Uniwersytet Futures i Opcji
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
Uniwersytet Futures i Opcji

pod kierownictwem prof. SzFagra

IndeksIndeks  PortalePortale  SzukajSzukaj  Latest imagesLatest images  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.

Go down 
+3
zibi
Rmir
Dave
7 posters
AutorWiadomość
Dave
Admin
Admin
Dave

Liczba postów : 21090
Registration date : 31/08/2007

UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. Empty
PisanieTemat: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyWto 10 Cze 2008, 12:14

Ten wątek jest poświęcony różnym technikom i strategiom gry na akcjach.

Każdy z nas ma jakieś swoje ulubione systemy gry oraz każdy nad jakimiś pracował w zaciszu domowego laptopa…z mniejszymi lub większymi sukcesami.

To miejsce potraktujmy jako miejsce prezentacji swoich doświadczeń i obserwacji.

Równocześnie zróbmy z niego wątek „burzy mózgów”, gdzie UFO – ludki w oparciu o swoje doświadczenie będą wspólnie tworzyc strategie, techniki i „patenty” do wykorzystania w bojach akcyjnych ze szwagrami.

Widzę to tak. Ktoś zaprezentuje swój system a następnie wszyscy będą się zastanawiac i kombinowac jak go rozwinąc oraz w co uzupełnic… aby dawał jak najlepsze wyniki.

Generalnie zasada jest prosta. Wiekszośc z nas z lepszymi czy gorszymi efektami radzi sobie na naszej giełduni. Jednak żaden z nas nie jest alfą i omegą, bo i takich nie ma. Dlatego połączmy naszą wiedzę i doświadczenie we wzajemnej edukacji i rozwiązywaniu problemów. Myślę, że to może być świetny interes dla każdego z nas.
Powrót do góry Go down
Rmir

Rmir

Liczba postów : 9896
Registration date : 28/08/2007

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyWto 10 Cze 2008, 16:35

ten system tworzymy na amiku lub metasie czy w oparciu o zwykłe wykresy ispag i srednie + wskazniki
Powrót do góry Go down
Dave
Admin
Admin
Dave

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyWto 10 Cze 2008, 16:38

rmir napisał:
ten system tworzymy na amiku lub metasie czy w oparciu o zwykłe wykresy ispag i srednie + wskazniki

jak chcemy, pełna dowolnośc.

ja osobiście opieram się o wykresy i wskaźniki.... ale to już zależy od UFO - ludków.
Powrót do góry Go down
zibi
MOD
MOD
zibi

Liczba postów : 31097
Registration date : 23/05/2008

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyWto 10 Cze 2008, 21:27

przejrzalem sobie dzisiaj arkusz akcji i widze tu wiele okazji ale moim zdaniem to tylko pozory akcyjek groszowych coraz wiecej a to chyba nie koniec akcje jak wiadomo podarzaja od skrajnego niedowartosciowania do skrajnego przewartosciowania i odwrotnie moment niedowartosciowania to jeszcze przed nami podam przyklad na skotanie ktorego zakupilem po1.84 juz tak ladnie wygladal i trzba bylo sie go pozbyc po 1.64 cale szczescie, z tego co widze to zmieni 1 zeta i tak mozna mnozyc przyklady a wedlug mnie brakuje elementu znikania firm z gieldy jak np 4media, uniwersal,chemiskor i wiele innych, to naturalna selekcja ale jeszcze do tego punktu musimy poczekac
Powrót do góry Go down
franco

franco

Liczba postów : 1421
Registration date : 14/11/2007

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyWto 10 Cze 2008, 21:34

podobno 20 czerwca ma zniknąc toora więc chyba powoli wkraczamy w ten etap
pozdr
Powrót do góry Go down
zibi
MOD
MOD
zibi

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyWto 10 Cze 2008, 21:54

franco napisał:
podobno 20 czerwca ma zniknąc toora więc chyba powoli wkraczamy w ten etap
pozdr
to dopiero przystawka
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptySro 11 Cze 2008, 10:30

czesc

gratuluje pomysłu

moj jeden grosik do tego ogródka, najpierw trza wybrac odpowiedni sektor, za pomoca indeksow branzowych , niestety sygnal ten bedzie troche opozniony ze wzgledu na czas potrzebny na wygenerowanie fal pierwszych i porownaniu ich , ale potem powinno sie to zwrocic Smile
Powrót do góry Go down
Dave
Admin
Admin
Dave

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptySro 11 Cze 2008, 12:06

DarkMac napisał:
czesc

gratuluje pomysłu

moj jeden grosik do tego ogródka, najpierw trza wybrac odpowiedni sektor, za pomoca indeksow branzowych , niestety sygnal ten bedzie troche opozniony ze wzgledu na czas potrzebny na wygenerowanie fal pierwszych i porownaniu ich , ale potem powinno sie to zwrocic Smile

coś w tym jest.

ostatnio postawiłem sobie pytanie futurystyczne. Był internet...potem deweloperka..... co następne w kolejce może byc w przyszłości... do kolejnego dmuchania balona ?

i do kolegów wieloletnio - giełdowych.

pamiętacie jak to było przy ostatnich bessach.
co się pierwsze / najdynamiczniej odbijało ...po spadkach ?

wigunia 20, najbardziej zwalone padalce..... czy coś innego ?
ktoś to analizował Very Happy
Powrót do góry Go down
zibi
MOD
MOD
zibi

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptySro 11 Cze 2008, 13:00

Dave napisał:
DarkMac napisał:
czesc

gratuluje pomysłu

coś w tym jest.

ostatnio postawiłem sobie pytanie futurystyczne. Był internet...potem deweloperka..... co następne w kolejce może byc w przyszłości... do kolejnego dmuchania balona ?

i do kolegów wieloletnio - giełdowych.

pamiętacie jak to było przy ostatnich bessach.
co się pierwsze / najdynamiczniej odbijało ...po spadkach ?

wigunia 20, najbardziej zwalone padalce..... czy coś innego ?
ktoś to analizował Very Happy
ja juz pytalem o to na forum, bez odzewu moze spozywka,badz cos ze sluzbe zdrowia po prywatyzacji
Powrót do góry Go down
franco

franco

Liczba postów : 1421
Registration date : 14/11/2007

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptySro 11 Cze 2008, 21:13

W pierwszym etapie wzrostów najszybciej rosną duże spółki. Pamiętam że w latach 2003-2005 cały Wig 20 rósł 2 razy szybciej niż WIG a małe spółki wtedy prawie nie rosły. Zaczęły gonic peleton dopiero w 2006 r.

Ja osobiścię w czasie głębokiej bessy raczej nie ruszę spółek spoza WIG 20 i mWIG40. Na maluchy przyjdzie pora w dalszej kolejności.

Na najbardziej zwalone też raczej się nie będę napalał. Pamiętam jak kupowałem Skotan za 8.20 "bo był mega zwalony". Oddałem na stopie po 8.40. Dziś chodzi po 1.28 a twarde dno to tak naprawdę 1 grosz.

Warto też obserwować jakie nowe "mody" się pojawią. Pamiętacie spółki Karkosika w latach 2005 i 2006 ???

W bessie na maluchy trzeba też uważać dlatego że obrót na nich spada prawie do zera.

Zwróćcie uwagę że dzisiaj obrót na 153 !!! spółkach nie przekroczył 100 tys.

pozdr
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyCzw 12 Cze 2008, 08:39

zibi napisał:
Dave napisał:

ja juz pytalem o to na forum, bez odzewu moze spozywka,badz cos ze sluzbe zdrowia po prywatyzacji

To jest pytanie za 100 pkt, które też sobie zadaję. Kandydatów jest kilku

1. Spożywka - bo drożeje żarełko i to raczej w długim terminie
2. Branża turystyczno-hotelarska bo EURO 2012

Jeśli chodzi o to co powinno odbić pierwsze po bessie to zgodnie z teorią cykli giełdowych to pierwsze mocno odbijają spółki technologiczne. Bodajże Forex kilka sesji temu wklejał taki fajny wykres kołowy jak performują różne sektory w kolejnych fazach cyklu ekonomicznego. Oczywiście te wszystkie mądrości są na bazie rynku hamerykańskiego więc niekoniecznie muszą się sprawdzać u nas.
Powrót do góry Go down
Indiana
UFO Edukator
UFO Edukator
Indiana

Liczba postów : 7552
Registration date : 30/08/2007

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyPią 13 Cze 2008, 23:22

Jak zrobić porównanie indeksów na przestrzeni lat w Amibrokerze?
1. Ściągamy aktualną bazę danych dziennych spółek z Bossa.pl:
http://bossa.pl/notowania/daneatech/metastock/ , plik Metacgl.zip, rozpakowujemy go gdzieś (ja mam od tego katalog Notowania/Dzienne)
2. Importujemy wszystkie spółki do nowej bazy danych dziennych za pomocą ImportMetastockData z menu File (Przy tworzeniu nowej bazy zaznaczamy opcję "Local Database" i typ bazy "EoD", klikamy OK i tyle).
3. Na jakiejś wolnej karcie ładujemy poniższy system, można do woli modyfikować wyświetlane walory, pamiętając jednak o skali - z tego powodu wartość Wig-u zmniejszyłem 10x, ponieważ gdybym tego nie zrobił pozostałe indeksy byłyby cienką linią na dole skali.

