. Szacuje się, że wartość opałowa średniokalorycznego ekogroszku wynosi 24 – 26 MJ/kg