w USA zbliżają się do momentu prawdy o tym czy polityka FED była skuteczna. Gospodarka ruszyła choć można się spierać na ile pomogła w tym polityka monetarna a na ile przełom surowcowy (super tani gaz i ropa z łupków) który spowodował iż do USA zaczęła wracać produkcja. Jeśli FED wycofa się ze skupu obligacji będzie to prawdziwy test dla rynku długu - jeśli rentowności poszybują w kosmos pęknie bańka na rynku amerykańskich obligacji a jednocześnie realna gospodarka będzie miała pod górkę - wzrosną kredytowe raty a z nimi popyt i chęć do zaciągania nowych tak samo firmy będą musiały finansować się drożej.
w "starej ekonomii" nie byłoby się czym przejmować - pieniądze poszłyby z pewnością na giełdę czyli byłaby z tego mega hossa. Pytanie co oznacza to w "nowej ekonomii"? Zobaczymy ale wiele wskazuje na to że tradycyjne cykle nie są już aktualne więc spadki mogą dotknąć jednocześnie rynków obligacji a także akcji co będzie efektem ubocznym dodruku a teraz wycofywania płynności.
thorgall TraderArtysta XXI
Liczba postów : 25043 Age : 52 Registration date : 08/07/2008
Witam! Ma ktoś jakieś przemyślenia odnośnie EUR/JPY??? Moje kończą sie na poziomie 1.4140. Jeżeli przejdą to oczywiście tyły! pzdr d....
Ps Mwt! (Michu weź tabletkę)
_________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota "...ustalono już że na giełdzie , LEGALNIE milionerem może stać się tylko miliarder" Osły AgroTrader ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g
delphia U F O A N A L I T Y K
Liczba postów : 15716 Age : 52 Location : Warszawa Registration date : 29/01/2008
za POparcie trzeba bulić. Szkoda że z naszej kieszeni.
Kiedyś przeczytałem, że chyba Agencja Mienia Wojskowego dała na pół strony GW ogłoszenie o sprzedaży 5 beczek z przepalonym olejem. Tak się marnuje pieniądze.
kamikaze UFOTrader Senior
Liczba postów : 19683 Registration date : 28/08/2007
w USA zbliżają się do momentu prawdy o tym czy polityka FED była skuteczna. Gospodarka ruszyła choć można się spierać na ile pomogła w tym polityka monetarna a na ile przełom surowcowy (super tani gaz i ropa z łupków) który spowodował iż do USA zaczęła wracać produkcja. Jeśli FED wycofa się ze skupu obligacji będzie to prawdziwy test dla rynku długu - jeśli rentowności poszybują w kosmos pęknie bańka na rynku amerykańskich obligacji a jednocześnie realna gospodarka będzie miała pod górkę - wzrosną kredytowe raty a z nimi popyt i chęć do zaciągania nowych tak samo firmy będą musiały finansować się drożej.
w "starej ekonomii" nie byłoby się czym przejmować - pieniądze poszłyby z pewnością na giełdę czyli byłaby z tego mega hossa. Pytanie co oznacza to w "nowej ekonomii"? Zobaczymy ale wiele wskazuje na to że tradycyjne cykle nie są już aktualne więc spadki mogą dotknąć jednocześnie rynków obligacji a także akcji co będzie efektem ubocznym dodruku a teraz wycofywania płynności.
ja mam na amerykańskich dziesięciolatkach średnioterminowy sygnał kupna ciekawe czy się sprawdzi
najbardziej prawdopodobne wydają mi się dalsze wzrosty jednocześnie na akcjach i obligacjach (kosmetyczne zmniejszenie dodruku może mieć taki efekt) taki scenariusz psuje mi tylko sygnał S na nasdaq obowiązujący od dwóch tygodni
Liczba postów : 15716 Age : 52 Location : Warszawa Registration date : 29/01/2008
ja mam na amerykańskich dziesięciolatkach średnioterminowy sygnał kupna ciekawe czy się sprawdzi
najbardziej prawdopodobne wydają mi się dalsze wzrosty jednocześnie na akcjach i obligacjach (kosmetyczne zmniejszenie dodruku może mieć taki efekt) taki scenariusz psuje mi tylko sygnał S na nasdaq obowiązujący od dwóch tygodni
kupna? To chyba jakieś przeciwtrendowe systemy stosujesz - moment do wejścia dobry ale jak pokonają te kreski może być taki rajd up że że się posiadacze obligów nie pozbierają
jak można się było domyśleć w mediach raczej cicho po przerwaniu wykładu przez lewactwo (przypomnijcie sobie co było w przypadku Baumana czy Środy). Okazuje się że jest też dużo poważniejsza kwestia:
"(..)Dlaczego to wydarzenie jest bezprecedensowe? Bo do tej pory w takich akcjach brali udział lewaccy lub prawaccy chuligani. Tym razem jednak wykład profesora przerwany został za przyzwoleniem, a nawet przy współudziale innych wykładowców akademickich. (..)"
poczytajcie komentarze - jednak "ciemny lud" wszystkiego nie kupi ......
najbardziej denerwujące jest to że oni to robią celowo. to już jest szarganie nazwiska nieżyjącego. przecież to są wrogowie Kisielewskiego i gdyby mieli odrobinę honoru nie robiliby takich szopek. przejęli kapitułe i robią sobie hece. to jest brak honoru, moralności- to są zwykłe skurwysyny!!!
janek
Liczba postów : 8015 Registration date : 24/06/2010
oczywiście mowa o długu jawnym. Dług ukryty czyli np: zobowiązania systemu emerytalnego w przyszłości które właśnie podnieśliśmy o 150 mld (plus coroczna rewaloryzacja wskaźnikiem PKB) jest 3 razy większy
Ostatnio zmieniony przez delphia dnia Sob 07 Gru 2013, 20:22, w całości zmieniany 2 razy
thorgall TraderArtysta XXI
Liczba postów : 25043 Age : 52 Registration date : 08/07/2008
no to mam w koncu na kogo głosowac nie na zlodziei z Po nie na oszołomów z PiS nie na pedałow Palikota nie na pazernych załatwiaczy z psl tylko na Polska Razem Jarosława Gowina
popieraja JOW - mam nadzieje ze Kukiz też ich poprze
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
janek
Liczba postów : 8015 Registration date : 24/06/2010
no to mam w koncu na kogo głosowac nie na zlodziei z Po nie na oszołomów z PiS nie na pedałow Palikota nie na pazernych załatwiaczy z psl tylko na Polska Razem Jarosława Gowina
popieraja JOW - mam nadzieje ze Kukiz też ich poprze
ja nie mówie że nie ale dłuuuuugo będzie Gowin na moje poparcie pracował po owocach.... a ja już u niego owoce widziałem w PO