W NY zrobili badania serologiczne na kilku tysiącach losowych osób, i wychodzi, że jakieś 14% już przeszło infekcję. A w stanie NY mieszka 8,4mln ludzi, więc tam było tak naprawdę 1,2 mln case'ów, a nie 280 tyś. Dane o infekcjach są zaniżone czterokrotnie. Nie wiemy ile razy są zaniżone dane o zgonach na COVID-19. Nie wiemy także ile osób wytwarza przeciwciała, i na jak długo, więc te badania serologiczne też nie są miarodajne.
W ogóle to niewiele wiadomo. Wiadomo tylko ile statystycznie umiera więcej osób ze wszystkich powodów, ale to też jest zaburzone przez lockdown'y. https://www.euromomo.eu
czyli korba ?
Skoro w zachodniej Europie epidemia siada bo przyrosty dzienne są już w wyraźnych trendach spadkowych, to w zasadzie czemu ma być kryzys stulecia? Skończy się pewnie na lekkiej recesji, po której będzie większa korba niż przed i widocznie dlatego nie ma bessy i nie będzie. Na jesień ma niby mocniej dopierdolić ale to już nie zaskoczy bo się kraje przygotują logistycznie. Czyli to straszenie apokalipsą i porówywanie sytuacji do Wielkiej Depresji lat 30s to zwykły clickbait bo na strachu wyświetlenia się dobrze nabija w internecie.
Qrwa to ja zatwardziały ortodoxyjny niedźwiedź uwierzam powoli w hossę.
Najgorsze przeszło i jesli sie dalej nie spierdoliło to się już nie spierdoli a gospodarki się szybko podniosą bo po przeczyszczeniu sraczki pojawią się nowe nisze i nowe biznesy.
dex
Liczba postów : 13781 Registration date : 14/09/2010
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 19:16
W NY zrobili badania serologiczne na kilku tysiącach losowych osób, i wychodzi, że jakieś 14% już przeszło infekcję. A w stanie NY mieszka 8,4mln ludzi, więc tam było tak naprawdę 1,2 mln case'ów, a nie 280 tyś. Dane o infekcjach są zaniżone czterokrotnie. Nie wiemy ile razy są zaniżone dane o zgonach na COVID-19. Nie wiemy także ile osób wytwarza przeciwciała, i na jak długo, więc te badania serologiczne też nie są miarodajne.
W ogóle to niewiele wiadomo. Wiadomo tylko ile statystycznie umiera więcej osób ze wszystkich powodów, ale to też jest zaburzone przez lockdown'y. https://www.euromomo.eu
czyli korba ?
Każdy powód do korby jest dobry. Jedyny powód do spadków, to gdy krzywa rentowności się odwraca. Bo wzrost rentowności obligacji krótkoterminowych powyżej długoterminowych oznacza, że nie ma popytu na krótki termin, czyli leszcz ma już tak mało płynności, że sprzedaje obligacje, czyli za chwilę zacznie sprzedawać akcje.
Ostatnio zmieniony przez dex dnia Sob 25 Kwi 2020, 19:28, w całości zmieniany 3 razy
REALISTA UFOTrader Senior
Liczba postów : 46696 Registration date : 03/09/2007
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 19:19
czyli korba ?
Skoro w zachodniej Europie epidemia siada bo przyrosty dzienne są już w wyraźnych trendach spadkowych, to w zasadzie czemu ma być kryzys stulecia? Skończy się pewnie na lekkiej recesji, po której będzie większa korba niż przed i widocznie dlatego nie ma bessy i nie będzie. Na jesień ma niby mocniej dopierdolić ale to już nie zaskoczy bo się kraje przygotują logistycznie. Czyli to straszenie apokalipsą i porówywanie sytuacji do Wielkiej Depresji lat 30s to zwykły clickbait bo na strachu wyświetlenia się dobrze nabija w internecie.
