|
| UFO - 28-29.12.2013r. Weekend | |
|
+23Ezet Dave delphia Janko Traderroo MICHU AgroTrader janek Grześ Guru giełdy MoralnyNiepokój zibi neuron Jones Diablo gumbas PINGWIN (Z MADAGASKARU) rafalx kaczor mariner kamikaze thorgall Zygmunt de Bill dziadek 27 posters | |
Autor | Wiadomość |
---|
PINGWIN (Z MADAGASKARU)
Liczba postów : 6643 Location : madagaskar Registration date : 29/10/2007
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 12:30 | |
| wydaje mi się że pomysł "minimalnej emerytury obywatelskiej" może być zrealizowany, nie w tej ładnej formie którą widziałby thorgall, ale z położeniem nacisku nad minimalnej. może wcale zus nie zbankrutuje, nawet jeśli zadłużenie Polski, w ciągu 3 dekad wyniesie odpowiednik ok 3blnzł obecnie (pomijając to ukryte zadłużenie). jednak przyjmując ponaddwukrotny wzrost liczby emerytów, przy obecnym średnim poziomie 1,2-1,5tys, wyjdzie że odpowiednik dzisiejszej minimalnej emerytury, tj ok 700zł netto, będzie miało 80% emerytów, tj oczywiście oprócz uprzywilejowanych grup, jak górnicy, mundurowi, sędziowie, itp zależy kogo dorzucą, może jakiś nowych kombatantów styropianowych. oczywiście za odpowiednik 700zł nie da się przeżyć, ale działanie służba zdrowia (z kolejkami 4-krotnie większymi niż teraz) połączone z brakiem pieniędzy emerytów na utrzymanie i na leki, a za tym zwiększona umieralności, trochę to zbilansuje. tak czy siak dojście do poziomu "minimalnej obywatelskiej emerytury", zdaje mi się, realistycznie zakładałoby warianty : 1) zamrożenie emerytur (i pożarcie przez inflację, nawias dolny łapałby się na emeryturę mini), lub 2) waloryzacja kwotowa (i pożarcie przez inflację, przy częściowym spłaszczeniu emerytur) (jest oczywiście możliwość radykalniejszych posunięć, ale póki emeryci mają prawo wyborczego głosu może to nie nastąpić - przy założeniu że demokracja się utrzyma ) to takie luźne spostrzeżenia. pozdr ps. no i jest oczywiście nadzieja, że 5mln przyszłych emigrantów będzie pomagać swoim krewnym i starym rodzicom w naszym pięknym nadwiślańsko-odrzańskim raju. ps2 rolnicy się jakoś wyżywią, kurka, jajeczko, sałata, marchewka w ogródku. chyba trza się szykować na wieś przeprowadzać. a i gąski, i bunkier kaszy żeby się bronić przed grabieżcą. | |
| | | thorgall TraderArtysta XXI
Liczba postów : 25043 Age : 52 Registration date : 08/07/2008
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 12:41 | |
| - PINGWIN (Z MADAGASKARU) napisał:
- wydaje mi się że pomysł "minimalnej emerytury obywatelskiej" może być zrealizowany, nie w tej ładnej formie którą widziałby thorgall, ale z położeniem nacisku nad minimalnej.
może wcale zus nie zbankrutuje, nawet jeśli zadłużenie Polski, w ciągu 3 dekad wyniesie odpowiednik ok 3blnzł obecnie (pomijając to ukryte zadłużenie).
jednak przyjmując ponaddwukrotny wzrost liczby emerytów, przy obecnym średnim poziomie 1,2-1,5tys, wyjdzie że odpowiednik dzisiejszej minimalnej emerytury, tj ok 700zł netto, będzie miało 80% emerytów, tj oczywiście oprócz uprzywilejowanych grup, jak górnicy, mundurowi, sędziowie, itp zależy kogo dorzucą, może jakiś nowych kombatantów styropianowych.
oczywiście za odpowiednik 700zł nie da się przeżyć, ale działanie służba zdrowia (z kolejkami 4-krotnie większymi niż teraz) połączone z brakiem pieniędzy emerytów na utrzymanie i na leki, a za tym zwiększona umieralności, trochę to zbilansuje.
