Ekolodzy podpalili Australię Australijczycy o tym doskonale wiedzą i od lat tworzyli takie pasy, co w ich warunkach polegało na kontrolowanych wypalaniach w zimniejszych i bardziej wilgotnych miesiącach. Regularnie też dokonywano wypalania traw, dzięki czemu nie następowało gromadzenie łatwopalnej ściółki. Usuwano również rośliny rosnące zbyt blisko domów. Niestety dla płonących misi koala jakiś czas temu – gdzieś tak pod koniec lat dziewięćdziesiątych jeśli pamięć służy – władze Australii przyjęły nową ustawę o pożarach.
@m1600: Lewakom włącza się error, bo z jednej strony wypadałoby hejtowac, bo g... się zna, jak to globalne ocieplenie, CO2... a z drugiej Aborygen, wiec nie wypada, bo trzeba szanować tradycyjne metody utrzymywania buszu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
Ostatnio zmieniony przez AgroTrader dnia Wto 14 Sty 2020, 17:16, w całości zmieniany 2 razy
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52252 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
https://wyborcza.pl/7,155287,25595116,chinska-motoryzacja-doluje-pekin-pojdzie-na-ustepstwa-wobec.html#a=100097&c=145&s=BoxBizLink Wojna celna z USA wpędziła Chiny w tarapaty gospodarcze. A wyraźnym sygnałem jest spadająca już drugi rok z rzędu sprzedaż nowych aut w Chinach, także elektrycznych.
Nie kupuje twojej Demokracji. I czekam na wyzdrowienie.
jak chcesz wyzdrowieć!!! to sie Świrze zacznij leczyć \ zamiast pierdolić w koło te same głupoty
BiS grooba
*System nie działa* chuda
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
Laik
Liczba postów : 1762 Location : Małopolska Registration date : 28/08/2007
Zaczyna się robić ciekawie na GPW. Być może związane jest to z początkiem roku (styczeń) ale można zauważyć znaczny wzrost obrotów. Sam też trochę podbieram akcji i liczę na zmianę trendu. Jak dla mnie to konsola trwa już prawie dekadę więc nauczyłem się już podchodzić sceptycznie do takich sytuacji. Jednocześnie trudno sobie wytłumaczyć, że nasz giełda przespała światową hosse. Ciekawe jak będzie się zachowywał nasz indeks jak zobaczymy korektę w Stanach. Oczywiście większość analityków problem słabości giełdy widzi w rozbiórce OFE z czym się zgadzam bo suwak skutecznie robi swoje. Jednocześnie dawno nie widzieliśmy czarnej wołgi która przy takim poziomie wydaje się możliwą. Mam nadzieję, że czeka nas ciekawy rok i wzrost zmienności na GPW na co chyba szczególnie liczą daytraderzy. Oby tak było bo posiadacze akcji też będą zadowoleni
pozdrawiam i życzę właściwych pozycji
dex
Liczba postów : 13781 Registration date : 14/09/2010
https://wyborcza.pl/7,155287,25595116,chinska-motoryzacja-doluje-pekin-pojdzie-na-ustepstwa-wobec.html#a=100097&c=145&s=BoxBizLink Wojna celna z USA wpędziła Chiny w tarapaty gospodarcze. A wyraźnym sygnałem jest spadająca już drugi rok z rzędu sprzedaż nowych aut w Chinach, także elektrycznych.
jak chcesz wyzdrowieć!!! to sie Świrze zacznij leczyć \ zamiast pierdolić w koło te same głupoty
BiS grooba
Po jaki chooy mnie qrwa okaleczałeś. Co ja Cyborg jestem ??? Mam swoje myśli i uczucia. Duszę i pragnienia.
No way. 0. Interesy robię tylko z ludźmi. Zwierzęta muszą wypierdalać !!!
Ostatnio zmieniony przez MICHU dnia Wto 14 Sty 2020, 17:18, w całości zmieniany 1 raz
Nadaje ze Stronia
Liczba postów : 29694 Age : 18 Location : Deus ex machina est :) Registration date : 21/11/2007
BiS grooba
Po jaki chooy mnie qrwa okaleczałeś. Co ja Cyborg jestem ??? Mam swoje myśli i uczucia. Duszę i pragnienia.
