ropa tania staniala a droga jeszcze bardziej zdrożała ??
jest tylko jedno realne wytlumaczenie tego "fenomenu " machanizm ten sam co na cenie zlota -papierowym i realnym w kruszcu
nic sie nie liczy tylko jaka ma kto pozycje na rynku - leszcze i rzyt bo RZYT MA ZAWSZE RACJE A WSZELKIE ANALIZY ,WYKRESY PROGNOZY TO MOZECIE Antkowi 12 SPRZEDAC albo wsadzić
to jest taka patologia ktorej (na razie ) nawet korona wirus naprostować nie moze
na UFO to juz zostało wyjasnione, zamiast czytac jakies lewackie strony wystarczy Ci UFO , tu sie wszystkiego dowiesz. Przy okazji sam proces rolowania pozycji przez ETFy polega na sprzedaży serii najbliższej (majowej) i zakupie kolejnej, zdecydowanie wyżej notowanej czerwcowej (a więc de facto sprzedaży taniej i kupnie drożej).
czyli SYSTEM działa prawidłowo; kupujesz jak najdrożej a sprzedajesz jak najtaniej
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52252 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 11:33
REALISTA napisał:
AgroTrader napisał:
a co do tematów niezwiązanych z forum -pobocznych to jak to można logicznie wytłumaczyć ??
jest tylko jedno realne wytlumaczenie tego "fenomenu " machanizm ten sam co na cenie zlota -papierowym i realnym w kruszcu
nic sie nie liczy tylko jaka ma kto pozycje na rynku - leszcze i rzyt bo RZYT MA ZAWSZE RACJE A WSZELKIE ANALIZY ,WYKRESY PROGNOZY TO MOZECIE Antkowi 12 SPRZEDAC albo wsadzić
to jest taka patologia ktorej (na razie ) nawet korona wirus naprostować nie moze
na UFO to juz zostało wyjasnione, zamiast czytac jakies lewackie strony wystarczy Ci UFO , tu sie wszystkiego dowiesz. Przy okazji sam proces rolowania pozycji przez ETFy polega na sprzedaży serii najbliższej (majowej) i zakupie kolejnej, zdecydowanie wyżej notowanej czerwcowej (a więc de facto sprzedaży taniej i kupnie drożej).
czyli SYSTEM działa prawidłowo; kupujesz jak najdrożej a sprzedajesz jak najtaniej
no takk..
ale czy jest na to jakis system - LESZCZOWY - np jakis ANTEK X zeby na tym zarobić gdy kupujesz jak najdrożej a sprzedajesz jak najtaniej
jest juz ten system dla leszcza gotowy czy nadal prace nad nim trwają ..??
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 11:34
a kto tam przypadkiem jest najwiekszym graczem na oil ? i oczywiscie mowimy o rolowaniu dlugich
_________________ ...... a będzie giciej
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52252 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 11:37
tam to juz chyba maja ten system ukończony i zarabiają ...
https://www.tase.co.il/en
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
Janko Traderroo
Liczba postów : 4862 Age : 53 Location : okolice Roztocza Registration date : 08/07/2009
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 11:43
AgroTrader napisał:
TAKIE PISMO DOSTALEM JA I WSZYSCY ROLNICY RAZEM ZE SKLADKA NA KRUS
A składka KRUS nie miała być pokryta przez rząd w ramach pomocy w zwiazku z wirusem?
AgroTrader MOD
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 11:44
podobno właśnie jak sie Holender urodził to Żyd zapłakał
Vitol Group - holenderska firma działająca na rynku towarowym. Handluje m.in. ropą naftową, węglem i gazem ziemnym. Ma dwie główne siedziby, jedna znajduje się w Rotterdamie, a druga w Genewie. Prezesem jest Ian R. Taylor. Została założona w 1966 roku przez Henka Vietora och Jacques Detigera.[1] Jej największymi konkurentami są Glencore i Trafigura. W 2012 roku uzyskała przychód w wysokości 303 mld dolarów. Rocznie dostarcza 400 mln ton ropy naftowej do swoich odbiorców. Zatrudnia 3 tys. osób.
no takk..
ale czy jest na to jakis system - LESZCZOWY - np jakis ANTEK X zeby na tym zarobić gdy kupujesz jak najdrożej a sprzedajesz jak najtaniej
jest juz ten system dla leszcza gotowy czy nadal prace nad nim trwają ..??
to pytanie musisz skierowac na dział Micha, pietro wyżej tam sie zajmuja systemami ; konsultant Ci dobierze odpowiedni system za opłatą, zgodny z Twoimi preferencjami inwestycyjnymi różne są preferencje: jedni lubią tracić szybko a inni wola powoli
AgroTrader MOD
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 11:49
Janko Traderroo napisał:
AgroTrader napisał:
TAKIE PISMO DOSTALEM JA I WSZYSCY ROLNICY RAZEM ZE SKLADKA NA KRUS
A składka KRUS nie miała być pokryta przez rząd w ramach pomocy w zwiazku z wirusem?
WLASNIE TEN LIST DOLACZYLI DO SKLADKI zus ZA II kwqrtal ze skladka na zus za II kwartał jest zapłacona przez ANDRZEJA DUDĘ a tylko skladka zdrowotna jest do zaplecenia przez ubezpieczonego
no i jak tu nie zaglosowac na dobroczyńce ..?? no jak ????
pike UFOTrader Junior
Liczba postów : 9734 Registration date : 21/12/2019
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:27
Market Trader napisał:
pike napisał:
REALISTA napisał:
Na rozpadzie strefy euro najwięcej by straciły Niemcy. Powrót to marki byłby bolesny. DM byłaby safe haeven i niby amerika grejtsegejn ale kazdy by wolał marke podpartą prawdziwym przemyslem niż $ opartego na USArmy i wirtualnych biznesach , szczególnie mam na mysli tu tzw. usługi finansowe Niemcy to Niemcy. Powinniśmy wejśc do strefy euro i trzymac z Niemiaszkami gospodarczo. U nich zawsze był sentyment do drang nach Osten czyli niech do nas przenosza fabryki. Tym bardziej , że pandemia wszystko przewartościuje i znowu wrócimy do fundamentów i porządnej pracy organicznej tzn, zacznie byc doceniany twardy przemysł a nie wirtualne bzdety i przewalanie strumienia elektronów z jednego kompa na drugi. Jesli w WIG20 największa kapitalizacje ma spółka jednej gry i drugiej , KTÓRA MA BYĆ ALE JAK YETI, NIKT JEJ NIE WIDZIAŁ, to czas na zmiany . Reasumując : strefa euro i silne więzi z najsilniejszą gospodarka świata . To, że mamy Niemcy za miedzą to nasza ogromna szansa, której nie wykorzystujemy w całości. Wojskowo już nam nie zagroża, bo Bundeswhera ma dziś siłę militarna jednej dywizji SS z II wojny
Ja nie jestem przeciwnikiem euro, ale jak gospodarka będzie silniejsza żebyśmy też z tego jakąś korzyść mieli, teraz eksport spadnie chyba nikt w to nie wątpi, więc część strat dla eksporterów będzie można zniwelować osłabieniem złotówki, wiadomo że ceny na dobra importowane wzrosną ale kto normalny w czasie kryzysu będzie myślał o kupowaniu komputerów samochodów etc., pamiętam z poprzedniego kryzysu, kiedy złotówka się również osłabiła, to moja poprzednia firma która w 90% żyła z eksportu usług 30% zysku miała właśnie z różnic kursowych i w sumie kryzysu strasznie nie odczuła.
Coraz więcej żarcia w Polsce jest z importu, szczególnie warzywa i owoce. U nas z racji suszy i skrajnej nieopłacalności produkcji rolnej niedługo nie będzie w ogóle się niczego produkowało w gospodarstwach rolnych. W przeciwieństwie do komputerów i samochodów żarcie qpować musisz a jeśli uzależnimy się całkowicie od importu z Hiszpanii, Italii i Holandii to innymi słowy uzależniamy się od qrsu €/pln. Gdyby € wystrzeliło >5zeta to wiesz po ile będą cukinie, pomarańcze, szparagi itd? Warzywa i owoce staną się dobrem luxusowym Będzie ludzi stać na samo mięso a na warzywka do niego zabraknie
A skąd ty takie informacje masz ? Chyba Polska to jedna z potęg rolniczych w unii, i coraz więcej żarcia eksportujemy, bo wzrasta efektywność i coraz więcej nowych maszyn i technologii wprowadzają to już chyba nie ma się co tu wstydzić w porównaniu do zachodu, prawdą oczywiście jest że to zasługa UE i dopłat, a jak żarcie importowane będzie szło do góry to chyba zapomniałeś że przez 45 lat jakoś dawaliśmy radę bez pomarańczy i szparagów więc kogo będzie stać będzie płacił, ale Ci co nie będą mieli z głodu nie zdechną bo kartofle i kasza będą tanie, chleba, mięsa też nie braknie bo gdyby nie eksport to mielibyśmy nadprodukcję.
AgroTrader MOD
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:33
Wartość eksportu polskiej żywności może wzrosnąć do 31,8 mld EUR
opublikowano: 18-10-2019, 16:21 W 2019 r. wpływy z eksportu mogą się zwiększyć o 6,9 proc. do 31,8 mld euro, wobec 29,7 mld euro w 2018 r. Nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi w 2019 r. jest szacowana na 11,2 mld euro wobec 9,7 mld euro w 2018 r - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
pike UFOTrader Junior
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:35
Market Trader napisał:
Podobnie nie ma znaczenia jaką walutą płaciłby w sklepach - liczy się to ile co kosztuje względem siły nabywczej pensji. Jeśli Kowalski zarabia 3500pln i płaci 5zł za siatkę pyrów w Lidlu a w alternatywnej sytuacji by zarabiał €777 (przy qrsie przeliczeniowym 4.5) i płacił €1.11 za siatkę pyrów, to to jest dokładnie to samo gdyż za swoją wypłatę qpi identyczną ilość siatek pyrów. Więc nie rozumiem przeciwniqw €.
Inna sprawa że to by dość żałośnie wyglądało w statystykach porównujących wynagrodzenia w EU, że w bidaPolsce się zarabia 3-cyfrowo no ale realnie z pkt widzenia siły nabywczej jest to bez znaczenia.
I o tym cały czas piszę, że euro jak najbardziej tak ale jak będziemy bogatą gospodarką, bo jak wyrównasz ceny w euro wszędzie to jak nasze zarobki wypadają na tle europejskich ? wtedy kartofel będzie kosztowała wszędzie tak samo i 1eur za kg ziemniaków inaczej odbierasz jak zarabiasz 3000eur a inaczej 777 eur, a teraz lokalnie produkowany kartofelek kosztuje 1zl za kg przy zarobkach 3000zl.
AgroTrader MOD
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:36
Polski przemysł spożywczy zajmuje ważne miejsce w unijnym przemyśle spożywczym. Polska jest szóstym producentem żywności w UE-28 z blisko 9% udziałem w unijnej produkcji przemysłu spożywczego. Od czasu przystąpienia do UE wartość pro-dukcji sektora spożywczego w Polsce wzrosła o prawie 70%, do ok. 102 mld euro podczas gdy w krajach UE-15 zwiększyła się tylko o blisko 30%, a w UE-13 o 40%. Oznacza to, że tempo rozwoju przemysłu spożywczego w Polsce w analizowanym okresie należało do jednego z najszybszych w UE. Miało to przełożenie na poprawę wydajności pracy i wzrost wartości obrotów przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.
Najwięksi producenci żywności w UE (wartość produkcji w mld euro)
Jak wynika z danych GUS i obliczeń Credit Agricole, w 2019 r. Polska wyprodukowała nadwyżki zbóż, wieprzowiny, mleka, cukru, jaj, drobiu i wołowiny oraz wystarczające dla zaspokojenia krajowego popytu ilości roślin strączkowych, ziemniaków, pozostałych warzyw i owoców. Dlatego też duża część żywności jest eksportowana, głównie do innych krajów Unii Europejskiej. W ubiegłym roku według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wartość polskiego eksportu żywności wyniosła 31,4 mld euro, a importu – tylko 21,1 mld euro. Dodatnie saldo w handlu artykułami rolno-spożywczymi wyniosło więc 10,4 mld euro, co jest trzecim najwyższym wynikiem w UE po Niderlandach i Hiszpanii. Jednak to właśnie eksporterzy i importerzy mogą najwięcej stracić na przywróceniu kontroli na granicach i braku dostępu do rynków, na których epidemia zatoczyła o wiele szersze kręgi niż w Polsce.
Ostatnio zmieniony przez AgroTrader dnia Nie 19 Kwi 2020, 12:47, w całości zmieniany 2 razy
zibi MOD
Liczba postów : 31151 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:37
AgroTrader napisał:
TAKIE PISMO DOSTALEM JA I WSZYSCY ROLNICY RAZEM ZE SKLADKA NA KRUS -czy to nie jest kampania wyborcza za budżetowe pieniadze ?
ja nic takiego nie dostałem
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
AgroTrader MOD
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:46
zibi napisał:
AgroTrader napisał:
TAKIE PISMO DOSTALEM JA I WSZYSCY ROLNICY RAZEM ZE SKLADKA NA KRUS -czy to nie jest kampania wyborcza za budżetowe pieniadze ?
.png[/img]
pewnie wiedza ze Ty i tak - BEZWARUNKOWO zaglosujesz na Dude
Reser
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:47
Byliście już na e-mszach? Wpłaciliście na e-tace?
zibi MOD
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:49
AgroTrader napisał:
zibi napisał:
AgroTrader napisał:
.png[/img]
bo tu z tych kandydatów niema jakiejś innej poważnej alternatywy , no może Jakubiak
SILVER IDZIE NA 150$
Reser
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:49
lubię taki music
Na pełnej qrwie można puścić
zibi MOD
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:51
i co jak by zagłosował na Biedronia to by się okazało że będzie trzeba przepraszać jak kaczor za Palikota
SILVER IDZIE NA 150$
Reser
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:55
zibi napisał:
AgroTrader napisał:
zibi napisał:
AgroTrader napisał:
.png[/img]
bo tu z tych kandydatów niema jakiejś innej poważnej alternatywy , no może Jakubiak
Ty się martw byś kartę do głosowania otrzymał i by później ona dotarła do adresata bo z przyczyn zupełnie od ciebie niezależnych możesz mieć postępowanie karne
qrwa najrozsądniejsze co można w tej sytuacji zrobić to e-voting gdy cała Polska ma dostęp do internetu to jaki to jest qrwa problem?
Forsują na siłę jakieś średniowieczne rozwiązania zamiast zrobić to co najprostsze.
Przez internet da się założyć firmę, wysłać zeznanie podatkowe, odbyć konsultację medyczną z lekarzem a nie da się zdigitalizować jebanych kart do głosowania? Tu 5g chcą wprowadzać a tu problem z czymś tak banalnym?
Każdy by się zalogował, kliknął, wysłał i po sprawie. Na chooy jakieś z dupy komisje i liczenie głosów jak w poprzedniej epoce?
pike UFOTrader Junior
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:56
AgroTrader napisał:
zibi napisał:
AgroTrader napisał:
.png[/img]
A mnie ostatnio irytuję jak non stop pieprzą że hodowcą koni pomogli dając im 300ton owsa, no dla laika to może wyglądać na jakieś kosmiczne ilości, a to tak naprawdę jakieś 12tirów i koszt koło 150tys, to już więcej musieliby zapłacić za czas antenowy kiedy tym dokonaniem się chwalili bo chyba we wszystkich wiadomościach to słyszałem.
Reser
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 12:58
Z informatycznej strony zorganizowanie e-wyborów to sprawa BANALNA. Zwykły formularz na którym zaznacza się nazwisko i klika ikonkę GŁOSUJ - tyle. To bardziej skomplikowane jest zrobienie systemu sprzedażowego do e-sklepu niż coś takiego.
Przecież to jest paranoja, niby taki postępowy rząd, 5G sratatata a tu nie można zagłosować przez neta? Praktycznie wszystkie problemy by to rozwiązało.
Reser
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 13:01
pike napisał:
AgroTrader napisał:
zibi napisał:
AgroTrader napisał:
.png[/img]
A mnie ostatnio irytuję jak non stop pieprzą że hodowcą koni pomogli dając im 300ton owsa, no dla laika to może wyglądać na jakieś kosmiczne ilości, a to tak naprawdę jakieś 12tirów i koszt koło 150tys, to już więcej musieliby zapłacić za czas antenowy kiedy tym dokonaniem się chwalili bo chyba we wszystkich wiadomościach to słyszałem.
hodowcĄ to można być, zostać (kim?) a to o co tobie w tym zdaniu chodzi to hodowcOM (komu?)
Rażący w oczy błąd bardzo często popełniany na różnych forach internetowych.
X jest hodowcą koni Hodowcom koni dali siano
Reser
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 13:06
Chyba już nie ma w Polsce osoby bez możliwości dostępu do internetu Pokrycie zasięgiem co najmniej 2G jest 99% kraju + operatorzy stacjonarni. Internet stał się tak powszechnym medium jak energia elektryczna bo tak samo nie ma w Polsce chyba już od dawna gospodarstwa bez prądu. Co więc stoi na przeszkodzie zorganizowaniu wyborów elektronicznych? Ciężko będzie sfałszować?
Reser
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 13:14
Wszyscy macie maski na mordy na kolejne dni?
W Żabkach były po 1.6 zyla to się rozeszły na pniu w kilka godzin.
Reser
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 13:15
Podobno w koszu inflacyjnym tanieją jachty jak onegdaj za Gomułki lokomotywy
To super informacja dla nas tutaj bo można taniej jacht nabyć. Ktoś może to potwierdzić?
zibi MOD
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 13:23
Market Trader napisał:
Chyba już nie ma w Polsce osoby bez możliwości dostępu do internetu Pokrycie zasięgiem co najmniej 2G jest 99% kraju + operatorzy stacjonarni. Internet stał się tak powszechnym medium jak energia elektryczna bo tak samo nie ma w Polsce chyba już od dawna gospodarstwa bez prądu. Co więc stoi na przeszkodzie zorganizowaniu wyborów elektronicznych? Ciężko będzie sfałszować?
wybory tylko rzez internet to tak jakby rezygnacja z użycia kilku żelaznych dywizji SS
SILVER IDZIE NA 150$
Diablo
Liczba postów : 31488 Age : 46 Location : Polak Ateista Registration date : 30/08/2007
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 13:25
Jak tam PISpwskie ciule? Kwarantujecie frajerzy? Bp ja mam na to wyjebane
pike UFOTrader Junior
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 13:25
Market Trader napisał:
pike napisał:
AgroTrader napisał:
zibi napisał:
AgroTrader napisał:
.png[/img]
hodowcĄ to można być, zostać (kim?) a to o co tobie w tym zdaniu chodzi to hodowcOM (komu?)
Rażący w oczy błąd bardzo często popełniany na różnych forach internetowych.
X jest hodowcą koni Hodowcom koni dali siano
Mela culpa powinno być hodowcom, aczkolwiek bardziej tym co wykorzystują te konie do agroturystyki, rehabilitacji etc. hodowcy to chyba przygotowani są z paszą dla zwierząt.
dex
Liczba postów : 13781 Registration date : 14/09/2010
Temat: Re: UFO 18-19 042020 r. Weekend Nie 19 Kwi 2020, 13:28
Market Trader napisał:
Głosowanie przez internet nie jest równocześnie anonimowe i tajne. Władza może sprawdzić kto na kogo głosował. Bo żeby każdy mógł zagłosować tylko raz, musi mieć dokładnie jeden klucz prywatny, którym podpisuje swój głos. A ktoś te klucze musi rozdać.
Przy głosowaniu papierowym nie ma tego problemu. Nie da się sprawdzić kto na kogo głosował (anonimowosć), ani nie da się udowodnić na kogo się głosowało (tajność).
Ostatnio zmieniony przez dex dnia Nie 19 Kwi 2020, 13:38, w całości zmieniany 2 razy