| UFO Akcje - Typy. | |
|
+40eclipse Cris EX justa ROGER Prezes fishemade Aligator Maggy smerek1 mosa k1976 Lennon antykatofob melex259 filip resor dead_eye peter pit fabularasa Rmir W stronę słońca :) busia Franz leszczyzna Kazik IronFX zibi Indiana malec specjalista Jones dziadek SYLWESTER jem PINGWIN (Z MADAGASKARU) Diablo myśliwyl Dave 44 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
Dave Admin
Liczba postów : 21090 Age : 56 Location : 3miasto Registration date : 31/08/2007
| Temat: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 12:17 | |
| Ten wątek będzie poświęcony prezentacji spółek, w które warto zainwestowac. Wprowadźmy jednak kilka zasad:
1. Żadnego naganiania i krzyków bankierowych typu: bioton – zaraz korba jedziemy na pińcet !!! Traktujmy UFO poważnie, jako miejsce wzajemnej nauki i wymiany opinii. Na tym więcej skorzystamy niż gdy będziemy szukac jelenia na nasze cudowne akcje. 2. Każda propozycja niech będzie opisana (ARGUMENTY !), dlaczego ona jest taka atrakcyjna (czy to w oparciu a AT czy też AF). 3. Niech każda propozycja będzie pretekstem do dyskusji. Być może UFO – ludki będą w stanie w trakcie „burzy mózgów”, lepiej dopracowac strategię do konkretnej spółki (termin inwestycji, moment i ceny wejścia / wyjścia, ew. stopy itp.) lub znaleźc inną, bardziej rokującą. | |
|
| |
myśliwyl Stalowe JAJA
Liczba postów : 12554 Age : 58 Location : małopolska Registration date : 28/08/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 12:37 | |
| właśnie a co myślicie o PKN - tak po 38 ?????? | |
|
| |
Dave Admin
Liczba postów : 21090 Age : 56 Location : 3miasto Registration date : 31/08/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 12:38 | |
| - myśliwyl napisał:
- właśnie a co myślicie o PKN - tak po 38 ??????
a dlaczego akurat po tyle ? | |
|
| |
myśliwyl Stalowe JAJA
Liczba postów : 12554 Age : 58 Location : małopolska Registration date : 28/08/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 12:41 | |
| - Dave napisał:
- myśliwyl napisał:
a dlaczego akurat po tyle ? po tyle go sprzedawałem parę lat temu !!!!!! | |
|
| |
Dave Admin
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 12:48 | |
| - myśliwyl napisał:
- Dave napisał:
- myśliwyl napisał:
a dlaczego akurat po tyle ? po tyle go sprzedawałem parę lat temu !!!!!! bardziej mnie kusi cena 35 - 36. a dlaczego ? można spróbowac zagrac pod podwójne dno ale z wąskim stopem na wypadek jakby bydle przebiło się do dołu. | |
|
| |
myśliwyl Stalowe JAJA
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 12:52 | |
| - Dave napisał:
- myśliwyl napisał:
- Dave napisał:
- myśliwyl napisał:
a dlaczego akurat po tyle ? po tyle go sprzedawałem parę lat temu !!!!!! bardziej mnie kusi cena 35 - 36. a dlaczego ?
można spróbowac zagrac pod podwójne dno ale z wąskim stopem na wypadek jakby bydle przebiło się do dołu. w każdym bądż razie nadchodzi chyba pora na akcyjki w dłuższym terminie !!!! | |
|
| |
Diablo
Liczba postów : 31488 Age : 46 Location : Polak Ateista Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 16:46 | |
| czesc Moje typy podam koło niedzieli, najpierw musze dorwac wykresy z obrotami Na dzis PGNiG wygląda atrakcyjnie i raczej to inwestycja na lata. | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 16:50 | |
| ja hawe kupie po zlotowce a kopex po 10 zeta,barlinek po 7 |
|
| |
Dave Admin
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 18:53 | |
| - kaczor napisał:
- ja hawe kupie po zlotowce a kopex po 10 zeta,barlinek po 7
a skąd ci te poziomy wyszły ? KOPEX - na poziomie 10 zł nie ma nic co by mogło tą cenę sugerowac. HAWE - wykresik kamikadze ..... i tylko na ryja leci. BARLINEK - najniższe wsparcie na wykresie to 7,8 zł. jak przebije to na pewno na 7 się nie zatrzyma. dziwne te ceny podałeś .... | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 18:56 | |
| |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 20:56 | |
| Witam akcjomaniaków. Super pomysł bo nie samym koniem żyje Akcje to był mój chleb powszedni przez kilka ostatnich lat. Nie zamierzam jeszcze wracać, ale po starym sentymencie obserwuję sobie wybrane papierki przy nudniejszych sesjach.Pytanko co sądzicie o tfonie? Papier zmasakrowany niczym parę miesięcy temu toora. Czy był powód do takiej przeceny? Wskaźnikowo wygląda to interesująco. Na RSI dziennym oscyluje kole 20 co wskazuje na totalne wyprzedanie. Obroty na ostatnich spadkach coraz niższe. Podwójne dno? Chyba bym zaryzykował z stopem poniżej ostatniego dołka na 3.69 w cenach close. Pozdro |
|
| |
PINGWIN (Z MADAGASKARU)
Liczba postów : 6643 Location : madagaskar Registration date : 29/10/2007
| |
| |
jem
Liczba postów : 382 Location : Katowice Registration date : 27/08/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 21:06 | |
| - myśliwyl napisał:
- Dave napisał:
- myśliwyl napisał:
- Dave napisał:
- myśliwyl napisał:
a dlaczego akurat po tyle ? po tyle go sprzedawałem parę lat temu !!!!!! bardziej mnie kusi cena 35 - 36. a dlaczego ?