Najgorsze przeszło i jesli sie dalej nie spierdoliło to się już nie spierdoli a gospodarki się szybko podniosą bo po przeczyszczeniu sraczki pojawią się nowe nisze i nowe biznesy.
to , że nastąpi spadek zachorowań to raczej było pewne. Chodzi mi o skutki gospodarcze po pandemii.
czyli korba ?
to , że nastąpi spadek zachorowań to raczej było pewne. Chodzi mi o skutki gospodarcze po pandemii.
Pracowałem w swoim czasie z Koreańczykami we Wrocku. Bliscy klasowo. Chleją tak, że Polak by się nie powstydził Jak się zapytałem o zjednoczenie to mi wytłumaczyli, że kiedy do tego dojdzie to przez kolejne dwadzieścia lat będą utrzymywać granicę i nie wpuszczać tych z północy na południe. Zbyt duże różnice cywilizacyjne zrobiły się przez te 70 lat od podziału. To bardzo mądra nacja. Wyciągnęli właściwe wnioski ze zjednoczenia Niemiec.
dziadek Admin
Liczba postów : 13101 Location : Nowe Rybie Registration date : 13/11/2007
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 20:49
Piotrek691 napisał:
Gra o Tron rozpoczęta
Ciekawe kto jest kolejny w linii sukcesji tej dynastii? Tylko tych lekarzy szkoda bo tam jest tylko jedna kara za nieudaną operację na grubasku.
North Korea's Kim Jong Un Reported By Japanese Media To Be In Vegetative State
... Nie pamiętam która agencja zmieściła kiedyś zdjęcie Kim Dzong Una i Jego siostry Kim Yo-Jong. Za Nimi grupa wojskowych jak zwykle z notesami! Dziennikarz z South Korea zauważył że "genialne uwagi i przemyślenia" KDU notowało 4 wojskowych a Jego siostry 5-ciu! Stawiam na Kim Yo-Jong!
_________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota "...ustalono już że na giełdzie , LEGALNIE milionerem może stać się tylko miliarder" Osły AgroTrader ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g
dex
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 20:57
... Nie pamiętam która agencja zmieściła kiedyś zdjęcie Kim Dzong Una i Jego siostry Kim Yo-Jong. Za Nimi grupa wojskowych jak zwykle z notesami! Dziennikarz z South Korea zauważył że "genialne uwagi i przemyślenia" KDU notowało 4 wojskowych a Jego siostry 5-ciu! Stawiam na Kim Yo-Jong!
może w roli regenta bo tam baba nie przejdzie , a Ci zawsze źle kończyli
_________________ Lepiej ze stopem stracić , niż bez stopa wpierdolić !!!!!!!!!
SILVER IDZIE NA 150$
petgry
Liczba postów : 2093 Age : 53 Registration date : 28/10/2008
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 21:11
Kredyt na własne M ? zapomnij
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 21:12
Piotrek691 napisał:
zibi napisał:
Piotrek691 napisał:
Gra o Tron rozpoczęta
Ciekawe kto jest kolejny w linii sukcesji tej dynastii? Tylko tych lekarzy szkoda bo tam jest tylko jedna kara za nieudaną operację na grubasku.
Pracowałem w swoim czasie z Koreańczykami we Wrocku. Bliscy klasowo. Chleją tak, że Polak by się nie powstydził Jak się zapytałem o zjednoczenie to mi wytłumaczyli, że kiedy do tego dojdzie to przez kolejne dwadzieścia lat będą utrzymywać granicę i nie wpuszczać tych z północy na południe. Zbyt duże różnice cywilizacyjne zrobiły się przez te 70 lat od podziału. To bardzo mądra nacja. Wyciągnęli właściwe wnioski ze zjednoczenia Niemiec.
na Netflixie "Amerykańska fabryka", film dokumentalny ( chyba nawet dostał Oscara w swojej kategorii) Polecam !
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 21:13
Dziadek napisał:
Piotrek691 napisał:
Gra o Tron rozpoczęta
Ty to Dziadek mógłbyś w MI6 pracować jaj se robisz czy na poważnie ?
dziadek Admin
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 21:28
REALISTA napisał:
Dziadek napisał:
Piotrek691 napisał:
Gra o Tron rozpoczęta
... To jest dynastia i Kim Yo-Jong jest najbliżej sukcesji! Jest większym zamordystą niż Brat i w kręgach establiszmentu to się podoba!
_________________ „Na rynku istnieją starzy traderzy i traderzy odważni. Ale bardzo mało jest starych i odważnych” Ed Seykota "...ustalono już że na giełdzie , LEGALNIE milionerem może stać się tylko miliarder" Osły AgroTrader ... https://www.youtube.com/watch?v=O-4oOvZ_K4g
Piotrek691
Liczba postów : 8186 Location : Mokotów Registration date : 15/04/2010
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 21:37
REALISTA napisał:
na Netflixie "Amerykańska fabryka", film dokumentalny ( chyba nawet dostał Oscara w swojej kategorii) Polecam !
A jak wrażenia z 3 sezonu Faudy? Moim zdaniem każdy z sezonów to perełka.
Piotrek691
Liczba postów : 8186 Location : Mokotów Registration date : 15/04/2010
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 21:38
Dziadek napisał:
REALISTA napisał:
Dziadek napisał:
Piotrek691 napisał:
Gra o Tron rozpoczęta
... To jest dynastia i Kim Yo-Jong jest najbliżej sukcesji! Jest większym zamordystą niż Brat i w kręgach establiszmentu to się podoba!
Może być. Baby są generalnie bardziej okrutne niż faceci, a tam to podstawa przetrwania.
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 21:52
Piotrek691 napisał:
REALISTA napisał:
A jak wrażenia z 3 sezonu Faudy? Moim zdaniem każdy z sezonów to perełka.
Świetny i świetna gra aktorska i Żydowskich i Arabskich
pike UFOTrader Junior
Liczba postów : 9734 Registration date : 21/12/2019
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:00
Market Trader napisał:
Ten gość na tyle rozsądnie przedstawia swoje wizję, że chcę się go posłuchać, i w sumie odnośnie chin to sam jestem ciekaw co będzie dalej, bo myślę że może być spore ciśnienie żeby chińczyków odciąć jako dostarczyciela wszystkiego i najtańszego po tym jak cały świat potraktowały z informacjami o koronawirusie, podobno już pozwy przeciw nim są przygotowywane i to na astronomiczne kwoty. A że chińska gospodarka eksportem stoi może to chińczyków wyprostować i to znacząco.
pike UFOTrader Junior
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:07
No widzisz nawet na testach można zarobić a w sumie to się zastanawiam po co ten test sobie robiłeś ? Jakieś przygody roksiane zaliczyłeś czy jakaś grypa cię zaatakowała i dla lepszego samopoczucia, bo jak dla mnie robienie testu bez przyczyny i to jeszcze za własną kasę to wywalenie jej w błoto, lepsza już ta roksa , bo dzisiaj zrobisz a za dwa tygodnie możesz być chory więc to trochę bez sensu.
dex
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:13
No widzisz nawet na testach można zarobić a w sumie to się zastanawiam po co ten test sobie robiłeś ? Jakieś przygody roksiane zaliczyłeś czy jakaś grypa cię zaatakowała i dla lepszego samopoczucia, bo jak dla mnie robienie testu bez przyczyny i to jeszcze za własną kasę to wywalenie jej w błoto, lepsza już ta roksa , bo dzisiaj zrobisz a za dwa tygodnie możesz być chory więc to trochę bez sensu.
