Co się dzieje na rentownościach naszych obligacji?
Przecież nikt rozsądny nie kupuje PKC, żeby robić takie knoty, które swoją drogą żeby zrobić trzeba mieć miliardy. NBP? Conajmniej dziwne.
moze chodzi o to że rynek jest płytki albo że ktos kupuje więcej PKC?
Nie wiem.
Rynek pieniężny nigdy nie jest płytki bo tam są obroty 20x większe niż na GPW. I nie jesteśmy też takim krajem, by zagraniczny kapitał rzucił się PKC na nasze obligacje. Więc chyba jakiemuś bankowi w Polsce pali się pod dupą i NBP kupuje, by utrzymać ceny posiadanych przez ten bank aktywów.
W każdym razie to wygląda na większy risk-off.
Przecież to sprzedaż, a nie kupno, powoduje spadek cen ergo wzrost rentowności. Więc raczej wygląda na pozbywanie się obligacji przez podmioty zagraniczne.
Tak, na rzecz krypto. Natomiast NBP kupuje i stąd IMO piki rentowności w dół.
No tak, to by się zgadzało. NBP stara się utrzymać rentowności nisko, ale sprzedający są zdeterminowani.
dex
Liczba postów : 13781 Registration date : 14/09/2010
Co się dzieje na rentownościach naszych obligacji?
Przecież nikt rozsądny nie kupuje PKC, żeby robić takie knoty, które swoją drogą żeby zrobić trzeba mieć miliardy. NBP? Conajmniej dziwne.
moze chodzi o to że rynek jest płytki albo że ktos kupuje więcej PKC?
Nie wiem.
Rynek pieniężny nigdy nie jest płytki bo tam są obroty 20x większe niż na GPW. I nie jesteśmy też takim krajem, by zagraniczny kapitał rzucił się PKC na nasze obligacje. Więc chyba jakiemuś bankowi w Polsce pali się pod dupą i NBP kupuje, by utrzymać ceny posiadanych przez ten bank aktywów.
W każdym razie to wygląda na większy risk-off.
Przecież to sprzedaż, a nie kupno, powoduje spadek cen ergo wzrost rentowności. Więc raczej wygląda na pozbywanie się obligacji przez podmioty zagraniczne.
Tak, na rzecz krypto. Natomiast NBP kupuje i stąd IMO piki rentowności w dół.
No tak, to by się zgadzało. NBP stara się utrzymać rentowności nisko, ale sprzedający są zdeterminowani.
Tak, w 2020r zmienił się długoterminowy trend na rentownościach obligacji, w cyklu który trwa 76 lat. I to jest spowodowane przez krypto, bo rentowności obligacji przestały być względem nich konkurencyjne. Idzie inflacja w USA.
dex
Na bitcoinie nie bardzo -14% na teraz, skromne -8tys USD - waluta przyszłości
Krypto to jest środek przechowywania wartości, a nie waluta. Problemem jest to, że dotychczasowy środek przechowywania wartości, czyli obligacje długoterminowe, mają zbyt wysoką zmienność przy obecnym poziomie stóp procentowych, bo gdy rentowność zmienia się o 0.1% to cena zmienia się o 3% a to są przecież biliardy dolarów.
A ponieważ krypto jest bardzo mocno ujemnie skorelowane z cenami obligacji, więc jest idealnym hedżem, więc nic dziwnego, że kasa idzie z obligacji w krypto.
I to będzie trwało tak długo aż rentowności obligacji 2% i stopy procentowe dla BTC 25% się nie wyrównają.
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
Łohoho ale dziś zieloniutko się zapowiada u nas Czyżby 1940 miało nie być?
(sorki znowu coś pochachmęciłem rozwalając czyjegos posta ale jus chyba wyprostowane)
Dex a wracając do spółek dywidendowych to co myslisz o PZU? Piszą w parkiecie że może w tym roku wypłaciś łustą dywidendę?
Dla mnie rynek kapitałowy jest już tylko do spekulacji, bo krypto ma wyższą stopę wolną od ryzyka. Ludzie jeszcze robią odwrotnie, tzn szukają dywidend i spekulują krypto, ale to jest IMO odwrócona logika. Lepiej kupić USDC lub DAI, czyli stablecoiny powiązane USD i pożyczać na dwucyfrowy procent. https://loanscan.io/
Swoją driogą są trzy rodzaje stablecoinów, (zabezpieczone walutą fiducjarną, kryptowalutami, lub senioratem) i niektóre są bardziej niebezpieczne niż inne: https://medium.com/hackernoon/stablecoins-designing-a-price-stable-cryptocurrency-6bf24e2689e5
Tylko pierwszy rodzaj stablecoinów ma gwarancję że kurs będzie zawsze $1 USD więc wszystkich jaj lepiej nie wsadzać do jednego koszyka.
waldi lubi tą wiadomość
dex
U mnie też, short na FW20, FKGH i grube O1850. Jakieś 6 kydo już dziś do przodu.
O2050 zobacz ile chapnął teraz
To animator ci oddaje to co zabrał na N
Tak, z kupowaniem opcji to jest trochę jak składka członkowska, trzeba włożyć na jednej serii by na kolejnej wyciągnąć więcej. Swoją drogą wcale nie mam zamiaru zarobić na tym O1850, tylko ubezpieczyć nim grube longi jeśli wejdą w cenę 13pkt bo po tyle brałem, czyli zrobić sobie za darmo syntetycznego call ze strike 1837.
neuron UFOTrader Senior
Liczba postów : 9999 Registration date : 29/02/2012
Mówiłeś mówiłeś A teraz jest moment rozważenie pod najbliższe dywidendy. PZU nie jest pzresadnie wysoko i ma szansę teraz zlecieć do 27 albo i wiecej więc jeżeli miało by wypłacić tłustą dywidendę za ubiegłe 2 lata to jest to chyba temat?
Poza tym PKN zapowiedział że postara sie wypłacic 3,50 w 2021 (obiecali ze tyle będzie co roku)
Banki nie wypłacą niemal na pewno więc zainteresuję się nim gdy beda mocniej przecenione - na razie mają zdaje się reko dotyczące 1 połowy ale niemal na pewno do czasu wyjasnienia kredytów frankowych mogą myć powstrzymywane.
Przy okazji - u mnie na 1935 jest jeszcze jakaś kreska i chyba trzeszczy To chyba pojedziemy kolejne 40 w dół?
a co Cie dywidenda ratuje jak po dywidendzie jebnie kilkadziesiat % na dól - z obecnego poziomu
jak akcje mocna spadną -w20 okolo 1600 to mozna je brac i dywidente wliczać jako bonus
zapomniałem dopisać ze to bedzie juz po najbliższej niedzieli
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
Nadaje ze Stronia
Liczba postów : 29652 Age : 18 Location : Deus ex machina est :) Registration date : 21/11/2007