30 milionów nowych bezrobotnych, spadek PKB, a majątek najbogatszych urósł o 406 miliardów dolarów
SYSTEM DZIAŁA BEZBŁĘDNIE
....... a ja pytam ..... grzecznie pytam
Jakaś PiS........DA musiał moo too# zap****ć koszyczek malin
na Żuławach , ale nie wiem, jak mu idzie.Może Dziadek wie.
Hiob sie obraził bo admini chcieli od niego wyegzekwować przestrzeganie pkt 10 regulaminu a On uważa ze dla Niego powinny byc wyjątki i Jemu wolno wiecej niz przeciętniakowi z forum -chcby takiemu jak ja którego mod Hiob scigal za najdrobniejsze uchylenia regulaminowe
czyli Hiob jak prawdziwy PISowiec uwaza ze oni moga wiecej niz prosty lud -przykladow nie bede podawal bo jest ich mnóstwo poczynajac od Kaczynskiego skladajacego kwiaty na grobie i pod pomnikiem braciszka wtedy gdy to bylo zabronione
Nie mam nic przeciwko Hiobowi - na potwierdzenie tego wznoszę apel UWOLNIĆ HIOBA ale tak realnie wygląda banicja Hioba ...
...UWOLNIĆ JESZCZE PIS ...... ** MARINERA*
* alllle PO osobistym przeproszeniu W.Sz. Dziadka * przeprosiny POwinny być obwiesznone w TVPISInfo, TVN24 oraz Solorzowej Interia.pl ..... a także na 1 stronie papierowej GW
Nadaje ze Stronia
Liczba postów : 29694 Age : 18 Location : Deus ex machina est :) Registration date : 21/11/2007
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 11:40
AgroTrader napisał:
Zygmunt de Bill napisał:
Kiedyś 1 maja to było Święto Pracy. Oj, nie byłoby miejsca w pochodzie dla takich jak my, speqlantów i obiboków. W tym jeden złodziej.
ja bym powiedzial ze "w tym jeden " trzy w jednym złodziej ,spekulant i obibok
..... ze starych UFO-ów ...... to ni ma takiego
chyba, że jakiś NOWY
pajk wyłaź z nory
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52256 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 11:42
dex napisał:
pike napisał:
dex napisał:
pike napisał:
dex napisał:
pike napisał:
dex napisał:
Rzeczywiście, zazwyczaj zasypiam o 5 nad ranem i budzę się na otwarcie jankesa. Dużo czytam nocami. Na samych opcjach to tylko w marcu-kwietniu grałem, zwykle gram na opcjach+koniach, lub samych koniach.
Ale grasz tylko u nas na GPW ? czy też smakujesz owoców z niwyczerpanego zródła wolności i kapitalizmu amerykańskiego niemieckiego etc.
Tak, obecnie tylko na GPW. Kiedyś grałem jeszcze na ropie. Krótko na walutach, z marnym efektem. Przyzwyczaiłem się do banana, bo są większe emocje. A to animatora na opcjach nie ma, a to luka z dupy, a to okoń, a to gruby jest, a to go nie ma. Zawsze się coś dzieje.
Z grubego to już się wyleczyłem, bo na każdego grubego jest jeszcze grubszy, chyba że są jakieś spółdzielnie funduszy inwestycyjnych i ustawiają sesje ale to też raczej mało realne, czasami są ładne sesje że ciągną od rana do wieczora, i wtedy jestem w stanie uwierzyć że ktoś położył jakieś 100mln zielonych i mamy ładną sesję, a tak to nie oszukujmy się grubasa też chętnie wytrzepią nawet koledzy grubasa, biznes to biznes
U nas nie ma grubasa od wielu lat. Był przez chwilę w styczniu tego roku, i latały setki koni w jednym zleceniu na poziomie 2160. Na opcjach z ciekawszych transakcji to widziałem tylko, że ktoś 13 grudnia zapakował 1800 putów marcowych 2100. Dwie bańki wyłożył i wyciągnął już conajmniej 10.
Większy kapitał omija banana szerokim łukiem, wszystko z rękawa do rękawa idzie i się tak kisi.
No ok ale 1800 putów zapakował od kogo myślisz ? druga strona chyba leszczem nie była, bo o ile na fiutach można maskować popyt/podaż kupując i zamykająć od siebie to na opcjach już chyba tak jeden do jeden nie wygląda i przeciwstawnych jako takich nie jesteś w stanie sobie otworzyć chyba ? tak piszę bo nie wiem jak jest dokładnie, istnieje coś takiego jak przeciwstawne na opcjach, żebyś na zero był i co najwyżej prowizję w plecy ?
