Liczba postów : 13100 Location : Nowe Rybie Registration date : 13/11/2007
Temat: UFO 19 09 2024 r. Czw 19 Wrz 2024, 00:05
UNIWERSYTET FUTURES I OPCJI /kontrakty-futures, indeksy-indexes, opcje-options, akcje-shares/ REGULAMIN 1. Cykl dyskusyjny UFO - UNIWERSYTET FUTURES I OPCJI jest dostępny w trybie odczytu dla wszystkich użytkowników, zarówno zarejestrowanych jak i gości. Dostęp edycyjny posiadają użytkownicy zarejestrowani. 2. W założonym wątku piszemy od wczesnych godzin rannych do późnego wieczora /zgodnie z datą wątku/. 3. Na weekend będzie zakładany wątek z datą soboty/niedzieli. 4. Tematem przewodnim forum są instrumenty pochodne oraz akcje polskiego rynku kapitałowego, waluty (forex) a także inne tematy dotyczące rynków kapitałowych. 5. Zabrania się reklamowania: płatnych sygnałów, garnków, usług, religii, swoich preferencji i zdolności seksualnych, partii politycznych, idei niezgodnych z polskim prawem jak nazistowskie, czy rasistowskie. 6. Od godz. 18:00 do zamknięcia wątku oraz w weekendy dopuszcza się luźniejszą formę dyskusji. 7. Na forum obowiązuje cisza wyborcza zgodnie z polskim prawem tzn. cisza wyborcza rozpoczyna się o północy w dniu poprzedzającym dzień głosowania, a kończy się po zakończeniu głosowania (po zamknięciu lokali wyborczych). 8. Na forum obowiązuje zakaz wklejania obrazków obraźliwych, powodujących obrzydzenie lub erotycznych. 9. Miejscem dyskusji tematów nieprzystających do tematu głównego jest Hyde park. 10. Na forum obowiązuje pisanie pod jednym nickiem. Wyjątkowo dopuszcza się pisanie pod drugim nickiem pod warunkiem ujawnienia przez użytkownika swojej tożsamości w podpisie (stopce). W przypadku niedostosowania się do powyższej zasady moderator lub administrator może zablokować takie konto. 11. Nick (nazwa użytkownika) nie może zawierać słów obraźliwych lub wulgarnych - takie konta będą kasowane bez ostrzeżenia. Osoby podszywające się pod innego użytkownika naśladując avatar (emblemat) i wprowadzający w błąd Nick mogą na wniosek osoby poszkodowanej lub wg uznania administratora otrzymać status "fake profile". 12. Przytaczając obcy komentarz staraj się podać źródło. 13. Na forum obowiązuje szeroko pojęta kultura wymiany poglądów i zakaz trollowania. Zabrania się obrażania innego użytkownika choćby się nie znał, nie wiedział, nie umiał. Ogranicz używanie wulgaryzmów do minimum (czujesz, że bez tego wypowiedź traci sens - wykropkuj choć jedną literę). 14. Zabrania się wklejania linków zawierających treści chronione prawem autorskim.
SPRAWY REGULACYJNE ZASADY INTERWENCJI MODERATORA/ADMINISTRATORA 1. Za nieprzestrzeganie regulaminu przez użytkownika moderator/administrator ma prawo: - upomnieć: pisemnie żółtą lub czerwoną kartką, - czasowo na okres od 1 do 7 godzin zablokować użytkownika (ban), - przy recydywie okres blokady konta może zostać wydłużony. 2. W przypadku wyjątkowo rażącego lub uporczywego łamania regulaminu konto użytkownika może: - zostać zablokowane na okres tygodniowy - zostać usunięte, bezkarnie 3. Moderator/administrator może usunąć treści wszelkiego rodzaju wymienione jako niedopuszczalne w regulaminie. W przypadku usunięcia tekstu moderator/administrator ma obowiązek wpisać odpowiednią adnotację. 4. Konto użytkownika, który przez 1830 dni nie logował się może zostać usunięte.
Korzystanie z forum oznacza akceptacje regulaminu publikowanego w wątkach UFO oraz postanowień zawartych w komunikatach administracyjnych.
Problemy rejestracyjne prosimy zgłaszać w zakładce FAQ & PUPA temat Zapytaj Admina Opis podstawowych problemów rejestracyjnych i funkcji forum znajduje się pod linkiem https://ufoforum.forumotion.com/faq-pupa-f5/forum
_________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota "...ustalono już że na giełdzie , LEGALNIE milionerem może stać się tylko miliarder" Osły AgroTrader ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g
REALISTA UFOTrader Senior
Liczba postów : 46566 Registration date : 03/09/2007
skoro jest tak zajebiście to czemu , mimo wzmożonego napięcia na Bliskim Wschodzie, ropa ( miedż też) nie korbi? Ja wiem czemu...
A po co ma korbić? Dla gospodarek korzystna jest tania ropa a nie droga. Ropa w ogóle powinna być po $10. Dla rozwoju pkb surowce powinny być darmowe bo drogie surowce to dławienie wszystkiego i inflacja. Ja uważam, że im bardziej rozwinięte technologicznie społeczeństwa, tym tańsze powinny być podstawowe surowce. Powinno się dążyć do tego by energia była darmowa a nie spekulować na tym i nabijać kabzę kozojebom. I nie powinniśmy iść w stronę ograniczania zużycia ale w stronę obniżania kosztów wytwarzania. Drogie surowce to patologia
kolekcjon€r
Liczba postów : 10869 Registration date : 13/02/2023
Eski to w ogóle patologia jest. Przez kilkaset lat istnienia giełd nie było shorcenia i wszyscy tylko w jednym kierunku zarabiali i w zasadzie wtedy nie było problemu. Pierwsza giełda powstała w Amsterdamie w 1602. roq i czy ktoś tam o krótkich myślał? Cebulki tulipanów szły jak dzikie i nikt nie shorcił bo się nie dało. Nawet nie wiem czy wtedy w ogóle ktoś wpadł na taki pomysł. Bez komputerów to ciężko było. Rzyt powymyślał w XX wieku derywaty i się zaczął cyrk. Generalnie giełdy są po to by róść i dawać akcjonariuszom stabilne długoterminowe stopy zwrotów.
A Jankes choćby skały srały będzie korbił do nieba po wsze czasy. Nawet jeśli chwilowo zwalają, to konsekwentnie podaż jest zbierana i za trzecim, siódmym czy dwudziestym razem w końcu zrobia kolejną korbę. Wczoraj kilkukrotnie zwalali w dół (w tym trzykrotnie po FEDziu) i jeszcze nawet w nocy po trzeciej kolejny raz a za piątym czy siódmym wreszcie poszła korba bo miś się wypstrykał. Uparcie jak Syzyf z kamieniem pod górę ma róść i chooy.
kolekcjon€r
Dziś Orlen bez dywki i w końcu baza na FW20 się znormalizuje. Wqrwia mnie ta konstrukcja W20, że te dywidendy zaburzają index i przez to błędne świeczki powstają w stylu "spadek" bez spadku. Na całym dużym WIGu tego nie ma i powinni na W20 zmienić metodologię.