No way. 0.
OSIOŁ
......przestań Waść zaczepiać chorego
MoralnyNiepokój
Liczba postów : 3708 Registration date : 11/03/2010
BiS grooba
No way. 0.
OSIOŁ
......przestań Waść zaczepiać chorego
Nadaje ze Stronia
Liczba postów : 29694 Age : 18 Location : Deus ex machina est :) Registration date : 21/11/2007
srebro właśnie balansuje na tym poziomie i albo góra , albo kilka dni spadków i góra
Fundamentalnie to złoto i srebro mają czasy świetności za sobą. Ekologia wymaga innych metali - palladu do katalizatorów, niklu, miedzi, rodu, metali ziem rzadkich do baterii w elektrykach. Ciekawy byłby wanad, ale podobno nie nadaje się do baterii, gdyż byłyby zbyt trwałe i producenci by nie zarobili. Poza tym nie wiem gdzie wanadem można handlować.
Rod korba na maksa:
równie dobrze jakaś nowinka technologiczna będzie wymagała sporej ilości tego pierwiastka i wracamy do renesansu nie wiem czy wiesz ale przy produkcji jednego panelu FV zużywa się 20 gram srebra a górka tej branży jest daleko przed nami
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52252 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
srebro właśnie balansuje na tym poziomie i albo góra , albo kilka dni spadków i góra
Fundamentalnie to złoto i srebro mają czasy świetności za sobą. Ekologia wymaga innych metali - palladu do katalizatorów, niklu, miedzi, rodu, metali ziem rzadkich do baterii w elektrykach. Ciekawy byłby wanad, ale podobno nie nadaje się do baterii, gdyż byłyby zbyt trwałe i producenci by nie zarobili. Poza tym nie wiem gdzie wanadem można handlować.
Rod korba na maksa: https://stooq.pl/c/?s=xrh0.uk&c=mx&t=c&a=lg&svg
równie dobrze jakaś nowinka technologiczna będzie wymagała sporej ilości tego pierwiastka i wracamy do renesansu nie wiem czy wiesz ale przy produkcji jednego panelu FV zużywa się 20 gram srebra a górka tej branży jest daleko przed nami
Tylko, że solary wcale nie są takie fajne, bo są drogie, a elektryki ładuje się w nocy. Poza tym ziemia jest droga, a solary potrzebują dużo miejsca. Najbardziej rentowne elektrownie słoneczne to lustra i turbina parowa.
Ostatnio zmieniony przez dex dnia Wto 14 Sty 2020, 17:30, w całości zmieniany 1 raz
AgroTrader MOD
Tylko, że solary wcale nie są takie fajne, bo są drogie, a elektryki ładuje się w nocy. Poza tym ziemia jest droga, a solary potrzebują dużo miejsca. Najbardziej rentowne elektrownie słoneczne to lustra i turbina parowa.
standardowe panele jeszcze tak niedawno dawały 220W , dziś dają 320 W z tej samej powierzchni jak dodamy do tego ciągle rosnące ceny prądu to niedługo będą same plusy
może i w miastach ceny gruntów powodują jakieś znaczne minusy , ale prowincja jest spora i jaki problem
zresztą w Niemczech nad tym się nie zastanawiąją tylko instalują na potęgę byle jaki rozwalający się budynek i już go podpierają i robią instalacje
a na gruncie całe hektary tych instalacji
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
standardowe panele jeszcze tak niedawno dawały 220W , dziś dają 320 W z tej samej powierzchni jak dodamy do tego ciągle rosnące ceny prądu to niedługo będą same plusy
może i w miastach ceny gruntów powodują jakieś znaczne minusy , ale prowincja jest spora i jaki problem
zresztą w Niemczech nad tym się nie zastanawiąją tylko instalują na potęgę byle jaki rozwalający się budynek i już go podpierają i robią instalacje
a na gruncie całe hektary tych instalacji
Ok, Niemcom się opłaca, bo mają tanie nieruchomości i bardzo wysokie podatki katastralne. Ale pomimo tego całego boomu na solary w Niemczech zapewniają one tylko niecałe 8% zapotrzebowania, bo to jest bardzo niestabilne źródło energii.
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007