Gówniana ta dzisiejsza sesja u nas, niby przesunięcie spore ale kierunkowo to dzisiaj słabo było coś ugrać, zobaczymy co tam ameryka zrobi z niskim otwarciem.
Tak. Sesja z pizdy. U mnie strata 260pln na Xiążęcej
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
Gówniana ta dzisiejsza sesja u nas, niby przesunięcie spore ale kierunkowo to dzisiaj słabo było coś ugrać, zobaczymy co tam ameryka zrobi z niskim otwarciem.
no jakt to? - piękne otwarcie poniżej 1980 (czyli potwierdzające podwójny szczyt) szybko minima potem konsola pomiędzy 1960 i 1970 i zamknięcie na dole - no jak to nie jest dobra sesja dp zarabiania dla Traderów (bo nie dla mnie choć to widziałem) to nie wiem co ma być.
Podwójny szczyt potwierdzony z zakresem minimum 1940. Jutro albo znowu jakiś ruch powrotny albo w dół. Może i jedno i drugie. Pewnie jakimś zygzakiem.
Ktoś tu pisał że zarabianie na giełdzie jest proste? Nie dla mnie, ale dla Traderóws Klasy Światowej musi być
Edir: widziałeś dzisiaj pole dla L możesz wyjasnić z czego? Na pewno było aby wziąść na minimum a potem do góry konsoli ale nie na mityczne 2100
Janko Traderroo
Liczba postów : 4860 Age : 53 Location : okolice Roztocza Registration date : 08/07/2009
no jakt to? - piękne otwarcie poniżej 1980 (czyli potwierdzające podwójny szczyt) szybko minima potem konsola pomiędzy 1960 i 1970 i zamknięcie na dole - no jak to nie jest dobra sesja dp zarabiania dla Traderów (bo nie dla mnie choć to widziałem) to nie wiem co ma być.
Podwójny szczyt potwierdzony z zakresem minimum 1940. Jutro albo znowu jakiś ruch powrotny albo w dół. Może i jedno i drugie. Pewnie jakimś zygzakiem.
Ktoś tu pisał że zarabianie na giełdzie jest proste? Nie dla mnie, ale dla Traderóws Klasy Światowej musi być
Edir: widziałeś dzisiaj pole dla L możesz wyjasnić z czego? Na pewno było aby wziąść na minimum a potem do góry konsoli ale nie na mityczne 2100
Luki nie liczę, bo pozycji nie miałem, poza tym luki tylko usypiają , z rana poszło S, i ładnie się zapowiadało do 10, ale później im się odwidziało i od 11 już miałem sygnał na L, no ale na koniec znów zawrotka więc gówno z tego wyszło, ale zostawiłem na noc bo stopa nie sięgneli, jak tak bója w tą i z powrotem to tylko z Antkiem możesz zarobić co to potrafi się na 1/4 punktu obrócić, u mnie ciężko jak rozpiętość sesji tylko 20 punktów i to jeszcze góra dół, jak ktoś potrafi taką sesję wykorzystać to podziwiam ale to raczej więcej szczęścia trzeba mieć niż pomyślunku
A dobra sesja to taka że idzie w jednym kierunku od początku do końca sesji, bez ciągłych cofek na wybicie stopów, ta dzisiejsza poza luką poranna nic ciekawego nie zaproponowała jak dla mnie - ale ja się dopiero uczę, a tu są tacy co to nawet w nocy pozycję odwrócić potrafią .
Janko Traderroo
Liczba postów : 4860 Age : 53 Location : okolice Roztocza Registration date : 08/07/2009
Na kontach się nie opłaca więc każda osoba z większą gotówką ładuje kasę w mieszkania w dużych miastach, gdzie ceny nie będą tak mocno spadać lub będą rosły.
Reser
Jak dla mnie jak gość zakłada inflacje na poziomie 20% to chyba powinien okład na głowę zapodać, bo chyba żaden normalny rząd nie będzie wtedy trzymał stóp procentowych na 0%.
zibi MOD
Liczba postów : 31099 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
Luki nie liczę, bo pozycji nie miałem, poza tym luki tylko usypiają , z rana poszło S, i ładnie się zapowiadało do 10, ale później im się odwidziało i od 11 już miałem sygnał na L, no ale na koniec znów zawrotka więc gówno z tego wyszło, ale zostawiłem na noc bo stopa nie sięgneli, jak tak bója w tą i z powrotem to tylko z Antkiem możesz zarobić co to potrafi się na 1/4 punktu obrócić, u mnie ciężko jak rozpiętość sesji tylko 20 punktów i to jeszcze góra dół, jak ktoś potrafi taką sesję wykorzystać to podziwiam ale to raczej więcej szczęścia trzeba mieć niż pomyślunku
A dobra sesja to taka że idzie w jednym kierunku od początku do końca sesji, bez ciągłych cofek na wybicie stopów, ta dzisiejsza poza luką poranna nic ciekawego nie zaproponowała jak dla mnie - ale ja się dopiero uczę, a tu są tacy co to nawet w nocy pozycję odwrócić potrafią .
Świeca czarna wyrysowana równo z małymi cieniami. Może i będą wzrosty jutro - przynajmniej na początku Zdrówka
pike UFOTrader Junior
Liczba postów : 9732 Registration date : 21/12/2019
Świeca czarna wyrysowana równo z małymi cieniami. Może i będą wzrosty jutro - przynajmniej na początku Zdrówka
Wyrysować to oni mogą wszystko, na razie zachód odbija, dolar też się osłabia więc troche argumentów pro wzrostowych jest, ale do otwarcia u nas jeszcze trochę czasu jest, więc różnie może być.
Reser
Przy takiej zmienności spekulowanie na krypto z duuuużym lewarem z racji przeciążeń i zaniku notowań to samobój.
Bez lewara lub 1:2 max.
Ja miałem 1:125
Ale jeśli stop masz ustawiony to w sumie... chyba że duży slippage wejdzie.
To zagrałeś na futuresie?
Czy na spot też tak można?
Na spot przecież nie ma dźwigni. Spot to qpujesz krypto i trzymasz tak jak akcje.
Dźwignia jest stała jest czy można wybierać?
Ja to dopiero się rozglądam, nie mam rachunku na krypto-giełdzie
Chociaż mam podgląd na kilka głównych w TMS i XTB, ale koszty to spready w % po 1% do 2%, a na obecnym zjeździe to XTB rozszerzył masakrycznie.
Ja polecam ETF-y na BTCUSD, np. Bitcoin Tracker One emitowany przez XBT Provider AB (nie mylić z naszym XTB). Jest notowany w Sztokholmie (NASDAQ OMX Stockholm). Spread na tym jest niski w porównaniu z platformami typu XTB. Nie musisz się bawić w otwieranie rachunków na giełdach kryptowalut, wystarczy rachunek u brokera, który daje dostęp do OMX. Wadą jest to, że handel odbywa się od poniedziałku do piątku od 9 do 17:30, więc w weekend nie pohandlujesz. Dobra opcja na inwestycję w horyzoncie kilkumiesięcznym.
dex
Liczba postów : 13781 Registration date : 14/09/2010
Bitcoin już odleszczony z leszcza i może dalej róść. Kilkanaście % spadq i zalewarowanym leszczom łapy ucina.
No bo leszcze grają na wyższym lewarze niż odwrotność zmienności implikowanej, która w przypadku BTC jest praktycznie zawsze w okolicach 115%, więc nawet nie wolno mieć w BTC pozycji większej niż 85% płynnych środków, bo prędzej czy później na pewno utnie łapy. Jest nawet nieoficjalny VIX dla BTC:
https://www.cryptocompare.com/indices/bvin/
U nas indeks zmienności implikowanej WIV20 wynosi obecnie około 25%, więc można mieć 1szt FW20 na każde 10tyś PLN płynnych środków (bo kontrakt ma „wartość” 40kpln*25%). Jeśli ma się przeciwstawne opcje w można wziąć bezpiecznie, tak z doświadczenia, ok 3x więcej, ale trzeba mieć zawsze ok. 7tyś PLN środków wolnych per qń żeby móc opcje przerolować w pionie w przypadku antyluki na trzy cyfry punktów, bo środki z rolowania opcji wpływają dopiero na koniec dnia, a opcje zmniejszają depozyt dla koni dopiero na kolejnej sesji, więc nie mając zapasu płynności trzeba byłoby kupić opcje ATM, a na następnej sesji sprzedać ITM, i modlić się żeby w tym czasie nie odbiło, a zazwyczaj po takich antylukach właśnie odbija.
Ostatnio zmieniony przez dex dnia Pon 22 Lut 2021, 22:43, w całości zmieniany 2 razy
zibi MOD
Liczba postów : 31099 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008