|
| UFO - 01.03.2011 | |
|
+43ROGER betonowe_buty delphia filip cymbałforte thorgall pawg EX tarzan Huntero barura Małolat zibi wredniaha XE (brat EXa) dex 13Homer Diablo Dave busia jj dead_eye przemas00 Pan Nikt mobar Damian Grześ W stronę słońca :) Jastrząb kydo praktyk Reser adepcik2 dixi nomad barany karnak IronFX przemak kLeszcz SYLWESTER kamikaze inwestor 47 posters | |
WOU | =L | | 17% | [ 5 ] | =0 | | 45% | [ 13 ] | =S | | 38% | [ 11 ] |
| Wszystkich Głosów : 29 | | Poll closed |
| Autor | Wiadomość |
---|
13Homer
Liczba postów : 470 Registration date : 05/09/2009
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 10:55 | |
| - dead_eye napisał:
- Trochę nie rozumiem pytania. Mówię nie o zabezpieczaniu akcji, ale o zabezpieczaniu wyniku finansowego poprzez zabezpieczanie ceny bazowej produktu, którym obracamy (co też nie zawsze ma sens, zależy to od toku obrotu i specyfikacji kontraktu i produkcji) lub zabezpieczanie ceny sprzedaży np. EUR, od którego zależy wynik firmy.
Mnie się wydaje, że jakiś strzęp analogii jest: przykładowo chcę zabezpieczyć cenę miedzi co najmniej na poziomie $5k. Taka jest cena rynkowa, więc wchodzę w S (jakkolwiek to rozumieć). Jak cena wzrośnie, to wychodzę. Ze strata oczywiście (róznica + prowizja), ale skoro cena jest wyższa niż moje minimum, to nie ma tragedii. Jak dalej będzie rosło, to krzywdy nie mam. A jak znowu spadnie do $5k, to znowu "biorę S". Domyślam się, że celem zabezpieczenia stosowanego w KGHM jest zabezpieczenie ceny w momencie np. dostarczenia towaru do odbiorcy czy coś podobnego (zabezpieczenie ceny w określonym punkcie w przyszłości), ale czy takie bardziej aktywne zabezpieczanie nie mogłoby doprowadzić, że zamiast "straty" (nawet tylko księgowej) 0,6mld jest tylko 0,1mld? | |
| | | dead_eye
Liczba postów : 5365 Age : 45 Location : Z.G. Registration date : 13/02/2008
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:02 | |
| - 13Spekulant napisał:
- dead_eye napisał:
- Trochę nie rozumiem pytania. Mówię nie o zabezpieczaniu akcji, ale o zabezpieczaniu wyniku finansowego poprzez zabezpieczanie ceny bazowej produktu, którym obracamy (co też nie zawsze ma sens, zależy to od toku obrotu i specyfikacji kontraktu i produkcji) lub zabezpieczanie ceny sprzedaży np. EUR, od którego zależy wynik firmy.