kolekcjon€r
Patrzcie jakie w trąbę robienie leszczy jest z tymi dywidendami. Dlaczego kurs akcji jest odcinany o dywidendę brutto skoro akcjonariusze dostają dywidendę netto bo 19% z miejsca kradnie skarbówka? W ogóle co za qrestwo by kasować podatek z automatu. To powinno się rozliczać całościowo w jednym picie bo przecież może być sytuacja, że ktoś ma stratę pomimo dywidendy i ma płacić podatek od straty? Tak jakby dochód kapitałowy z dywidendy był jakimś innym dochodem kapitałowym niż ten ze sprzedaży akcji po wyższej cenie. Patologia złodziejskiego systemu podatkowego
pike UFOTrader Junior
Liczba postów : 9731 Registration date : 21/12/2019
Urszula nas dzisiaj odwiedza, Tusk powódź powstrzymał, uśmiechamy się, wszyscy na L, spóźnieni w nocy się obrócili to teraz tylko mieć nadzieję że i nasz banan potwierdzi te wszystkie sukcesy
kolekcjon€r
Trwałe przebicie 20 klocków na DAX i NQ to tylko kwestia czasu i raczej krótszego niż dłuższego. Uważam, że w tym roku z palcem w dupie grudniowe serie wygasną ponad 21k na obu indexach.
A FW20 dalej będzie max 2400 bo choćby Jankes rósł kolejną dekadę, to u nas odwieczne "nie da się".
U nas to tylko potrafią robić "wzrosty" wsobne czyli najpierw zjebać na chama i wyciągnąć z powrotem do punktu startowego. A wzrosty takie prawdziwe czyli przebicie oporu i zrobienie nowych szczytów typu 2700 na indexie, to niewykonalne, nie da się.
Ostatnio zmieniony przez kolekcjon€r dnia Czw 19 Wrz 2024, 07:17, w całości zmieniany 1 raz
pike UFOTrader Junior
Liczba postów : 9731 Registration date : 21/12/2019
Patrzcie jakie w trąbę robienie leszczy jest z tymi dywidendami. Dlaczego kurs akcji jest odcinany o dywidendę brutto skoro akcjonariusze dostają dywidendę netto bo 19% z miejsca kradnie skarbówka? W ogóle co za qrestwo by kasować podatek z automatu. To powinno się rozliczać całościowo w jednym picie bo przecież może być sytuacja, że ktoś ma stratę pomimo dywidendy i ma płacić podatek od straty? Tak jakby dochód kapitałowy z dywidendy był jakimś innym dochodem kapitałowym niż ten ze sprzedaży akcji po wyższej cenie. Patologia złodziejskiego systemu podatkowego
Odnośnie podatku Belki od dywidendy mieli to chyba w nowelizacji jakoś uwzględnić ze przy stracie mógłbyś tego nie płacić, ale za Tuska nic się nie da więc trzy razy obiecać to jak raz dotrzymać.
kolekcjon€r
Odnośnie podatku Belki od dywidendy mieli to chyba w nowelizacji jakoś uwzględnić ze przy stracie mógłbyś tego nie płacić, ale za Tuska nic się nie da więc trzy razy obiecać to jak raz dotrzymać.
Obecny level na fiucie był już w grudniu tamtego roku. 9 miesięcy pierdolenia się czyli od zapłodnienia do porodu wciąż 23xx. Może zrobią 2350 i będzie "wielka hossa" z tym, że ten level jest grany od grudnia w kółko.
Dla mnie wejście w hossę będzie po przebiciu maxa rocznego czyli coś około 2574 na indexie. 2600+ to mamy hossę a wszystko niżej to jest wciąż trend boczny. Usrają się prędzej, 2500 to zobaczymy jak świnia niebo a gdzie 2600 a gdzie wyżej abstrakcja nie do wyobrażenia przy tej kondycji grajdoła.
MICHU
Liczba postów : 39677 Registration date : 25/10/2010
Urszula nas dzisiaj odwiedza, Tusk powódź powstrzymał, uśmiechamy się, wszyscy na L, spóźnieni w nocy się obrócili to teraz tylko mieć nadzieję że i nasz banan potwierdzi te wszystkie sukcesy
Coś tam dzisiaj będzie na plusie na pewno. Otwarcie z 20pkt wyżej jest w zasadzie pewne tylko jak zwykle nie wiadomo czy to okazja na S i zaczną walić na chama czy cud się jasnogórski stanie i urośniemy z wyższego otwarcia. Warszawska szulernia jest nieprzewidywalna bo robią co chcą jak im pasuje.
kolekcjon€r
Coś tam dzisiaj będzie na plusie na pewno. Otwarcie z 20pkt wyżej jest w zasadzie pewne tylko jak zwykle nie wiadomo czy to okazja na S i zaczną walić na chama czy cud się jasnogórski stanie i urośniemy z wyższego otwarcia. Warszawska szulernia jest nieprzewidywalna bo robią co chcą jak im pasuje.
Tak, to jest nasz odwieczny problem jak otworzą luka to już nie ma sił na wyżej, nie to co u murzynów luka jak bazooka i jeszcze poprawka drugie tyle, ale co robić taki urok naszej zaściankowej giełdy.
dex
Liczba postów : 13781 Registration date : 14/09/2010
Eski to w ogóle patologia jest. Przez kilkaset lat istnienia giełd nie było shorcenia i wszyscy tylko w jednym kierunku zarabiali i w zasadzie wtedy nie było problemu. Pierwsza giełda powstała w Amsterdamie w 1602. roq i czy ktoś tam o krótkich myślał? Cebulki tulipanów szły jak dzikie i nikt nie shorcił bo się nie dało. Nawet nie wiem czy wtedy w ogóle ktoś wpadł na taki pomysł. Bez komputerów to ciężko było. Rzyt powymyślał w XX wieku derywaty i się zaczął cyrk. Generalnie giełdy są po to by róść i dawać akcjonariuszom stabilne długoterminowe stopy zwrotów.
A Jankes choćby skały srały będzie korbił do nieba po wsze czasy. Nawet jeśli chwilowo zwalają, to konsekwentnie podaż jest zbierana i za trzecim, siódmym czy dwudziestym razem w końcu zrobia kolejną korbę. Wczoraj kilkukrotnie zwalali w dół (w tym trzykrotnie po FEDziu) i jeszcze nawet w nocy po trzeciej kolejny raz a za piątym czy siódmym wreszcie poszła korba bo miś się wypstrykał. Uparcie jak Syzyf z kamieniem pod górę ma róść i chooy.
Przecież bańka na tulipanach była przez opcje z fizyczną dostawą cebulek.
AgroTrader MOD
Liczba postów : 51925 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
Ta powódź to grubszy temat bo nawet Budapeszt podmyło. Również Austrię i Słowenię
I nadającego gdzieś wcięło, miejmy nadzieję że tylko zasięgu nie ma I wszystko ok u niego.
......... jestem, jestem, moje koty mają się dobrze, a u mnie tak średnio-dobrze
Miałem sporo ważnych zadań w ostatnich dniach ...... najpierw nawalne deszcze i obrona chaupy przed wodą opadową, w weekend obowiązkowe uczestnictwo w weselu Chrześniaka na kieleczcyźnie (Rodzina POdzieliła sie na 2 grypy: walcząca o dom, bawiąca - wesele ). Następnie w niedziele wieczorem w trakcie powrotu z wesela nie mogłem dostać sie do chaupy bo ze 4 drogi dojazdowe były zalane lub zablokowane. W poniedziałek cały dzień próbowałem sie dostać z najmodszym do Wujka Victora, aby zarobić na chleb i KOnserwe mięsną, a too na 10 km R3, za przejściem Chyżne, jakiś palant z POlski rozperdolił mi fure ....... i z POkaźnego zarobku robią sie same straty.
Dobrze, że sąsiad KOlarki Niewiadomej przyjął mnie do siebie (przez 2 dni wypiliśmy ze 35 piw ).
Na zakończenie nieszczęść, wczoraj wracając autem zastępczym do chaty, wpłaciłem jeszcze datke za prędkość w wysokoći 300 zeta (mój pierszy mandat za przekroczenie prędkości ) i w ten sposób dorzucam sie do POmocy bardziej POszkodowanym POwodzianom