|
| UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY | |
|
+34ramzes andrzej1217 forex kydo filip gumbas malec SYLWESTER Bazakbal Damian PoPo zibi EURO inwestor przemak franco wredniaha Reser loko Laik Indiana LeM Rmir nomad Jones rydzo BORowik Dave kamikaze ojro Ezet dead_eye betonowe_buty SzFagier 38 posters | |
Autor | Wiadomość |
---|
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 17:30 | |
| A ciekawy jestem czy da radę jako obywatel Polski zaciągnąć kredyt bezpośrednio w bankq szwajcarskim wypłacany fizycznie w CHFie (a nie tylko denominowany) i olać szerokim łukiem polskie banki z ich prowizjami. Jak to wygląda dla przeciętnego Kowalskiego temat? | |
| | | wredniaha
Liczba postów : 762 Registration date : 22/12/2008
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 17:34 | |
| Witam! Pozwolicie że włączę się do dyskusji dotyczącej franka. Sam mam kredyt w CHF aczkolwiek moja sytuacja jest raczej inna niż standardowo - kredyt jest na ok. 35% mojej zdolności, główne zarobki mam w Euro no i mogę spłacać kredyt w walucie więc bank nie tnie mnie tak na spreadzie. Gdy frank był po 2.00 pln zastanawiałem się czy nie przewalutować i ostatecznie zostałem przy CHF. Przeważyło to że w tym czasie miałem wakacje i nie chciałem ich stracić na łażenie po bankach. Co do postu wklejonego przez trejdera - ustalenie kursu walut to nie taka prosta sprawa - kredytobiorcy oczywiście mają na niego wpływ, ale jest też masa innych czynników która na kurs wpływa - choćby stopy procentowe. Poza tym jeśli wróci hossa (a moim zdaniem bessa jeśli się nie przerodzi w totalny kataklizm będzie się powoli kończyć) to Polska jako EM powinna rozwijać się szybciej niż wysoko rozwinięta Szwajcaria więc ściągnie spekule która będzie kupować PLN. Dla mnie bardziej prawdopodobny scenariusz to wzrost kursu do poziomu gdzie większość ludzi nie wytrzyma i przewalutuje i jak to się skończy to sanki bo spadnie popyt na franka. Zresztą teraz wszyscy już widzą Euro po 5 pln a CHF po 3.50. Co do bańki na nieruchomościach w Polsce to ja mam porównanie do Irlandii i jeśli w Polsce miałby być krach jak w Japonii to Irlandie by trzeba zaorać. Po prostu poziom cen nieruchomości ale nie tylko jest tu niesamowity. Chata na obrzeżach Dublina (3 sypialnie, małe podwórko) to lekko 400.000 euro - to już po uwzględnieniu obniżek z ostatniego roku. Wczoraj wrzucili nam ulotkę z przecenami - zwykła szafa dwudrzwiowa kosztowała przed przeceną 1200 euro teraz chcą za nią "tylko" 400. Różnica jest taka że z tego co wiem w Polsce bezrobocie wzrosło trochę a w Irlandii prawie się podwoiło. Moja firma np zwolniła prawie połowę ludzi i cały czas redukuje. No i wszędzie stoją biura, chaty do wynajęcia a jeszcze 2 lata temu to jak się chciało chatę wynająć to casting obowiązkowo. Tak więc jak zwykle jest kilka scenariuszy i niekoniecznie ten najbardziej popularny się spełni. Pozdrawiam | |
| | | betonowe_buty TA SYSTEM TRADER
Liczba postów : 19454 Location : Instytut Badań Giełdowych i Politycznych Registration date : 02/10/2007
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 17:39 | |
| zasada podwojnego kanalu jest tez tutaj: light i hardcore http://www.bankfotek.pl/process.php US 30
Ostatnio zmieniony przez trejder dnia Sob 17 Sty 2009, 17:44, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | Jones
Liczba postów : 13205 Age : 53 Registration date : 15/03/2008
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 17:40 | |
| - DarkMac napisał:
- Lem jesli chodzi o percent profitable to jestem zadania ze wyniki ponizej 50% sa realne, powyzej 50% to juz jest przeoptymalizowane, moje systemy dzienne maja od 40-50%, jesli chodzi o max ilosc strat pod rzad i srednia strate to tez nie wiem jak to nalezy czytac, w necie trzeba znalesc, ale wnioski Trejdera wydaja sie logiczne, a jesli chodzi o koszt transkacji to jest on bardzo wanzy i znaczaco wplywa na wyniki szczegolnie jesli chodzi o systemy intra, to muisz miec uwzglednione w wynikach bo inaczej sa one wogole niemiarodajne, musi to byc gdzies do ustawienia, dodtkowo jesli zawiersz transkacje na close to musisz uwzglednic slippage, bardzo trudno ci bedzie wziac transakcje po cenie systemowej
co do tego percent profitable a jak bedzie na poziomie 25% i sys bedzie zarabiał to nie jest lepiej tak by wychodziło ze system tnie straty a pozwala zyskom rosnąć | |
| | | Indiana UFO Edukator
Liczba postów : 7552 Age : 47 Location : Chrzanów Registration date : 30/08/2007
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 17:46 | |
| No, ale przecież te kursy, to wspaniała rzecz! Czy nie byłoby miło wziąśc kredyt w CHF załóżmy powyżej 3 zł, na max 50% zdolności kredytowej, a kasę wsadzić choćby w głupie TFI, w wersji dla mniej leniwych w akcje, i tym jednym trejdem załatwiasz sobie na 90% dostatnie życie po ok. 5 latach To jest wersja dla myślących, dla głupich zostaje niestety branie kredytu na dom w szczycie bańki na nieruchomościach na kredyt w CHF po 2 zł i na 110% zdolnosci kredytowej Tak to już jest na świecie....
Ostatnio zmieniony przez Indiana dnia Sob 17 Sty 2009, 17:48, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 17:48 | |
| Trejder zasdaw podwojnego kanlu stosuje caly czas i sprawdza sie wszedzie pod warunkiem ze dobrze kanal narysujesz i to jest w tym wszytskim najtrudniejsze |
| | | betonowe_buty TA SYSTEM TRADER
Liczba postów : 19454 Location : Instytut Badań Giełdowych i Politycznych Registration date : 02/10/2007
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 17:51 | |
| - DarkMac napisał:
- Trejder zasdaw podwojnego kanlu stosuje caly czas i sprawdza sie wszedzie pod warunkiem ze dobrze kanal narysujesz i to jest w tym wszytskim najtrudniejsze
tak myslalem. to, zeby dobrze kanal narysowac to powinno byc jak najwiecej pkt stycznych - tak rysujesz ? przesuwasz kanal zaleznie co sie dzieje ? | |
| | | Reser
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 17:52 | |
| | |
| | | franco
Liczba postów : 1421 Age : 46 Location : Okolice Krakowa Registration date : 14/11/2007
| | | | Reser
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 17:56 | |
| A wyciągnęli już tego A320 z rzeki? W sumie jest prawie cały.. można go osuszyć i posklejać i będzie mógł dalej latać w ostateczności sprzeda się go Air Burkina Faso To już drugi wypadek Star Alliance w krótkim czasie (październik Spanair wybuchł po nieudanym tejkoffie). Ciekawe ile mil naliczyli rozbitkom na karty M&M? | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 18:01 | |
| - Jones napisał:
- DarkMac napisał:
- Lem jesli chodzi o percent profitable to jestem zadania ze wyniki ponizej 50% sa realne, powyzej 50% to juz jest przeoptymalizowane, moje systemy dzienne maja od 40-50%, jesli chodzi o max ilosc strat pod rzad i srednia strate to tez nie wiem jak to nalezy czytac, w necie trzeba znalesc, ale wnioski Trejdera wydaja sie logiczne, a jesli chodzi o koszt transkacji to jest on bardzo wanzy i znaczaco wplywa na wyniki szczegolnie jesli chodzi o systemy intra, to muisz miec uwzglednione w wynikach bo inaczej sa one wogole niemiarodajne, musi to byc gdzies do ustawienia, dodtkowo jesli zawiersz transkacje na close to musisz uwzglednic slippage, bardzo trudno ci bedzie wziac transakcje po cenie systemowej
co do tego percent profitable a jak bedzie na poziomie 25% i sys bedzie zarabiał to nie jest lepiej tak by wychodziło ze system tnie straty a pozwala zyskom rosnąć wszytsko zalezy od specyfiki systemu, zazwyczaj jest tak ze niski win/loss ratio maja systemy ktore wlasnie pozwalaja rosnac zyskom , wiec zyski ogolnie sa wieksze niz starta powstala na stratnych sygnalach, drugi rodzaj systemu to taki ktory bierze TP i wtedy stosunek win/loss jest duzo lepszy ale spada sredni zysk/sredniej straty |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 18:04 | |
| - trejder napisał:
- DarkMac napisał:
- Trejder zasdaw podwojnego kanlu stosuje caly czas i sprawdza sie wszedzie pod warunkiem ze dobrze kanal narysujesz i to jest w tym wszytskim najtrudniejsze
tak myslalem. to, zeby dobrze kanal narysowac to powinno byc jak najwiecej pkt stycznych - tak rysujesz ? przesuwasz kanal zaleznie co sie dzieje ? problemem sa zawsze naruszenia kanalu i wtedy jest problem czy rysowac po starych pkt czy lekko przesuwac, jak jest dlugi kanal to lekkie przesuniecie drastycznie zmienia punkty docelowe, straram sie rysowac po punktach tzw pierwotnych tzn tych na pocztaku kanalu i to mi tworzy glowny kanal a reszta to tylko wariacje tego samego |
| | | LeM
Liczba postów : 1085 Age : 54 Location : warszawa Registration date : 20/06/2008
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 18:25 | |
| - Jones napisał:
- DarkMac napisał:
co do tego percent profitable a jak bedzie na poziomie 25% i sys bedzie zarabiał to nie jest lepiej tak by wychodziło ze system tnie straty a pozwala zyskom rosnąć Jones, może i lepiej Przynajmniej w tabelce. Ale wyobraź sobie sytuacje w realu kiedy 70% wejść kończy się wtopą. Małą bo małą ale zawsze. Ktoś kto ma jaja w betonowej zalewie oleje to i na pozostałych 30% będzie zarabiał. Tylko znajdź mi takiego, który się nie zawaha po serii nietrafionych wejść. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 18:28 | |
| - LeM napisał:
- jeden plus tego wszystkiego to to że mi się miasto z przyjezdnego oszołomstwa trochę oczyści.