Mnie się wydaje, że jakiś strzęp analogii jest: przykładowo chcę zabezpieczyć cenę miedzi co najmniej na poziomie $5k. Taka jest cena rynkowa, więc wchodzę w S (jakkolwiek to rozumieć). Jak cena wzrośnie, to wychodzę. Ze strata oczywiście (róznica + prowizja), ale skoro cena jest wyższa niż moje minimum, to nie ma tragedii. Jak dalej będzie rosło, to krzywdy nie mam. A jak znowu spadnie do $5k, to znowu "biorę S". Domyślam się, że celem zabezpieczenia stosowanego w KGHM jest zabezpieczenie ceny w momencie np. dostarczenia towaru do odbiorcy czy coś podobnego (zabezpieczenie ceny w określonym punkcie w przyszłości), ale czy takie bardziej aktywne zabezpieczanie nie mogłoby doprowadzić, że zamiast "straty" (nawet tylko księgowej) 0,6mld jest tylko 0,1mld? oczywiście, że można! ale jak zabezpieczyć przy $5k podejdzie na $6k i zrealizujesz stratę, bo myślisz, że będzie $10k a potem zejdzie cena do $3k ? To masz i stratę i zero hedgu i tracisz na produkcji no chyba, że masz nosa i zamkniesz to $5100 i odnowisz po $5900 - ale wtedy nikt tego nie zauważy - powiedzą, że przecież na tym twoja praca polega - a jak wjebiesz to lecisz na bruk..taka specyfika, przynajmniej w państwówkach, bo tam 'hedge' ma zarabiać a jak stracą to pytają : po co się zabezpieczałeś...ale jak się nie zabezpieczyć i się zwali to : dlaczego się nie zabezpieczałeś - przerąbane, bo wróżką nikt nie jest, robota wybuchowa - jak u mnie trochę
Ostatnio zmieniony przez dead_eye dnia Wto 01 Mar 2011, 11:05, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | XE (brat EXa)
Liczba postów : 493 Age : 112 Registration date : 05/01/2011
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:03 | |
| - 13Spekulant napisał:
- dead_eye napisał:
Mnie się wydaje, że jakiś strzęp analogii jest: przykładowo chcę zabezpieczyć cenę miedzi co najmniej na poziomie $5k. Taka jest cena rynkowa, więc wchodzę w S (jakkolwiek to rozumieć). Jak cena wzrośnie, to wychodzę. Ze strata oczywiście (róznica + prowizja), ale skoro cena jest wyższa niż moje minimum, to nie ma tragedii. Jak dalej będzie rosło, to krzywdy nie mam. A jak znowu spadnie do $5k, to znowu "biorę S". Domyślam się, że celem zabezpieczenia stosowanego w KGHM jest zabezpieczenie ceny w momencie np. dostarczenia towaru do odbiorcy czy coś podobnego (zabezpieczenie ceny w określonym punkcie w przyszłości), ale czy takie bardziej aktywne zabezpieczanie nie mogłoby doprowadzić, że zamiast "straty" (nawet tylko księgowej) 0,6mld jest tylko 0,1mld? Tak to sie nie da zbytnio. Trzeba brac pod uwage wolumeny takiej operacji w przypadku KGHM i jeszcze taki szczegol ze cena zabezpieczenia w takim wypadku bylaby znacznie drozsza - przy zabezpieczeniu sie na jakims poziomie - gdy ten poziom juz jest placi sie wieksza premia | |
| | | adepcik2
Liczba postów : 1974 Registration date : 08/11/2008
| - 13Spekulant napisał:
- dead_eye napisał:
Mnie się wydaje, że jakiś strzęp analogii jest: przykładowo chcę zabezpieczyć cenę miedzi co najmniej na poziomie $5k. Taka jest cena rynkowa, więc wchodzę w S (jakkolwiek to rozumieć). Jak cena wzrośnie, to wychodzę. Ze strata oczywiście (róznica + prowizja), ale skoro cena jest wyższa niż moje minimum, to nie ma tragedii. Jak dalej będzie rosło, to krzywdy nie mam. A jak znowu spadnie do $5k, to znowu "biorę S". Domyślam się, że celem zabezpieczenia stosowanego w KGHM jest zabezpieczenie ceny w momencie np. dostarczenia towaru do odbiorcy czy coś podobnego (zabezpieczenie ceny w określonym punkcie w przyszłości), ale czy takie bardziej aktywne zabezpieczanie nie mogłoby doprowadzić, że zamiast "straty" (nawet tylko księgowej) 0,6mld jest tylko 0,1mld? Czyli stare prawidlo, jak rosnie to L a jak spada to S | |
| | | nomad
Liczba postów : 21004 Location : Narewka Registration date : 20/01/2008
| WARSAW (Dow Jones)--The European Commission expects the Polish economy to grow 4.1% this year, more than double the average rate expected for both the euro zone and the whole of the European Union.
The Commission Tuesday raised its forecast for the country's growth from 3.9% in the interim forecasts published in November last year. The Polish economy grew 3.8% in 2010, it said.
The Commission expects the euro-zone economy to grow 1.6% this year. Growth in the 27-nation EU is expected at 1.8%.
Poland will see growth slowing to 0.8% in the first quarter versus the fourth quarter of last year as an increase of value-added taxes administered in January and inflation pick-up are expected to hamper temporarily private consumption. Real GDP growth is likely to remain stable at around 1% quarter-to-quarter thereafter, driven by improving domestic demand, the Commission said. Strong public spending in infrastructure and investment growth will also be pushed up by accelerating private investment, it said.
Poland's inflation is expected to accelerate further and remain elevated during 2011. The harmonized index of consumer prices for Poland is now expected at 3.3% for 2011, compared with a 2.9% forecast in November, staying particularly high in the first half of the year on rising commodity prices and improving domestic demand.
| |
| | | nomad
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:04 | |
| PARIS (Dow Jones)--The European Commission Tuesday raised its French 2011 growth forecast, but it remains below the government's expectations that are crucial for its plans to cut public deficit.
The European Commission--the European Union's executive arm--raised its 2011 forecast for French gross domestic product growth to 1.7% from 1.6%.
The French government forecasts 2% GDP growth for this year, a target the Prime Minister Francois Fillon said Monday is "within reach." That forecast is key to France succeeding in reducing the deficit to 6% of GDP this year from around 7.7% in 2010.
Ministers have repeatedly said deficit targets are inviolable, implying more cuts will be made if necessary.
The European Commission said in its report Tuesday the French economy will post quarterly growth of 0.6% in the first quarter, aided by a lag from government car-scrapping incentives.
"The short-term prospects for activity appear favorable," the commission said, noting recent strength of business climate indicators.
After that, the French economy will return to more subdued quarterly growth rates of 0.3% in the second and third quarters of 2011 and 0.4% in the final quarter.
"This easing is expected against the background of low household confidence, still high unemployment and fiscal expenditure," the commission said.
| |
| | | nomad
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:05 | |
| ROME (Dow Jones)--Italy's economy should expand by around 1.1% this year, the same as in 2010, the European Commission said Tuesday in a new set of interim forecasts.
The growth projection repeats an estimate made by the commission late last year and is in line with the government's own forecasts.
However, the commission raised its forecast for Italian inflation, measured by the Harmonized Index of Consumer Prices, to 2.2% for 2011, up from a previous estimate of 1.8%. The increase is due to higher oil prices.
Business indicators suggest Italy is primed for export-led growth, the cmmission said. However, domestic consumption is likely to be damped by higher imported inflation and weak labor-market conditions, it added.
Investment will grow moderately, boosted by improved profitability and credit conditions but hampered by still-low levels of capacity utilization, the commission said.
| |
| | | kydo Trader na medal
Liczba postów : 11220 Age : 55 Registration date : 28/08/2007
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:06 | |
| - 13Spekulant napisał:
- dead_eye napisał:
Mnie się wydaje, że jakiś strzęp analogii jest: przykładowo chcę zabezpieczyć cenę miedzi co najmniej na poziomie $5k. Taka jest cena rynkowa, więc wchodzę w S (jakkolwiek to rozumieć). Jak cena wzrośnie, to wychodzę. Ze strata oczywiście (róznica + prowizja), ale skoro cena jest wyższa niż moje minimum, to nie ma tragedii. Jak dalej będzie rosło, to krzywdy nie mam. A jak znowu spadnie do $5k, to znowu "biorę S". Domyślam się, że celem zabezpieczenia stosowanego w KGHM jest zabezpieczenie ceny w momencie np. dostarczenia towaru do odbiorcy czy coś podobnego (zabezpieczenie ceny w określonym punkcie w przyszłości), ale czy takie bardziej aktywne zabezpieczanie nie mogłoby doprowadzić, że zamiast "straty" (nawet tylko księgowej) 0,6mld jest tylko 0,1mld? To o czym piszesz to sie nazywa księgowość kreatywna. Na krótką mete w celu zamydlenia oczu tak mozna zrobic ale w dłuższej perpsektywie czasu grozi to wycofaniem sie kapitału zagranicznego i utrata zaufania ze strony akcjonariuszy. Naginanie wyników w swoja tylko słuszna strone nie ma zadnego sensu, bo wcześniej czy później odbije sie to czkawka. | |
| | | nomad
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:06 | |
| MADRID (Dow Jones)--Spain's economy should grow around 0.8% this year, driven by a faster-than-expected rise in exports amid an improved outlook for global demand, the European Union Commission said Tuesday.
Domestic demand in the euro zone's fourth-largest economy should remain weak, but exports may offset that effect as imports stay subdued and Spain's current account deficit--among the world's largest in absolute terms just before the outbreak of the 2008 financial crisis--continues to narrow, the Commission said in its interim monthly report for the EU economy.
Private consumption may only increase modestly during the year, as unemployment is expected to stay close to record levels and activity drops further in the formerly buoyant construction sector, the Commission said. Its forecast for Spanish growth is roughly in line with those of private sector economists, but is lower than Spain's government target of 1.3% growth this year.
Among bright spots, the Commission cited progress in fiscal consolidation and structural reforms in the labor market, pension system and banking sector, all of which "had a positive impact in the Spanish sovereign bond market" after a spike in yields late last year led to fears of a costly EU bailout for the country.
Spain's gross domestic product shrank 0.1% in 2010, the second consecutive year of recession, but narrower than the 0.3% contraction forecast by the government.
Ostatnio zmieniony przez nomad dnia Wto 01 Mar 2011, 11:07, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | 13Homer
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:07 | |
| - dead_eye napisał:
- ale jak zabezpieczyć przy $5k podejdzie na 6$k i zrealizujesz stratę, a potem zejdzie cena do $3k ? To masz i stratę i zero hedgu i tracisz na produkcji
Ale właśnie o tym pisałem, że po wyjściu z hedga przy 6k, jak spadnie znowu do 5k to znowu hedguję. Jak będzie bujało 5-6-5-6-5-6 to pójde z torbami, ale powiedzmy, że to rzadki przypadek, więc albo pójdzie na 10k (wtedy od 6k nie mam hedga i zarabiam na czysto na wzroście ceny) albo spadnie na 3k, ale wtedy mam hedga, więc zabezpieczone 5k. Zdaję sobie sprawę, że to podejście czysto teoretyczne i lamerskie, ale skoro mają tak obszerny dealing room, to pewnie sa jakieś powody, że tak nie robią i tego próbuje się dowiedzieć - Cytat :
- To o czym piszesz to sie nazywa księgowość kreatywna. Na krótką mete w celu zamydlenia oczu tak mozna zrobic ale w dłuższej perpsektywie czasu grozi to wycofaniem sie kapitału zagranicznego i utrata zaufania ze strony akcjonariuszy.
Naginanie wyników w swoja tylko słuszna strone nie ma zadnego sensu, bo wcześniej czy później odbije sie to czkawka. No na pewno nie da się w ten sposób przedstawić prognoz długoterminowych, ale nie jest to też w żaden sposób spekulacja, tylko, nazwijmy to ładnie, aktywniejsza forma zabezpieczania. Z punktu widzenia inwestorów czy banków może to oczywiście wyglądać inaczej, ja patrzę tlyko na pieniądze i bilans finalny
Ostatnio zmieniony przez 13Spekulant dnia Wto 01 Mar 2011, 11:12, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | nomad
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:08 | |
| BRUSSELS (Dow Jones)--The European Commission said Tuesday it estimated the U.K. economy will grow 2.0% in 2011, down from its previous forecast of 2.2% in November.
The executive arm of the European Union also predicted U.K. inflation will be much stronger this year than previously estimated.
It said U.K. consumer price inflation will be 3.4% in 2011, compared with the 2.6% rate it had forecast in November 2010.
The forecasts were part of the EU's twice yearly interim predictions for the region's largest economies.
| |
| | | XE (brat EXa)
Liczba postów : 493 Age : 112 Registration date : 05/01/2011
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:10 | |
| | |
| | | W stronę słońca :)
Liczba postów : 2490 Registration date : 05/07/2008
| - dex napisał:
- lifek napisał:
- inwestor napisał:
- Pan Nikt napisał:
Inwestor jesteśmy w ciekawym miejscu. Nie ma co się zamartwiać. Szkoda tylko że to S z fixa brałeś. Tak jak Dex pisał zamknięcie nie promowało S. Trochę się pospieszyłeś . Czasem warto poczekać na kolejna sesję Wczorajsze zamkniecie nie promowało eS, ale dzisiejsza domknięta luka jak najbardziej przemawia za eS. Być może jednak przy próbach łapania lokalnego szczytu miejsce jest dosyc istotne. Poza zamknięciem brakowało testu lini trendu spadkowego prowadzonej od 820 oraz jak dla mnie formacji szczytowej czy też oznak przecilenia. Wskaźniki wysoko ale na przegrzaniu można ciagnac studząc w trakcie ruchu | |
| | | Dave Admin
Liczba postów : 21090 Age : 56 Location : 3miasto Registration date : 31/08/2007
| | |
| | | inwestor
Liczba postów : 27849 Location : Uć Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:11 | |
| Trzecie eS po 1333 na SABINE I tyle w temacie orła bielika | |
| | | dead_eye
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:11 | |
| związki w KGHM jak hedge nie przyniesie zysku : zły zarząd, mogliśmy zarobić 500 mio PLN więcej (1,5 mld zysku na sprzedaży miedzi, 500 mln straty na hedge), hedge jest bezsensu związki w KGHM jak hedge zarobi: dawać podwyżki, zarobiliśmy 500 mio PLN więcej na hedge (500 mln na sprzedaży miedzi, 500 mln zysku na hedge), dzięki dobremu zarządzaniu ryzykiem hehe, chodz zawsze zarobieni na miliard zgodnie z planem !! Na hedge trzeba patrzeć przez pryzmat tego co on zabezpiecza | |
| | | Jastrząb
Liczba postów : 5236 Age : 61 Location : Waldenburg Registration date : 28/08/2007
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:13 | |
| - dead_eye napisał:
- Jastrząb napisał:
Wszystko pięknie, i Twój przykład z tym korytarzem 7000 - 12000 jest dobry. Mi właśnie najbardziej chodzi o tę szerokość korytarza, w przypadku KGHM-u - górna bariera ( chyba tam mieli 8000). Nie potrafimy przewidzieć przyszłosci - ceny mogą za rok spaśc do 5000$/t , ale też mogą wzrosnąć do np. 15000$/t Ale to już za inteligentne jak dla mnie... spójrz na to z innej strony: co kwartał robią produkcje i zabezpieczają, jak skoczy na 15 000$ to ok, bedą mieli stratę na hedgu - ale na danej partii towaru napewno zarobią (choć mniej niż mogliby bez hedgu), zaś kolejną zahedgują przy 15k $
A tego to nikt nie przewidzi, co chwilę tłumaczę to w firmie
W raporcie mają ceny, fakt, że to 'opóżnione' notowania - przykład strzeliłem, nie wiem jakie szerokości wychodzą - wiesz gdzie był problem z korytarzami ? że zamiast wybrać przykładowo 7000 - 12000 na np. 100 000 ton, to firma brała 7000 -16000 (ładnie nie ?) ale na górnej granicy wolumen 3 razy większy i skończyło się jak skończyło przy dużym ruchu - to w nawiązaniu do EURPLN i afery opcyjnej - także korytarze dobra rzecz, wbrew pozorom I powoli dochodzimy do porozumienia... Sam przyznajesz, że problem tkwi w ustaleniu na dany czas (okres) szerokości tego kanału.Ja też to uważam właśnie za problem... Dziwnie sie składa, że swiatowa spekuła jakoś tak niechcący uderza w którąś bandę kanału, przeważnie w górną... Mamy przykład z walut, a i o ropie też sie pisało w ramach struktur i ich wąziutkich korytarzy...W przypadku takiego KGHM-u to spekuła ma firmę jak na dłoni i może zagrać przeciw niej. W przypadku kontraktów terminowych, to potrzebna jest druga strona do zawarcia zakładu. | |
| | | nomad
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:13 | |
| jadę na ryneczek do falenicy, postanowiłem dzisiaj zdrowy obiad ugotować, edzio L na trailing stopie
Ostatnio zmieniony przez nomad dnia Wto 01 Mar 2011, 11:17, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | 13Homer
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:14 | |
| - SlumDog napisał:
- Tak to sie nie da zbytnio. Trzeba brac pod uwage wolumeny takiej operacji w przypadku KGHM i jeszcze taki szczegol ze cena zabezpieczenia w takim wypadku bylaby znacznie drozsza - przy zabezpieczeniu sie na jakims poziomie - gdy ten poziom juz jest placi sie wieksza premia
Ale czy to nie oznacza, że płacisz mniej za hedge, żeby później zabulić więcej, gdy pójdzie zdecydowanie nie w tę stronę? W tym przykładnie na +, bo na kierunku na - jesteś na "zero". | |
| | | nomad
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:14 | |
| - inwestor napisał:
- Trzecie eS po 1333 na SABINE
I tyle w temacie orła bielika uśredniasz czy dobierasz ? | |
| | | inwestor
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:18 | |
| - nomad napisał:
- inwestor napisał:
I tyle w temacie orła bielika uśredniasz czy dobierasz ? Dobieram Mam jeszcze jeden nabój, który odpali przy powtórnym podejściu do 1335 lub strzele gdy zejdzie poniżej 1332 Liczę, że skończyli falę B i powinno nastąpić C do dołu | |
| | | nomad
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:19 | |
| BRUSSELS (Dow Jones)--Growth across the 27-nation European Union will advance slightly faster than expected this year, despite a slowdown in the second half of 2010, the European Commission said Tuesday.
In its first economic forecast of 2011, the EU's executive arm said economic recovery is gaining ground, although the rebound is uneven for different member states and inflation pressures are starting to rise.
The commission now forecasts real gross domestic product growth in 2011 at 1.8% in the EU and 1.6% in the 17-member euro area, a 0.1 percentage point upward revision in each region compared to the EU's autumn forecast in November.
"The improved outlook is supported by better prospects for the global economy and strong EU business sentiment," the commission said.
The commission says the improved projections are based on data out of France, Germany, Italy, the Netherlands, Poland, Spain and the U.K., which together account for about 80% of EU GDP.
"Ensuring a stronger recovery calls for an agreement on an ambitious agenda of fiscal consolidation and structural reforms," said the statement.
Meanwhile, a surge in energy and commodity prices led the EU to raise its inflation forecasts and warn there could be further inflation pressure from the political uncertainty in the Middle East and North Africa.
The commission now forecasts 2011 inflation at 2.5% in the EU and 2.2% in the euro area, compared with 2.1% for the EU and 1.8% for the euro zone previously .
Due to remaining economic slack and subdued wage growth, inflation is expected to end the year at close to 2%, the European Central Bank's target, in both regions.
| |
| | | mobar
Liczba postów : 11514 Registration date : 01/10/2007
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:21 | |
| - dead_eye napisał:
- Jastrząb napisał:
Wszystko pięknie, i Twój przykład z tym korytarzem 7000 - 12000 jest dobry. Mi właśnie najbardziej chodzi o tę szerokość korytarza, w przypadku KGHM-u - górna bariera ( chyba tam mieli 8000). Nie potrafimy przewidzieć przyszłosci - ceny mogą za rok spaśc do 5000$/t , ale też mogą wzrosnąć do np. 15000$/t Ale to już za inteligentne jak dla mnie... spójrz na to z innej strony: co kwartał robią produkcje i zabezpieczają, jak skoczy na 15 000$ to ok, bedą mieli stratę na hedgu - ale na danej partii towaru napewno zarobią (choć mniej niż mogliby bez hedgu), zaś kolejną zahedgują przy 15k $
A tego to nikt nie przewidzi, co chwilę tłumaczę to w firmie
W raporcie mają ceny, fakt, że to 'opóżnione' notowania - przykład strzeliłem, nie wiem jakie szerokości wychodzą - wiesz gdzie był problem z korytarzami ? że zamiast wybrać przykładowo 7000 - 12000 na np. 100 000 ton, to firma brała 7000 -16000 (ładnie nie ?) ale na górnej granicy wolumen 3 razy większy i skończyło się jak skończyło przy dużym ruchu - to w nawiązaniu do EURPLN i afery opcyjnej - także korytarze dobra rzecz, wbrew pozorom te opcje sprzedaja banki ktore rowniez spekuluja na instumencie bazowym i pochodnych. Cena miedzi rosnie, producenci zabiezpieczyli przyszla sprzedaz, banki maja pelna wiedze o tych zabezpieczeniach. Pompuja cene zarabiajac na pochodnych. co do ciaglosci zabezpieczania co kwartal to wcale nie ma pewnosci ze jak cena bedzie 15k to rowniez chetnie im zabezpiecza te cene. Moze byc tak ze powiedza goncie sie albo zaproponuja nizsza cene | |
| | | Diablo
Liczba postów : 31488 Age : 46 Location : Polak Ateista Registration date : 30/08/2007
| - dead_eye napisał:
- związki w KGHM jak hedge nie przyniesie zysku : zły zarząd, mogliśmy zarobić 500 mio PLN więcej (1,5 mld zysku na sprzedaży miedzi, 500 mln straty na hedge), hedge jest bezsensu
związki w KGHM jak hedge zarobi: dawać podwyżki, zarobiliśmy 500 mio PLN więcej na hedge (500 mln na sprzedaży miedzi, 500 mln zysku na hedge), dzięki dobremu zarządzaniu ryzykiem
hehe, chodz zawsze zarobieni na miliard zgodnie z planem !! Na hedge trzeba patrzeć przez pryzmat tego co on zabezpiecza na dobrą sprawe to my jestesmy spekulantami, ile to juz razy ktos wchodzi w S czy l rykując np 60 pkt ale zysku inkasując 10 pkt- czy to niejest durne?? a przeciez wiekszosc tak robi i o dziwo pisza ze zarobieni , instrumenty pochodne nie wymyslono dla czystej spekulacji, wymyslono po to żeby zabezpieczyc dane przedsiebiorstwo przed stratami w wyniku zmian cen walut, czy surowców, uwazam ze dyskusja mimo że ciekawa pokazuje jakie braki maja ludzie w podstawowej edukacji, ja jakbym nie wiedział o czym mowa poszukałbym najpierw informacji o strategi zero-cost-collar zrozumiec mechanizm hedge i dopiero odniósł sie do tego co media podają. Ludziska oczekują tylko zysku odrzucając mysl że moze cos przyniesc strate - takie rzeczy wypiera sie z glowy mechanizm stary jak świat kase robi sie na niewiedzy innych. Stad powiedzenie biednemu to zawsze wiatr w oczy i chuj w dupe | |
| | | dead_eye
| - Jastrząb napisał:
I powoli dochodzimy do porozumienia... Sam przyznajesz, że problem tkwi w ustaleniu na dany czas (okres) szerokości tego kanału.Ja też to uważam właśnie za problem... Dziwnie sie składa, że swiatowa spekuła jakoś tak niechcący uderza w którąś bandę kanału, przeważnie w górną... Mamy przykład z walut, a i o ropie też sie pisało w ramach struktur i ich wąziutkich korytarzy...W przypadku takiego KGHM-u to spekuła ma firmę jak na dłoni i może zagrać przeciw niej. W przypadku kontraktów terminowych, to potrzebna jest druga strona do zawarcia zakładu.
ale zauważ, że jak spekuła dotknie $15k to co z tego, że KGHM straci 2 mld na hedgu przy na starych kontraktach, jak i tak na nich zarobi 5 mld - a przy nowej cenie $15k bedzie odlot z zyskiem - tylko dla niej graj w to istotą firmy jest zarobek - zarabia 1 mld na dostawie, to robi pod to hedge i jebie ją czy mogłaby zarobić 2-3 mld czy może stracić i jedziemy do przodu! Tak w teorii, bo w firmie potem dochodzi do przepychanek politycznych i wymądrzania, kto co wjebał i zarobił Wlasnie: zauważ, że kontrakt długoterminowy to to samo : np. KGHM zawiera kontrakt z odbiorcą z Brazyli na 2 lata przy cenie 4k - mamy 8k...strata, bo mogłaby w dostawach natychmiastowych sprzedać po 8k..kontrakty są różnie konstruowane w zależności od terminu zapewne albo fix albo w oparciu o formułę cenową, która oparta jest o aktualny rynek A że gra jest grą to oczywiste, że są różne plotki o granicach itd. ja codziennie słuszę, że ponoć na 3,9650 jest bariera albo ktoś duży siedzi - zapewne 90% z tego to ściema..czy z tego wniosek, że lepiej nic nie robić ? | |
| | | barany MISZCZ
Liczba postów : 19198 Location : Bóg YHWH Registration date : 07/09/2007
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:23 | |
| - dex napisał:
- Byk niepotrzebnie tą lukę zrobił.
Es po 2710.
ja na L, zatem dopłacisz mi do depa, chyba że się zaraz obrócisz. | |
| | | IronFX Sys Trader
Liczba postów : 9659 Age : 55 Location : Wawa/Lublin Registration date : 11/10/2007
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:26 | |
| | |
| | | dead_eye
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:27 | |
| - mobar napisał:
co do ciaglosci zabezpieczania co kwartal to wcale nie ma pewnosci ze jak cena bedzie 15k to rowniez chetnie im zabezpiecza te cene. Moze byc tak ze powiedza goncie sie albo zaproponuja nizsza cene nie ma szans, aby ktoś powiedział gońcie się !! przecież jak jest ceną spot, to pochodną się zrobi - a banków dużo - nikt sobie nie odmówi - niżej nie dostaną, bo miedz contango jest kwotowana (czyli cena na przyszłość jest lepsza) poza tym...kgh zabezpiecza sprzedaż, a na swiecie są setki firm zabezpieczając kupno miedzi np. konglomeraty budowalne - czyli idąc waszym tokiem myślenia, co zarobią na kghmowiej wtopie, będą musieli oddać jakiemuś czebolowi w korei...więc czy można powiedzieć, iż mają kogoś na widelcu? to nie jest takie proste jak się wydaje, bo widzicie tylko jedną stronę zawsze a nie szukacie drugiej (bo panuje przekonanie, ze druga to zawsze szwagier:) ) ps. co nie zmienia faktu, że w przypadku naprawdę dużych pozycji i koncentracji rynek nie zagra przeciw tobie np. Amaranth i gaz
Ostatnio zmieniony przez dead_eye dnia Wto 01 Mar 2011, 11:30, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | inwestor
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:30 | |
| - inwestor napisał:
- nomad napisał:
- inwestor napisał:
I tyle w temacie orła bielika uśredniasz czy dobierasz ? Dobieram Mam jeszcze jeden nabój, który odpali przy powtórnym podejściu do 1335 lub strzele gdy zejdzie poniżej 1332 Liczę, że skończyli falę B i powinno nastąpić C do dołu Huj strzeliłem wcześniej po 1333,5 Cztery sztuki średnia po 1331 | |
| | | 13Homer
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 Wto 01 Mar 2011, 11:30 | |
| - dead_eye napisał:
- (bo panuje przekonanie, ze druga to zawsze szwagier:) )
Szwagier to zawsze jest pomiędzy kupującym i sprzedającym | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: UFO - 01.03.2011 | |
| |
| | | | UFO - 01.03.2011 | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |