Uniwersytet Futures i Opcji
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
Uniwersytet Futures i Opcji

pod kierownictwem prof. SzFagra

IndeksIndeks  PortalePortale  SzukajSzukaj  Latest imagesLatest images  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

UFO - 11.08.2008

Go down 
+49
loko
IronFX
LeM
przemak
PINGWIN (Z MADAGASKARU)
cameleon
PoPo
foo
Prezes
fastenter
Albin
betonowe_buty
antykatofob
Pigeon
andrzej1217
Franz
Pan Nikt
Damian
Małolat
praktyk
El Secator
malec
myśliwyl
chudy mis
Kozoyeb
dead_eye
Ziommmm
Diablo
pit
Ed
1bawara
thorgall
kydo
rabe
piogor
EURO
Reser
SYLWESTER
kLeszcz
Edith
Nadaje ze Stronia
melex259
konik_polny
artystax
p0teflon
birdie
Jones
Dave
SzFagier
53 posters
Idź do strony : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18
AutorWiadomość
busia

busia

Liczba postów : 8625
Registration date : 02/01/2008

UFO - 11.08.2008 - Page 18 Empty
PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:12

OpCjoNeR napisał:
Ale chyba przyznacie, że Putin to wyjątkowa szuja jakiej mało. Nawet gdy Debilju&Co atakowali Irak to nie było takiej perfidii i takiego szydzenia z całego świata jak to teraz robią kacapy. Ruskie to wyjątkowo wredny i podły naród - od małego ich pamiętam z samej najgorszej strony. Jak tych padalców można lubić? Nie da sie po prostu! A Donek latał do tej jebanej Moskwy i pieprzył coś o ociepleniu stosunqw.... żałosne.
Pod tym jedynym względem to kaczor mi zaimponował jak nie miał obaw powiedzieć tym chujom co o nich myśli bez sztucznych uśmiechów.
Opcio jedyna broń na ruskich jest figa w kieszeni. Inaczej zajebią.
Taka niestety historyczna prawda
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:13

Franz napisał:
kaczor napisał:
hm tak skonczyli ze nei wiadomo czy wracali czy zamierzali jechac dalej

Wsparcie obronione:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/06d42f1048f16a95.html
Wiec chyba jest dobrze?

tak szczerze to na tym obrazku to nic nie widac znaczy sie jest troche nieczytelny
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:15

Kaczor dodtakowo spadli 5 falowa struktura wiec chyba dobrze dla Ciebie
Powrót do góry Go down
Reser

Liczba postów : 110962
Registration date : 30/08/2007

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:16

busia napisał:
OpCjoNeR napisał:
Ale chyba przyznacie, że Putin to wyjątkowa szuja jakiej mało. Nawet gdy Debilju&Co atakowali Irak to nie było takiej perfidii i takiego szydzenia z całego świata jak to teraz robią kacapy. Ruskie to wyjątkowo wredny i podły naród - od małego ich pamiętam z samej najgorszej strony. Jak tych padalców można lubić? Nie da sie po prostu! A Donek latał do tej jebanej Moskwy i pieprzył coś o ociepleniu stosunqw.... żałosne.
Pod tym jedynym względem to kaczor mi zaimponował jak nie miał obaw powiedzieć tym chujom co o nich myśli bez sztucznych uśmiechów.

Ja tam nie jestem rasistą czy nacjonalistą: nie przeszkadza mi, że ktoś jest czarny czy ma skośne oczy ale ruskich to wyjątkowo nienawidzę - w kosmos bym ich wysłał wszystkich bez możliwości powrotu.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:17

SzFagier napisał:
widzę Kaczor że z taką niepewnością w głosie Laughing
to powiem w ramach pytania pomocniczego, że waży tenże producent 9% w jednym bliskim nam indeksie giełdowym...
za to usd/pln wy;ecial w kosmos,ciezko to przeliczyc
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:21

OpCjoNeR napisał:

szczególnie jak Putin wsadził całą opozycję do pierdla tydzień przed wyborami to Rudemu nie przeszkadzało pojechać do Moskwy ,ale wygłupić się i nie pojechać na otwarcie do Chin bo tam łąmią prawa człowieka to mozana było paranoja ogladam otawarcie a tam a jakże jest Putin Bush siedza elegancko na trybunach w d... maja prawa wiedza z kim cały świat handluje ot takie tam przemyślenia lol!
Powrót do góry Go down
Reser

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:24

Menel napisał:
OpCjoNeR napisał:

szczególnie jak Putin wsadził całą opozycję do pierdla tydzień przed wyborami to Rudemu nie przeszkadzało pojechać do Moskwy ,ale wygłupić się i nie pojechać na otwarcie do Chin bo tam łąmią prawa człowieka to mozana było paranoja ogladam otawarcie a tam a jakże jest Putin Bush siedza elegancko na trybunach w d... maja prawa wiedza z kim cały świat handluje ot takie tam przemyślenia lol!