można spróbowac zagrac pod podwójne dno ale z wąskim stopem na wypadek jakby bydle przebiło się do dołu. w każdym bądż razie nadchodzi chyba pora na akcyjki w dłuższym terminie !!!! DLATEGO WŁAŚNIE WZIOŁEM PIERWSZĄ PARTIE PKN PO 37.5 | |
|
| |
Dave Admin
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 21:45 | |
| - NWR napisał:
- Witam akcjomaniaków. Super pomysł bo nie samym koniem żyje Akcje to był mój chleb powszedni przez kilka ostatnich lat. Nie zamierzam jeszcze wracać, ale po starym sentymencie obserwuję sobie wybrane papierki przy nudniejszych sesjach.Pytanko co sądzicie o tfonie? Papier zmasakrowany niczym parę miesięcy temu toora. Czy był powód do takiej przeceny? Wskaźnikowo wygląda to interesująco. Na RSI dziennym oscyluje kole 20 co wskazuje na totalne wyprzedanie. Obroty na ostatnich spadkach coraz niższe. Podwójne dno? Chyba bym zaryzykował z stopem poniżej ostatniego dołka na 3.69 w cenach close. Pozdro
po mojemu to jeszcze za wcześnie. Na razie nie widac żadnych sygnałów akumulacji papiera. Jak miałbym obstawiac to bardziej prawdopodobne jest pójście niżej..... przynajmniej w terminie dłuższym niż kilka sesji (co teoretycznie nie wyklucza jakiegoś krótkiego odbicia.... ale strach się bac). z ciekawostek, tygodniowy STS jest blisko sygnała kupna. a czemu to cudo walnęło 62 % w tydzień ? jakieś info ? | |
|
| |
SYLWESTER
Liczba postów : 10585 Location : Katowice Registration date : 20/11/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 22:48 | |
| - NWR napisał:
- Witam akcjomaniaków. Super pomysł bo nie samym koniem żyje Akcje to był mój chleb powszedni przez kilka ostatnich lat. Nie zamierzam jeszcze wracać, ale po starym sentymencie obserwuję sobie wybrane papierki przy nudniejszych sesjach.Pytanko co sądzicie o tfonie? Papier zmasakrowany niczym parę miesięcy temu toora. Czy był powód do takiej przeceny? Wskaźnikowo wygląda to interesująco. Na RSI dziennym oscyluje kole 20 co wskazuje na totalne wyprzedanie. Obroty na ostatnich spadkach coraz niższe. Podwójne dno? Chyba bym zaryzykował z stopem poniżej ostatniego dołka na 3.69 w cenach close. Pozdro
kupiłem go po 4.41 i po 4.15 , jest tu coś kombinowane , po co straszyli ludzi prognozowanymi wynikami 2008 ( nie musieli ) http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=121214&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=e6fdcd09fafa9a4e9c36270aec256171 POZDR | |
|
| |
dziadek Admin
Liczba postów : 13100 Location : Nowe Rybie Registration date : 13/11/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 10 Cze 2008, 23:16 | |
| [quote="Dave"]Ten wątek będzie poświęcony prezentacji spółek...../quote]
Cieszę się że powstał ten wątek bo temat jest szeroki i interesujący wielu traderów. Mam nadzieje że zostanie rozbudowany i będzie wielce pomocny w podejmowaniu konkretnych decyzji inwestycyjnych! Ja osobiście na kasowym jestem od czasu gdy na parkiecie było 8 (osiem) spółek. Mam nawet na kasowym niejakie sukcesy, w przeciwieństwie do terminowego gdzie powoli zdobywam doświadczenie, natomiast kasę tracę bardzo szybko! Mój pierwszy typ to BPH na longa. Postaram sie to uzasadnić. Dodam jeszcze że postawiłem na to kasę i dalej stawiam. Moim ulubionym przedziałem cenowym na tym walorze jest 72 - 76 zl. Pozdrawiam! _________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota "...ustalono już że na giełdzie , LEGALNIE milionerem może stać się tylko miliarder" Osły AgroTrader ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g
| |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Sro 11 Cze 2008, 09:26 | |
| Może ktoś zaproponuje jakies ciekawe akcje szukam według kryteriów : - mocno przecienone - dobry wskaźnik C/Z (ale wynikający z działalności operacynej a nie zdarzeń jednorazowych) - szybki rozwój i potencjał rozwoju (czyli np: nie developerka)
Jak macie takie spółki to bardzo poprosze |
|
| |
Jones
Liczba postów : 13205 Age : 53 Registration date : 15/03/2008
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Sro 11 Cze 2008, 12:58 | |
| no to i ja coś zaproponuje
TPSA kupno po jakieś 16,50 PLN ? | |
|
| |
Dave Admin
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Sro 11 Cze 2008, 13:01 | |
| [quote="wscieklica"] - Dave napisał:
- Ten wątek będzie poświęcony prezentacji spółek...../quote]
Cieszę się że powstał ten wątek bo temat jest szeroki i interesujący wielu traderów. Mam nadzieje że zostanie rozbudowany i będzie wielce pomocny w podejmowaniu konkretnych decyzji inwestycyjnych! Ja osobiście na kasowym jestem od czasu gdy na parkiecie było 8 (osiem) spółek. Mam nawet na kasowym niejakie sukcesy, w przeciwieństwie do terminowego gdzie powoli zdobywam doświadczenie, natomiast kasę tracę bardzo szybko! Mój pierwszy typ to BPH na longa. Postaram sie to uzasadnić. Dodam jeszcze że postawiłem na to kasę i dalej stawiam. Moim ulubionym przedziałem cenowym na tym walorze jest 72 - 76 zl. Pozdrawiam! jest już w koszyku obserwacyjnym | |
|
| |
specjalista
Liczba postów : 1606 Registration date : 01/06/2008
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Sro 11 Cze 2008, 15:04 | |
| [quote="Dave"] - wscieklica napisał:
- Dave napisał:
- Ten wątek będzie poświęcony prezentacji spółek...../quote]
Cieszę się że powstał ten wątek bo temat jest szeroki i interesujący wielu traderów. Mam nadzieje że zostanie rozbudowany i będzie wielce pomocny w podejmowaniu konkretnych decyzji inwestycyjnych! Ja osobiście na kasowym jestem od czasu gdy na parkiecie było 8 (osiem) spółek. Mam nawet na kasowym niejakie sukcesy, w przeciwieństwie do terminowego gdzie powoli zdobywam doświadczenie, natomiast kasę tracę bardzo szybko! Mój pierwszy typ to BPH na longa. Postaram sie to uzasadnić. Dodam jeszcze że postawiłem na to kasę i dalej stawiam. Moim ulubionym przedziałem cenowym na tym walorze jest 72 - 76 zl. Pozdrawiam! jest już w koszyku obserwacyjnym Witam wszystkich na nowym moim zdaniem coraz ciekawszym wątku! Oczywiście w związku z mocną przeceną niektórych spółek Również obserwuję BPH i tum mam pytanie - co w związku z przejęciem przez General Electric Company tego banku. Jakie mogą być dalsze konsekwencje ? Ma ktoś jakieś ciekawe sugestie i spostrzeżenia ? Moim zdaniem może mieć to pozytywny wpływ na tą spółkę | |
|
| |
SYLWESTER
Liczba postów : 10585 Location : Katowice Registration date : 20/11/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Pią 13 Cze 2008, 08:18 | |
| Telforceone obniżył prognozę skonsolidowanego zysku za 2007 r. ESPI, pb.pl 13.06.2008 07:59
Według uaktualnionej prognozy, w 2007 r. spółka odnotowała skonsolidowany zysk netto na poziomie 6,011 mln zł. Poprzednia wartość prognozy zakładała zysk netto w kwocie 6,8 mln zł.
Spółka nie zmieniła szacunków odnośnie przychodów grupy kapitałowej ze sprzedaży 121,376 mln zł oraz zysku brutto ze sprzedaży 40,977 mln zł
CZYLI NIE JEST ŹLE , POTWIERDZONE 6 MLN ZYSKU ! | |
|
| |
malec
Liczba postów : 2077 Registration date : 14/12/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Pią 13 Cze 2008, 13:08 | |
| Co sądzicie krótkoterminowo kghm. 9 zeta dywidendy to przeszło 9% od obecnego kursu. Poza tym nafta. dobre kontrakty jak sie rozkreci euro to może być suoer. c/z 12 | |
|
| |
Indiana UFO Edukator
Liczba postów : 7552 Age : 47 Location : Chrzanów Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Pią 13 Cze 2008, 22:22 | |
| Witam! Świetnie że powstał taki Kącik! Jak macie jakieś pomysły na kryteria doboru spółek, oparte na cenie, wolumenie, trendach (C/Z i podobne niestety nie da rady na razie obliczać z powodu braku takowych w danych spółki) to piszcie, mogę napisać w miarę dowolny system na to i oczywiscie zaprezentować kod i wyniki. Na razie moje zakupy, to: 01NFI 2.30; Krosno 2.00; Karen 1.27; Reszta czeka na wyprz, ceny nie doszły. Tak trochę w ciemno to brałem, to moje pierwsze w życiu zakupy akcji. Na szczęście najwięcej mam Karena, wiec w sumie jeszcze na plusie, ale wygląda że poleci jeszcze No nic, od czegoś trzeba zacząć. Mam też takie pytanie: Wiem, ze na akcjach można dużo stracić, mimo iż spółka zarabia itd., tylko przeprowadzana jest jakaś emisja akcji i czegoś tam nie zrobimy. Prawa Poboru, czy jak to brzmi. Proszę o wytłumaczenie mechanizmu, bo zamierzałem kupić trochę na lata i zapomnieć, a wychodzi że jednak trzeba siedzieć i pilnować choćby tych emisji - co będzie powodowało sprzedaż na dołkach, kupno na górkach Jakie są jeszcze inne "techniczne" powody możliwej straty na akcjach (nie chodzi mi o np. bankructwo czy spadek zysków, tylko jakieś podziały właśnie) Pozdro | |
|
| |
zibi MOD
Liczba postów : 31097 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Pią 13 Cze 2008, 23:18 | |
| - Indiana napisał:
- Witam!
Świetnie że powstał taki Kącik! Jak macie jakieś pomysły na kryteria doboru spółek, oparte na cenie, wolumenie, trendach (C/Z i podobne niestety nie da rady na razie obliczać z powodu braku takowych w danych spółki) to piszcie, mogę napisać w miarę dowolny system na to i oczywiscie zaprezentować kod i wyniki. Na razie moje zakupy, to: 01NFI 2.30; Krosno 2.00; Karen 1.27; Reszta czeka na wyprz, ceny nie doszły. Tak trochę w ciemno to brałem, to moje pierwsze w życiu zakupy akcji. Na szczęście najwięcej mam Karena, wiec w sumie jeszcze na plusie, ale wygląda że poleci jeszcze No nic, od czegoś trzeba zacząć.
Mam też takie pytanie: Wiem, ze na akcjach można dużo stracić, mimo iż spółka zarabia itd., tylko przeprowadzana jest jakaś emisja akcji i czegoś tam nie zrobimy. Prawa Poboru, czy jak to brzmi. Proszę o wytłumaczenie mechanizmu, bo zamierzałem kupić trochę na lata i zapomnieć, a wychodzi że jednak trzeba siedzieć i pilnować choćby tych emisji - co będzie powodowało sprzedaż na dołkach, kupno na górkach Jakie są jeszcze inne "techniczne" powody możliwej straty na akcjach (nie chodzi mi o np. bankructwo czy spadek zysków, tylko jakieś podziały właśnie) Pozdro chodi tutaj o to ze po uzyskaniu praw do dodatkowych akcji (prawa poboru) , posiadacz akcji musi je wykupic w danym okreslonym terminie -termin jest podawany wczesniej w prospekcie emisyjnym, ma on swoje ramy czasowe i moze byc rozny np.3-6 miesiecy co oznscza ze w tym terminie musi sie odbyc wykonanie PP i w tym konkretnym okresie jest kilka dniktore sa podawane wczesniej moze to byc np. 3 dni w ktorych to nalezy zglosic sie do POK i dokonac zapisu na dodatkowe akcje wraz z wplata naleznych za nie pieniedzy, po czym zostaja one przyznane,pula niewykonanych PP po ktore nikt sie nie zglosil zostaje rozpisana dodatkowo , mozna rowniez przed wykonaniem sprzedac PP na gieldzie gdyz sa one zapiane na rachunku isa obracane przez pewien czas na GPW | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Sob 14 Cze 2008, 15:10 | |
| Mój typ Fasing - przedział 14-16zł
Monopolista na rynku produjcji łańcuchów i podobnych dla górnictwa, energetyki, ryboustwa. Spółka matka przejęła jedynego konkurenta w Europie. Mają około 50% w spółce MOJ (też na GPW) i 50% w joint venture w Chinach (wielka niewiadoma). 3,2 mln akcji;11,8 mln zysku netto za 2007, C/Z 4,7 , C/WK 0,63 jednak strasznie mały obrót i ciężko kupić większe ilości.