tak czy siak dojście do poziomu "minimalnej obywatelskiej emerytury", zdaje mi się, realistycznie zakładałoby warianty : 1) zamrożenie emerytur (i pożarcie przez inflację, nawias dolny łapałby się na emeryturę mini), lub 2) waloryzacja kwotowa (i pożarcie przez inflację, przy częściowym spłaszczeniu emerytur)
(jest oczywiście możliwość radykalniejszych posunięć, ale póki emeryci mają prawo wyborczego głosu może to nie nastąpić - przy założeniu że demokracja się utrzyma )
to takie luźne spostrzeżenia. pozdr
ps. no i jest oczywiście nadzieja, że 5mln przyszłych emigrantów będzie pomagać swoim krewnym i starym rodzicom w naszym pięknym nadwiślańsko-odrzańskim raju.
ps2 rolnicy się jakoś wyżywią, kurka, jajeczko, sałata, marchewka w ogródku. chyba trza się szykować na wieś przeprowadzać. a i gąski, i bunkier kaszy żeby się bronić przed grabieżcą. i widzisz pingwin, ty słyszysz że dzwony biją ale nie wiesz gdzie. oczywiście że dojdzie do minimalnej emerytury. ale może nastąpić to z dwóch powodów. 1) niewydolność budżetowa i zusu 2) reforma i minimalne składkowanie przy pierwszym rujnujemy swój kraj, zabieramy ludziom coraz więcej. przy drugim zostawiamy ludziom ich pieniądze w portfelu
Ostatnio zmieniony przez thorgall dnia Sob 28 Gru 2013, 12:44, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | PINGWIN (Z MADAGASKARU)
Liczba postów : 6643 Location : madagaskar Registration date : 29/10/2007
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 12:42 | |
| a tu OPTYMISTYCZNA WIZJA" "Już w latach 80. przewidział zmiany, z którymi będziemy się borykać po wprowadzeniu internetu. Teraz mówi o robotach w naszym życiu. – W przyszłości będzie spora grupa osób starszych, którymi androidy będą się opiekować i dostarczać im przyjemności seksualnych. Z wyglądu nie będą się różnić od ludzi, więc będziemy z nimi mieszkać i pozwalać im opiekować się nami – nie tylko w domu, ale też w szpitalach – mówi w wywiadzie dla „Gazety Wyborczej” Canton. – Osobną kategorię robotów poślemy na pole walki zamiast żołnierzy." http://www.fakt.pl/wizja-znanego-futurologa-james-canton-wieszczy-wojne,artykuly,436245,1.html | |
| | | mariner
Liczba postów : 19319 Location : Ziemia Registration date : 14/11/2010
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 12:57 | |
| - PINGWIN (Z MADAGASKARU) napisał:
- a tu OPTYMISTYCZNA WIZJA"
"Już w latach 80. przewidział zmiany, z którymi będziemy się borykać po wprowadzeniu internetu. Teraz mówi o robotach w naszym życiu. – W przyszłości będzie spora grupa osób starszych, którymi androidy będą się opiekować i dostarczać im przyjemności seksualnych. Z wyglądu nie będą się różnić od ludzi, więc będziemy z nimi mieszkać i pozwalać im opiekować się nami – nie tylko w domu, ale też w szpitalach – mówi w wywiadzie dla „Gazety Wyborczej” Canton. – Osobną kategorię robotów poślemy na pole walki zamiast żołnierzy."
http://www.fakt.pl/wizja-znanego-futurologa-james-canton-wieszczy-wojne,artykuly,436245,1.html hehe Bruce Willis i film "Surogaci" | |
| | | | thorgall TraderArtysta XXI
| | | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 13:16 | |
| - thorgall napisał:
- pacz kaczor
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/706205,933039-Rosja-z-wysoka-nadwyzka-budzetowa.html noo jestem ciekaw jak się to potoczy z jednej strony wszyscy narzekają na brak "demokracji" z drugiej jest cicho o powolnej kolonizacji wschodniej strony przez Chińczyków | |
| | | kaczor
Liczba postów : 19718 Age : 45 Registration date : 07/05/2009
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 13:16 | |
| - mariner napisał:
- kaczor napisał:
- mariner napisał:
- kamikaze napisał:
- mariner napisał:
- co do KRUS
chyba niektórzy nie znają historii jego powstania ja też nie znam szczegółów
ale chyba dopiero Gierek to wprowadził wcześniej rolnicy byli pozostawieni sami sobie
owszem należy toto zreformować czyli wyjebać rolników z tzw Marszałkowskiej no i może podzielić na dwa- czyli wyłączyć tych najbogatszych bo jednak jest wielu małych rolników co ledwo wiążą koniec z końcem
no ale pewnie znajdą się tacy co powiedzą że zlikwidować cały KRUS no to życzę dobrego samopoczucia
krus to najlepszy system emerytalny jaki mamy: niska składka, niskie świadczenie, chyba jednakowe dla wszystkich powinno się go rozszerzyć i objąć nim wszystkich Polaków i nie nazywać wtedy krus'em naturalnie hmm ja to napisałem poważnie a teraz nie wiem czy kolega się ze mnie naśmiewa czy jak ale nic to pzdr on ma racje bo krus to przyklad emerytury obywatelskiej i do takiego modelu powinnismy zmierzac (tyle ze bez doplat wiec skladka musialalby byc troche wyzsza ale za to powszechna) łoł-a łyżka na to niemożliwe no w końcu coś jest na co kaczor się zgadza i co ja mam na myśli jedyne co to te szczegóły co do tej emerytury obywatelskiej no bo komu czy tylko tym co pracują czy wszystkim no bo mamy tych niepełnosprawnych no i mamy tych co czasowo pracują na saxach i nie płacą PIT ale wszyscy płacą VAT czy inne podatki jak od nieruchomości czy inne i tu jest pole do dyskusji bo nawet żul co kupi tanie wino odprowadza podatek do skarbu państwa jak ktos pracuje poza krajem to jego problem.Wysluga lat musi pozostac bo taka jest idea systemu emerytalnego czyli pewnie kolo 30 lat pracy minimum. VAt to odrebna sprawa to ze placisz VAT nie oznacza ze ci sie emerytura nalezy. Niepelnosprawni dostaja rente wiec ich emerytura nie dotyczy. Zul dokonal wyboru takiego ze pije a nie pracuje wiec niech ponosi odpowiedzialnosc na starosc i zdycha w biedzie.Nikt mu nie kaze chlac. To ze placi podatek kupujac alkohol nie ma znaczenia bo z tego podatku trzeba placic za leczenie i pokrywanie szkod jakie wyrzadza alkoholizm. Poza tym podatek jets swiadczeniem NIEODPLATNYM, w zamian za podatek nie mozna nic zadac. Kiedys juz mowilem jaka jest rozncia miedzy podatkiem a skladka ale thorgala to na przyklad przeroslo | |
| | | kaczor
| | | | thorgall TraderArtysta XXI
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 13:20 | |
| | |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 13:25 | |
| - kaczor napisał:
- thorgall napisał:
- pacz kaczor
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/706205,933039-Rosja-z-wysoka-nadwyzka-budzetowa.html Ropa spadnie do 60 dolarow i bedzie nedza i deficyt, co w8 tym takiego wspanialego ze jest sie krajem surowcowym zaleznym od wahan koniunktury? To taki afrykanski kraj, zyje z tego co wyprzeda z wlasnych bogactw naturalnych, ZSRR tez tak robil i jak ropa byla droga to im sie wiodlo ale w latach 80 jak Reagan podwyzszyl stopy to zbankrutowali. spadnie albo i nie kto to wie ale Ruskie walczą o tereny podbiegunowe zresztą tak samo jak Kanada | |
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 13:31 | |
| - mariner napisał:
- kaczor napisał:
- thorgall napisał:
- pacz kaczor
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/706205,933039-Rosja-z-wysoka-nadwyzka-budzetowa.html Ropa spadnie do 60 dolarow i bedzie nedza i deficyt, co w8 tym takiego wspanialego ze jest sie krajem surowcowym zaleznym od wahan koniunktury? To taki afrykanski kraj, zyje z tego co wyprzeda z wlasnych bogactw naturalnych, ZSRR tez tak robil i jak ropa byla droga to im sie wiodlo ale w latach 80 jak Reagan podwyzszyl stopy to zbankrutowali. spadnie albo i nie kto to wie ale Ruskie walczą o tereny podbiegunowe zresztą tak samo jak Kanada