To mu jakiś bank musiał wystawić, bo inaczej sobie tego nie wyobrażam. Animator wystawia zlecenia po 10 opcji, a tam poszło 1800 w jednym zleceniu. Teoretycznie na opcjach można sobie zrobić przeciwstawne, tzn. samemu sobie wystawić z jednego portfela na drugi, tylko nie ma to sensu. Bo na koniach poprzez przeciwstawne można mieć przez chwilę mniej zablokowanych środków gdyż depozyt wstępny jest wyższy niż utrzymania, a na opcjach nie. Na opcjach przeciwstawne to chyba tylko po to ażeby manipulować put/call ratio.
Animator na przykład ma zakaz wystawiania sobie samemu opcji, bo mógłby w ten sposób unikać wymagań dotyczących minimalnego wolumenu dziennego, który ma jako animator wykonać. Który to wymagany wolumen jest swoją drogą śmiesznie niski, bo wynosi obecnie 10 opcji danej serii i ceny strike na sesję.
Wskaźniki sentymentu to właśnie między innymi put/call ratio, jak w greed&fear index publikowany przez CNN. Są też sondaże, jak „AAII sentiment survey”, czy u nas „SII INI” publikowany przez stowarzyszenie inwestorów indywidualnych. Generalnie wskaźniki kontrariańskie gdy są w ekstremach.
jesli jest -bylo tak jak piszecie to nie żaden gruby ogral innego grubego - bo nie wierze ze ktos otwiera tyle pochodnych nie majac decydujacego wplywu na instrument podstawowy jeden w ciemno nie kupuje a inny na głupa nie wystawia -sprzedaje
tylko to byl jakis zwyczajny wałek pomiedzy nimi przewalili kasę od jednego do drugiego
ja jako nie gruby tez tak kiedys robilem zeby jedno konto "upośledzić " - akurat taka byla potrzeba a inne w innym DM wzbogacić zagralem sobie -sam ze sobą 100 koników po cenie z dupy i tez pewnie ktos - obserwator powiedzial ale ten drugi zrobił interes
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
AgroTrader MOD
Liczba postów : 52256 Age : 104 Location : The Silver Fox Club Registration date : 29/10/2011
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 11:46
pike napisał:
Czyli to nie był jeden gruby a co najmniej obie strony na grubasa się lansowały, no chyba że to jakiś rodzaj prania brudnej kasy był, ale to też nie wierzę że w jednym rzucie by zrobili a nie na mniejsze porcję podzielili. I teraz tylko pytanie który gruby był grubszy
no wlasnie o tym pisze
a dlaczego by nie w jednym zleceniu - a kto to udowodni ?????
a poza tym to moze jedna cegiełka-transakcja z wielu
_________________ Rynek potrafi być irracjonalny dłużej, niż racjonalny inwestor pozostanie wypłacalny. J.M. Keynes
AgroTrader MOD
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 11:50
pike napisał:
To coś na sobotnie rozruszanie
I na drugą nóżkę
a Ty to nie jesteś czasem kolejnym wcieleniem Hioba ?? bo kawałki Hioba zapodajesz
Nadaje ze Stronia
Liczba postów : 29694 Age : 18 Location : Deus ex machina est :) Registration date : 21/11/2007
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 12:09
AgroTrader napisał:
pike napisał:
I na drugą nóżkę
a Ty to nie jesteś czasem kolejnym wcieleniem Hioba ?? bo kawałki Hioba zapodajesz
...coś sie tak rozbrykał ..... nie musisz czasami zapylać kwiatków
zibi MOD
Liczba postów : 31152 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 12:10
sporo już firm wypowiada najem w galeriach , pewnie czują że jeszcze długo trzeba będzie do tego dokładać
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
Zygmunt de Bill UFOTrader Senior
Liczba postów : 7069 Registration date : 22/12/2011
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 12:49
AgroTrader napisał:
dex napisał:
pike napisał:
dex napisał:
pike napisał:
Market Trader napisał:
dex napisał:
Tak, masz dużo krótszy interwał i stąd nieporozumienie. Dla mnie pałowanie jest dopiero wtedy, gdy po tygodniu jest się na tym samym poziomie.
Generalnie pałowanie ma niewiele wspólnego ze zmianą % bo to zależy jakie świece się rysują i jakiej jakości trend jest i czy w ogóle jest. Może być np luka 5% i w bok caly dzień to wtedy jest pałowanie bo cena nie może się oddalić od otwarcia a może być stan na 0 i piękny czysty trend iść. Dlatego ja nie przywiązuję zbytniej wagi do zmiany % gdyż jest to kwestia wtórna wobec trendów jakie się tworzą. Liczy się to czy idzie klarowny fajny trend a ile jest względem poprzedniego zamkniecia to jest mało istotne.
No ale na zachodnich to masz handel prawie non stop ile przerwy jest 15 min ? to chyba o luce nie może być mowy, no poza tą poniedziałkową, za to u nas większość zmian jest robiona lukami, a to niestety gdzieś w 70% loteria, bo patrzą co zachód zrobi i się dostosowują. Tyle że wypadało by nie spać w ogóle żeby to jakoś ogarniać bo te fajne ruchy tak jak zauważyłeś często w nocy są robione, ale Ty i DEX to chyba całymi nocami siedzicie i oczy wypatrujecie, ty coś tam zagryasz ale DEX to chyba tylko na naszych opcjach pociska to nie wiem w sumie czy obserwuje czy spać nie może
Rzeczywiście, zazwyczaj zasypiam o 5 nad ranem i budzę się na otwarcie jankesa. Dużo czytam nocami. Na samych opcjach to tylko w marcu-kwietniu grałem, zwykle gram na opcjach+koniach, lub samych koniach.
Ale grasz tylko u nas na GPW ? czy też smakujesz owoców z niwyczerpanego zródła wolności i kapitalizmu amerykańskiego niemieckiego etc.
Tak, obecnie tylko na GPW. Kiedyś grałem jeszcze na ropie. Krótko na walutach, z marnym efektem. Przyzwyczaiłem się do banana, bo są większe emocje. A to animatora na opcjach nie ma, a to luka z dupy, a to okoń, a to gruby jest, a to go nie ma. Zawsze się coś dzieje.
"Rzeczywiście, zazwyczaj zasypiam o 5 nad ranem i budzę się na otwarcie jankesa. "
"Tak, obecnie (gram) tylko na GPW "
zajebista logika i strategia -wiekszosc notowan na GPW przespać w mysl zasady nie tracę = zarabiam
Trzeba będzie spróbować. W poniedziałek kładę się spać o 15.30 bo ja gram tylko na DJIA.
Dirty Dancing
Liczba postów : 120 Registration date : 14/04/2020
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 15:02
Ja zamierzam wziąć pół listka tabletek nasennych, zasnąć w niedzielę o 23 i wstać w piątek ok. 22.
pike UFOTrader Junior
Liczba postów : 9734 Registration date : 21/12/2019
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 15:31
AgroTrader napisał:
pike napisał:
I na drugą nóżkę
Nie znam człowieka, a poza tym tu każdy ma po tyle nicków że Hiobem możesz być równie dobrze Ty, to teraz dla odmiany coś innego ale równie dobre, w końcu nigdy nie idzie się samemu
Gdy idziesz przez burzę Trzymaj głowę wysoko I nie bój się ciemności Bo na końcu nawałnicy Będzie złote niebo.... I słodka, srebrzysta piosenka skowronka; Śmiało idź przez wiatr. Idź przez deszcz. Choć Twe marzenia wydają się być porzucone i rozwiane. Idź, idź z nadzieją w sercu. A nigdy nie będziesz iść sam... nigdy nie będziesz iść sam. Idź, idź z nadzieją w sercu. A nigdy nie będziesz iść sam... Nigdy nie będziesz iść sam!
PS. Jakby komuś umknęło to oficialny hymn FC Liverpool.
dex
Liczba postów : 13781 Registration date : 14/09/2010
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 16:04
AgroTrader napisał:
"Rzeczywiście, zazwyczaj zasypiam o 5 nad ranem i budzę się na otwarcie jankesa. "
"Tak, obecnie (gram) tylko na GPW "
zajebista logika i strategia -wiekszosc notowan na GPW przespać w mysl zasady nie tracę = zarabiam
Hehe. Tak prawie jest.
Mój ideał jest taki, żeby przesuwać buy/sell stop na koniec sesji. Patrzeć na notowania dopiero po południu lub gdy zlecenie się zrealizowało, co generalnie następuje może dwa razy na tydzień jeśli nie rzadziej. Więc ogólnie widzieć tylko pozycje zarabiające, a tracące zamykają się gdy śpię.
Oczywiście nie zawsze jest do tego rynek. Jeśli maleje zmienność, więc cena nie chce się oddalić od stopa, to przechodzę na wyższy interwał, odsuwam stopa i redukuję proporcjonalnie. Jeśli rośnie zmienność, więc na obecnym interwale stopy się niekorzystnie oddalają, to przechodzę na krótszy interwał, przysuwam stopa i proporcjonalnie dopakowuję. Od odległości od stopa zależy ryzyko i zarządzanie wielkością pozycji.
Przykładowo do lutowego rozliczenia zmienność tak malała, że interwał mi wzrósł do kwartalnego, a stopy oddaliły się tak bardzo, że zarządzanie ryzykiem kazało mi zamknąć praktycznie wszystkie kontrakty. Zostały same opcje, które normalnie stosuję jako SL dla futów i spisuję na straty. (I stąd mam jeszcze w portfelu czerwcowe call 2700 kupione po 5pkt. ) Z kolei do marcowego rozliczenia tak rosła zmienność, że musiałem już grać na 15m, a i tak nie weszło mi żadne eL, bo z powodu luk nawet na najkrótszych interwałach buy stop był daleko. Więc cały czas grałem na samych opcjach w przygotowaniu na pobranie eL. Co paradoksalnie zarobiło lepiej niż gdybym miał eS. Tyle, że było z tym dużo roboty, codziennie rano trzeba było polować na animatora, otwierać nowe puty OTM, które dopiero pojawiły się w arkuszu, w porze obiadowej gdy zmienność niższa pobrać call, a przed fix pozamykać puty ITM, więc śledzić notowania cały dzień.
Więc to jest tak, że wszystko zależy od zmienności, bo ona decyduje o moim interwale, odległości do stopów i rozmiarze pozycji. Tak jak mówisz: „nie tracić = zarabiać”, to się na rynku nie da, a tylko w pracy na etat. Jednak można: „krótko / rzadko / wolno tracić = długo / często / szybko zarabiać”. Tylko trzeba sobie wybrać max. dwa z tych, bo wszystkie trzy naraz są ze sobą sprzeczne. Ja akurat rezygnuję z „rzadko tracić = często zarabiać”, bo to jest możliwe tylko gdy zmienność jest zgrubsza stała, czyli daytrading. A ja nie gram DT, bo musiałbym jak na etacie codziennie śledzić całą sesję na krótkim interwale, w przeciwnym wypadku karmi się makrelę. Staram się za to „krótko / wolno tracić = długo / szybko zarabiać” w zależności od zmian zmienności. A one następują powyżej interwału 1D.
„Śledzenie notowań jest jak posiadanie automatu na żetony na biurku - kończy się to karmieniem go przez cały dzień. Ja każdego dnia otrzymuję dane o cenie dopiero po zamknięciu.” - Ed Seykota
Ostatnio zmieniony przez dex dnia Sob 02 Maj 2020, 19:05, w całości zmieniany 3 razy
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 18:02
Ale wczoraj fazę miałem Tak mnie sponiewierało, że poleciałem o świcie do lasu i... srać mi się tam zachciało to walnąłem dwójkę pod drzewem. ale elfów nie widziałem tym razem.
HOLY SHIT w skrócie powiem tak: TO JEST PRAWDA
https://www.youtube.com/watch?v=PUdrhJNHXUs
zobaczcie w końcówce jak go wzięło
Zamawiajcie póki jest bo gdy się Jarek dowie to zaraz zabroni sprzedaży legalnych suplementów diety.
Myślałem, że kit wciskają żeby napędzić popyt ale nie - przetestowałem na sobie i kopie to jak sqrwysyn. To nie jest placebo. W życiu bym nie przypuszczał, że w PL się dostanie w legalnej sprzedaży odpowiednik "space cookie" z NL. Może na partiach produkcyjnych gatunki konopii pomylili
MICHU
Liczba postów : 39723 Registration date : 25/10/2010
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 18:18
Market Trader napisał:
Ale wczoraj fazę miałem Tak mnie sponiewierało, że poleciałem o świcie do lasu i... srać mi się tam zachciało to walnąłem dwójkę pod drzewem. ale elfów nie widziałem tym razem.
Zamawiajcie póki jest bo gdy się Jarek dowie to zaraz zabroni sprzedaży legalnych suplementów diety.
Myślałem, że kit wciskają żeby napędzić popyt ale nie - przetestowałem na sobie i kopie to jak sqrwysyn. To nie jest placebo. W życiu bym nie przypuszczał, że w PL się dostanie w legalnej sprzedaży odpowiednik "space cookie" z NL. Może na partiach produkcyjnych gatunki konopii pomylili
Ciekawe jakie są doznania po takiej bombie ???
Chyba nie gorsze niż po moich Ziółkach.
Reser
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 18:52
MICHU napisał:
Market Trader napisał:
Ciekawe jakie są doznania po takiej bombie ???
Chyba nie gorsze niż po moich Ziółkach.
Temat jest gruby, jakbyś kilka gramów na raz wyjarał. Na efekt się czeka kilkadziesiąt minet więc można piwerko zrobić w międzyczasie ale po tym czasie ścina masakrycznie. Zamów i spróbuj bo nie wiadomo jak długo to będzie. Jakaś tzw "życzliwa qrwa" zadzwoni do Jarka na Żoliborz i w nocy ustawę pieprzną, że suplementy staną się nielegalne
zibi MOD
Liczba postów : 31152 Age : 49 Location : Zamość Registration date : 23/05/2008
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:02
inni kandydaci już wyszli na żer po POwskich sierotach
Kidawa jak widzi swój sondaż to w dzień wyborów pewnie z domu nie wyjdzie
ale dobra strategia bo ten wynik w dniu wyborów byłby porażką , a tak sukces bojkotu będzie
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
MICHU
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:04
Ostatnio zmieniony przez MICHU dnia Sob 02 Maj 2020, 19:15, w całości zmieniany 2 razy
REALISTA UFOTrader Senior
Liczba postów : 46697 Registration date : 03/09/2007
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:04
Widzieliście Zygmunta ? Gdzies popłynął i zaginął . P.S. ciupciacie coś ? a tak w ogóle ma ktos SS na na UFO poza mną ? Mam wrażenie, że misie z UFO sie przestraszyli FED-u.
Dirty Dancing
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:05
Ile tego suplementu trzeba łyknąć na jeden raz?
MKowal
Liczba postów : 651 Registration date : 07/02/2020
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:06
Tusk chyba chce do końca wyciąć PO Potem wróci jak król i założy partię
Reser
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:21
Dirty Dancing napisał:
No niby cały ale dla mnie to za ostro bylo więc nastepny raz połówkę wezmę albo moze i 1/3. Zależy od tolerancji.
Reser
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:23
REALISTA napisał:
Widzieliście Zygmunta ? Gdzies popłynął i zaginął . P.S. ciupciacie coś ? a tak w ogóle ma ktos SS na na UFO poza mną ? Mam wrażenie, że misie z UFO sie przestraszyli FED-u.
Tu nie chodzi o przestraszenie się tylko racjonalne myślenie; jaki jest sens się kopać z qniem?
thorgall TraderArtysta XXI
Liczba postów : 25093 Age : 52 Registration date : 08/07/2008
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:29
Szanowna administracjo! Czy mój przyjaciel mariner jest zbanowany na stałe?
MKowal
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:38
Mariner chyba dostał ban na 188 dni a po 186 dniach konto jak się nie mylę jest anulowane z automatu
MICHU
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:42
thorgall TraderArtysta XXI
Liczba postów : 25093 Age : 52 Registration date : 08/07/2008
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:46
MKowal napisał:
Mariner chyba dostał ban na 188 dni a po 186 dniach konto jak się nie mylę jest anulowane z automatu
To niedobrze
MKowal
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:51
Torgal jedz do niego na Podlasie Mariner razem z Kononowiczem w Białymstoku siwuche piją
Dirty Dancing
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 19:51
Market Trader napisał:
Dirty Dancing napisał:
No niby cały ale dla mnie to za ostro bylo więc nastepny raz połówkę wezmę albo moze i 1/3. Zależy od tolerancji.
Dzięki. Jak leciałeś srać do lasu to rzeczywiście ostro.
pike UFOTrader Junior
Liczba postów : 9734 Registration date : 21/12/2019
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 20:01
Dirty Dancing napisał:
Market Trader napisał:
Dirty Dancing napisał:
Dzięki. Jak leciałeś srać do lasu to rzeczywiście ostro.
Pewnie znów mu się kibel przypchał bo ostatnio miał takie problemy
neuron UFOTrader Senior
Liczba postów : 9999 Registration date : 29/02/2012
Temat: Re: UFO 01-03 05 2020 r.Weekend Sob 02 Maj 2020, 20:06
thorgall napisał:
Szanowna administracjo! Czy mój przyjaciel mariner jest zbanowany na stałe?
z tego co potrafię odczytać z GPS to mija właśnie cieśninę torresa w każdym razie w kadrach jest podpisana obiegowka więc z forum się rozliczyl