a jest kiedyś oczywistość ? nie radzisz sobie rozważ czy nie lepiej kupować sygnały od Micha ale to nie sa tanie rzeczy i nie każdego stać na to aczkolwiek wiem, że 80 % forum tak robi
Czasem są układy i sytuacje na tyle wysoce prawdopodobne, że ryzyko jest niskie i "tylko debil by nie zrobił". Ale to tylko czasem, dzisiejsza sesja do tych nie należy. Nie wiem czy wiesz o tym, że potrafią istnieć trendy na rynkach a przynajmniej kiedyś potrafiły. Aktualnie nie ma żadnego sensownego trendu na W20 i te ruchy przypominają losowe więc to trochę tak jakbym ci pokazał, że ktoś trafił numerki w lotto i też się dało a ty nie trafiłeś więc sobie nie radzisz. Tym się powinna giełda różnić od bukmacherki i typowego hazardu, że nie powinno się tu bazować na przypadkowych zagraniach na czuja, które czasem wejdą tylko podążać za trendami, których ostatnio od wielu miesięcy po prostu nie ma.
ależ jest trend boczny ale Ty stosujesz ocenę życzeniową ( chciałbyś tak albo tak ) a najlepiej aby spadało bo wtedy szybko i dużo takich mundrali to pełno jest wkoło i mówi się o nich leszcze prawdziwy TKŚ z " kamienia " wyciśnie musisz się jeszcze dużo uczyć
Ja jestem nauczony grać trendowo i tak się jakoś dziwnie składa, że ilekroć pojawi się jakiś mocniejszy ruch (przeważnie w dół), to zaraz jestem na plusie. Jak się pier**lą w kółko w miejscu to się tylko wkurwiam i tracę. Potrzebna jest jazda na 400pkt z Wigiem-cwancyś obojętnie w którą stronę byleby w jedną a nie codziennie na opak.
Rozróżniamy Trading 1) swingowy 2) trendowy
Są Traderzy którzy wolą rozgrywać swingi A nie potrafią wysiedzieć trendu. Ty jesteś trendowcem po prostu.
Najlepiej jest potrafić rozgrywać oba przypadki zależnie od sytuacji.
No tak to można z grubsza podsumować. Mi jest ciężko przemóc się psychicznie kupować gdy spada i sprzedawać gdy rośnie bo jakoś łatwo mi przychodzi robienie odwrotnie i dlatego zawsze na trendach mi ostro do przodu idzie depo a w takich często zwrotnych swingach wtapiam i się irytuję bo ilekroć kupię to się zaraz obsrywa albo stoi kilka godzin a ilekroć sprzedać to za 5min qrwy wyciągaja. Miał być krach, tyle o krachu tu rzekomi TKŚ z jachtami pierdolili i gdzie on jest? W dupie chyba.
20 lat temu gdy siedzieliśmy w pok-u zrobiliśmy z Jackiem wykres godzinowy na kontraktach i zaznaczyliśmy swoje wejścia i wyjścia - otworzyło nam to oczy na wiele rzeczy pózniej zrobiliśmy to na wykresie dziennym w perspektywie roku niesamowite doświadczenie i co ważne pomogło w ocenie mi co ważne odmieniło psychologię grania i pozwoliło nieco wyłączyć " uczucia " pewnie Jacka pamiętasz bo miał analityczne podejście do rynku
Być może pamiętam postać ale nie jestem w stanie po imieniu skojarzyć czy on to ten, o którym myślę.
kolekcjon€r
Liczba postów : 11281 Registration date : 13/02/2023
Hedże inwestują średnioterminowo według Rozpiski fal Elliota.
Myślisz, że fundusze hedgingowe bawią się w takie pierdoły jak jakieś fale Elliotta? Oni raczej inne wytyczne dostają.
Skoro Hedże to całe sztaby Analityków to Elliot to u Nich podstawa wszystkiego.
Jeśli na WIG20 jest kontynuacja rozpoczętej fali C to masz tam Korbę na dłużej.
Nie wierzę w to. Korba nie zależy od żadnej fali a od tego czy ktoś wyłoży odpowiednio dużo pieniędzy na trwały i znaczący wzrost (nie półdniowy). Jakość rynku się nie zmienia, zrobili cyrk bankami i już puchnie knot górny świeczki. Trendów nie powodują żadne fale tylko realny kapitał. Fale to sobie post factum leszcze dorysowywują.
MICHU
Liczba postów : 39723 Registration date : 25/10/2010
Myślisz, że fundusze hedgingowe bawią się w takie pierdoły jak jakieś fale Elliotta? Oni raczej inne wytyczne dostają.
Nie wierzę w to. Korba nie zależy od żadnej fali a od tego czy ktoś wyłoży odpowiednio dużo pieniędzy na trwały i znaczący wzrost (nie półdniowy). Jakość rynku się nie zmienia, zrobili cyrk bankami i już puchnie knot górny świeczki. Trendów nie powodują żadne fale tylko realny kapitał. Fale to sobie post factum leszcze dorysowywują.
Tak tylko głośno sobie myślę co mogą myśleć Ci, którzy wykładają dużą gotówkę na Rynek.
Tak jest prowadzona gra, że w zasadzie cały czas 2 Rozpiski są w modzie.
Ostatnio zmieniony przez MICHU dnia Wto 29 Paź 2024, 14:23, w całości zmieniany 2 razy
kolekcjon€r
Ja jestem antyElliotowcem. Uważam, że te wszystkie fale to są bzdury na kiju. Ta pseudoteoria jest tak skrajnie subiektywna, że po fakcie zawsze do każdego wykresu da się dopasować jakieś fale i podfale ale nigdy nie wiadomo na bieżąco która podfala jakiej fali się aktualnie rysuje bo możliwości jest zbyt dużo.
Jest takie fajne zdanie: Trzecia podfala piątej fali a leszczowi depo wyjebali
Wiem, że to dla wielu "wyznawców" Elliota jest kontrowersyjne ale tak uważam. Teoria Elliota to bzdury!
AgroTrader lubi tą wiadomość
kolekcjon€r
Wystarczy popatrzeć od drugiej strony: wykres ma się słuchać bo gdzieś tam wychodzi jakieś zniesienie, fibo, pivot czy inne gówno? Przecież to brzmi absurdalnie. Wykres w trakcie rysowania się ma w dupie jakieś fale bo to jest skrajnie subiektywna interpretacja leszczy, takie widzenie czegoś czego nie ma. A gdy się wykres nie słucha to zawsze można zmienić oznaczenia fal aż się będzie słuchał
Idealne narzędzie do opisywania historii i analizy tego co trzeba było
MICHU
Liczba postów : 39723 Registration date : 25/10/2010
Ja jestem antyElliotowcem. Uważam, że te wszystkie fale to są bzdury na kiju. Ta pseudoteoria jest tak skrajnie subiektywna, że po fakcie zawsze do każdego wykresu da się dopasować jakieś fale i podfale ale nigdy nie wiadomo na bieżąco która podfala jakiej fali się aktualnie rysuje bo możliwości jest zbyt dużo.
Wiem, że to dla wielu "wyznawców" Elliota jest kontrowersyjne ale tak uważam. Teoria Elliota to bzdury!
Ale ja nie piszę o szczegółowej Strukturze do fal 5 rzędu.
No ale jakąś podstawę do Azymutu trzeba mieć.
Zagraj pod falę C to się przekonamy.
Ostatnio zmieniony przez MICHU dnia Wto 29 Paź 2024, 14:27, w całości zmieniany 1 raz
kolekcjon€r
widze ze juz duzo sie nauczyłeś
fundusze nie inwestuja według Rozpiski fal Elliota fundusze kreślą fale Elliota .
a leszce sobie dorysowują po fakcie i jak wpierdolą -tzn. ze nieprecyzyjnie kreska pociągnięta ALBO BYL WYJATEK
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
Ostatnio zmieniony przez AgroTrader dnia Wto 29 Paź 2024, 14:31, w całości zmieniany 1 raz
kolekcjon€r
Ale ja nie piszę o szczegółowej Strukturze do fal 5 rzędu.
No ale jakąś podstawę do Azymutu trzeba mieć.
Zagraj pod falę C to się przekonamy.
Trzeba wyłapywać trendy. Gdy się pojawia coś co wygląda jak początek wybicia, ładować się zgodnie z kierunkiem, jeśli zawraca to kasować stratę póki jest mała a jeśli idzie dalej to czekać a przy sprzyjajacym układzie świec dorzucić małą piramidkę. Najwięcej się wyciska z środkowych i końcowych faz trendów gdzie już widać kierunek ale jeszcze jest potencjał zanim się skończy. Zaczyna się srać, to uciekać i już. Ja tak cały czas staram się robić i wychodzi o ile są jakieś ruchy takie jak np. w piątek na Jankesie. Przy pieprzeniu w kółko całe dnie ta strategia nie jest skuteczna.
AgroTrader lubi tą wiadomość
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52250 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
fale moze jakies tam znaczenie miały gdy na gieldach był jeszcze rynek
A TERAZ TO JEST WSZYSTKO ZA MORDE TRZYMANE I ALFONS "KREŚLI FALE "
ostatni rynek był przez jakis czas na bitcoinie ALE TERAZ JUZ BTC JEST POD CALKOWITA KONTROLA -TAK JAK WSZYSTKO DOOKOŁA
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
kolekcjon€r
fale moze jakies tam znaczenie miały gdy na gieldach był jeszcze rynek
A TERAZ TO JEST WSZYSTKO ZA MORDE TRZYMANE I ALFONS "KREŚLI FALE "
ostatni rynek był przez jakis czas na bitcoinie ALE TERAZ JUZ BTC JEST POD CALKOWITA KONTROLA -TAK JAK WSZYSTKO DOOKOŁA
No tak, przecież te fale to ONI sami rysują a nie pod nie grają. Wyobrażasz sobie sztab krawaciarzy w GS analizujących jakieś fale? Gdy dysponują kapitałem mogącym sami je kreować?
kolekcjon€r