nie jestem "forexowcem", ale dalszy spadek eurasa by mnie nie zdziwił ; trend na edziu jest zajebisty, a te zaciągi z dupy wypierdalające świeżych misiów w powietrze tylko ten trend umacniają ; a właściwie czemu euro jest droższe od dolara, skoro usa jest cacy i miodzio a europa jest be ? na początku jak wchodził euras ( albo zaraz po ) był poniżej 1 dolara ; może wraca do realnej, fundamentalnej wyceny ?
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52252 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
nie jestem "forexowcem", ale dalszy spadek eurasa by mnie nie zdziwił ; trend na edziu jest zajebisty, a te zaciągi z dupy wypierdalające świeżych misiów w powietrze tylko ten trend umacniają ; a właściwie czemu euro jest droższe od dolara, skoro usa jest cacy i miodzio a europa jest be ? na początku jak wchodził euras ( albo zaraz po ) był poniżej 1 dolara ; może wraca do realnej, fundamentalnej wyceny ?
jak euro takie słabe to dlczego wzgledem pln bylo w piatek mocniejsze od dolara ??
zyd robi co chce ?
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
To oni qrwa nie wiedzą kiedy ona sie urodziła? Wg wikipedii 21. kwietnia czyli dzień po Adolfie.
Cris
Liczba postów : 6430 Location : WY Registration date : 29/08/2007
Temat: Cris Nie 03 Cze 2012, 19:39
fabularasa napisał:
Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Obniżenie wieku emerytalnego dotyczy tylko tych, którzy rozpoczęli pracę w wieku 18 lat, a francuzów którzy zarabiają ponad 6mln PLN rocznie jest ok 3k. Czyli tak naprawdę i tu i tu nieistotne grupy społeczne, ale brzmi odpowiednio
Reser
Nie wiem ale chyba z USA. W każdym bądź razie jest całodobowa, nawet w najbardziej zboczonym momencie mozna transakcji dokonać. O 3. w nocy w sobotę wracasz zajebany po paru browarach możesz sobie pyknąć
Okazuje się, że jednak Swiss: http://www.forex-nawigator.biz/oanda.php
choć ma przedstawicielstwa w Dubaiu, Singapore czyli się zglobalizowała: http://www.oanda.com/corp/
Krzysztof
Liczba postów : 7411 Registration date : 28/08/2007
Inwestuje ktoś w Wellington? https://www.nzx.com/markets/NZSX/trading_hours jak widać dziś są zamknięci bo obchodzą święto królowej ale w ogóle nie widziałem tych indexów na żadnej platformie. Wykres wygląda praktycznie tak samo jak Aussie tylko ciut mniejsze wartości.
Reser
To oni qrwa nie wiedzą kiedy ona sie urodziła? Wg wikipedii 21. kwietnia czyli dzień po Adolfie.
W telewizorni właśnie mówią, że specjalnie przesunęli na czerwiec żeby pogoda była odpowiednia.
Ruski i Chińczyk to podobno samolotami specjalnymi rozpylają jakieś gawno żeby zmanipulować pogodą bo przecie nie może lać i być mgły gdy ważny dygnitarz ma spicz.
Woman in love fake profil
Liczba postów : 1449 Location : Teneryfa Registration date : 23/05/2012
W zaawansowanej fazie ery dolara możliwe:) Ale na razie wieszcze wreszcie jakąś solidniejszą korektę na dolarze http://stooq.pl/q/?s=usd_i&c=5m&t=c&a=lg&b=0 miesiąc bez korekciny..chociaż 23,6 się należy Yen też już prawie życiówke w Maju strzelił
Kto wie, jak będzie, pół roku za nami, a jak sobie poszerzysz ten wykres, to się robi ciekawiej, 2 ostatnie świeczki z długimi knotami, to zakładając, że dolny knot tegorocznej już wyrzeźbiony, to sky is the limit. Gdyby to był wykres h4, to oba jądra Opcjonera stawiałbym na to, że kolejna świeczka będzie silnie wzrostowa, ale nie wiem, czy roczne też tak chodzą. Poza tym wydaje mi się, że odbicie od czerwonej krechy powinno być silnym sygnałem sprzedaży, a tu blada. Tylko że to są strasznie długie interwały. A co do korekty, może być, ale kto go tam wie. Już nieraz czekałem w ten sposób i się nie doczekałem, nawet kabel potrafi czasem wywalić taki trend, że nie ma korekty, więc wolę wejść w to USDCHF i postawić niżej hedża niż nie wejść w ogóle.
Autentycznie wydaje mi się, że ten indeks powinien skończyć ten rok nad czerwoną kreską, bo zanegowanie sygnału spadkowego zazwyczaj skutkuje silnym odreagowaniem. No i jeszcze ta dolna kreska, bardzo ważna wbrew pozorom. Dobrze, że podlinowałeś ten wykres, bo zobaczyłem dzięki temu coś, na co wcześniej nie zwróciłem uwagi. Podoba mi się też okres 1975-85, to byłby dopiero trend.
rzuciłam okiem na miesięczny - 70 wychodzi jak nic, chyba, że teraz coś pójdzie w dół do 55
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52252 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
Tak sobie rozkminiam jak to wygląda inwestowanie z "gapieniem sie na Jankesa" w innych strefach czasowych.
Najbardziej do przodu jest giełda w Wellington, startuje o 23:00 w niedzielę naszego czasu czyli u Jankesa jest wtedy 17:00 Sunday +16h przesunięcia mają w czasie letnim i +17h w czasie zimowym. To oni praktycznie mają lepiej bo zaczynają sesję godzinę po zamknięciu Jankesa i nie ma pałowania się z lukami na nocnych fiutach. Za to piątkowy Jankes się u nich kończy dopiero o 14-tej w sobotę to się nieźle pałują pół soboty.
A teraz w drugą stronę linii zmiany daty.... dalszej giełdy jak Wall Street na zachód juś chyba nie ma (bo południowoamerykańskie są w tej samej strefie GMT-4) ale ktoś tam mieszka. Najbardziej na zachód jest jankeski Midway i Pago Pago (American Samoa): strefa Zulu-11 czyli -13h do nas To gdy Jankes startuje o 9:30 czasu NY to tam jest dopiero 4:30... gdy Europa startuje 8:30 to na Samoa jest 19:30 poprzedniego dnia czyli praktycznie tam jak ktoś chce inwestować na Jankesie lub Europie to się musi jebać po nocach. Za to względem Wellington mają aż i tylko 23h przesunięcia i to fajne jest bomają jutrzejsze notowania Wellington się otwiera o 9-tej, w Pago Pago jest 10-ta tylko że dzień wcześniej czyli widzą sesje z wyprzedzeniem Tam się trza przenieść.
AgroTrader MOD
...........wedle których wydmuszki internetowe (jak fuckbook) są warte 100-krotność rocznego zysku a firmy energetyczne jako nie sexy, nie jazzy, nie cool są nic nie warte. Dla przykładu Tauron ma wskaźnik c/wk na poziomie 0,44, to znaczy, że złotówkę majątku tej firmy, która przynosi milardowe zyski rosnące rok do roku, można nabyć na giełdzie za 44 groszy. To nie ma ekonomicznego sensu. No chyba że,zdaniem troglodytów analityków wchodzimy w erę bez prądu.
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
Krzysztof
Liczba postów : 7411 Registration date : 28/08/2007
Nie wiem ale chyba z USA. W każdym bądź razie jest całodobowa, nawet w najbardziej zboczonym momencie mozna transakcji dokonać. O 3. w nocy w sobotę wracasz zajebany po paru browarach możesz sobie pyknąć
choć ma przedstawicielstwa w Dubaiu, Singapore czyli się zglobalizowała: http://www.oanda.com/corp/
Jednak londek to jest... OANDA Europe Limited is a company registered in England number 7110087 limited by shares with its registered office at 25 Watling Street, London, EC4M 9BR and is authorised and regulated by the Financial Services Authority, No: 542574. W Wellington centra finanasowe otwierają się po weekendzie jako pierwsze ze względu na strefę czasową, a New Zealand świętuje urodziny Eli II.
Reser
Jednak londek to jest... OANDA Europe Limited is a company registered in England number 7110087 limited by shares with its registered office at 25 Watling Street, London, EC4M 9BR and is authorised and regulated by the Financial Services Authority, No: 542574. W Wellington centra finanasowe otwierają się po weekendzie jako pierwsze ze względu na strefę czasową, a New Zealand świętuje urodziny Eli II.
No ale Aborygeni świętują 8. czerwca urodziny... a sami Brytole jeszcze jakoś inaczej.
Reser
Euro to też jest w czarnej dupie z tej perspektywy, przynajmniej jeśli chodzi o ten rok.
ja to widzę tak: a. miesięczny - spadek do 150parę - chyba, że się nie uda, to w górę b. tygodniowy - wybronił linię trendu po ostatnich dołkach (z 2008r. i 2010r.) i trochę się od niej odbił, ale jednocześnie przebił te dołki przez które poprowadzona ta linia. najbliższe perspektywy to spadek do 170 lub mocne odbicie w górę, naprawdę mocne - tak jak w 2008 i 2010 z tych dołków był niezły rajd
nie ma wątpliwości, że żyjemy w ciekawych czasach
Woman in love fake profil
Liczba postów : 1449 Location : Teneryfa Registration date : 23/05/2012
...........wedle których wydmuszki internetowe (jak fuckbook) są warte 100-krotność rocznego zysku a firmy energetyczne jako nie sexy, nie jazzy, nie cool są nic nie warte. Dla przykładu Tauron ma wskaźnik c/wk na poziomie 0,44, to znaczy, że złotówkę majątku tej firmy, która przynosi milardowe zyski rosnące rok do roku, można nabyć na giełdzie za 44 groszy. To nie ma ekonomicznego sensu. No chyba że,zdaniem troglodytów analityków wchodzimy w erę bez prądu.
tauron z czego ten prąd produkuje? z wiatru, na który dostaje miliardowe dotacje? z atomu? a może z węgla za który będzie CO2 podatek?
poza tym w różnych fazach gospodarki różne firmy są na topie - raz finansowe, raz fejs-zbukowe, raz utilities
poniżej masz kolejność, sory za brak tłumaczenia, ale gość szybko nawijał, a nie chciało mi się cofać, więc raz notowałam w oryginale, a jak miałam więcej czasu to od razu tłumaczyłam na nasze:
35. Cykl giełdowy zawsze wyprzedza gospodarkę (01:07:45), cykl 15 - 20 lat a. Pierwszy z recesji podnosi się transport (airlines, trucking, shipping, rails) - bo musimy transportować materiały (raw materials), aby zacząć budować. b. Potem technologia - new way to build a better, faster car / new cell phone c. Capital goods - people start buying new air planes d. 5 - peak: huge demand for the basic industries & materials - energy demand: electricity, gas, e. 6 - people start to loose their jobs: People start becoming worried about health insurance, employers no logner provide them for them f. 7 - utilities: utilities always have a really nice dividend attached to them, unemployment is going up (ludzie zostają w domu, zużywają więcej gazu, energii, wody) g. 8 - podnosi się sektor finansowy, bo rząd ścina stopy procentowe h. 9 - ludzie kupują chleb, piwo, idą do kina
tauron z czego ten prąd produkuje? z wiatru, na który dostaje miliardowe dotacje? z atomu? a może z węgla za który będzie CO2 podatek?
poza tym w różnych fazach gospodarki różne firmy są na topie - raz finansowe, raz fejs-zbukowe, raz utilities
poniżej masz kolejność, sory za brak tłumaczenia, ale gość szybko nawijał, a nie chciało mi się cofać, więc raz notowałam w oryginale, a jak miałam więcej czasu to od razu tłumaczyłam na nasze:
35. Cykl giełdowy zawsze wyprzedza gospodarkę (01:07:45), cykl 15 - 20 lat a. Pierwszy z recesji podnosi się transport (airlines, trucking, shipping, rails) - bo musimy transportować materiały (raw materials), aby zacząć budować. b. Potem technologia - new way to build a better, faster car / new cell phone c. Capital goods - people start buying new air planes d. 5 - peak: huge demand for the basic industries & materials - energy demand: electricity, gas, e. 6 - people start to loose their jobs: People start becoming worried about health insurance, employers no logner provide them for them f. 7 - utilities: utilities always have a really nice dividend attached to them, unemployment is going up (ludzie zostają w domu, zużywają więcej gazu, energii, wody) g. 8 - podnosi się sektor finansowy, bo rząd ścina stopy procentowe h. 9 - ludzie kupują chleb, piwo, idą do kina
[
A z wiatru to taki niby dochodowy interes jest? Zainteresowani tak bardzo zadowoleni nie są... Jeszcze się okaże, że produkcja energii z węgla przynosi profity z produktów ubocznych. Eko Export robi kasę na sprzedaży mikrosfery. PS. Surowiec głównie imporują z Kazachstanu i Ukrainy, u nas widocznie nie ma dostatecznie dużych ilości pyłu węglowego.
Ostatnio zmieniony przez Krzysztof dnia Nie 03 Cze 2012, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
Reser
...i na GO4X edek testuje 2400, chyba poczekam na sesję europejską, w końcu jeszcze weekend mam. PS. Mam dziwne wrażenie, że się nie oprę pierwotnym instynyktom...
AgroTrader MOD
Europa musi podjąć walkę przeciwko atakowi spekulacyjnemu USA i Wielkiej Brytanii. #1 Webster G. Tarpley, Ph.D., TARPLEY.net USA 2011-10-04 Ekonomia Atak spekulacyjny banków i funduszy hedgingowych z Wall Street i londyńskiego City przeciwko europejskim krajom, bankom i euro osiąga szczytowy moment. Obecny kryzys europejski nie wynika głównie z fundamentów gospodarczych, ale stanowi cynicznie zaplanowany atak przeprowadzony przez anglo-amerykańskich finansistów, których filozofią jest tradycyjna strategia Beggar My Neighbor - „Przerzuć problem na sąsiada”. Celem jest przesunięcie epicentrum światowego kryzysu gospodarczego i finansowego z Londynu i Nowego Jorku na Europę kontynentalną - ta operacja częściowo już się udała. Londyn i Nowy Jork eksportują do UE swoją własną depresję gospodarczą spowodowaną derywatami. Robią to za pomocą swapów ryzyka kredytowego (CDS), skorumpowanych agencji ratingowych i całego wachlarza brudnych sztuczek finansowych. Nie mamy tu do czynienia z normalnym funkcjonowaniem rynków - mamy do czynienia z otwartą wojną gospodarczą.
Zombie-banki z Wall Street obrały za cel doprowadzenie do chaotycznego rozpadu strefy euro z zamiarem wykupienia później starego kontynentu po okazyjnych cenach. Szakale z londyńskiego City starają się doprowadzić do rozbicia strefy euro, aby w ten sposób tchnąć nowe życie w dogorywający funt brytyjski i zamaskować fakt, że Wielka Brytania jest bardziej zbankrutowana od większości państw członkowskich UE. Anglo-Amerykanie dążą również do zniszczenia euro jako ewentualnego konkurenta dla dolara w roli światowej waluty rezerwowej, w której ustalana jest cena ropy naftowej, prowadzona działalność międzynarodowych instytucji kredytowych i spełniającej wiele innych funkcji. Dolar jest aktualnie tak słaby i niestabilny, że może przetrwać tylko dzięki upadkowi wszystkich innych alternatywnych walut.
czy to miałoby sens? czy nasi sojusznicy i przyjaciele dopuściliby do czegoś takiego?