Wiesz czemu do Chin nie poleciał?
Bo się bał tego ruskiego barachła jakie lata od czasów Breżniewa w barwach naszego governmentu dobryżart
Gdyby miał lecieć np. A380 to pierwszy by wsiadł! lol!
Powrót do góry Go down
Diablo

Diablo

Liczba postów : 31488

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:25

OpCjoNeR napisał:
busia napisał:
OpCjoNeR napisał:

Ja tam nie jestem rasistą czy nacjonalistą: nie przeszkadza mi, że ktoś jest czarny czy ma skośne oczy ale ruskich to wyjątkowo nienawidzę - w kosmos bym ich wysłał wszystkich bez możliwości powrotu.

A ja tam lubię Rosjan znam zresztą paru i to sa naprawdę fajni ludzie - tak biorąc c na logike to dzięki Putinowi znów sie mówi o Rosji jako super mocarstwie a że jest to wynikiem wysokich cen ropy i gazu to zwykli ludzie nie potrafią pojać. Ja niemam pretensji do Rosjan ja mam pretensje do Uni Europejskiej że nic nie robi i tylko Polska na współke krajami nadbałtyckimi cokolwiek w tej sprawie robia - pewnie skończy się to tym że obetną nam dostawy surowców - a Niemcy z Francją beda zabiegac żeby jednak odkrecił kurek dla Polski.
Powrót do góry Go down
busia

busia

Liczba postów : 8625
Registration date : 02/01/2008

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:25

OpCjoNeR napisał:
busia napisał:
OpCjoNeR napisał:

A ja jestem - nienawidzę arabów - 2 lata mieszkałem w Egipcie! niedobrze mi
Ruskie są wygodne bo głupie i przewidywalne, macaj im strefy odpowiednie i będzie git. To najleniwsza nacja którą znam, nawet w porównaniu z arabami. Jestem mentalnościowo blizko ale stalin zrobił swoje - opoziom inteligencji sranda
Natomiast Gruzia to jedyna :nie rostrzelana" nacja z niedotkniętą inteligęcią
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:26

trzeba mieć świadomość , że przez Gruzję biegnie jedyny niekontorolowany przez Rosję ropociąg ,gdyby Ruscy połozyli łapę na Gruzji to oznaczałoby monopol na surwce , wystarczyłoby obalić obecnego prezydenta i wstawic na jego miejsce jakąś kukłę prorsyjską i pozamiatane
Powrót do góry Go down
ojro

ojro

Liczba postów : 1561
Registration date : 09/03/2008

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:26

kaczor napisał:
SzFagier napisał:
widzę Kaczor że z taką niepewnością w głosie Laughing
to powiem w ramach pytania pomocniczego, że waży tenże producent 9% w jednym bliskim nam indeksie giełdowym...
za to usd/pln wy;ecial w kosmos,ciezko to przeliczyc
a miałem po 2.04 i oddałem na waciki
Powrót do góry Go down
http://muzyka.onet.pl/_i/info/duze/k/kuba_wojewodzki_fot_tvn.jpg
Reser

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:28

Menel napisał:
OpCjoNeR napisał:

Ja myślę, że Putin i Debilju to dwa dobrzy qmple i przekonsultowali ten atak na Gruzję. Nie wierzę, że Krzak nie wiedział wcześniej co ruski planuje. Pewnie było tak:
- Wy se zaataqjcie tankami Gruzję a my sobie korbę w tym czasie zrobimy na Dżonnym!
Powrót do góry Go down
Diablo

Diablo

Liczba postów : 31488

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:33

OpCjoNeR napisał:
Menel napisał:
OpCjoNeR napisał:

Ja myślę, że Putin i Debilju to dwa dobrzy qmple i przekonsultowali ten atak na Gruzję. Nie wierzę, że Krzak nie wiedział wcześniej co ruski planuje. Pewnie było tak:
- Wy se zaataqjcie tankami Gruzję a my sobie korbę w tym czasie zrobimy na Dżonnym!

Jezeli jest jak mówisz to ja bym poszedł kawałek dalej
Buszmen dogadał sie z KGB-owcem ty sobie bierz Gruzję a my bierzemy Iran.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:35

teatrzyk zielone oko:

https://www.youtube.com/watch?v=FBFEgMqhOs4

sygnał systemu
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:35

Albo sygnał dla wyborców bierta Mcaina to dobry wojak patrzta co Rosja wyprawia , tak postraszyli przed druga kadencją i wybrali tego idiotę Busza
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:37

Naród Rosyjski jest prawie stracony...170 lat komunizmu zrobilo swoje...A przed tem 600 lat caratu:P Zmiana myślenia zajmie ze 3 pokolenia...Ale chęci zmian nie widać..
Powrót do góry Go down
pcia
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:38

dave
cosik się zblokował
żadnej dupci na padake nie wkleja ???
a przecie Like a Star @ heaven na szczycie
Powrót do góry Go down
Reser

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:39

krt napisał:
OpCjoNeR napisał:
Menel napisał:
OpCjoNeR napisał:

Jezeli jest jak mówisz to ja bym poszedł kawałek dalej
Buszmen dogadał sie z KGB-owcem ty sobie bierz Gruzję a my bierzemy Iran.

Ale żeby ruszyć Iran to najpierw potrzebna jest tarcza w Polsce więc jeszcze nie tak szybko.
Trajektoria pocisq/samolotu między Teheranem a Washingtonem lub New Yorkiem przebiega - o dziwo! - nad naszymi Mazurami. Przypadek? Twisted Evil
Powrót do góry Go down
Franz

Franz

Liczba postów : 804
Registration date : 28/08/2007

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:41

DarkMac napisał:
Franz napisał:
kaczor napisał:
hm tak skonczyli ze nei wiadomo czy wracali czy zamierzali jechac dalej

Wsparcie obronione:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/06d42f1048f16a95.html
Wiec chyba jest dobrze?

tak szczerze to na tym obrazku to nic nie widac znaczy sie jest troche nieczytelny
Sorki: W zblizeniu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84a6b5e81478da7d.html
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:41

Kaczor tak sie zastanawiam dlaczego zup wystwietla buterflya a nie wyswietla tego AB=CD tej wewnetrznej struktury, apropo wiesz moze dlaczego jak przelacze na interwal dzienny to mi sie x-trader zawiesza ?

edit wlasnie mi caly ram zezarlo i o malo co bym musial komp zrestartowac Smile

Ostatnio zmieniony przez DarkMac dnia Pon 11 Sie 2008, 20:44, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Go down
loko

loko

Liczba postów : 3137
Registration date : 29/08/2007

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 20:44

spiter napisał:
Naród Rosyjski jest prawie stracony...170 lat komunizmu zrobilo swoje...A przed tem 600 lat caratu:P Zmiana myślenia zajmie ze 3 pokolenia...Ale chęci zmian nie widać..

dla nich demokracja to epoka jelcyna i rozklad panstwa oraz zlodziejstwo i oligarchowie. dla nich nadzieji nie ma bo skad wzorce ?

a dzis moga byc dumni bo znow sie wielcy z nimi licza ,budzet pelny i do garnka jest co wlozyc wiec pelna szczesliwosc i poparcie dla putina.
a ze sam wysadzal te bloki ? who cares ?
Powrót do góry Go down
loko

loko

Liczba postów : 3137
Registration date : 29/08/2007

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 21:15

jeszcze cytat z dzisiejszego KUCZYNSKIEGO

właśnie ta przecena surowców i wzmocnienie dolara doprowadziły do olbrzymich wzrostów indeksów giełdowych, dzięki czemu byki pokazały swoją przewagę, a cały tydzień zakończył się zwyżką. Rynek wygląda doskonale, ale gracze wpadając ze skrajności w skrajność zdecydowanie zapominają o zagrożeniach. Rzeczywiście tańsza ropa nieco zwiększy popyt wewnętrzny. To fakt. Jednak mocny dolar zmniejszy konkurencyjność eksportu i popyt na amerykańskie towary. Co będzie miało większy wpływ? Ja zakładam, że bardziej zaszkodzi mocny dolar, bo popyt wewnętrzny zależny jest nie tylko od ropy.

Poza tym bank UBS poszedł w ślady Citigroup i Merrill Lynch odkupując aktywa o wartości 19,4 mld USD (i płacą grzywnę 150 mln USD), które wcześniej posługując się nieuczciwymi praktykami sprzedał kupcom detalicznym. Przypominam, że mówi się o tego typu transakcjach na sumę 300 mld USD. Jak będą wyglądały bilanse banków po powrocie do nich tych aktywów? W piątek jednak nikt o tym nie myślał. Zapatrzeni w ropę gracze podnieśli indeksy na bardzo wysokie poziomy, ale chwila otrzeźwienia powinna niedługo nadejść.

LINK - tu jest link !!!!

Ostatnio zmieniony przez loko dnia Pon 11 Sie 2008, 22:12, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Go down
jaska
Gość

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 21:36

suplement Kuczynski

2008-08-11 14:36
Gwałtowne zmiany na rynkach finansowych

Na świecie wydarzenie goni wydarzenie, a kanikuła i sezon ogórkowy wydają się być jedynie w ich tle. Tylko media udają, że ich obowiązkiem jest dostarczanie nam lekkostrawnej papki. Chociaż przyznać trzeba, że czasem się budzą. Tak jak na przykład teraz, w czasie konfliktu Gruzja - Rosja. Zastanawiałem się, czy o tym pisać, bo to przecież czysta polityka, której poruszać nie powinienem - szczególnie, że moje poglądy na tę sprawę nie są zgodne z oficjalnymi. Jednak uważam, że to wydarzenie może mieć spory wpływ (nie wprost) na gospodarkę, więc kilka słów napiszę. Potem przejdę do rynków finansowych, więc jeśli kogoś ten konflikt nie interesuje to może parę akapitów opuścić.

W współczuję bardzo ludziom w Gruzji, bo giną tam ludzie, a to jest zawsze tragedia. Jasne jest też to, że Rosja z dużą chęcią wzięła udział w tej zawierusze. Prawda jest jednak taka i nie ukrywają tego nawet najbardziej nieprzychylni Rosji obserwatorzy i politycy (ci, którzy nie zamienili się już zupełnie w demagogów), że to Gruzja uderzyła na Osetię w nocy z czwartku na piątek. Reszta to już konsekwencja. Warto zadać sobie pytanie: czy będąc prezydentem/premierem Rosji pozwoliłbym na to, żeby Gruzji ten blitzkrieg się udał? Odpowiedź wydaje się być oczywista.

Rodzi się jednak pewne pytanie. Wszyscy wiedzą, że prezydent Gruzji niespecjalnie może być uważany za demokratę. Sposób przeprowadzenia wyborów też był w całym demokratycznym świecie przyjęty z kwaśnymi minami. Poparcie Gruzja ma tylko dlatego, że jest kluczowa dla ropy kaspijskiej. USA mają tam swoje interesy. Czy prezydent Gruzji mógł uderzyć na Osetię bez zgody USA? Może mógł i uderzył, czyli popełnił dramatyczny, zbrodniczy błąd. Ale może jednak zgodę miał? Nie ma to jak mała wojenka, przed wyborami, a w listopadzie są przecież w USA wybory. Może to tylko takie moje, niecne podejrzenia, ale jeśli coś w nich jest to sytuacja zamiast się uspokoić jeszcze bardziej się zaogni. A to może być już początkiem tego, co i tak w przyszłości nas czeka: wojny o surowce.

Na razie jednak rynki całkowicie konflikt zlekceważyły. I bez tego wiele się na nich dzieje. Najważniejszym wydarzeniem było ostatnio to, co stało się na rynku walutowym. W swoich komentarzach dla Xelion i na Stooq.pl pisałem przed piątkiem 8 sierpnia, że kurs EUR/USD stanął nad przepaścią, czyli nad poziomem 1,53 USD, który był dolnym ograniczeniem pięciomiesięcznego kanału trendu bocznego (1,53 - 1,60). W nocy z czwartku na piątek kurs nadal spadał, a po przełamaniu poziomu 1,53 USD powstał techniczny, średnioterminowy sygnał kupna dolara, uruchomione zostały również stop - lossy i kurs EUR/USD załamał się zatrzymując się nad poziomem 1,50 USD. Wdzięczny jestem internaucie występującemu pod pseudonimem „stoje_i_patrze” za podesłanie niekonwencjonalnego wytłumaczenia tej wymuszonej przeceny EUR/USD. Piszę o „wymuszeniu”, bo okazuje się, że w środku tygodnia instytucje finansowe (banki centralne i inne oficjalne instytucje) kupiły olbrzymie ilość obligacji amerykańskich zmniejszając dostępność dolarów. Zrobiły to wtedy, kiedy kurs EUR/USD był tuż nad bardzo ważnym wsparciem. Ograniczone podaż w tak ważnym momencie doprowadziła do przełamanie poziomu 1,53 USD, a spekulanci zrobili resztę.

Byłaby to więc po prostu interwencja walutowa. Nie można wykluczyć, że tak właśnie było, ale faktem jest też, że i bez niej spodziewałem się umocnienia dolara. Jego początek lokowałem jednak gdzieś na jesieni, nie wcześniej niż z końcem września. Najwyraźniej wielu graczy tak myślało i stąd spadek, który doprowadził kurs EUR/USD nad wsparcie. Potem wystarczyło małe pchnięcie i kurs runął w przepaść. Z pewnością zobaczymy jakiś ruch powrotny, ale sprawa wydaje się być przesądzona. Słabnąca gospodarka strefy euro i spadające ceny surowców wymuszą w przyszłości obniżki stóp, a w USA będą one z obecnych 2 procent musiały wzrosnąć. Wchodzimy w okres dominacji dolara.

Nawiasem na fali umocnienie dolara do euro nasza waluta straciła zrywając z ostatnią korelacją w stosunku do EUR/USD (im niżej EUR/USD tym niżej EUR/PLN). Jednak nie tylko globalny rynek wpłynął na tę przecenę. Bardzo interesujące było to, że w Czechach stopy zostały obniżone o 25 pb. (do 3,5 proc. - przy inflacji bliskiej 7 procent). Po prostu bank centralny broni rozwoju gospodarczego Czech godząc się na wyższą inflację. Odnotować trzeba, że decyzja banku centralnego Czech wprowadziła zamieszania w naszej Radzie Polityki Pieniężnej. Niektórzy jej członkowie wyraźnie sygnalizują, że stopy nie powinny u nas rosnąć. Pomógł zwolennikom słabszego złotego również wicepremier Waldemar Pawlak, który wyłamał się z frontu zadowolonych z siły złotego urzędników. Powiedział, że „jest dobry czas na rozmowę o mechanizmach mogących zatrzymać umocnienie złotego”. Powiedział też, że silny złoty szkodzi gospodarce. Można powiedzieć: wreszcie. Wreszcie coś się dzieje. Pytanie tylko, czy nie będzie to jedynie wypowiedź, bo takie z usta wicepremiera słyszałem już na dużo wyższych poziomach. Mam nadzieję, że również mój artykuł w „Parkiecie” wpłynął na wicepremiera. Pojawiły się też inne, medialne materiały (na przykład o utracie wartości przez środki unijne w „Wiadomościach”). Najważniejsze jest, że coś się wreszcie dzieje.

Załamanie kursu EUR/USD (czyli wzmocnienie dolara) musiało doprowadzić do kontynuacji przeceny surowców. Nawet obawy o dostawy ropy z regionu Morza Kaspijskiego (konflikt Rosja - Gruzja) nie pomogły bykom. I właśnie ta przecena surowców i wzmocnienie dolara doprowadziły w piątek 8. sierpnia do olbrzymich wzrostów indeksów giełdowych w USA. Gracze wpadając ze skrajności w skrajność zdecydowanie zapominają o zagrożeniach. Rzeczywiście tańsza ropa nieco zwiększy popyt wewnętrzny. To fakt. Jednak mocny dolar zmniejszy konkurencyjność eksportu i popyt na amerykańskie towary. Co będzie miało większy wpływ? Ja zakładam, że bardziej zaszkodzi mocny dolar, bo popyt wewnętrzny zależny jest nie tylko od ropy.

Pojawiły się też nowe (całkowicie zlekceważone) zagrożenia w sektorze finansowym. Fannie Mae poinformowała, że przestaje kupować i gwarantować kredyty klasy Alt-A. To jest bardzo poważna decyzja, bo te kredyty są uznawane za dużo mniej ryzykowne niż kredyty sub-prime (ryzykowne), a z tego wynika, że kryzys przeszedł na wyższy poziom. Poza tym w ten właśnie piątek bank UBS poszedł w ślady Citigroup i Merrill Lynch odkupując niepłynne aktywa o wartości 19,4 mld USD (i płacąc grzywnę 150 mln USD), które wcześniej posługując się nieuczciwymi praktykami sprzedał kupcom detalicznym. Przypominam, że mówi się o tego typu transakcjach na sumę 300 mld USD. Jak będą wyglądały bilanse banków po powrocie do nich tych aktywów?

Jakimiś wydarzeniem był też dwudniowy, bardzo duży spadek indeksu w Szanghaju. Sytuacja na giełdzie chińskiej wygląda tak jakby gracze ewakuowali się przed zakończeniem Igrzysk Olimpijskich bojąc się tego, co będzie się działo potem. Rzeczywiście spod dywanu wyciągnięte zostaną różne problemy, gospodarka z pewnością zwolni (chociaż niekoniecznie z powodu zakończenia Igrzysk), a walka z kapitałem spekulacyjnym może zakończyć się exodusem tego kapitału, co doprowadzi do pojawienia się poważnych problemów. Ten kapitał być może już wychodzi, o czym świadczyłaby różnica w skali spadków indeksu akcji typu B (kwotowanych w walutach obcych) i Shanghai Composite (w walucie lokalnej, czyli juanie). W ciągu dwóch dni (8 i 11.08 ) indeks akcji typu B stracił 16,6 procent, a Shanghai Composite 9,4 proc. Załamanie na rynku chińskim jest sporym wydarzeniem, ale jednak tylko jako prognostyk dla gospodarki globalnej, bo na bieżące zachowanie rynków europejskich i amerykańskich nie wpływa. Jeśli jednak rzeczywiście po Igrzyskach Chiny spowolnią, USA nadal będą rozwijały się bardzo wolno, a strefa euro pogrąży się w marazmie to co uratuje świat przed przedłużoną stagnacją?

Dużo pytań, mało odpowiedzi, a ja nie mam kryształowej kuli. Popatrzmy jednak na oczekiwania. Bardzo wiele banków inwestycyjnych twierdzi, że indeksy w USA wrócą w tym roku nawet do szczytów wszech czasów. Powodem mają być zyski spółek w 4. kwartale. W wielu przypadkach mogą być większe o 50 % od tych z zeszłego roku (kwestia niskiej bazy). Czy to jest prawdopodobne? Uważam, że tak. Tak więc, widząc problemy, które mogą się okazać zabójcze dla gospodarki światowej, jestem umiarkowanym optymistą, jeśli chodzi o przełom roku. W końcu przecież nic nie trwa wiecznie, a w bessie też pojawiają się potężna korekty.
Powrót do góry Go down
chudy mis
Admin
Admin

Liczba postów : 4704
Registration date : 27/08/2007

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 21:40

re: Kuczynski / jaska

czy przedstawione w powyzej materialy sa bezplatnie dostepne? jesli tak prosze o linka, jesli nie to musze usunac
Powrót do góry Go down
dead_eye

dead_eye

Liczba postów : 5365
Registration date : 13/02/2008

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 21:43

dokladnie, to chcialem zacytować. szczegolnie uwaga na to :

Pojawiły się też nowe (całkowicie zlekceważone) zagrożenia w sektorze finansowym. Fannie Mae poinformowała, że przestaje kupować i gwarantować kredyty klasy Alt-A. To jest bardzo poważna decyzja, bo te kredyty są uznawane za dużo mniej ryzykowne niż kredyty sub-prime (ryzykowne), a z tego wynika, że kryzys przeszedł na wyższy poziom!!

Pytanie kiedy i w jaki sposob puszcza zwieracze ?? a przypominam ze wkrotce uwolnienie szorciarzy..przepuscilibyscie taka okazje bedac mega hedge fund menago ?? study

re chudy

http://kuczynski.blogbank.pl/2008/08/11/gwaltowne-zmiany-na-rynkach-finansowych/#comments
Powrót do góry Go down
LeM

LeM

Liczba postów : 1085
Registration date : 20/06/2008

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 21:52

darmowe darmowe

http://kuczynski.blox.pl/html
Powrót do góry Go down
http://www.astroelliottsurfing.pl/
chudy mis
Admin
Admin

Liczba postów : 4704
Registration date : 27/08/2007

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 EmptyPon 11 Sie 2008, 22:15

Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: UFO - 11.08.2008   UFO - 11.08.2008 - Page 18 Empty

Powrót do góry Go down

UFO - 11.08.2008
Powrót do góry 
Strona 18 z 18Idź do strony : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18
 Similar topics
-
» UFO - 04.01.2008
» UFO - 15.01.2008