Oto wynik działania:
UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. Wykres11
Powrót do góry Go down
Indiana
UFO Edukator
UFO Edukator
Indiana

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyPią 13 Cze 2008, 23:23

_SECTION_BEGIN("Kilka wykresów");

Wigus = Foreign("WIG", "Close");
Wigus = Wigus/10;
PlotForeign("Wig20", "W20", colorBlack, styleLine, styleThick);
PlotForeign("Wig-Info", "WiG-Info", colorBlue, styleLine);
Plot(Wigus, "WiG - /10", colorRed, styleLine);
PlotForeign("WIG-SPOZYW", "WIG-SPOZYW", colorYellow, styleLine);
PlotForeign("MWIG40", "MWIG40", colorGreen, styleLine);

_SECTION_END();
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptySob 14 Cze 2008, 19:00

w fibotraderze mozna wlasne indeksy tworzyc jak ktos ma pomysal na taki indeks to chetnie go utowrze i wkleje Smile
Powrót do góry Go down
Dave
Admin
Admin
Dave

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyPon 16 Cze 2008, 13:50

DarkMac napisał:
w fibotraderze mozna wlasne indeksy tworzyc jak ktos ma pomysal na taki indeks to chetnie go utowrze i wkleje Smile

na początek można indeks balonowy popełnic.

weźmie się typy busi + ewentualnie kilka dodatkowych spekulacyjnych padalców i mamy dodatkowe wykresy do zabawy. Very Happy
Powrót do góry Go down
zibi
MOD
MOD
zibi

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyPon 16 Cze 2008, 18:02

Dave napisał:
DarkMac napisał:

na początek można indeks balonowy popełnic.

weźmie się typy busi + ewentualnie kilka dodatkowych spekulacyjnych padalców i mamy dodatkowe wykresy do zabawy. Very Happy
padalcow juz jest dosyc sporo , podliczylem iz firm w przedziale od 1 grosza do zlocisza to 22 sztuki a tych z przedzialu od zlocisza do czech Very Happy Very Happy Very Happy to 54 sztuki tak ze ogolnie powoli normalniejemy, pzdr
Powrót do góry Go down
Diablo

Diablo

Liczba postów : 31488

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyNie 22 Cze 2008, 15:41

bardzo chciałem przedstawić moją strategie na wykresach ale niestety nie poradziłem sobie z metastockiem

Początki mojej przygody z akcjami wyglądało na zwykłe typowanie branżami jednym z moich pierwszych akcji był Elektrim Universal później PPabank - dzisiejszy fortisbank.
Zająłem się profesjonalnie AF nakupowałem masę książek - niestety mimo wiedzy, zauważyłem że firmy które typowałem i powinny iść najbardziej do góry stały, a jakieś totalne gówna latały po kilkadziesiąt procent, oczywiście wtedy nie było notowań ciągłych, ale gra była podobna czyli ciągła analiza i oczekiwanie na godzinę 12tą
Mam naturę obserwatora, szukam mimowolnie zależności doszedłem do wniosku że to kompletnie nie ma sensu, gdyż wszyscy w Domu maklerskim robili to co ja, czyli bawienie się w AF no i trochę AT oczywiście nie było to tak rozbudowane jak dziś ale ludziska sobie radzili z analizą techniczną zwłaszcza że zwykle w domach maklerski był jeden komp z zainstalowanym Reutersem i narzędziami analitycznymi. Zauważyłem pewną zależność pewnego dnia, już nawet nie pamiętam nazwy spółki w dzień dzień szła do góry po 10%, prześledziłem jej ostatnie 3 miesiące, kurs spadał nagle parę dni obroty wzrastały mimo to kurs akcji dalej zniżkował nawet przyspieszając spadek i nie wiadomo skąd po dwóch tygodniach kurs tej właśnie spółki poszybował w górę.
Postanowiłem wtedy zmienić strategię swej gry, postawiłem na spółki nowych technologi zwłaszcza mój ulubieniec wtedy Elektrim, gdyż uważałem że to przyszłość i ma spore szanse na wzrost, ale metoda ta zdaje egzamin na wszystkich branżach, taka np Garbarnia brzeg mieszkam właśnie w Brzegu i wiem że każda maszyna miała znaczek banku, do tego były jaja z dziwnymi przelewami z Kajmanów. firma z początku była prężna i się rozwijała, wszystko się zmieniło gdy NFI przejął pakiet większościowy i jeden z prezesów powołał na prezes garbarni panienkę 24 letnią, która dopiero skończyła studia marketingowe, oczywiście nie minął rok a firma dogorywała, moją podejrzliwość wywołał ten sam manewr co w mojej strategi. Kurs stał od dłuższego czasu w miejscu nagle dziwne strzały na obrotach. minęło równe dwa tygodnie gdy kurs akcji poszybował powyżej stu procent i mimo że doskonale zdawałem sobie sprawę że to gówno a nie firma, nie przeszkadzało mi na niej zarobić 80% w trzy tygodnie, oczywiście po jakimś czasie kurs po ustanowieniu górki zaczął opadać ci co się spóźnili na pociąg wskakiwali no bo przecież spadło 10% a ja w tym czasie upłynniłem wszystko.

Poprosiłem wczoraj wieczorem Indiane żeby wytypował akcje warunek był jeden: zauważalny wzrost obrotów (np. 1.5x wzrost wolumenu do np. średniej z np. ostatniego miesiąca)
dzięki Amibrokerowi wytypował

Ticker Date/Time Cena aktualna
AMPLI 2008-06-20 3.15
AMREST 2008-06-20 77.50
ASSECOSLO 2008-06-20 30.90
COMARCH 2008-06-20 83.10
FORTISPL 2008-06-20 170.00
KRUK 2008-06-20 16.39
MEWA 2008-06-20 0.01
MOSTALEXP 2008-06-20 2.52
SILVANO 2008-06-20 7.07

Oczywiście taki Kruk ma wyższy wolumen bo Vistula&Wólczanka może przejąć kontrolę czy już został przejęty?? sory nie jestem na bieżąco.

jeżeli to możliwe Indiana wklei przykładowe wykresy ale jak ktoś korzysta z Ami czy metasa powinien znaleźć te zależności o której pisałem.

Moje typy będę podawał na bieżąco w sierpniu bo wtedy dopiero wracam na rynek akcyjny.
przy okazji mam druga metodę utrzymania zysku z takiej spółki kiedy pojawi się sygnał kupna proszę sobie wgrać wskaźnik parabolic sar i stawiać stopy wg tego wskaźnika, w ten sposób nie skasujemy zbyt wcześnie zysku a dzięki temu banalnemu wskaźnikowi możemy złapać 70/80% ruchu.

Ostatnio zmieniony przez krt dnia Nie 22 Cze 2008, 20:47, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Go down
Indiana
UFO Edukator
UFO Edukator
Indiana

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyNie 22 Cze 2008, 18:55

Witam
Napisałem na szybko taki malutki systemik do eksploracji według wskazówek Krt, niebieskie strzałki wskazują wystąpienie warunku.
Oczywiscie jest to tylko wstępny najprostszy filtr, nie zwracajcie uwagi na sygnały pojawiajace się na szczytach - ale na sygnały w okresie niskich cen - tam rzeczywiscie pięknie to działało. W sumie bardzo miło będzie jak ktoś spróbuje w wolnej chwili rozbudować filtr o dodatkowe warunki, np. zachowanie świeczek tygodniowych aby lepiej dostosować się do warunków Krt, i lepiej wyszukiwać dobre momenty do zakupu akcji. Oto kodzik:

_SECTION_BEGIN("Krt system");
Filter = F = EMA(Volume, 5) > 1.5*EMA(Volume, 60) AND EMA(C,10) < 0.95*Ref(EMA(C,10),-10);
DF = EMA(C,7) > 1.05*Ref(EMA(C,10),-10);
AddColumn(Close,"Cena aktualna");
F = ExRem(F, DF);
PlotShapes(F*shapeUpArrow,colorBlue,0,Low);
Plot(C, "", styleCandle);
_SECTION_END();

I przykładowe wybrane spółki:
Ampli:
UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. Ampli10

Amrest:
UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. Amrest10

Assecoslo:

UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. Asseco10

I najlepszy przykład: Eurocash:
UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. Euroca10
Powrót do góry Go down
busia

busia

Liczba postów : 8625
Registration date : 02/01/2008

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyNie 22 Cze 2008, 20:36

Witam szanownych Kolegów.
Ten wątek to się rozkręci dopiero za jakiś czas - uważam, że Indiana popełniasz błąd, ale to decyzja każdego.
Co do strategii. Z całym szacunkiem, ale proponuję mały eksperyment:
bierzemy 5 spółek do koszyka:cap, cng, ecard, mci, hoop, msx, stx i obserwujemy. Czemu te, nie inne? Obserwuję osobiście 5 x tyle, jednak ten zestaw jest moim skromnym zdaniem wystarczający do zachowanie dodatniego bilansu na kontraktach. Rynek balonowy ma dać 3D obraz rynkowy, dlatego te spółki wytepowałem, bo:
a) MSX, STX - banki spekulacyjne - ruchy, obroty zawsze wskazują trend krótkoterminowy (oprócz tego można fajnie "dołączać się" i niezle mieć na krótkich ruchach nawet w bessie
b) Ecard - wskaźnik innego typu - tylko w 450% pewności tutaj wchodzi spekuła- min 4-10 dni - czyli zwiastun trendu + (obroty wzrastają wtedy z 10-100k do 1,5mln)
c) Hoop - taki sam zwiastun trendu tylko że "pierwszy/ostatni" zawsze pokazuje rezultat nastroju
d) MCI - to jest mini wig20 - poobserwować tylko (czyli wskaźnik na bierząco)
e) Cap i cng -wskaźniki pomocnicze korelacja 1/1 cenowa. Jak nie sprawdza się patrzymy gdzie są obroty większe i kto do kogo idzie - i znów mamy potwierdzenie trendu.
Głupio? Tak - bardzo, ale depo rośnie pod to i to zasada.
Pozdr. i powodzonka.
PS S od 2960 strednio rządzi i balonowy narazie nie pokazuje L
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyNie 22 Cze 2008, 20:50

hm ciekawe czy ten warunek krt da sie w fibotraderze zastosowac
Powrót do góry Go down
Diablo

Diablo

Liczba postów : 31488

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyNie 22 Cze 2008, 21:30

kaczor napisał:
hm ciekawe czy ten warunek krt da sie w fibotraderze zastosowac
.

Ostatnio zmieniony przez KRT dnia Sro 12 Maj 2010, 16:00, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Go down
Indiana
UFO Edukator
UFO Edukator
Indiana

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyNie 22 Cze 2008, 21:43

Eee, jaki błąd, na razie 1/8 wypłaty zainwestowałem w akcje i mam już skrzynkę piwa (Warki Strong, nie jakiejś Tesco) w plecy Neutral , więc się uspokoiłem i czekam na lepsze promocje, co nie przeszkadza zająć się wyszukiwaniem spółek do kupna jak nadejdzie "wielka zwała że najstarsi Indianie nie pamiętają" Very Happy
W tym tygodniu wpłacam większą kasę na rachunek i czekam. A naprawdę dużą kasę chcę wpłacić gdzieś przy 1800, a jak zleci jeszcze do 1600 podlewarować jeszcze kontraktami FW20 - od samego początku bessy ten poziom chodzi mi po głowie.
Powrót do góry Go down
Dave
Admin
Admin
Dave

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyNie 22 Cze 2008, 22:21

indiana,

a sygnał powstaje w oparciu o interwał dzienny czy tygodniowy ?

bo może by do tego dodac jakąś świecę tygodniową odwracającą trynd... typu młotek.... lub tego cymbała z nogami z dwóch stron.

ciekawe czy zmieniło by to precyzję sygnałów.

krt,

wielkie dzięki Very Happy
Powrót do góry Go down
Indiana
UFO Edukator
UFO Edukator
Indiana