zostaną ci co trochę oleju w głowie mają rozumiem, ze jestes tym PRAWDZIWYM warszawiakiem, z dziada pradziada i mierzi Cie oszołomstwo z prowincji... Zawsze mnie smieszy ta duma bycia prawdziwym warszawiakiem, gdanszczaninem, poznaniakiem itd.. Sam jestem "naplywowy" ale historie Gdanska, jego zabytki znam duzo lepiej niz Ci "prawdziwi".. Coz, "boso ale w ostrogach" zawsze aktualne. co do kredytów, to nie rozumiem tej "chorej" satysfakcji z trudnej sytuacji ludzi, ktorzy wjebali sie w te kredyty we frankach. OK - co innego spekulanci, ktorzy kupowali mieszkania dla zysku, z chciwosci. Byla chec zysku, bylo i ryzyko. Tych mi nie zal. Ale gros ludzi po prostu bralo kredyty i kupowalo mieszkania dla swoich potrzeb. Dla nich to bedzie "kula u nogi" na wiele lat. |
| | | Laik
Liczba postów : 1762 Location : Małopolska Registration date : 28/08/2007
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 18:46 | |
| co do kredytów, to nie rozumiem tej "chorej" satysfakcji z trudnej sytuacji ludzi, ktorzy wjebali sie w te kredyty we frankach. OK - co innego spekulanci, ktorzy kupowali mieszkania dla zysku, z chciwosci. Byla chec zysku, bylo i ryzyko. Tych mi nie zal. Ale gros ludzi po prostu bralo kredyty i kupowalo mieszkania dla swoich potrzeb. Dla nich to bedzie "kula u nogi" na wiele lat.[/quote] Sory Bogdan ale tu nikt nie pisze o Kowalskich. Kazdy powinien miec mieszkanie tyle, ze nie kazdy moze i nie kazdego stac na nie zreszta podobnie jak cala reszte dobr i przyjemnosci . W Polsce mamy gospodarke wolnorynkowa a ceny mieszkan sa ksztaltowane przez popyt. Mieszkania tak jak akcje staly sie towarem dla spekulantow. Jesli od 2003 roku ceny wzrosly w wiekszosci miast o 200% to jaka jest sila nabywcza przecietnej rodziny. Zarobki wzrosly 30-50% co przy uwzglednieniu inflacji daje jeszcze mniejszy wzrost. Skonczyl sie tani pieniadz (krydyty) skonczyla sie tez spekulacja. Osobiscie znam kilka mieszkan, ktore zanim zostaly wybudowane 3-4 razy zmienily wlasciciela. Obecnie stoja puste bo jak widac ostatni wlasciel gasi swiatlo. O deweloperach nie wspominam bo to byl Pan na wlosciach i "dymal" klienta jak chcial tylko, ze bank okazal sie jeszcze sprytniejszy. Haracz zawsze placimy wiec mieszkanie jest tylko kolejnym na liscie obok akcyz, podatkow i roznych skladek. Tylko kwestia jest ilu jest tych co naprawde potrzebuja mieszkan a nie "spekulantow". Podejrzewam, ze 3/4 tej grupy i tak nie stac nawet jak ceny spadna 30% wiec i tak to 75% beda stanowic spekulanci handlujacy i przerzucajacy "towar" miedzy soba. Wiec karuzel wsiskaczy bedzie trwac w najblizszym czasie | |
| | | przemak
Liczba postów : 8399 Age : 61 Location : Poznań Registration date : 07/09/2007
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 18:55 | |
| - LeM napisał:
- wyobraź sobie sytuacje w realu kiedy 70% wejść kończy się wtopą. Małą bo małą ale zawsze.
Ktoś kto ma jaja w betonowej zalewie oleje to i na pozostałych 30% będzie zarabiał. Tylko znajdź mi takiego, który się nie zawaha po serii nietrafionych wejść. Wlasnie - naturalna tendencja jest chec "mania racji", co w sumie wcale nie musi przekladac sie na wieksze zysku, ale w praktyce umozliwia gre w ogole Ale nie o to mi chodzi. System, ktory nie uwzglednia prowizji moze miec sens, jezeli transakcji nie ma zbyt wiele. Jezeli jest ich wiecej, to prowizje sa wazne, ale jeszcze wazniejszy jest slipaz. Przede wszystkim w praktyce nie da sie zawrzec transakcji po cenie okreslonej przez kurs - niestety, zawsze jest jeden punkt w "zla strone". Zawsze, na pewno. To raz. Dwa to to, ze odwrotki czy stopy pkc z limitem niestety zwykle odbywaja sie na porzadnym ruchu, a w takiej sytuacji (dane czy cos) moze sie to skonczyc i 20pkt poslizgiem. I trzeba wiedziec, ze 20pkt pozlizg oznacza 40pkt strate, bo nie dosc, ze nie zamkniemy pozycji po systemowej cenie, to i otworzymy nowa rowniez 20pkt "dalej". Pare takich transakcji i caly zysk idzie sie ... a my mamy doskonaly system, ktory w praktyce nie zarabia. Trzecia rzecz - owszem, jeden-dwa kontrakty OK, ale jezeli chcemy grac wieksza iloscia koni, np. 20, to odwrotka, czyli zlecenie wielkosci 40 sztuk czesto czysci druga strone na dwa punkty nawet, gdy nie ma ruchu. Podsumowujac to wszystko test systemu godzinowego moze miec sens tylko w praktyce, teoria niestety sie nie sprawdza. Tak mozna sprawdzac i konstruowac systemy EOD, zawierajace transakcje na close albo open, ewentualnie biorace TP. Stopy i odwrotki w trakcie notowan ciaglych to klopoty, ktore w praktyce wychodza bardzo bolesnie. W tym systemie Lema strata jest niewielka, ale stratnych transakcji sporo, co oznacza, ze czesto wychodzi z pozycji na stopie, tu nie uwzglednic slipazu to samobojstwo. Ale nawet nie o tym chcialem... Chodzi mi to to, czy jest mozliwy w ogole system zarabiajacy sensowne pieniadze z tak malym dd. Nawet teoretycznie. Przeciez taki system, ktory sila rzeczy musi sie czasami mylic, musi miec stopy na poziomie szumu... nawet nie uwzgledniajac slipazu te stopy beda czyszczone... | |
| | | rydzo
Liczba postów : 3027 Age : 39 Registration date : 07/07/2008
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 19:03 | |
| - Bogdan napisał:
- LeM napisał:
- jeden plus tego wszystkiego to to że mi się miasto z przyjezdnego oszołomstwa trochę oczyści.
zostaną ci co trochę oleju w głowie mają rozumiem, ze jestes tym PRAWDZIWYM warszawiakiem, z dziada pradziada i mierzi Cie oszołomstwo z prowincji... Zawsze mnie smieszy ta duma bycia prawdziwym warszawiakiem, gdanszczaninem, poznaniakiem itd.. Sam jestem "naplywowy" ale historie Gdanska, jego zabytki znam duzo lepiej niz Ci "prawdziwi".. Coz, "boso ale w ostrogach" zawsze aktualne.
co do kredytów, to nie rozumiem tej "chorej" satysfakcji z trudnej sytuacji ludzi, ktorzy wjebali sie w te kredyty we frankach. OK - co innego spekulanci, ktorzy kupowali mieszkania dla zysku, z chciwosci. Byla chec zysku, bylo i ryzyko. Tych mi nie zal. Ale gros ludzi po prostu bralo kredyty i kupowalo mieszkania dla swoich potrzeb. Dla nich to bedzie "kula u nogi" na wiele lat. I tu się zgadzam w pełni. Różne były sytuacje i nie można mówić, że ktoś był głupi bo kupił mieszkanie na szczycie bańki. Teraz już wiemy, że to był szczyt ale czy ktoś dokładnie wiedział o tym jeszcze rok temu? Nie ma co się cieszyć z nieszczęścia innych. W Polsce jednak ludzie są zawistni. Wątpie aby Japonczycy lub Amerykanie cieszyli się z tego, że sąsiad nie spłacił hipoteki i zabrali mu dom. Bo efekt był taki, że te pojedyncze nieszczęscia się zsumowały i ten problem odczuł niemal każdy - zwolnienia bądz mniejsze zarobki albo zagrożenie utraty pracy. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 19:24 | |
| - Ezet napisał:
- kaczor napisał:
- dead_eye napisał:
- Ezet kaczor dobrze pisze, ale domyslam sie, ze chodzi ci o cos innego. o to, ze lepiej placic stała rate nawet wyzsza i byc przyzwyczajonym i miec spokoj niz przyzwyczaic sie do dobrego i nagle byc zaskoczonym rata o pare stow wyzsza /podczas gdy juz tą kase na cos innego sie przeznaczalo/ - a to moze byc problem jak ktos zdolnosc brał na styk
problem jest jak trzeba splacic nagle kredyt, wtedy pizda z nizszych rat a to tak, bo kapital w chf jest staly i przeloczony po aktualnym kursie z chf na pln.Nizsze odsetki pomagaja [przy splacie czesciowej ale nie przy calkowitej.Ale to problem glownie tych co nabywali spekulacyjne wiecej mieszkan na sprzedaż a czemu mamy miec litosc dla spekulantow? Właśnie chodziło mi o to co pisze dead_eye. To, że więcej zarabiam ma o tyle znaczenie, że mój budżet domowy jest w dobrym stanie, bo nagle nie muszę płacić paru stów więcej. I jeszcze stopki procentowe w Polsce powoli zaczynają obniżać. Zawsze mogę też przewalutować jak EUR pojdzie wyżej i taki mam zamiar, bo i tak będziemy w strefie EUR.
Koniec tematu, a kaczor powinien mieć ksywę osioł, bo taki uparty. Pożyjemy zobaczymy. Nikt nie wie na 100% co będzie.
P.S. Ja mam marżę 0,8%. Uważam, że moja decyzja była słuszna, bo kredyt mam mały i tylko na 10 lat. z tego co pamietam to pisales ze bede mial klopoty bo klient bedzie mial wyzsze raty.Udowodnil;em Ci ze sie mylsiz a dalej probujesz sie klocic.jak dla mnie powinienes miec ksywe "kretyn".Prawda jest taka ze ktos kto ma kredyt w chf nadal placi mnien niz ty a to ze musi nagle doplacic to argument z dupy wziety bo to jest tak ze ty CIAGLE placisz wiecej a on MOZE doplacic wiecej.To tak jakbys powiedzial ze jak wydasz rocznie wiecej na kredyt to jest to dla ciebie lepsze nzi jak wydasz mniej.To rozumiem ze na futach ma lepiej ten kto wjebie wiecej kasy bo juz jest przyzwyaczojny a ten kto zarabia ma przejebane bo mzoe wtopic i wtedy mu zabraknie kasy?Tak samo dave najpierw pisze o racie i nagle o kapitale.To jest zupelnei inna rzecz ktora juz nie dotyczy mozliwosci bankructwa kredytobiorcow |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 19:27 | |
| - Dave napisał:
- kaczor napisał:
- Ezet napisał:
- Re kaczor
Pewnie, ze się nie znam, ale:
- Ja wziałem w PLN i płacę ciągle tą samą ratę a zarabiam lepiej niż przed rokiem
- Mój kolega ma kredyt w CHF i płaci ratę 2500PLN, a płacił 1800PLN. a przy 1chf=3,2pln będzie płacił ze 3000pln lub więcej - co na to jego budżet domowy. Pewnie będzie się cieszył, że ma niższe oprocentowanie
Jak k.mać mozna powiedzieć, że to bardziej sie opłaca? Nie trzeba się znać aby stwierdzać fakty.
P.S. A upierdliwy to jestem. Przyznaję Ci rację. Bez sensu to co piszesz bo to o jakichs wymyslonych rzeczach.Ja napisalem ze jak ktos bral przy 2,20 w chf i ktos bral w tym samym czasie w pln to w chf dalej placi tduzo mniej niz przy zlotowym.To ze ty zarabiasz lepiej nzi przed rokiem to jaki niby argument>to zenaczy ze ci co brali w chf zarabiaja gorzej a ci co w pln lepiej? Pierdolenie od rzeczy.Tak samo pierdolenie ze przy 3,2 bedzie placil wiecej,bo to oczywiste przy 5 bedzie placil jeszcze wiecej a przy 6 jeszcze wiecej.Jak to sie ma do tego co pisalem ze na trazie nie ma roznicy?A przy 2 bedzie placil mniej tak samo bez sensu argument to jest. Zalozmy ze ktos wzial 500000 w pln przy marzy 1,5% ma teraz oprocentowanie 7,4% miesieczna rata okolo 3500,lacznie do splaty 1240000(w tym odsetek 620tys)
Zalozmy ze ktos wzial w CHF przy marzy 1% przy kursie 2,2.Zalozmy ze bank ma okolo 160groszy spreadu(tak maja banki z grupy bre) wiec wzial po kursie 2,12 500000 na piatek bank sprzedawal chf po 2,9440 libor bylo kolo 2,5%
Tak wiec mamy ze klient wzial okolo 236000chf kredytu,odsetki wynosily 147000chf rata okolo 1900 (wiec juz na starcie bylo 1600 roznicy madralo)
Zalozmy teraz ze mamy chf spzredaz w banku po 2,94 (jzu ze spreadem na piatek) a libor jest 0,7% kapiatl mamy ten sam ale odsetek mamy mniej bo tylko 70000chf a w ratach rownych wieksza czesc raty kredytu to odsetki ile wynosi rata? okolo 2500
Wiecej niz przy zlotowym?Nie.dlaczego?BO KURWA WIEKSZA CZESC RATY TO ODSETKI PANIE BARDZO MADRY NIC NIE KUMAJACY KOLEGO Z UFO
Dlatego jak chcesz ze mna dyskutowac to najpierw podaj konkretne fakty bo jak na razie tylko dzialasz mi na nerwy i pokazujesz swoje dyletanctwo i ignorancje
a teraz pytanie czy 2400 to mniej niz 3400 czy wiecej?
Tak jzu jest w Polsce ze kolesie nie majacy pojecia o matematyce finansowej maja najwiecej do powiedzenia bo ich "kolega ploaci wiecej"
kaczor,
czepiłeś się tych rat a spójrz na na to z innej strony ...
wracając do przykładu ded eja
ktoś kupił chatę za 400 tysi i wziął na to kredyt 200 tysi franka.... oczywiscie na maxa i po korek ... zdolnosci kredytowych.
teraz robimy skok temporalny do dnia wczorajszego....
ten ktoś ma ma chatę wartą 340 tysi ( spadek tylko 15 %) lub nawet mniej ...... i na karku kredyt warty 580 tysi w przeliczeniu na złotego.... normalnie interes życia
i raty od kredytu większe o kilkaset złotych .... co zaczyna mu nieźle mieszac w domowym budżecie.
przecież ludzie normalnie piedolną psychicznie i nie będą porównywac rat.... szczególnie jak im po dradze jakiś "doradca finansowy" zaordynował .... wsadzenie nadwyżek w giełdunię ...... wsadzili więc kowalskiego na hiperminę i teraz on dostaję w doopę z trzech stron: spada cena nieruchomości, akcje na ryja i szajba na walutach.... czyli wzrost wartości zadłużenia i większe odsetki co miesiąc płacone.
wysokośc raty to nie wszystko .... tym bardziej, że stopki u nas na 100 % kiedyś przytną a złotówka wcale się nie musi szybko wzmocnic. A ci co bral i w zlotowkach jak stopy byly niskie i pozniej placili wiecej to niby mieli lepiej?I jakos bankrcutw nie bylo a tez nie mysleli ze beda mieli wieszka rate.Wiekszosc ludzi kupuje mieszkanei po to zeby w nim zyc a nei po to zeby je sprzedawac od razu wiec te wyliczenai sa bez sensu bo za 10 lat jak frank bedzie po 1,5 zeta to sie okaze ze wyglada to inaczej.Liczy sie wysokosc raty a wy mi probujecie udowodnic ze wyzsza jest lepsza niz nizsza.Jak kaczynski kurwa nie da sie przekonac ze czarne jest czarna a biale jest biale tak samo wam nawet liczby nei pomoga bo sobie wbiliscie do glowy cos i teraz sie bedziecie klocic,powodzenia zycze |
| | | Rmir
Liczba postów : 9896 Registration date : 28/08/2007
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 19:31 | |
| i znowu wszyscy wiedzą lepiej,
zamiast sie martwic, czy kogos jest stac na spłate kredytu to pomyslcie sobie lepiej, ile kasy bedziecie mogli zarobic, jak zainwestujecie w jednego futa na chf-a i sie zrealizuje ten scenariusz trejdera, dla przypomnienia 1 pkt na fucie walutowym to realna stówka więcej w depozycie | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 19:36 | |
| - Rmir napisał:
- i znowu wszyscy wiedzą lepiej,
zamiast sie martwic, czy kogos jest stac na spłate kredytu to pomyslcie sobie lepiej, ile kasy bedziecie mogli zarobic, jak zainwestujecie w jednego futa na chf-a i sie zrealizuje ten scenariusz trejdera, dla przypomnienia 1 pkt na fucie walutowym to realna stówka więcej w depozycie z tego rysunku to widac S a nie L , zreszta na eurpln tez juz chyba sie wypsztykali, jak zanm zycie to walsnie mamy apoegum alebo jest bardzo blisko , fibon 0.62 nam niedlugo prawde powie |
| | | dead_eye
Liczba postów : 5365 Age : 45 Location : Z.G. Registration date : 13/02/2008
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 19:40 | |
| jak dla mnie problemem nie jest kredyt czy w CHF czy PLN - ale wzrastajace bezrobocie i lewarowanie ponad miare i klopoty ze splata. Szczerze to 500 PLN nikogo pracujacego nie zabije wiecej do splaty w CHF, ot pare browarów mniej - ale przy stracie pracy to obojetnie czy PLN czy CHF czy CZ kredyt co miesiac licznik nabija - a jak 500 pln zabija, to pytanie jak dostał kredyt Klopot bedzie jak % sie rozjada, bo ma to wieksze znaczenie przy 30 latach Osobiscie licze na jakis kolaps rynku nieruchomosci co by ladny domek kupic ja na szczycie chate kupowałem rok temu 3 800 m2 za tyle luz, ale za 8-10k w Wawie czy Wroc, Poz w zyciu bym nie dał - a zarobki takie same - wbrew pozorom, moze Wawa ciut wyzsze, ale Poz czy Wroc przereklamowane zarobkowo
Ostatnio zmieniony przez dead_eye dnia Sob 17 Sty 2009, 19:42, w całości zmieniany 2 razy | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 19:40 | |
| - Rmir napisał:
- i znowu wszyscy wiedzą lepiej,
zamiast sie martwic, czy kogos jest stac na spłate kredytu to pomyslcie sobie lepiej, ile kasy bedziecie mogli zarobic, jak zainwestujecie w jednego futa na chf-a i sie zrealizuje ten scenariusz trejdera, dla przypomnienia 1 pkt na fucie walutowym to realna stówka więcej w depozycie jzu kiedys o tym pisalem zeby jak ktos jest pewny to ladowac ele na chf/pln ale tu sami dyskutanci A co do podwojnego kanalu to niestety ale to sposob na sczyszcenie depo na forexie bo taki kanal jesli ma byc przebity to bedzie falszywie testowany z 30 razy a kiedy juz pojdzie prawdziwy ruch to wiekszosc lapaczy bedzie zniechecona.Zakladajac ze cofki na dziennym moga byc i o 1000 pipsow to na walutach nei da sie na to grac efektywnie na takich duzych interwalach |
| | | SzFagier Admin
Liczba postów : 5190 Registration date : 27/08/2007
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 19:43 | |
| re Kaczor
prośba/ romans
podaj od którego Liboru bańki narzucają marżę 1m/3m/6m/1y i jaka jest bieżaca jego wartość i jaka jest marża na kredyt CHF
i na jaki okres kredytowania są kalkulacje z pierwszej strony.... 30 lat ? _________________ futy jak dobra wódka, i tu i tu 40% i ani promila więcej !!!
| |
| | | dead_eye
Liczba postów : 5365 Age : 45 Location : Z.G. Registration date : 13/02/2008
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 19:58 | |
| trader tak czytam o Odlewniach to jednak oni fizycznie zaksiegowali - rozliczone znaczy zaksiegowane i git W wypracowaniu wyniku pomogły spółce przychody finansowe — 2,8 mln zł z rozliczenia transakcji zabezpieczających.
jeszcze większa beka : 06.05.2008 „PULS BIZNESU” nr 88 (2595)
GIEŁDA Prezes grupy po cichu liczy, że uda się w tym roku zarobić więcej niż obiecane 6 mln zł. Ale o korekcie prognozy pomyśli po półroczu.
Odlewnie Polskie poprawiły w pierwszym kwartale sprzedaż o 7,5 proc., do 36,4 mln zł, a zysk nawet o 73,8 proc., do 2,33 mln zł. -Jestem zadowolony z wyników, mimo że warunki rynkowe są obecnie dla polskich przedsiębiorców bardzo trudne – mówi Leszek Walczyk, wiceprezes Odlewni odpowiedzialny za sprawy finansowe. Wśród negatywów wymienionego mocnego złotego, koszty energii i presję płacową. Skąd więc taka poprawa zysków? - Efektywnie stosujemy zabezpieczenie na rynku walutowym – odpowiada Leszek Walczyk. Z tego tytułu Odlewnie w pierwszym kwartale zyskały 1,2 mln zł. Wartość złotego jest istotna dla firmy, która w walutach obcych rozlicza 90 proc. sprzedaży. Wiceprezes twierdzi, że 80 proc. z tego jest zabezpieczone kontraktami terminowymi i o taką ochronę jest spokojny do końca roku. Po pierwszym kwartale Odlewnie wykonały prawie 39 proc. rocznego planu zysku (6 mln zł). Na razie oficjalnie prognoza jest podtrzymana. - Po cichu liczę, że skorygujemy ją w górę, ale nie prędzej niż po półroczu – mówi Leszek Walczyk. Jego zdaniem, po stronie portfela zamówień nie ma zagrożeń, ale niewiadomą są koszty, m.in. surowców, energii czy robocizny.
Odlewnie szykują się też do powołania wspólnego przedsięwzięcia z partnerem niemieckim. Spółka ma się specjalizować w wysokotechnologicznych odlewach. Partnerzy mają zainwestować razem około 10 mln zł. Produkcja ruszy jednak nie wcześniej niż w 2009 r.[b] A teraz mają czelność mówić, ze nie do konca wiedzieli o co chodzi | |
| | | LeM
Liczba postów : 1085 Age : 54 Location : warszawa Registration date : 20/06/2008
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 20:01 | |
| Fusy na przyszły tydzień:
http://lemansa.wordpress.com/
Zapraszam.
