i wahnięcie o trzy punkty np. neguje dzisiejszy wzrost ?? Kolego Ty może powinieneś zmienić zawód ?? coś siem z Tobą porobiło i marudny jesteś więcej entuzjazmu ))) na dooopy idż albo cuś ? )))))))))))))))))))))))))))
Porównaj sobie styl w jakim rośnie (a właściwie to zapierdala) DAX ze stylem w jakim my "rośniemy". To jakbyś porównywał grę Barcelony z grą trzeciej ligi z Zapiździa Dolnego. Ty naprawdę tego nie widzisz?
no weż sobie nałóż na wykresie dax wykres wig20 na stooq chociażby dax za rok +17% wig20 +33% wig +38 % dynamika za trzy miesiące na wig20 to +18% !!!!!
To dlaczego tam tak pięknie to jedzie jak po sznurku, że nawet o korektę jakąś ciężko a u nas to tak kurwowato się zachowuje? Poza tym patrzysz tylko ostatni rok a weź ostatnią np. dekadę i zobaczysz gdzie my tak naprawdę jesteśmy względem DAX. DAX jest na all times' high a wigunia była ponad 3900pkt jak dobrze pamiętam to do ATH jej jakby "trochę" brak.
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52164 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
i wahnięcie o trzy punkty np. neguje dzisiejszy wzrost ?? Kolego Ty może powinieneś zmienić zawód ?? coś siem z Tobą porobiło i marudny jesteś więcej entuzjazmu ))) na dooopy idż albo cuś ? )))))))))))))))))))))))))))
Porównaj sobie styl w jakim rośnie (a właściwie to zapierdala) DAX ze stylem w jakim my "rośniemy". To jakbyś porównywał grę Barcelony z grą trzeciej ligi z Zapiździa Dolnego. Ty naprawdę tego nie widzisz?
Na dupy idź!
kolekcjon€r
Liczba postów : 11145 Registration date : 13/02/2023
no weż sobie nałóż na wykresie dax wykres wig20 na stooq chociażby dax za rok +17% wig20 +33% wig +38 % dynamika za trzy miesiące na wig20 to +18% !!!!!
To dlaczego tam tak pięknie to jedzie jak po sznurku, że nawet o korektę jakąś ciężko a u nas to tak kurwowato się zachowuje? Poza tym patrzysz tylko ostatni rok a weź ostatnią np. dekadę i zobaczysz gdzie my tak naprawdę jesteśmy względem DAX. DAX jest na all times' high a wigunia była ponad 3900pkt jak dobrze pamiętam to do ATH jej jakby "trochę" brak.
ech .... pamiętam czasy gdy byłeś sprytny jak jenot, ostrożny jak łasica, zdecydowany jak niedzwiedż polarny i takoż jak on niewdoczny dla eskimosów lat przybyło i ... kicha gdy się chcesz zdecydować to rynek zawraca i ... nic się nie da zostaje tylko marudzić a może powodem jest też to, że przestałeś masować hemoroidy siodełkiem od roweru ?? może dokonaj analizy postępowania, przyjmij jakiś program naprawczy i zaproś jakąś dooopę do pomocy ? powód marudzenia może być naprawdę prozaiczny
_________________ ...... a będzie giciej
neuron UFOTrader Senior
Liczba postów : 9999 Registration date : 29/02/2012
Andropauza?
Janko Traderroo and neuron like this post
Zygmunt de Bill UFOTrader Senior
Liczba postów : 7054 Registration date : 22/12/2011
ech .... pamiętam czasy gdy byłeś sprytny jak jenot, ostrożny jak łasica, zdecydowany jak niedzwiedż polarny i takoż jak on niewdoczny dla eskimosów lat przybyło i ... kicha gdy się chcesz zdecydować to rynek zawraca i ... nic się nie da zostaje tylko marudzić a może powodem jest też to, że przestałeś masować hemoroidy siodełkiem od roweru ?? może dokonaj analizy postępowania, przyjmij jakiś program naprawczy i zaproś jakąś dooopę do pomocy ? powód marudzenia może być naprawdę prozaiczny
To Opcjonera znasz z POK-u. Ten pojawił się niedawno, nick ma tylko podobny.
neuron UFOTrader Senior
To Opcjonera znasz z POK-u. Ten pojawił się niedawno, nick ma tylko podobny.
sylwetką zajmowaną na porcelanie są uderzająco podobni i to spojrzenie gdy spuszcza wodę - rozumem tego nie ogarnie ale faktycznie gdy pomyslę, że opcjonera ostatni raz widziałem ok. 20 lat temu to .... dawno było jeżeli mnie pamięć nie myli to miał okulary w grubej oprawie ( może zapitolił babce ? ) sala dogrywek była duża i siedziały w niej " frakcje " ( takie grupy dogadujące sobie nawzajem ze względu na zajęte pozycje ) opcjoner siedział blisko Waldka ( żołnierza ) który urywał się z pracy chciał dorobić do pensji był też policjant ze swatów po cywilnemu kiku staruchów grających na akcjach jeden milioner ładna modelka grająca bardzo ostrożnie łącznie ok. 15 osób grających aktywnie i z pięciu obserwatorów to dość duża grupa reprezentatywna dość miło wspominam tamte czasy
kolekcjon€r
no mam takiego pomysła czasami mamy dużo gości na liście i zapewne niektórym userom nie chce się logować z różnych względów może by tak wyjątkowo każdy zaszły user wyjątkowo się zalogował i napisał cokolwiek aby przypomnieć swoją obecność i przypomniał, że żyje i ma się ..... dobrze ? takie tam mnie naszły reminiscencje
Janko Traderroo lubi tą wiadomość
kolekcjon€r
no mam takiego pomysła czasami mamy dużo gości na liście i zapewne niektórym userom nie chce się logować z różnych względów może by tak wyjątkowo każdy zaszły user wyjątkowo się zalogował i napisał cokolwiek aby przypomnieć swoją obecność i przypomniał, że żyje i ma się ..... dobrze ? takie tam mnie naszły reminiscencje
Gości jest czasami 40-50 szt! Nie chce się wierzyć, że tylko czytają a nie chcę się wypowiedzieć Nawet nikt nowy nie powalczy o miejsce na stronce...
Ja miałem swój POK w Gdańsku, też wspominam z rozrzewnieniem
Janko Traderroo lubi tą wiadomość
neuron UFOTrader Senior
Według Marko Kolanovica, głównego stratega rynkowego JPMorgan Chase & Co., w przyszłym roku amerykańscy inwestorzy giełdowi będą mieli do czynienia z sytuacją przegraną. Ostrzegł wczoraj klientów, że akcje i inne ryzykowne aktywa nie będą w stanie utrzymać żadnych potencjalnych wzrostów bez znacznych obniżek stóp procentowych przez banki centralne – i nie przewiduje tego, chyba że rynki poważnie spadną lub gospodarka utknie w martwym punkcie. Z tego powodu powiedział, że inwestorzy powinni wybierać gotówkę lub obligacje zamiast akcji.
no to chyba rynki będą szczytować
kolekcjon€r
NIEMOC naszych jest porażająca do bólu. Ciężko już zliczyć ile razy próbowali i ciągle nie da się.
To wygląda na jakąś dystrybucję towaru póki dobra sytuacja na świecie bo niech się w USA pogorszy to u nas krach znowu będzie. Gdyby miało być dużo wyżej, to by kupowali a nie się tak z tym pierdolili.
kolekcjon€r
Da się? Oczywiście, że tak! DA SIĘ tylko nie u nas na jebanej Książęcej 4 Na polskim syfie nic się nie da. To nasze GPW tylko wysadzić w pizdu, zaorać i ziemniaki posadzić.
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52164 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
Da się? Oczywiście, że tak! DA SIĘ tylko nie u nas na jebanej Książęcej 4 Na polskim syfie nic się nie da. To nasze GPW tylko wysadzić w pizdu, zaorać i ziemniaki posadzić.
a nie lepiej jabka posadzić ? np. Gale na M9
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
REALISTA UFOTrader Senior
Liczba postów : 46653 Registration date : 03/09/2007
masz marudo: za rok sp +16,3 % nq +30% DJ 7,22 % Dax 17,48 % wig20 +33,59 % wig 38, 31 % gdyby takie wyniki podał wall street to by ich inwestorzy po dooopie całowali
Laik
Liczba postów : 1762 Location : Małopolska Registration date : 28/08/2007
Dawno nie pisałem ale stwierdziłem, że warto o sobie przypomnieć. Muszę przyznać, iż w tym roku jest prawdziwy rajd świętego Mikołaja. Szczerze mówiąc nie przypominam sobie tak wyraźnego i mocnego sygnały co najmniej od dekady. Trzymam niewielką pozycję longów bo reszta w funduszach. Nie trudno wnioskować, że fundusze akcji mają rewelacyjne wyniki w tym roku co podbija wartość mojego portwela. Neutralnie - po wyraźnych spadkach - fundusze obligacyjne, które powoli odrabiają. Straty na fundach dolarowych i tutaj chyba nie prędko to odrobię. Po latach doświadczeń zdecydowałem się na taki model inwestowania, który wcieliłem w życie dokładnie 2 lata temu. Często myślę, że jest już to dosyć konserwatywne inwestowanie ale z drugiej strony nie ma dużego ryzyka. GPW zawsze chodziła własnymi ścieżkami więc zawsze sobie powtarzam, że zamykanie pozycji jest jedynym wyznacznikiem do przetrwania.
Pozdrawiam i życzę właściwych pozycji
P.S. Zostało 5 sesji do rozliczenia więc co miało być zrobione to już zrealizowano.
Laik
thorgall and Zygmunt de Bill like this post
AgroTrader MOD
Dawno nie pisałem ale stwierdziłem, że warto o sobie przypomnieć. Muszę przyznać, iż w tym roku jest prawdziwy rajd świętego Mikołaja. Szczerze mówiąc nie przypominam sobie tak wyraźnego i mocnego sygnały co najmniej od dekady. Trzymam niewielką pozycję longów bo reszta w funduszach. Nie trudno wnioskować, że fundusze akcji mają rewelacyjne wyniki w tym roku co podbija wartość mojego portwela. Neutralnie - po wyraźnych spadkach - fundusze obligacyjne, które powoli odrabiają. Straty na fundach dolarowych i tutaj chyba nie prędko to odrobię. Po latach doświadczeń zdecydowałem się na taki model inwestowania, który wcieliłem w życie dokładnie 2 lata temu. Często myślę, że jest już to dosyć konserwatywne inwestowanie ale z drugiej strony nie ma dużego ryzyka. GPW zawsze chodziła własnymi ścieżkami więc zawsze sobie powtarzam, że zamykanie pozycji jest jedynym wyznacznikiem do przetrwania.
Pozdrawiam i życzę właściwych pozycji
P.S. Zostało 5 sesji do rozliczenia więc co miało być zrobione to już zrealizowano.
Laik
Z TWARZY NIC SIE NIE ZMIENIŁEŚ...
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
kolekcjon€r
a nie lepiej jabka posadzić ? np. Gale na M9
A co to jest M9?
Janko Traderroo
Liczba postów : 4860 Age : 53 Location : okolice Roztocza Registration date : 08/07/2009