oni mają 13% podatku dochodowego a skoro mają nadwyżkę z ropy to powinni obniżyć dochodowy jeszcze bardziej. jeszcze ze 20 lat i........... kaczor straci argumenty | |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 13:33 | |
| - kaczor napisał:
- mariner napisał:
- kaczor napisał:
- mariner napisał:
- kamikaze napisał:
- mariner napisał:
- co do KRUS
ale chyba dopiero Gierek to wprowadził wcześniej rolnicy byli pozostawieni sami sobie
owszem należy toto zreformować czyli wyjebać rolników z tzw Marszałkowskiej no i może podzielić na dwa- czyli wyłączyć tych najbogatszych bo jednak jest wielu małych rolników co ledwo wiążą koniec z końcem
no ale pewnie znajdą się tacy co powiedzą że zlikwidować cały KRUS no to życzę dobrego samopoczucia
krus to najlepszy system emerytalny jaki mamy: niska składka, niskie świadczenie, chyba jednakowe dla wszystkich powinno się go rozszerzyć i objąć nim wszystkich Polaków i nie nazywać wtedy krus'em naturalnie hmm ja to napisałem poważnie a teraz nie wiem czy kolega się ze mnie naśmiewa czy jak ale nic to pzdr on ma racje bo krus to przyklad emerytury obywatelskiej i do takiego modelu powinnismy zmierzac (tyle ze bez doplat wiec skladka musialalby byc troche wyzsza ale za to powszechna) łoł-a łyżka na to niemożliwe no w końcu coś jest na co kaczor się zgadza i co ja mam na myśli jedyne co to te szczegóły co do tej emerytury obywatelskiej no bo komu czy tylko tym co pracują czy wszystkim no bo mamy tych niepełnosprawnych no i mamy tych co czasowo pracują na saxach i nie płacą PIT ale wszyscy płacą VAT czy inne podatki jak od nieruchomości czy inne i tu jest pole do dyskusji bo nawet żul co kupi tanie wino odprowadza podatek do skarbu państwa jak ktos pracuje poza krajem to jego problem.Wysluga lat musi pozostac bo taka jest idea systemu emerytalnego czyli pewnie kolo 30 lat pracy minimum. VAt to odrebna sprawa to ze placisz VAT nie oznacza ze ci sie emerytura nalezy. Niepelnosprawni dostaja rente wiec ich emerytura nie dotyczy.
Zul dokonal wyboru takiego ze pije a nie pracuje wiec niech ponosi odpowiedzialnosc na starosc i zdycha w biedzie.Nikt mu nie kaze chlac. To ze placi podatek kupujac alkohol nie ma znaczenia bo z tego podatku trzeba placic za leczenie i pokrywanie szkod jakie wyrzadza alkoholizm. Poza tym podatek jets swiadczeniem NIEODPLATNYM, w zamian za podatek nie mozna nic zadac.
Kiedys juz mowilem jaka jest rozncia miedzy podatkiem a skladka ale thorgala to na przyklad przeroslo no dobra może coś tam żle przeczytałem albo zrozumiałem jak to jest w takiej Kanadzie a może i Nowej Zelandii nie mówiąc o takich wynalazkach jak Katar czy temu podobne rozwiązania mogą być różne i się nie upieram no bo w sumie o takim systemie jak w Kanadzie to dopiero niedawno się dowiedziałem i jeszcze nie mam wyrobionego zdania | |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 13:36 | |
| | |
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 13:39 | |
| - mariner napisał:
- kaczor napisał:
- mariner napisał:
- kaczor napisał:
- mariner napisał:
- kamikaze napisał:
- mariner napisał:
- co do KRUS
krus to najlepszy system emerytalny jaki mamy: niska składka, niskie świadczenie, chyba jednakowe dla wszystkich powinno się go rozszerzyć i objąć nim wszystkich Polaków i nie nazywać wtedy krus'em naturalnie hmm ja to napisałem poważnie a teraz nie wiem czy kolega się ze mnie naśmiewa czy jak ale nic to pzdr on ma racje bo krus to przyklad emerytury obywatelskiej i do takiego modelu powinnismy zmierzac (tyle ze bez doplat wiec skladka musialalby byc troche wyzsza ale za to powszechna) łoł-a łyżka na to niemożliwe no w końcu coś jest na co kaczor się zgadza i co ja mam na myśli jedyne co to te szczegóły co do tej emerytury obywatelskiej no bo komu czy tylko tym co pracują czy wszystkim no bo mamy tych niepełnosprawnych no i mamy tych co czasowo pracują na saxach i nie płacą PIT ale wszyscy płacą VAT czy inne podatki jak od nieruchomości czy inne i tu jest pole do dyskusji bo nawet żul co kupi tanie wino odprowadza podatek do skarbu państwa jak ktos pracuje poza krajem to jego problem.Wysluga lat musi pozostac bo taka jest idea systemu emerytalnego czyli pewnie kolo 30 lat pracy minimum. VAt to odrebna sprawa to ze placisz VAT nie oznacza ze ci sie emerytura nalezy. Niepelnosprawni dostaja rente wiec ich emerytura nie dotyczy.
Zul dokonal wyboru takiego ze pije a nie pracuje wiec niech ponosi odpowiedzialnosc na starosc i zdycha w biedzie.Nikt mu nie kaze chlac. To ze placi podatek kupujac alkohol nie ma znaczenia bo z tego podatku trzeba placic za leczenie i pokrywanie szkod jakie wyrzadza alkoholizm. Poza tym podatek jets swiadczeniem NIEODPLATNYM, w zamian za podatek nie mozna nic zadac.
Kiedys juz mowilem jaka jest rozncia miedzy podatkiem a skladka ale thorgala to na przyklad przeroslo no dobra może coś tam żle przeczytałem albo zrozumiałem jak to jest w takiej Kanadzie a może i Nowej Zelandii nie mówiąc o takich wynalazkach jak Katar czy temu podobne
rozwiązania mogą być różne i się nie upieram no bo w sumie o takim systemie jak w Kanadzie to dopiero niedawno się dowiedziałem i jeszcze nie mam wyrobionego zdania
ty mariner nie jesteś od myślenia i analizowania. słuchaj mnie. jak mówię że system kanadyjski jest dobry to tak ma być ps. a kaczora trzeba zawsze miażdżyć chociaż widzę że się troche przekonuje i na JKM -a chyba będzie głosował | |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 13:51 | |
| - thorgall napisał:
- mariner napisał:
- kaczor napisał:
- mariner napisał:
- kaczor napisał:
- mariner napisał:
- kamikaze napisał:
Kiedys juz mowilem jaka jest rozncia miedzy podatkiem a skladka ale thorgala to na przyklad przeroslo no dobra może coś tam żle przeczytałem albo zrozumiałem jak to jest w takiej Kanadzie a może i Nowej Zelandii nie mówiąc o takich wynalazkach jak Katar czy temu podobne
rozwiązania mogą być różne i się nie upieram no bo w sumie o takim systemie jak w Kanadzie to dopiero niedawno się dowiedziałem i jeszcze nie mam wyrobionego zdania
ty mariner nie jesteś od myślenia i analizowania. słuchaj mnie.
jak mówię że system kanadyjski jest dobry to tak ma być
ps. a kaczora trzeba zawsze miażdżyć chociaż widzę że się troche przekonuje i na JKM -a chyba będzie głosował hehe dzięki no ja to sobie nie mogę poradzić z naszym grajdołem chociaż 2013 rok zamknę na nanoplusie dobrze że nie wszedłem w złoto czy srebro na L bo pewnie szukałbym miejsca pod mostem co nie znaczy że ich cena teraz nie wzrośnie ale kto to wie a nie- Ty to wiesz i w to wierzysz ale czy na pewno w 2014 pzdr | |
| | | kaczor
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 13:58 | |
| - thorgall napisał:
- mariner napisał:
- kaczor napisał:
- thorgall napisał:
- pacz kaczor
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/706205,933039-Rosja-z-wysoka-nadwyzka-budzetowa.html Ropa spadnie do 60 dolarow i bedzie nedza i deficyt, co w8 tym takiego wspanialego ze jest sie krajem surowcowym zaleznym od wahan koniunktury? To taki afrykanski kraj, zyje z tego co wyprzeda z wlasnych bogactw naturalnych, ZSRR tez tak robil i jak ropa byla droga to im sie wiodlo ale w latach 80 jak Reagan podwyzszyl stopy to zbankrutowali. spadnie albo i nie kto to wie ale Ruskie walczą o tereny podbiegunowe zresztą tak samo jak Kanada
oni mają 13% podatku dochodowego a skoro mają nadwyżkę z ropy to powinni obniżyć dochodowy jeszcze bardziej. jeszcze ze 20 lat i........... kaczor straci argumenty Tam wszystko reguluje panstwo, kazda dziedzine zycia. Jesli to ma byc jakis argument to raczej na to ze niewazne jaki jest ustroj jesli sie sprzedaje rope to jest sie bogatym kiedy ceny ropy sa wysokie i nedarzem kiedy sa niskie Rosja jest zaprzeczeniem liberalizmu no chyba ze wystarczy ze sie zrobi podatek 20% liniowy dla firm i wtedy wedlug Ciebie jest liberalizm Wenezula to przyklad tego ze jak sie wygania zagraniczne koncerny z know how to sie ma przejebane Podatki w Rosji Od 1 stycznia 2011 roku w Rosji obowiązuja nowe, podwyższone stawki składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. Obecnie składki wynoszą: ubezpieczenie emerytalno-rentowe 26% ubezpieczenie zdrowotne 5,1% ubezpieczenie chorobowe 2,9% Oprocz tego istnieje jeszcze składka na ubezpieczenie wypadkowe, która zależy od braży (dla większości firm obowiązuje minimalna stawka– 0,2% od wynagrodzenia) Koszty opłaty składek ponoszą pracodawcy oraz osoby samozatrudnione (osoby samozatrudnione muszą płacić tylko składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz emerytalno-rentowe), wynagrodzenie pracowników obciąża tylko podatek dochodowy. Podatek dochodowy od osób fizycznych pozostaje liniowym i wynosi dla większości dochodów 13% (dla rezydentów) oraz 30% (dla nierezydentów). Kodeks podatkówy Rosji określa, ze rezydentem Rosji jest osoba, która przebywa w Rosji 183 dni w ciągu 12 miesięcy, czyli ten status nie zalezy od posiadania obywatelstwa rosyjskiego. Jednocześnie warto paniętac, ze mędzy Rosją i Polską zawarta umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, która pozwala mieszkańcom Polski płacić podatek u siebie w kraju. Tekst umowy można znaleźć tutaj http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/umowy_miedzynarodowe/rosja_konwencja-tekst_polski.pdf Podatek dochodowy od osób prawnych pozostaje bez zmian – 20%. znowu trzeba nieuka pouczac, thorgal ty wracaj do podatawowki bo te twoje protale prawicowe tak cie robia w chuja ze az szkoda gadac | |
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 14:04 | |
| mariner nie wiem czy w 2014 czy w 2016 ale jeżeli przy tym dodruku złoto nie pójdzie na 3000 tzn że ekonomia nie jest nauką ścisłą, a liberalizm klasyczny jest nauką błędną. wypada mi wtedy przekląć Smitha zamieszkać w chatce na pustelni i żywić się korzonkami. Amen
Ostatnio zmieniony przez thorgall dnia Sob 28 Gru 2013, 14:16, w całości zmieniany 1 raz | |
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 14:09 | |
| - kaczor napisał:
- thorgall napisał:
- mariner napisał:
- kaczor napisał:
- thorgall napisał:
- pacz kaczor
oni mają 13% podatku dochodowego a skoro mają nadwyżkę z ropy to powinni obniżyć dochodowy jeszcze bardziej. jeszcze ze 20 lat i........... kaczor straci argumenty Tam wszystko reguluje panstwo, kazda dziedzine zycia. Jesli to ma byc jakis argument to raczej na to ze niewazne jaki jest ustroj jesli sie sprzedaje rope to jest sie bogatym kiedy ceny ropy sa wysokie i nedarzem kiedy sa niskie Rosja jest zaprzeczeniem liberalizmu no chyba ze wystarczy ze sie zrobi podatek 20% liniowy dla firm i wtedy wedlug Ciebie jest liberalizm
Wenezula to przyklad tego ze jak sie wygania zagraniczne koncerny z know how to sie ma przejebane
Podatki w Rosji
Od 1 stycznia 2011 roku w Rosji obowiązuja nowe, podwyższone stawki składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. Obecnie składki wynoszą: ubezpieczenie emerytalno-rentowe 26% ubezpieczenie zdrowotne 5,1% ubezpieczenie chorobowe 2,9% Oprocz tego istnieje jeszcze składka na ubezpieczenie wypadkowe, która zależy od braży (dla większości firm obowiązuje minimalna stawka– 0,2% od wynagrodzenia) Koszty opłaty składek ponoszą pracodawcy oraz osoby samozatrudnione (osoby samozatrudnione muszą płacić tylko składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz emerytalno-rentowe), wynagrodzenie pracowników obciąża tylko podatek dochodowy. Podatek dochodowy od osób fizycznych pozostaje liniowym i wynosi dla większości dochodów 13% (dla rezydentów) oraz 30% (dla nierezydentów). Kodeks podatkówy Rosji określa, ze rezydentem Rosji jest osoba, która przebywa w Rosji 183 dni w ciągu 12 miesięcy, czyli ten status nie zalezy od posiadania obywatelstwa rosyjskiego. Jednocześnie warto paniętac, ze mędzy Rosją i Polską zawarta umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, która pozwala mieszkańcom Polski płacić podatek u siebie w kraju. Tekst umowy można znaleźć tutaj http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/umowy_miedzynarodowe/rosja_konwencja-tekst_polski.pdf
Podatek dochodowy od osób prawnych pozostaje bez zmian – 20%.
znowu trzeba nieuka pouczac, thorgal ty wracaj do podatawowki bo te twoje protale prawicowe tak cie robia w chuja ze az szkoda gadac to prawda co napisałeś dlatego jeszcze nie przegonili europy | |
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 14:10 | |
| idę na spacer 12 stopni ciepła i słońce | |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 14:12 | |
| - kaczor napisał:
- thorgall napisał:
- mariner napisał:
- kaczor napisał:
- thorgall napisał:
- pacz kaczor
oni mają 13% podatku dochodowego a skoro mają nadwyżkę z ropy to powinni obniżyć dochodowy jeszcze bardziej. jeszcze ze 20 lat i........... kaczor straci argumenty Tam wszystko reguluje panstwo, kazda dziedzine zycia. Jesli to ma byc jakis argument to raczej na to ze niewazne jaki jest ustroj jesli sie sprzedaje rope to jest sie bogatym kiedy ceny ropy sa wysokie i nedarzem kiedy sa niskie Rosja jest zaprzeczeniem liberalizmu no chyba ze wystarczy ze sie zrobi podatek 20% liniowy dla firm i wtedy wedlug Ciebie jest liberalizm
Wenezula to przyklad tego ze jak sie wygania zagraniczne koncerny z know how to sie ma przejebane
Podatki w Rosji
Od 1 stycznia 2011 roku w Rosji obowiązuja nowe, podwyższone stawki składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. Obecnie składki wynoszą: ubezpieczenie emerytalno-rentowe 26% ubezpieczenie zdrowotne 5,1% ubezpieczenie chorobowe 2,9% Oprocz tego istnieje jeszcze składka na ubezpieczenie wypadkowe, która zależy od braży (dla większości firm obowiązuje minimalna stawka– 0,2% od wynagrodzenia) Koszty opłaty składek ponoszą pracodawcy oraz osoby samozatrudnione (osoby samozatrudnione muszą płacić tylko składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz emerytalno-rentowe), wynagrodzenie pracowników obciąża tylko podatek dochodowy. Podatek dochodowy od osób fizycznych pozostaje liniowym i wynosi dla większości dochodów 13% (dla rezydentów) oraz 30% (dla nierezydentów). Kodeks podatkówy Rosji określa, ze rezydentem Rosji jest osoba, która przebywa w Rosji 183 dni w ciągu 12 miesięcy, czyli ten status nie zalezy od posiadania obywatelstwa rosyjskiego. Jednocześnie warto paniętac, ze mędzy Rosją i Polską zawarta umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, która pozwala mieszkańcom Polski płacić podatek u siebie w kraju. Tekst umowy można znaleźć tutaj http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/umowy_miedzynarodowe/rosja_konwencja-tekst_polski.pdf
znowu trzeba nieuka pouczac, thorgal ty wracaj do podatawowki bo te twoje protale prawicowe tak cie robia w chuja ze az szkoda gadac sorry kaczor ale jeśli chodzi o Rosję to widzę że Ty byś chciał tak rach-ciach i zrobione ale czy tak się da często tu przywołuje przykład królestw skandynawskich czy tam była jakaś gwałtowna rewolucja czy może przez dziesięciolecia krok po kroku doszli do tego co teraz mają no jak było w Rosji carat a potem tzw reżim komunistyczny no to czego się teraz spodziewać należy kibicować aby tam zrobiło się normalnie ale na to trzeba czasu | |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 14:17 | |
| o qrwa rozdziewiczyłem 2gą ufostronkę sorry | |
| | | gumbas
Liczba postów : 5095 Age : 103 Registration date : 19/09/2008
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 14:25 | |
| | |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 14:32 | |
| | |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 14:59 | |
| jak to się stało że Kitajce teraz takie mocne
ano kiedyś pisałem że za przysłowiowe paciorki zbierają bogactwo niby partia komunistyczna a zachowuje się jak król- władca absolutny
niby z gówna ale ukręcili bat pamiętam jeden dokument- gdzie babka z usa mówiła że teraz to ona pierze skarpetki i koszulki łoł- czyli co wcześniej robiła
no i tak to mamy chińskiego królika na księżycu
sorry- znowu bełkocze koniec roku to zależy mi na jakiejkolwiek nagrodzie
| |
| | | kaczor
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 15:16 | |
| wszyscy mwoia ze zloto bedzie na 3k i wszyscy mowia ze chiny beda rzadzic swiatem.
Skoro leszcz tak mysli to zloto bedzie po 300 usd a chinczykow podbije mongolia. Dlaczego?
BO LESZCZ NIGDY NIE RACJI! | |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 15:23 | |
| - mariner napisał:
- kaczor napisał:
- thorgall napisał:
- mariner napisał:
- kaczor napisał:
- thorgall napisał:
- pacz kaczor
Podatki w Rosji
znowu trzeba nieuka pouczac, thorgal ty wracaj do podatawowki bo te twoje protale prawicowe tak cie robia w chuja ze az szkoda gadac
sorry kaczor ale jeśli chodzi o Rosję to widzę że Ty byś chciał tak rach-ciach i zrobione ale czy tak się da często tu przywołuje przykład królestw skandynawskich czy tam była jakaś gwałtowna rewolucja czy może przez dziesięciolecia krok po kroku doszli do tego co teraz mają
no jak było w Rosji carat a potem tzw reżim komunistyczny no to czego się teraz spodziewać należy kibicować aby tam zrobiło się normalnie ale na to trzeba czasu
a w sumie to jak to jest z tym narodem rosyjskim niby są jakieś opracowania że Rosję założyli Wikingowie ta znienawidzona Katarzyna chyba była Niemką cała rewolucja i KGB było podobno opanowane przez nie-Rosjan hooj wie o co chodzi człowiek się już gubi i nie wie co jest faktem a co fałszem ale nic to zgłaszam siebie do tytułu Bełkot UFO 2013 | |
| | | Diablo
Liczba postów : 31488 Age : 46 Location : Polak Ateista Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 15:24 | |
| pierdolą o tym zlocie, ze będzie kryzys a to co było to byl wielki chuj a nie kryzys. Druga sprawa ze jakby pieniadz mial pokrycie w zlocie to w zyciu nie byloby takiego silnego rozwoju gospodarczego jaki byl, jedynym wielkim błędem bylo pozwolenie na to, zeby banki stały sie zbyt duze zeby zbankrutowac. | |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 15:44 | |
|
qrwa i jak tu z kimś gadać
wszyscy na UFO zarobieni po pachy i wqurwieni że muszą podatki płacić
a taki mariner się cieszy że nie ma straty
no hooj trafiło się
w przyszłym roku was nie zawiodę i się pośmiejecie
| |
| | | mariner
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend Sob 28 Gru 2013, 16:30 | |
| - mariner napisał:
qrwa i jak tu z kimś gadać
wszyscy na UFO zarobieni po pachy i wqurwieni że muszą podatki płacić
a taki mariner się cieszy że nie ma straty
no hooj trafiło się
w przyszłym roku was nie zawiodę i się pośmiejecie
aha no jak tak to tak nie ma że boli jak przyjebie w tą jarmułkę to się nogami zakryje i nie ma hooja we wsi | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: UFO - 28-29.12.2013r. Weekend | |
| |
| | | | UFO - 28-29.12.2013r. Weekend | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |