Idea Premium, jeden z funduszy inwestycyjnych ze stajni Idea TFI, stracił płynność finansową. By poszukać pieniędzy na spłatę wszystkich, którzy chcą zwrotu pieniędzy, zawiesił na dwa tygodnie odkupywanie jednostek uczestnictwa. To drugi taki przypadek w historii polskich funduszy inwestycyjnych.
MICHU
Liczba postów : 39723 Registration date : 25/10/2010
Idea Premium, jeden z funduszy inwestycyjnych ze stajni Idea TFI, stracił płynność finansową. By poszukać pieniędzy na spłatę wszystkich, którzy chcą zwrotu pieniędzy, zawiesił na dwa tygodnie odkupywanie jednostek uczestnictwa. To drugi taki przypadek w historii polskich funduszy inwestycyjnych.
Wiecie, że istnieją laski, które potrafią wjechać do McDrive`a pod prąd, zamówić bułę i nie zauważyć, że coś jest nie tak?
Zobaczcie, jaki spadkowy wypierdek się tworzy na miesięcznej sapince. Taka mała świeczka na razie, po której może być ciekawie w sierpniu.
Jak dobrze pójdzie, to kawka sierpniowa będzie podobna do zeszłorocznej i stanie ością leszcza w gardle co niektórym.
15 dni.. jeszcze mogą sporo namieszac:) obstawiam podobny koniec ale knot górny wyższy Jest takie pałowanie że na wszystkim że jak to w koncu ruszy to tylko wskakiwac do wagonika (Byle nie dupą do przodu)
MICHU
Wiecie, że istnieją laski, które potrafią wjechać do McDrive`a pod prąd, zamówić bułę i nie zauważyć, że coś jest nie tak?
Zobaczcie, jaki spadkowy wypierdek się tworzy na miesięcznej sapince. Taka mała świeczka na razie, po której może być ciekawie w sierpniu.
Jak dobrze pójdzie, to kawka sierpniowa będzie podobna do zeszłorocznej i stanie ością leszcza w gardle co niektórym.
15 dni.. jeszcze mogą sporo namieszac:) obstawiam podobny koniec ale knot górny wyższy Jest takie pałowanie że na wszystkim że jak to w koncu ruszy to tylko wskakiwac do wagonika (Byle nie dupą do przodu)
nogami do przodu tez nie
spiter
Liczba postów : 1078 Age : 39 Location : Pozen Registration date : 28/03/2012
nogami do przodu tez nie
To jak? Na Indiańca?
lam3r3k
Liczba postów : 391 Age : 49 Location : 3city Registration date : 12/12/2007
Wydaje mi się, że nie tym razem. Patrzę sobie na wykres zmienności implikowanej (z grubsza - jak sobie gracze na opcjach wyobrażają przyszłą zmienność) i jest ona w okolicach 25. To jest dość wysoko, przed ubiegłoroczną zwałą pełzała koło 15-tu. Pamiętam, że pojawiło się wtedy sporo ludzi zainteresowanych wystawianiem opcji. Nie wim, jak potem z tego wychodzili.
MICHU
nogami do przodu tez nie
To jak? Na Indiańca?
PEKACEM
Ezet Główny Troll UFO
Liczba postów : 12359 Registration date : 30/09/2007
WILBO Ale jebli RGRa przez ostatnie 10lat Dzisiaj zauważyłem i poczytałem. Wielkie halo nie doszło do przejęcia przez Seco i Złotą rybkę i co???? Już bankrut???? Coś mi tutaj nie gra
MICHU
Wydaje mi się, że nie tym razem. Patrzę sobie na wykres zmienności implikowanej (z grubsza - jak sobie gracze na opcjach wyobrażają przyszłą zmienność) i jest ona w okolicach 25. To jest dość wysoko, przed ubiegłoroczną zwałą pełzała koło 15-tu. Pamiętam, że pojawiło się wtedy sporo ludzi zainteresowanych wystawianiem opcji. Nie wim, jak potem z tego wychodzili.
A można gdzieś o tym poczytać, żeby sobie przybliżyć temat, o którym piszesz? Ja gram tylko pod wykres, ale z chęcią się czegoś nowego dowiem.
MICHU
widze kolega się specjalizuje w specyficznych papierach wymagajacych troski
Nie specjalizuje się. Kiedyś miałem Dzisiaj mi wpadło w oko po dużym spadku Zobaczyłem wykres i poczytałem trochę informacji, ale kupić to niiiieeeeee Już mam 500PLNów wjebane w petroryśka , więc wystarczy
MICHU
Nie specjalizuje się. Kiedyś miałem Dzisiaj mi wpadło w oko po dużym spadku Zobaczyłem wykres i poczytałem trochę informacji, ale kupić to niiiieeeeee Już mam 500PLNów wjebane w petroryśka , więc wystarczy
sory żle zabrzmiało to "specjalizuje się", efekt niezamierzony
ja specjalizuje sie w niewypalach na edkowej mendzie
Ezet Główny Troll UFO
Liczba postów : 12359 Registration date : 30/09/2007
sory żle zabrzmiało to "specjalizuje się", efekt niezamierzony
ja specjalizuje sie w niewypalach na edkowej mendzie
Chociaż z tym kupieniem to się jeszcze zastanowię he he he W końcu dwóch właścicieli ma pakiet większościowy, więc może ktoś im robi koło pióra Może Seco chce ich wydymać bez mydła Zobaczymy
Ostatnio zmieniony przez Ezet dnia Pon 16 Lip 2012, 20:39, w całości zmieniany 2 razy
REALISTA UFOTrader Senior
Liczba postów : 46697 Registration date : 03/09/2007
A można gdzieś o tym poczytać, żeby sobie przybliżyć temat, o którym piszesz? Ja gram tylko pod wykres, ale z chęcią się czegoś nowego dowiem.
Właściwie w każdej książce o opcjach mówią o tzw. grekach, czyli współczynnikach wyliczanych w oparciu o cenę opcji i parę innych parametrów. Jest parę modeli (Black-Scholes jest tu klasycznym) do wyliczenia teoretycznej wartości danej opcji. Ale do tych obliczeń potrzebny jest parametr określający zmienność, który nie do końca jest jasny, bo niby jaką zmienność tu podstawić? Znacznie ciekawsze rezultaty otrzymujemy przekształcając model tak, aby wyliczać zmienność podstawiająć znaną nam cenę opcji. Dostajemy tzw. zmienność implikowaną, która ma kilka ciekawych właściwości (np. ma tendencje do powrotu do pewnych, charakterystycznych dla danego instrumentu wartości, przy czym powrót z "górnych rejonów" trwa znacznie dłużej niż z dolnych). Ta zmieność może służyć nam jako "indeks strachu" przeciętnego inwestora. Jesli przebywa on znacznie poniżej swojej mediany, zajmujemy jakieś długie straddle lub strangle (mam tu odmienne zdanie niż opcjoner), jeśli znacznie powyżej - wystawiamy opcje.
Inwestorzy w Stanach maja łatwiej, bo tam publikuje się indeks VIX. U nas na szczęście też znalazł się pasjonat liczący coś podobnego dla naszej giełdy
I teraz - porównaj wartości teraz i sprzed roku....
MICHU