ciekawe, która z "renomowanych" instytucji umoczyła. Spora kasa. TW Ernest sie doigra.
padają dość duże kwoty jak na straty siakaś panika na na obligach korporacyjnych może z tego być ?
ciężko ocenić konsekwencje, ale pewnie będą ; fundy ( Quercus i może jeszcze inne) zapakowane mogą wywalać inne papiery ; swego czasu Quercus miał sporo akcji PKOBP
Za oceanem byki zaczynają się prosić o kłopoty Tomasz Gessner - EFIX Dom Maklerski 16 kwietnia 2018 17:18 Takie obcowanie z oporem, przypominającej trochę obcowaniepsa z jeżem
Indiana UFO Edukator
Liczba postów : 7552 Age : 47 Location : Chrzanów Registration date : 30/08/2007
Re Sir Nick: - gdybym nie likwidował swojej działalności, i dalej wszystko kupował na moją firmę po staremu, a założył sp. z o.o. tylko po to aby przejąć pracowników i wystawiać faktury klientom, czyli średnio około 10 faktur miesięcznie, do tego byłaby 1 zbiorcza faktura kosztowa wystawiana przez moją firmę jako usługi budowlane i za wynajem sprzętu budowlanego, to mając łącznie 12 faktur (10 sprzedaży, 2 zakupów) na spółce miesięcznie i wypłaty dla ludzi idzie to jakoś samemu ogarnąć z księgowością? Ewentualnie taka mocno okrojona księgowość + ten bilans roczny to ile by kosztowała? Jak pisałem, zwykłą księgowość do działalności robimy sami w godzinę - dwie, a nie chciałbym za bardzo dawać papierów do zewnętrznej firmy. Poza pracownikami musi być w spółce ktokolwiek zatrudniony, chodzi mi o to czy mogę być honorowym prezesem za friko , bez ZUS-u?
Setki faktur kosztowych za materiały, paliwo, paragony za autostradę itp po staremu rozliczalibyśmy sami i wliczałbym do kosztów działalności, a kwotę jaka wyjdzie +/- moje uznanie wystawiałbym co miesiąc jedną fakturą na spółkę z o.o. Czyli spółka miałaby wszystkie koszty i przychody w postaci przelewów, zero, kompletne zero jakiejkolwiek gotówki w kasie, czyli odpada prowadzenie stanu kasy i doliczanie się pojedynczych groszy po zakupie znaczka pocztowego :-) Pamiętam jak w sp. z o.o. mojego ojca byłem świadkiem jak księgowa nerwowo przeszukiwała rejestry, bo jej brakowało 2.50zł - mówię z uśmiechem żeby olała to i dam jej te 2.50, a ona ze śmiertelną powaga że za to są sankcje karne No i to mnie zniechęciło na lata do sp. z o.o.
zibi MOD
Liczba postów : 31149 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
ciekawe, która z "renomowanych" instytucji umoczyła. Spora kasa. TW Ernest sie doigra.
padają dość duże kwoty jak na straty siakaś panika na na obligach korporacyjnych może z tego być ?
ciężko ocenić konsekwencje, ale pewnie będą ; fundy ( Quercus i może jeszcze inne) zapakowane mogą wywalać inne papiery ; swego czasu Quercus miał sporo akcji PKOBP
Za oceanem byki zaczynają się prosić o kłopoty Tomasz Gessner - EFIX Dom Maklerski 16 kwietnia 2018 17:18 Takie obcowanie z oporem, przypominającej trochę obcowaniepsa z jeżem
a jak to obcowanie skończy się defekacją
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
Piotrek691
Liczba postów : 8186 Location : Mokotów Registration date : 15/04/2010
Re Sir Nick: - gdybym nie likwidował swojej działalności, i dalej wszystko kupował na moją firmę po staremu, a założył sp. z o.o. tylko po to aby przejąć pracowników i wystawiać faktury klientom, czyli średnio około 10 faktur miesięcznie, do tego byłaby 1 zbiorcza faktura kosztowa wystawiana przez moją firmę jako usługi budowlane i za wynajem sprzętu budowlanego, to mając łącznie 12 faktur (10 sprzedaży, 2 zakupów) na spółce miesięcznie i wypłaty dla ludzi idzie to jakoś samemu ogarnąć z księgowością? Ewentualnie taka mocno okrojona księgowość + ten bilans roczny to ile by kosztowała? Jak pisałem, zwykłą księgowość do działalności robimy sami w godzinę - dwie, a nie chciałbym za bardzo dawać papierów do zewnętrznej firmy. Poza pracownikami musi być w spółce ktokolwiek zatrudniony, chodzi mi o to czy mogę być honorowym prezesem za friko , bez ZUS-u?
Setki faktur kosztowych za materiały, paliwo, paragony za autostradę itp po staremu rozliczalibyśmy sami i wliczałbym do kosztów działalności, a kwotę jaka wyjdzie +/- moje uznanie wystawiałbym co miesiąc jedną fakturą na spółkę z o.o. Czyli spółka miałaby wszystkie koszty i przychody w postaci przelewów, zero, kompletne zero jakiejkolwiek gotówki w kasie, czyli odpada prowadzenie stanu kasy i doliczanie się pojedynczych groszy po zakupie znaczka pocztowego :-) Pamiętam jak w sp. z o.o. mojego ojca byłem świadkiem jak księgowa nerwowo przeszukiwała rejestry, bo jej brakowało 2.50zł - mówię z uśmiechem żeby olała to i dam jej te 2.50, a ona ze śmiertelną powaga że za to są sankcje karne No i to mnie zniechęciło na lata do sp. z o.o.
To jeszcze nic Kiedyś dawno temu brałem udział w audycie rocznym bardzo dużej spółce giełdowej, której kadra księgowa pochodziła jeszcze z poprzedniego systemu. Przez dwa dni nie mogłem się doprosić o kwity bo jak mi powiedziano jest problem i najpierw muszą go rozwiązać. Po dwóch dniach główna księgowa zakomunikowała, że wszystko się zgadza i oto bilans dla mnie. Okazało się nieco później, że 10 kobit przez dwa dni trzepało papióry bo pani głównej bilans się nie zgadzał o ........... 1.27 PLN
dziadek Admin
Liczba postów : 13101 Location : Nowe Rybie Registration date : 13/11/2007
_________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota "...ustalono już że na giełdzie , LEGALNIE milionerem może stać się tylko miliarder" Osły AgroTrader ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g
Piotrek691
Hmmmm....ale coś mi się zdaje, że opór właśnie pada?
kamikaze UFOTrader Senior
Liczba postów : 19683 Registration date : 28/08/2007
- Resort finansów chce czterokrotnie zmniejszyć liczbę towarów, objętych obniżoną stawką VAT - poinformował w poniedziałek wiceminister finansów Paweł Gruza
jedną ręką dają drobne, a dwoma zabierają duże sumy, tak to wygląda robią z ludzi idiotów, hipokryzja level 1000
dziadek Admin
- Resort finansów chce czterokrotnie zmniejszyć liczbę towarów, objętych obniżoną stawką VAT - poinformował w poniedziałek wiceminister finansów Paweł Gruza
jedną ręką dają drobne, a dwoma zabierają duże sumy, tak to wygląda robią z ludzi idiotów, hipokryzja level 1000
... Jeszcze tylko brak żeby lokomotywy potaniały Dawniej jak drożały artykuły pierwszej potrzeby to równocześnie taniały lokomotywy lub inne podobne.......
_________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota "...ustalono już że na giełdzie , LEGALNIE milionerem może stać się tylko miliarder" Osły AgroTrader ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g
mariner
Liczba postów : 19319 Location : Ziemia Registration date : 14/11/2010
hehe Thorgall lekko Was wkręcił życzenia są trochę przedwczesne ale dzięki wielkie będę o nich pamiętał jak nadejdzie pora
... A kiedy nadejdzie pora? Lepiej podaj datę bo nie to Ci się z urzędu wpisze np 01 maja
dziadek Admin
Frater V e x o M e r c a t o r!
Liczba postów : 2414 Age : 43 Location : OCist Szczyrzyc! Willow Springs/Illinois! Registration date : 28/08/2007
... Jeszcze tylko brak żeby lokomotywy potaniały Dawniej jak drożały artykuły pierwszej potrzeby to równocześnie taniały lokomotywy lub inne podobne.......
kurczaki tanieją już poniżej 3 zł za kilo chodzą
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
dziadek Admin
Piotrek691
... Co się dziwić że w memach błędy Poniżej Dyrektor Anteny TVP w jednym, czteroliterowym wyrazie walnął dwa byki
MoralnyNiepokój
Liczba postów : 3708 Registration date : 11/03/2010
Przy działalności gospodarczej na KPiR obowiązują Cię przepisy o podatku dochodowym PIT. Przy spółce z o.o. jest więcej ustaw: o podatku dochodowym CIT, ustawa o rachunkowości, kodeks spółek handlowych, itp.
Czy da się tego nauczyć? Pewnie - jest wiele kursów, ale pytanie czy nie szkoda Ci na to czasu. Błędy powodują odpowiedzialność karną. Przepisy się zmieniają więc stale trzeba się czegoś uczyć. W Excelu da się księgować, ale nie polecam.
Dlatego polecam jednak księgowość zewnętrzną tak jak pisałem przy niewielu dokumentach to będzie około 500zł na miesiąc +bilans 500zł (czyli 13 abonamentów w roku) i dodatkowo 50zł za każdego pracownika (pewnie znajdziesz też i taniej). Firma księgowa MA OBOWIĄZEK posiadania ubezpieczenia OC od błędów (ustawowo) więc w razie czego jest z kogo ściągnąć kasę. Popytaj w okolicy konkurencja teraz duża - coś Ci poradzą. Do prawnika, lekarza i księgowego trzeba mieć zaufanie - nie wyobrażam sobie aby ktoś księgował nie widząc dokumentów.
W spółce z o.o. nikt nie musi być zatrudniony! Prezes i zarząd mogą pełnić funkcje z powołania (płatnie lub nieodpłatnie) i w tym przypadku nie podlegają pod ZUS.
Tak jak pisałem w sp. z o.o. najważniejsze jest ograniczona odpowiedzialność materialna. Ubezpieczenie kosztuje. Traktuj księgowość w sp. z o.o. jak ubezpieczenie od pomyłek projektowych i wykonawczych.
Guru giełdy Fake Profil Hiob Team
Liczba postów : 3327 Location : Trejder klasy Guru Registration date : 31/10/2011
szczurzył szczurzył i się doszczurzył wezmie taki agent buty najki od Niemca i juś kolaboruje trzeba czyścić społeczeństwo z takich zdrajców
informacja o śmierci setek rodaków to "kolaboracja", "szczurzenie" i "zdrada" ? zalecam wymianę mózgu
no a jaki był cel tego kłapania ozorem? taki on dobry, uprzejmy i miły żeby powiadamiać? szczur zwykły ze swoimi agenturalnymi celami niech się cieszy, że tylko oknem wyleciał a nie przeleciał przez śrutownik do paszy
Liczba postów : 3327 Location : Trejder klasy Guru Registration date : 31/10/2011
Podejrzewam, że walnął jednego, a autokorekta dokończyła dzieła...
... Autokorekta rzeczywiście płata figle, inna sprawa że p. dyr. D. Wildstein nienachalnie wykształcony, różnie o tym mówią, faktem jest że maturę ma........Jego Ojciec
Zygmunt de Bill UFOTrader Senior
Liczba postów : 7069 Registration date : 22/12/2011
Jutro świętej Klary. Znana również jako 'Klara od Krzyża'. Patronka osób cierpiących na choroby serca. Miała dar zawstydzania heretyków i jednania wrogów. Jej serce po śmierci było wyraźnie powiększone, a na nim jakby ułożone z tkanek narzędzia Męki Pańskiej. Nie wiadomo, czy przymioty ducha świętej czy inne względy spowodowały iż imię to upatrzyło sobie małżeństwo Roberta i Anny Lewandowskich i nadało pierworodnej. Traderzy klasy światowej kojarzą ów dzień ze starym przysłowiem giełdowym: "Gdy dzień swiętej Klary lepsze euro niż dolary"
Jutro świętej Klary. Znana również jako 'Klara od Krzyża'. Patronka osób cierpiących na choroby serca. Miała dar zawstydzania heretyków i jednania wrogów. Jej serce po śmierci było wyraźnie powiększone, a na nim jakby ułożone z tkanek narzędzia Męki Pańskiej. Nie wiadomo, czy przymioty ducha świętej czy inne względy spowodowały iż imię to upatrzyło sobie małżeństwo Roberta i Anny Lewandowskich i nadało pierworodnej. Traderzy klasy światowej kojarzą ów dzień ze starym przysłowiem giełdowym: "Gdy dzień swiętej Klary lepsze euro niż dolary"
nudziara Klara, zrobi gałkę za suchara
Indiana UFO Edukator
Liczba postów : 7552 Age : 47 Location : Chrzanów Registration date : 30/08/2007
Wiesz co, chyba mnie przekonałeś. Spróbuję zrobić tak jak napisałem, czyli założymy sobie sp. z oo po połowie z Indianką żebym nie był jedynym wspólnikiem, będzie tylko wystawiała faktury klientom i zatrudniała ludzi, ja zostaję prezesem z powołania z niewielką wypłatą poza ZUS-em (ale od tej wypłaty płaci się normalnie PIT 19%?) i w jej imieniu będę podpisywał umowy, a faktyczną działalność będę sobie prowadził jak teraz, ale z zerową odpowiedzialnością, w razie W raz na 20 lat odpali się kolejną sp. z o.o. i luz.
Sp. z o.o. z tego co czytam powinna mieć też minimalny kapitał, załóżmy te 5 koła, bo do takiej kwoty odpowiadam dodatkowo ze swojej kasy, czyli jak spółka wtopi bańkę, to mogą mi tylko 5k ściągnąć, o ile ogłoszę upadłość jak tylko dowiem się że wdupiłem :-)
Jest tylko jeden problem, i od niego muszę zacząć myślenie od nowa. Robiąc to co napisałem, dokładam sobie dodatkowe kilka godzin miesięcznie roboty (rocznie to koszt spory już wyjdzie, bo sobie liczę x10 stawkę) i minimum 500 zeta do kosztów. Teraz mam ubezpieczenie OC od działalności do 300 tys zł, i kosztuje mnie ono około jednego pińceplusa rocznie, bo nigdy z niego nie skorzystałem :-) Ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, gdy doprowadzam do szkody większej niż te 300k do jakiej mam już teraz OC, a zawsze prościej zwiększyć OC do bańki i zapłacić 1000zł więcej i olać całą procedurę sp. o.o. Edit: Jednak OC jest w ciul droższe niż napisałem, więcej płacę składki za znacznie niższą sumę ubezpieczenia niż 300k. W przypadku skrajnym, np. zniszczenia budynku przez zalanie wodą, rzeczywiście straty mogą być znaczne. No to czas poszukać biura, które za 11 faktur miesięcznie + kilku ludzi, z zerową gotówką, weźmie jak najmniej
Ostatnio zmieniony przez Indiana dnia Pon 16 Kwi 2018, 23:23, w całości zmieniany 1 raz