Może coś z pogranicza górnictwa i energetyki będzie następne po internecie i developerce |
|
| |
Dave Admin
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Pon 16 Cze 2008, 13:59 | |
| - Indiana napisał:
- Witam!
Świetnie że powstał taki Kącik! Jak macie jakieś pomysły na kryteria doboru spółek, oparte na cenie, wolumenie, trendach (C/Z i podobne niestety nie da rady na razie obliczać z powodu braku takowych w danych spółki) to piszcie, mogę napisać w miarę dowolny system na to i oczywiscie zaprezentować kod i wyniki.
ja patrzę głównie na trynd, obroty i kształt świeczek. można ew. dodac jeszcze jakieś średnie .... przecięcia itp... ma ktoś może jakieś propozycje lub pomysły, które można by wsadzic do systemu mechanicznego. indiana mógł by popełnic taki system akcyjny dla UFO i można by publikowac jego sygnały na forum. ... na przykład w formie listy spólek, na które warto by zwrócic uwagę. | |
|
| |
PINGWIN (Z MADAGASKARU)
Liczba postów : 6643 Location : madagaskar Registration date : 29/10/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 17 Cze 2008, 09:35 | |
| - Indiana napisał:
Na razie moje zakupy, to: 01NFI 2.30; Krosno 2.00; Karen 1.27;
a co te nfi produkuje? | |
|
| |
Indiana UFO Edukator
Liczba postów : 7552 Age : 47 Location : Chrzanów Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 17 Cze 2008, 20:40 | |
| Nie wiem co produkuje , ale kupiłem bo był na dolnej bandzie od której wielokrotnie się odbijał. A że banda dzień później poszła w pizz...., to trudno, nie będę przecież w połowie bessy po zakupie za ułamek normalnej ceny na stopie ze stratą wywalał, zresztą mało kupiłem Natomiast coś wymyśliłem, na razie jest to jeden z systemów zwykłych na FW, lekko tylko przerobiony, ale już wyniki wychodzą zachęcająco: Stormm - bliski sygnał kupna: Tfone: - dziś padł sygnał kupna: To oczywiście tylko próbki, dopiero co zacząłem nad tematem myśleć. Dużą zaletą systemów w Amibrokerze jest możliwość jednoczesnego przeszukania całej bazy danych spółek w sekundę i wyświetli te, na których padł sygnał kupna lub cena do sygnału zbliżyła się na np. 1 czy 2%. Pomyślę coś nad tym. | |
|
| |
Dave Admin
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 17 Cze 2008, 21:41 | |
| indiana, fajne to a sygnał na jakiej podstawie jest generowany ? przebicie średniej.... ps. dawaj częściej | |
|
| |
Indiana UFO Edukator
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. Wto 17 Cze 2008, 22:06 | |
| Toto na razie generuje sygnały na bazie przecięcia linii cen maksymalnych z kilku dni plus 2.618 ATR dziennego - jak danego dnia cena przebije tę linie, to sygnał kupna. Taka sama linia po minimach - sygnał sprzedaży. To tylkow wstępny pomysł, muszę jeszcze potestować. Bo ogólnie rzecz biorąc trzeba dostosowywać parametry do spółek, jedne mają większa, inne mniejszą zmienność, i generalnie dla wszystkich akcji średnia zyskowność wychodzi od 1998 r. No i na akcjach nie ma shortów, he he, kilka godzin roboty żeby to jakoś działało. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: UFO Akcje - Typy. | |
| |
|
| |
| UFO Akcje - Typy. | |
|