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyNie 22 Cze 2008, 23:12

O interwał dzienny, mówiłem że to pierwsza wersja nie jeżdżonego najprostszego prototypu Very Happy , będę musiał napisać system transakcyjny na to i wtedy metodą optymalizacji pokombinuję aby uzyskać jak najlepsze wyniki. W tym tygodniu zostaję sam, więc całe wieczorki będę mógł programować i kombinować do oporu.
Busia - spróbuję na to co podałeś indeks "Balonowy" zaprojektować, no, im więcej się robi tym roboty przybywa - w jakiej branży oprócz giełdy jest wszystko tak do góry nogami dobryżart
Powrót do góry Go down
busia

busia

Liczba postów : 8625
Registration date : 02/01/2008

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyPon 23 Cze 2008, 13:40

Indiana napisał:
O interwał dzienny, mówiłem że to pierwsza wersja nie jeżdżonego najprostszego prototypu Very Happy , będę musiał napisać system transakcyjny na to i wtedy metodą optymalizacji pokombinuję aby uzyskać jak najlepsze wyniki. W tym tygodniu zostaję sam, więc całe wieczorki będę mógł programować i kombinować do oporu.
Busia - spróbuję na to co podałeś indeks "Balonowy" zaprojektować, no, im więcej się robi tym roboty przybywa - w jakiej branży oprócz giełdy jest wszystko tak do góry nogami dobryżart
Moim zdaneim indeks tu nie będzie miał korelacji z wig - z powodu tej samej gumki. Trzeba by było usystemować też różnicę w czasie z indeksem
Powrót do góry Go down
Indiana
UFO Edukator
UFO Edukator
Indiana

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyPon 23 Cze 2008, 19:48

Ale ten efekt "naciągniętej gumki" powinien ładnie wyjść jeśli odpowiednio zeskalujemy i nałożymy "Balonowy" na wykres W20. Może coś wyjdzie, jutro spróbuję pomyśleć nad tym.

Widzę że jaka hossa, taka ochota kombinowania co kupić, mi też już przeszło, choć dokładnie zdaję sobie sprawę, że właśnie w takiej beznadziei jak teraz banki inwestycyjne skupują za darmo akcje, które wcisną narodowi za 4 lata, na górce 10x drożej .....
Powrót do góry Go down
Gość
Gość

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. EmptyNie 01 Lut 2009, 17:29

busia napisał:
Witam szanownych Kolegów.
Ten wątek to się rozkręci dopiero za jakiś czas - uważam, że Indiana popełniasz błąd, ale to decyzja każdego.
Co do strategii. Z całym szacunkiem, ale proponuję mały eksperyment:
bierzemy 5 spółek do koszyka:cap, cng, ecard, mci, hoop, msx, stx i obserwujemy. Czemu te, nie inne? Obserwuję osobiście 5 x tyle, jednak ten zestaw jest moim skromnym zdaniem wystarczający do zachowanie dodatniego bilansu na kontraktach. Rynek balonowy ma dać 3D obraz rynkowy, dlatego te spółki wytepowałem, bo:
a) MSX, STX - banki spekulacyjne - ruchy, obroty zawsze wskazują trend krótkoterminowy (oprócz tego można fajnie "dołączać się" i niezle mieć na krótkich ruchach nawet w bessie
b) Ecard - wskaźnik innego typu - tylko w 450% pewności tutaj wchodzi spekuła- min 4-10 dni - czyli zwiastun trendu + (obroty wzrastają wtedy z 10-100k do 1,5mln)
c) Hoop - taki sam zwiastun trendu tylko że "pierwszy/ostatni" zawsze pokazuje rezultat nastroju
d) MCI - to jest mini wig20 - poobserwować tylko (czyli wskaźnik na bierząco)
e) Cap i cng -wskaźniki pomocnicze korelacja 1/1 cenowa. Jak nie sprawdza się patrzymy gdzie są obroty większe i kto do kogo idzie - i znów mamy potwierdzenie trendu.
Głupio? Tak - bardzo, ale depo rośnie pod to i to zasada.
Pozdr. i powodzonka.
PS S od 2960 strednio rządzi i balonowy narazie nie pokazuje L

trochę czasu juz minęło od tego posta, wiec czy mogłbyś Busia jakoś odnieść sie do tych twoich "wskaźnikowych spółek", czy dalej z nich korzystasz..?
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.   UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji. Empty

Powrót do góry Go down

UFO Akcje - strategie i techniki gry / inwestycji.
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» najskuteczniejsze techniki gry testowane na UFO
» najskuteczniejsze techniki gry testowane na UFO
» UFO - 08.04.2009
» Strategie - dyskusja ogólna
» UFO Akcje - Typy.

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
Uniwersytet Futures i Opcji  :: Akcje-
Skocz do: