piękny im większa hujnia w makroekonomii, im wiekszy syf w europie tym wyżej indeksy...czy aby nie jesteśmy na etapie tzw. wzbudzania zaufania do rynków ?
thorgall TraderArtysta XXI
Liczba postów : 25093 Age : 52 Registration date : 08/07/2008
Ma się te możliwości. Stosujesz jeszcze strategię Nel'a, bo ja cały czas używam na M1, M5 i potwierdzający TF M15.
Ostatnio nie. Pewnie do niej wrócę, cały czas szukam jakiegoś udoskonalenia, jak zaradzić jej gorszym fazom, które pojawiają się w okresie konsolidacji, ale nie wiem, czy coś tu idzie wymyślić. Kiedyś grałem na tym z odpowiednimi odwrotkami, było dobrze z wynikami, ale dość nerwowo - szybki zarobek kosztuje, a ja chcę trochę pożyć. Zawał serca raczej mnie jeszcze nie interesuje. Szukam obecnie czegoś z wejściami na 15 min., co mi da małe, ale spokojne i w miarę pewne zyski. I z małymi stoplossami. Dużo też patrzę na psychologiczne aspekty i szukam metod przeciwnych do tych, które stosowane są przez nowicjuszy. Wnioski mam takie, że obojętnie jakiej strategii bym nie stosował, to małe stopy i odwrotki zawsze najlepiej się sprawdzały. I dobieranie do zyskownych pozycji też, ale to jest trudne psychologicznie, bo 5 razy wyjdę na zero albo mały minus i dopiero potem przyjdzie właściwy ruch. Tylko że to chyba tak ma właśnie być, bo leszcz weźmie 5 małych zysków, a potem rozwali rachunek jedną niezamkniętą w porę stratą. Ale się rozpisałem.
Krzysztof
Liczba postów : 7411 Registration date : 28/08/2007
Ostatnio nie. Pewnie do niej wrócę, cały czas szukam jakiegoś udoskonalenia, jak zaradzić jej gorszym fazom, które pojawiają się w okresie konsolidacji, ale nie wiem, czy coś tu idzie wymyślić.
Jeżeli identyfikujesz konsolę to wtedy filtrować oscylatorami czy podobnymi wskaźnikami. Ja używam wtedy elementów teorii chaosu w straegii ozfx (AO, AC+stacho) Trzeba dopasować odpowiednio do swoich potrzeb TF oczywiście.
Ostatnio nie. Pewnie do niej wrócę, cały czas szukam jakiegoś udoskonalenia, jak zaradzić jej gorszym fazom, które pojawiają się w okresie konsolidacji, ale nie wiem, czy coś tu idzie wymyślić.
Jeżeli identyfikujesz konsolę to wtedy filtrować oscylatorami czy podobnymi wskaźnikami. Ja używam wtedy elementów teorii chaosu w straegii ozfx (AO, AC+stacho) Trzeba dopasować odpowiednio do swoich potrzeb TF oczywiście.
Nic mi to nie mówi. Gdzie można o tym poczytać (ten chaos)?
Krzysztof
Liczba postów : 7411 Registration date : 28/08/2007
Nic mi to nie mówi. Gdzie można o tym poczytać (ten chaos)?
Wpisz w google "ozfx" to znajdziesz parę linków. Tu masz wskaźnik http://codebase.mql4.com/3347
A skoro na koniec 'zrobiło sie tak miło'. Interwał 5m /tu nic nowego nie wyjawiam, od zawsze pisałem jak gram i ile zdrowia to kosztuje/. Żeby się nie 'męczyć pisaniem', napiszę o edku, bo gdzie indziej to innaczej wygląda. Filtr 'mniejszej wagi' na h4/bo raczej edku słabo działa/, podstawowy na h1, uzupełniony 'trójkolorową kokardą' czyli trzema szybkimi średnimi /bolinger się nie sprawdza/ plus 'wolny' stoch i .... mac z ustawieniami jak na moich obrazkach. Problem to interpretacja. 'Trójkolorowa' działa od długiego czasu praktycznie na wszystkich interwałach /na zasadzie bolingera/. Stoch pomocniczo do mac, a ten niestety trzeba dokładnie poznać. 'Interpretacja' macd-a na h1 pozwala /oczywiście moim skromnym zdaniem/ plus cała reszta pozwala na spokojne rozgrywanie wyższych interwałów. Ale ja mogę je opisać /jak to czasem robię/, gra na nich 'przyprawiła by mnie o zawał'.