QE to nie jest dodruk. Dodrukiem jest dopiero deficyt budżetowy, czyli sytuacja, w której system bankowy kupuje więcej obligacji, niż zapada starych. A deficyt budżetowy jest ograniczony przez wzrost PKB. A wzrost PKB jest ograniczony przez przyrost populacji. Więc to nie jest tak, że „helicopter money” jest nieograniczone. Chwilę to potrwa, zanim ludzie to zrozumieją.
Dex. Jak Cię lubię to mam wrażenie, że lubisz komplikować bardzo proste rzeczy. QE jest DODRUKIEM i nie pamiętam ile już razy wklejałem artykuły wyjaśniające na czym to polega. W naszej rzeczywistości kasa drukowana przez NBP trafia wprost do realnej gospodarki powodując wzrost inflacji. W jankielni dodruk trafia do banków, które ładują to w aktywa finansowe głównie akcje powodując inflację na giełdzie. Helicopter money nie ma ograniczenia dopóki w komputerach FEDu jest miejsce na kolejne zera
No i pięknie to wyjaśniłeś - tak dokładnie jest.
Dlatego u nas dodruk to utrata wartości pieniądza a w Jankielni nie. Chyba żeby dodrukiem tym Głapciu zasilił akcje z GPW to byśmy też pierdolca mieli z hossą ale u nas giełda jest tematem marginalnym i generalnie pase wśród rządzącej partii a w USA jest to oczko w głowie prezydenta i taka jest różnica.
No może do tej pory tak było zobaczymy jak każdy murzynek dostanie od Trumpa po 1,2k dolców, jaki to wpływ będzie miało na inflację u nich, a już chyba pierwsze wypłaty idą.
To jest element kampanii wyborczej bo tam będzie podpis Trumpa. Ale to wszyscy mają dostać czy tylko ci, którzy stracili pracę?
Podobno dla każdego pracującego w zależności od tego ile zarabia, i chyba coś na dzieci też mają dostać.
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
Dlatego u nas dodruk to utrata wartości pieniądza a w Jankielni nie. Chyba żeby dodrukiem tym Głapciu zasilił akcje z GPW to byśmy też pierdolca mieli z hossą ale u nas giełda jest tematem marginalnym i generalnie pase wśród rządzącej partii a w USA jest to oczko w głowie prezydenta i taka jest różnica.
No może do tej pory tak było zobaczymy jak każdy murzynek dostanie od Trumpa po 1,2k dolców, jaki to wpływ będzie miało na inflację u nich, a już chyba pierwsze wypłaty idą.
To jest element kampanii wyborczej bo tam będzie podpis Trumpa. Ale to wszyscy mają dostać czy tylko ci, którzy stracili pracę?
Podobno dla każdego pracującego w zależności od tego ile zarabia, i chyba coś na dzieci też mają dostać.
Jeśli ktoś tego nie oglądał to polecam. Filmik ma 30 minut, ale tak naprawdę można obejrzeć ostatnie 10. Jest tam pokazane to co się właśnie dzieje na naszych oczach i do czego to doprowadzi za kilka miesięcy, a może lat.
FED juś skupuje wszystko co na drzewo nie ucieka, a Joe Sixpack (w filmiku przetłumaczyli to na Janusz Czteropak z uwagi na inny sposób pakowania browara ) dostał czek do skrzynki pocztowej.
[/quote]
Reser
Masz L czy tylko tak pro publico bono doradzasz ? IMO jak u nas 1600 nie przejdą to raczej tylko odreagowanie wczorajszego spadku, ale górki łapał nie będę bo przy tej zmienności szybko przewieść mogą.
Reser
Masz L czy tylko tak pro publico bono doradzasz ? IMO jak u nas 1600 nie przejdą to raczej tylko odreagowanie wczorajszego spadku, ale górki łapał nie będę bo przy tej zmienności szybko przewieść mogą.
Wziąłem na Brytola i Szwabinkę ale z osraną dupą niewielkie pozycje na razie. Zobaczymy czy im się nie odmieni za pól godziny. W razie gdyby się trend rozwinął na dobre to dorzucę więcej. U nas to gówno mam a konkretnie wtopę na shortach midwigowych
Reser
Nie wiem jak u innych brokerów, ale w SaxoBanku od wczoraj nie można otwierać nowych kontraktów na ropę, a jedynie zamykać już posiadane. Argumentacja o zwiększonej zmienności brzmi naciąganie, bo przecież zawsze broker może podnieść depo. O co tu chodzi?
Reser
Na m5 trzeba ładować bo te mikrotrendziczki się tak szybko zmieniają, że na m15 jest za wolne. Ja pier**lę co za gówno
To dziś jeszcze tak z 5-7 razy zmienią wajchę na indexach.
Takie sesje jak dzisiaj są chuja warte bo szarpią to w jedną to w drugą stronę i ugrać coś wiecej niż zero jest ciężko, najlepsze to takie jak wczoraj idą w jednym kierunku bez większych zwrotek i konkretnie, niestety tych fajnych sesji jest może z 10% a cała reszta - 90% to ganianie w kółko, wystarczyłoby wprawdzie grać tylko te 10% jakby tylko wiadomo było kiedy wystąpią i by ładnie starczyło
Kazik Kowalski
Liczba postów : 450 Location : Koszalin Registration date : 10/01/2019
Na m5 trzeba ładować bo te mikrotrendziczki się tak szybko zmieniają, że na m15 jest za wolne. Ja pier**lę co za gówno
Wstaw sobie przy tym pierdolcu na wykres M1, M5 ,M15 i H1 kilka srednich: SMA 100, SMA200, LWMA75 i LWMA85 po minimach i ewentualnie EMA10 i EMA20. Zauważ ,jak często kurs się odbija od w/w kresek /ewentualnie impetowo je przebija -szczegolnie setke i dwusetke- w tedy w ciemno odwracasz pozycje. Ważne żeby patrzeć na kilka interwałów JEDNOCZEŚNIE. Ja od dłuższego czasu tak staram sie zagrywać i te 80-100 pipów dziennie wpada. Jak zachciałem się pierdolic z "trendem" to wywiozło mnie na szortach ostatnio w sufit -na szczęście nie zamykałem i przetrzymałem do wczoraj, jednak za ten stres dziękuję. Wolę dymac rzyda na ktotkich terminach. Te srednie mi sie sprawdzaja na daxie i nasdaq
Reser
Wstaw sobie przy tym pierdolcu na wykres M1, M5 ,M15 i H1 kilka srednich: SMA 100, SMA200, LWMA75 i LWMA85 po minimach i ewentualnie EMA10 i EMA20. Zauważ ,jak często kurs się odbija od w/w kresek /ewentualnie impetowo je przebija -szczegolnie setke i dwusetke- w tedy w ciemno odwracasz pozycje. Ważne żeby patrzeć na kilka interwałów JEDNOCZEŚNIE. Ja od dłuższego czasu tak staram sie zagrywać i te 80-100 pipów dziennie wpada. Jak zachciałem się pierdolic z "trendem" to wywiozło mnie na szortach ostatnio w sufit -na szczęście nie zamykałem i przetrzymałem do wczoraj, jednak za ten stres dziękuję. Wolę dymac rzyda na ktotkich terminach. Te srednie mi sie sprawdzaja na daxie i nasdaq
Czyli uprawiasz scalping Próbowałem odpalić Szwabinkę jednocześnie na 3 interwałach i rzeczywiście wtedy widać więcej ale M1 to już bez przesady.... interwał dla Micha. Gdy był VIX po 70 to miało to jakiś sens teraz chyba nie bardzo. Ale sprawdzę sobie z tymi średnimi, dzięki za pomysł. Coraz bardziej się do tego przekonuję bo doczekać się jakiegoś sensownego trendu, który za 1.5 świeczki się nie odwróci to zaczyna graniczyć z cudem.
Reser
Około 11:20 można było brać eskę w strefie 10390-10405 ale już to zaczyna wyglądać na koniec ruchu. ~50pkt w porywach a człowiek liczył,że na wyższym interwale na longu zarobi...
pike UFOTrader Junior
Liczba postów : 9734 Registration date : 21/12/2019
Czyli uprawiasz scalping Próbowałem odpalić Szwabinkę jednocześnie na 3 interwałach i rzeczywiście wtedy widać więcej ale M1 to już bez przesady.... interwał dla Micha. Gdy był VIX po 70 to miało to jakiś sens teraz chyba nie bardzo. Ale sprawdzę sobie z tymi średnimi, dzięki za pomysł. Coraz bardziej się do tego przekonuję bo doczekać się jakiegoś sensownego trendu, który za 1.5 świeczki się nie odwróci to zaczyna graniczyć z cudem.
Według mnie scalping jest dobry jak jest taka sesja jak dzisiaj bo jak ładnie idzie to tylko wkurw że zamknąłeś a tu ładnie dalej leci, i przeczy to troche zasadzie hodowania zysków, oczywiście znów nigdy nie wiadomo jak sesję rozgrywać będą ale jak wcześniej pisałem sesji gównianych do dobrych jest jak 1:10 więc suma sumarum może i lepiej to wychodzić