LeM | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 20:09 | |
| - SzFagier napisał:
- re Kaczor
prośba/ romans
podaj od którego Liboru bańki narzucają marżę 1m/3m/6m/1y i jaka jest bieżaca jego wartość i jaka jest marża na kredyt CHF
i na jaki okres kredytowania są kalkulacje z pierwszej strony.... 30 lat ? re szfagier obliczenia dotycza kredytow branych wczesniej czyli jak Libor byl 2,5% a frank po 2,2 wtedy marze bylo kolo 1% na chf,w wiekszosci bankow LIBOR 3m.Porownalem to z kredytem zlotowym branym wowczas (w sumie to na korzysc kredytu w zlotych bo wtedy wibor byl wyzszy niz teraz). Obliczenia sa zrobione w kalkulatorze kredytowym wiec sa dobre na bank, po prostu malo kto sobie zdaje sprawe z tego jaki jest koszt odsetek kredytu. Biorac 500 tys w PLN na 30 lat przy marzy 1%(zakladam wibor obecny czyli nizszy niz kilka miechow temu) mamy okolo 700tys odsetek do splaty plus kapital czyli okolo 1mln200tys Biorac 500 tys przy franku na 2,2 (realna cena jest gorsza bo jeszcze spread dlatego zakaldam ze wymiana byla po 2,12) mamy 236tys chf oraz 148 tys odsetek rata kapitalowo odestkowa w chf to 1068 chf ALE po spadku liboru do 0,7 mamy 236 tys chf kapitalu (nadal) i 49tys odsetek. rata w chf to 833 chf Rata kapitalowo-odestkowa jest duzo nizsza bo jej duza czesc to odsetki. Liczac po 3 zeta za chf mamy lacznei do splaty 236*3+49*3=855tys pln Wtopa (NA DZIEN DIZISIEJSZY PODKRESLAM) jest wtedu tylko kiedy musimy od razu splacic kredyt bo wtedy kapital w calosci placimy czyli zamiast 500 tys mamy do splaty 700 tys ale w calym okresie splacilibysmy MNIEJ o 350tys zlotych
Ostatnio zmieniony przez kaczor dnia Sob 17 Sty 2009, 20:10, w całości zmieniany 1 raz |
| | | Ezet Główny Troll UFO
Liczba postów : 12359 Registration date : 30/09/2007
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 20:10 | |
| Re Kaczor Właśnie wyliczyłem mój przypadek kredytowy w porównaniu z tym jakbym wziął wtedy w CHF Ni wuja nie chce mi wyjść, że to by mi się opłacało. Przy 2,94PLN za CHF - 6% bym wiecej spłacił Przy 3,2PLN za CHF - 14% bym więcej spłacił Przy 2,1PLN za CHF - no wtedy rzeczywiście przepłacam, bo ok 30% Ale i tak Cię nie lubię, bo uczony jesteś, ale jakiś niemądry mi sie wydajesz no i w dodatku brak ci inteligencji emocjonalnej, bo się strasznie irytujesz na czyjeś argumenty/zaczepki. Każdy kij ma dwa końce, a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. A prawda leży tam gdzie leży. Trochę dystansu do siebie i innych
Ostatnio zmieniony przez Ezet dnia Sob 17 Sty 2009, 20:15, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 20:13 | |
| - Ezet napisał:
- Re Kaczor
Właśnie wyliczyłem mój przypadek kredytowy w porównaniu z tym jakbym wziął wtedy w CHF
Ni wuja nie chce mi wyjść, że to by mi się opłacało.
Przy 2,94PLN za CHF - 6% bym wiecej spłacił Przy 3,2PLN za CHF - 14% bym więcej spłacił Przy 2,1PLN za CHF - no wtedy rzeczywiście przepłacam, bo ok 30%
Ale i tak Cię nie lubię, bo uczony jesteś, ale jakiś niemądry mi sie wydajesz no i w dodatku brak ci inteligencji emocjonalnej, bo się strasznie irytujesz na czyjeś argumenty/zaczepki. Każdy kij ma dwa końca, a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. A prawda leży tam gdzie leży. Trochę dystansu do siebie i innych A ja cie ani lubie ani nie lubie tylko ostro polewam z Ciebie bo nie wiesz nawet co liczysz i jeszcze w to brniesz,pewnie pobiegles po kalkulator do sklepu bo na codzien malo musisz liczb uzywac.Napisalem juz z czego to wynika zrob sobie mocna kawe i poczytaj.A na ciebie jestem akurat ciety bo rzucales takimi idiotycznymi komentarzami ze klienci beda przychodzili mi dawac wpierdol a jak sie okazuje ze nawet nie wiesz o czym mowisz to nie umiesz sie zreflektowac |
| | | Ezet Główny Troll UFO
Liczba postów : 12359 Registration date : 30/09/2007
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY Sob 17 Sty 2009, 20:18 | |
| - kaczor napisał:
- Ezet napisał:
- Re Kaczor
Właśnie wyliczyłem mój przypadek kredytowy w porównaniu z tym jakbym wziął wtedy w CHF
Ni wuja nie chce mi wyjść, że to by mi się opłacało.
Przy 2,94PLN za CHF - 6% bym wiecej spłacił Przy 3,2PLN za CHF - 14% bym więcej spłacił Przy 2,1PLN za CHF - no wtedy rzeczywiście przepłacam, bo ok 30%
Ale i tak Cię nie lubię, bo uczony jesteś, ale jakiś niemądry mi sie wydajesz no i w dodatku brak ci inteligencji emocjonalnej, bo się strasznie irytujesz na czyjeś argumenty/zaczepki. Każdy kij ma dwa końca, a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. A prawda leży tam gdzie leży. Trochę dystansu do siebie i innych A ja cie ani lubie ani nie lubie tylko ostro polewam z Ciebie bo nie wiesz nawet co liczysz i jeszcze w to brniesz,pewnie pobiegles po kalkulator do sklepu bo na codzien malo musisz liczb uzywac.Napisalem juz z czego to wynika zrob sobie mocna kawe i poczytaj.A na ciebie jestem akurat ciety bo rzucales takimi idiotycznymi komentarzami ze klienci beda przychodzili mi dawac wpierdol a jak sie okazuje ze nawet nie wiesz o czym mowisz to nie umiesz sie zreflektowac No widzisz. Boisz się, bo może ktoś jednak przyjdzie | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY | |
| |
| | | | UFO - 17.01.2009 WEEKENDOWY | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |