Donbas jest regionem o największej gęstości zaludnienia, biorąc pod uwagę wszystkie regiony Ukrainy (wyłączając miasto stołeczne Kijów). Oprócz wydobycia węgla kamiennego, rozwinął się tu przemysł hutniczy, na bazie rud żelaza i niklu dowożonych z Krzywego Rogu i Nikopola. Głównymi ośrodkami hutnictwa są: Donieck, Jenakijewe i Kramatorsk. W miejscowości Mariupol nad Morzem Azowskim znajduje się druga co do wielkości huta Ukrainy. Z hutnictwem związany jest przemysł elektromaszynowy, produkcja urządzeń dla hutnictwa i górnictwa (w Kramatorsku i Gorłówce), taboru kolejowego, obrabiarek i maszyn budowlanych.
Co z tego jak ludzie są biedni. Wszystkie te zakłady są w kontrolowane przez kilku oligarchów teraz ukraińskich a za chwilę rosyjskich
janek
Liczba postów : 8015 Registration date : 24/06/2010
Weźcie przypomnijcie jak i o co zaczął się konflikt w Donbasie i czy nie dało się tego załatwić w sposób pokojowy, np jakieś referendum pod nadzorem ONZ a może każda ze stron chciała (a właściwie popierający obie strony chcieli ) tej wojny bo .............................................
wojna o Donbas inspirowana jest prze agenturę Unii Europejskiej cel to wyeliminowanie zagłębia opartego na węglu, hutach, przemyśle cięzkim Obrońcy Donbasu nie są durni, wiedzą że Unia to dla nich zagłada walczą o swoje
Tak samo jak polski rolnik (Lepper) walczył jak to w UE strasznie im będzie. Wyszło że na tych przemianach wcale żle nie wyszli. Sam Lepper akurat nie za dobrze. Zamiast siedzieć na polu to wolał w politykę się bawić
dlatego samej rolniczej części Ukrainy Unia nie chce zależy im na likwidcji Donbasu a golasów z polem uprawnym Unia nie wezmie
janek
Donbas jest regionem o największej gęstości zaludnienia, biorąc pod uwagę wszystkie regiony Ukrainy (wyłączając miasto stołeczne Kijów). Oprócz wydobycia węgla kamiennego, rozwinął się tu przemysł hutniczy, na bazie rud żelaza i niklu dowożonych z Krzywego Rogu i Nikopola. Głównymi ośrodkami hutnictwa są: Donieck, Jenakijewe i Kramatorsk. W miejscowości Mariupol nad Morzem Azowskim znajduje się druga co do wielkości huta Ukrainy. Z hutnictwem związany jest przemysł elektromaszynowy, produkcja urządzeń dla hutnictwa i górnictwa (w Kramatorsku i Gorłówce), taboru kolejowego, obrabiarek i maszyn budowlanych.
Co z tego jak ludzie są biedni. Wszystkie te zakłady są w kontrolowane przez kilku oligarchów teraz ukraińskich a za chwilę rosyjskich
no no najlepiej prąd kupować od Niemca wczesniej wklejałem informacje, że Polska kupuje niemiecki prąd jak jesteś taki mądry to zamów sobie do domu kucharzy, sprzątaczki, lokaja, ogrodnika, jezdzij tylko taksówkami zobaczymy jak dlugo pociągniesz
janek
no no najlepiej prąd kupować od Niemca wczesniej wklejałem informacje, że Polska kupuje niemiecki prąd jak jesteś taki mądry to zamów sobie do domu kucharzy, sprzątaczki, lokaja, ogrodnika, jezdzij tylko taksówkami zobaczymy jak dlugo pociągniesz
Lepiej klapki na oczy i do końca życia niech pracują dla ludzi Janukowicza albo putina lub jego kolegów w zakładzie pracy i oglądają w TV jak to Zachód chce ich okraść. cyt. "Cyniczna klika. Sami opływają w luksusy, wypoczywają na zachodzie, dzieci kształcą na zachodzie, mają wypasione jachty w zachodnich kurortach, oszczędności trzymają w zachodnich bankach, jeżdżą wypasionymi BMW a ludziom pier...olą o wojnie ojczyźnianej, o poświęceniu dla kraju i o odwiecznym wrogu - zgniłym zachodzie. Nie wiem czy powinno mi być szkoda tych biednych ludzi czy jednak powinienem nazwać ich głupcami."
kiwi
Liczba postów : 1750 Registration date : 16/09/2008
Co z tego że prąd kupujemy? Węgiel kupujemy z Rosji. to dobrze czy źle? A że Polska sprzedaje Niemcom meble to dobrze czy źle?
janek
Co z tego że prąd kupujemy? Węgiel kupujemy z Rosji. to dobrze czy źle? A że Polska sprzedaje Niemcom meble to dobrze czy źle?
nie posiadasz umysłu strategicznego myslisz jak kobieta
Z tego co kojarzę to ponoć Polska ma jeden z największych na świecie zasobów wungla... to dlaczemu wobec tego kopalnie u nas plajtują a wungiel sprowadzamy z importu?
Czy to nie jest chore czy ja mam złe informacje?
Wyobraźcie sobie analogicznie, że Arabia Saudyjska sprowadza do siebie ropę bo im się nie opłaca wydobywać hahahaaaa
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
Z tego co kojarzę to ponoć Polska ma jeden z największych na świecie zasobów wungla... to dlaczemu wobec tego kopalnie u nas plajtują a wungiel sprowadzamy z importu?
Wyobraźcie sobie analogicznie, że Arabia Saudyjska sprowadza do siebie ropę bo im się nie opłaca wydobywać hahahaaaa
Powiedz to związkowcom. Najlepiej podnieść im pensje a ludzi straszyć że Niemcy wszystko wykupią. Ciekawe że prywatnemu się opłaca a państwowemu nie? Znowu sentyment do komuny
thorgall TraderArtysta XXI
Liczba postów : 25094 Age : 52 Registration date : 08/07/2008
Powiedz to związkowcom. Najlepiej podnieść im pensje a ludzi straszyć że Niemcy wszystko wykupią.
Ja myślę, że absurdalny przerost administracji i kominy płacowe robią swoje.... 20-tu prezesów zamiast jednego i każdy chce po 100k miesięcznie za pierdzenie w stołek i podpisywanie papierów a wypierdolić to tałatajstwo na zbity ryj i po sprawie.
Niemcom sprzedać kopalnie to zaraz by Ordnung taki był, że kopalnie stałyby się rentowne bo Niemiec umie zarządzać. Mentalność słowiańska (czyli na wschód od Reichu) jest niesprzyjająca dobremu zarządzaniu.
Czy są jakieś wielopokoleniowe stabilnie działające firmy ruskie lub ukraińskie? Coś jak BOSCH, SIEMENS, AEG, VW, Adidas itp? Ja nie kojarzę. Polska też niby jedną nogą na zachód poszła (do Schoengen) ale druga wciąz bliżej Buga i tak średnio nam to wychodzi.
kiwi
Liczba postów : 1750 Registration date : 16/09/2008
Powiedz to związkowcom. Najlepiej podnieść im pensje a ludzi straszyć że Niemcy wszystko wykupią. Ciekawe że prywatnemu się opłaca a państwowemu nie? Znowu sentyment do komuny
A to żadne straszenie bo Szkop nie wyrzuciłby raczej tych ciężko pracujących górniqw tylko na bruk by polecieli w pierwszej kolejności właśnie te nieroby-pasożyty z zarządów i związkowcy i to im się najbardziej trzęsą na myśl o tym niż zwykłym górnikom.
thorgall TraderArtysta XXI
Liczba postów : 25094 Age : 52 Registration date : 08/07/2008
A to żadne straszenie bo Szkop nie wyrzuciłby raczej tych ciężko pracujących górniqw tylko na bruk by polecieli w pierwszej kolejności właśnie te nieroby-pasożyty z zarządów i związkowcy i to im się najbardziej trzęsą na myśl o tym niż zwykłym górnikom.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Gornicza-PG-Silesia-w-tym-roku-moze-po-raz-pierwszy-wypracowac-zyski-3279502.html Czesko-niemiecka; Czesi to też pragmatyczny i mądry naród
mariner
Liczba postów : 19319 Location : Ziemia Registration date : 14/11/2010
@Michu! Kilka dni temu Sir Nick zaordynował Ci dni skupienia i nic to nie pomogło. Ja rozumiem że masz problemy zdrowotne, czasem ktoś Cię sprowokuje ale to nie usprawiedliwia Twojego zachowania nawet jeśli je tłumaczy. Twoje wyzwiska w stosunku do innych Userów nie będą tolerowane zwłaszcza że rzucasz je na oślep! Poza tym te Twoje absurdalne roszczenia są meczące i też nie do zaakceptowania! Dlatego w porozumieniu z Sir Nickiem zwrócę się do Admina aby rozważył i zdecydował czy dalsza Twoja obecność na forum ma sens. Moim zdaniem nie ma. Na chwilę obecną ban 7 dni. Ostateczną decyzje podejmie Admin. .......................Pozdrawiam dziadek.....
Ufo bez Micha?
To jak Częstochowa bez Jasnej Góry, Warszawa bez Pałacu Kultury,
Olsztyn bez Thorgalla, Opcjoner bez bakania,
Mariner bez przeklinania, Zygmunt bez rymowania,
To jak Ex bez tabelki wklejania, Kaczor bez kredytów udzielania,
Jak Delphia bez sytuacji geopolitycznej analizowania, A Generał bez biegania i ruchania,
Jak Baran bez ryneczku odwiedzania a Argos bez depa uzupełniania,
Jak KRT bez kościoła krytykowania i Dave bez banowania...
... dopisujcie, bo idę spać
Jak Hiob bez przebieranek i MoralnyNiepokój bez rymowanek
jak Pingwin bez wygłupiania a Liber bez zarabiania.
@Michu! Kilka dni temu Sir Nick zaordynował Ci dni skupienia i nic to nie pomogło. Ja rozumiem że masz problemy zdrowotne, czasem ktoś Cię sprowokuje ale to nie usprawiedliwia Twojego zachowania nawet jeśli je tłumaczy. Twoje wyzwiska w stosunku do innych Userów nie będą tolerowane zwłaszcza że rzucasz je na oślep! Poza tym te Twoje absurdalne roszczenia są meczące i też nie do zaakceptowania! Dlatego w porozumieniu z Sir Nickiem zwrócę się do Admina aby rozważył i zdecydował czy dalsza Twoja obecność na forum ma sens. Moim zdaniem nie ma. Na chwilę obecną ban 7 dni. Ostateczną decyzje podejmie Admin. .......................Pozdrawiam dziadek.....
Ufo bez Micha?
To jak Częstochowa bez Jasnej Góry, Warszawa bez Pałacu Kultury,
Olsztyn bez Thorgalla, Opcjoner bez bakania,
Mariner bez przeklinania, Zygmunt bez rymowania,
To jak Ex bez tabelki wklejania, Kaczor bez kredytów udzielania,
Jak Delphia bez sytuacji geopolitycznej analizowania, A Generał bez biegania i ruchania,
Jak Baran bez ryneczku odwiedzania a Argos bez depa uzupełniania,
Jak KRT bez kościoła krytykowania i Dave bez banowania...
... dopisujcie, bo idę spać
Jak Hiob bez przebieranek i MoralnyNiepokój bez rymowanek
jak Pingwin bez wygłupiania a Liber bez zarabiania.
Jak 40
Jak rozpętałem II wojnę światową. Jak licytacja bez atu.
Diablo
Liczba postów : 31488 Age : 46 Location : Polak Ateista Registration date : 30/08/2007
"(...)President Barack Obama's fiscal 2016 budget proposes a 19 percent tax on U.S. companies future foreign earnings and a one-time 14 percent tax on roughly $2 trillion of profits being held offshore, the White House said on Sunday.(...)"
zibi MOD
Liczba postów : 31153 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
"(...)President Barack Obama's fiscal 2016 budget proposes a 19 percent tax on U.S. companies future foreign earnings and a one-time 14 percent tax on roughly $2 trillion of profits being held offshore, the White House said on Sunday.(...)"
Budżet im się załamuje
k.... ale to w Rosji miał się załamać
Diablo
Liczba postów : 31488 Age : 46 Location : Polak Ateista Registration date : 30/08/2007