W ogóle to w medycynie powinna być prosta zasada. Jeśli pacjent nie wyzdrowiał, to lekarz nie dostaje pieniędzy. Od razu by się przyznali co umieją leczyć, a co nie.
pike UFOTrader Junior
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:16
Piotrek691 napisał:
Gra o Tron rozpoczęta
Moim zdaniem to pulchnemu pomogli w tej operacji i teraz tylko pytanie czy rodzinka, czy może któryś z lekarzy się poświecił dla narodu. No i może będzie to impuls dla poprawy dla tych wszystkich biedaków co tam żyją bo swoje już wycierpieli i mają dobrą szanse żeby to wykorzystać, a myślę że są tam siły które są zdolne do tego i nie mam tu na myśli rodzinki pulchnego, a i też się nie zdziwię jak kiedyś w ostatecznym rozrachunku dowiemy się że i wspaniałe USA paluszki w tym maczały, już nie takich usadzali w imię wolności, a po Trumpie to wszystkiego spodziewać się można.
dex
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:18
pike napisał:
Market Trader napisał:
Ten gość na tyle rozsądnie przedstawia swoje wizję, że chcę się go posłuchać, i w sumie odnośnie chin to sam jestem ciekaw co będzie dalej, bo myślę że może być spore ciśnienie żeby chińczyków odciąć jako dostarczyciela wszystkiego i najtańszego po tym jak cały świat potraktowały z informacjami o koronawirusie, podobno już pozwy przeciw nim są przygotowywane i to na astronomiczne kwoty. A że chińska gospodarka eksportem stoi może to chińczyków wyprostować i to znacząco.
Kapitalizm to jest bańka, gdy spada populacja w wieku produkcyjnym. Bo samo słowo kapitalizm pochodzi od słowa capita, czyli głowa, więc kapitalizm znaczy pogłowizm. Kapitalizm jest wtedy, gdy jest dodatnia realna stopa zwrotu, która pochodzi z tego, że w przyszłości będzie więcej osób na rynku. Kapitalizm skończył się w momencie, gdy realne stopy procentowe spadły poniżej zera, czyli długoterminowe stopy są poniżej tempa wzrostu wynagrodzeń. Teraz jest korporacjonizm.
Ostatnio zmieniony przez dex dnia Sob 25 Kwi 2020, 22:30, w całości zmieniany 1 raz
pike UFOTrader Junior
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:24
W ogóle to w medycynie powinna być prosta zasada. Jeśli pacjent nie wyzdrowiał, to lekarz nie dostaje pieniędzy. Od razu by się przyznali co umieją leczyć, a co nie.
Jak to mi napisał Diabeł nie patrze tu pod kątem moralnym ale biznesowym, przecież takie testy w prywatnej firmie to wręcz żyła złota bo jaką odpowiedzialność mają ? mogą trzepać leszcza aż miło zrobią test wynik negatywny, kasa zainkasowana, klient też zadowolony bo zdrowy a to najważniejsze, a jakby ewentualnie nawet zachorował to co za problem mu list przygotować że za wcześnie przyszedł i nie mogli wykryć ? Ja myślę że już są tacy testujący, bo każda sytuacja stwarza nowe możliwości tak samo jak na giełdzie, temu też się dziwie że Market stary wyjadacz dał się złapać jak wróbelek na plewę to ja mu bez testu mogę powiedzieć że na 99% będzie negatywny, ale że o jądra dbam to żadnego na to nie stawiam
Reser
Liczba postów : 110962 Registration date : 30/08/2007
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:28
dex napisał:
Market Trader napisał:
Piotrek691 napisał:
Market Trader napisał:
Za 3 tygodnie galerie handlowe na pełnej qrwie ruszą. Ciekawe jak to wplynie na dane zachorowań.
Pewnie nijak bo ludziska będą się bali zbliżać do siebie. Ja jestem ciekawy czy ludzie rzucą się znowu na sklepy, starbucksy i inne atrakcje w galeriach jak przedtem? Wątpię. Raczej myślę, że dopiero wtedy jak znikną ograniczenia z wirusem ludzie zdadzą sobie sprawę, że "Król jest nagi", a gospodarka w ciężkiej dooooopie.
Może sie ogarną z tym ślepym pędem konsumpcjonistycznym do qpowania zachcianek typu instant za pieniądze, które dopiero mają zarobić. Spoleczenstwu to na dobre wyjdzie. Czy maDki 500+ stosują jakieś planowanie budżetu domowego? Bachor drze ryja bo chce loda w galerii no to trza qpić a jak zabraknie to Jarek sypnie albo jakiemuś frajerowi sie dupy da.
Nie wiem skąd ta niechęć bezdzietnych do bachorów i rodziców. Bo nie widzę odwrotnej niechęci rodziców do bezdzietnych, choć to bezdzietni są beneficjentami systemu, a nie rodzice. Zwłaszcza systemu emerytalnego.
Wychowanie dziecka nigdy nie było tak trudne jak obecnie, szczególnie w mieście. W każdym sklepie słodycze na poziomie oczu dziecka, ale to nie sklepy, tylko rodzice są winni. Nie można wypuścić dziecka z domu samego, bo wszędzie samochody, więc rodzice chodzą z dziećmi do galerii, by zapłacić za opiekę nad dzieckiem i mieć chwilę na zrobienie zakupów. Praktycznie nie ma szans na miejsce w żłobku publicznym, więc trzeba płacić za prywatne. Szkoły publiczne tak niski poziom, że też tylko prywatne mają sens.
Im mniej rodzi się dzieci, tym więcej kosztuje ich wychowanie, i niższa jakość świadczeń publicznych dla nich.
A co to za argument z dupy? To trzeba nauczyć bezpiecznego poruszania się po mieście a nie łażenia jak krowa po łące skosem przez czerwone światło itp. Mnie wqrwiają gnojki gdy beczą, drą te ryje. Czasem w sklepie się taki zacznie drzeć że qrwicy można dostać. To właśnie przez słodycze na wysokości oczu. Ujebie się na batonika i pysk potrafi godzinę piłować. Miejsce w publicznym żłobq to trzeba być z patologii bo słyszałem że tylko takim przyznają. Nie wystarcza tylko bieda, musi być jeszcze patola.
Z drugiej strony posiadanie potomstwa to nie jest żaden obowiązek a raczej zachcianka, taki bardziej kaprys na zasadzie chcesz mieć to się licz z wydatkami.
dex
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:38
Market Trader napisał:
dex napisał:
Market Trader napisał:
Piotrek691 napisał:
Market Trader napisał:
Za 3 tygodnie galerie handlowe na pełnej qrwie ruszą. Ciekawe jak to wplynie na dane zachorowań.
Pewnie nijak bo ludziska będą się bali zbliżać do siebie. Ja jestem ciekawy czy ludzie rzucą się znowu na sklepy, starbucksy i inne atrakcje w galeriach jak przedtem? Wątpię. Raczej myślę, że dopiero wtedy jak znikną ograniczenia z wirusem ludzie zdadzą sobie sprawę, że "Król jest nagi", a gospodarka w ciężkiej dooooopie.
Może sie ogarną z tym ślepym pędem konsumpcjonistycznym do qpowania zachcianek typu instant za pieniądze, które dopiero mają zarobić. Spoleczenstwu to na dobre wyjdzie. Czy maDki 500+ stosują jakieś planowanie budżetu domowego? Bachor drze ryja bo chce loda w galerii no to trza qpić a jak zabraknie to Jarek sypnie albo jakiemuś frajerowi sie dupy da.
Nie wiem skąd ta niechęć bezdzietnych do bachorów i rodziców. Bo nie widzę odwrotnej niechęci rodziców do bezdzietnych, choć to bezdzietni są beneficjentami systemu, a nie rodzice. Zwłaszcza systemu emerytalnego.
Wychowanie dziecka nigdy nie było tak trudne jak obecnie, szczególnie w mieście. W każdym sklepie słodycze na poziomie oczu dziecka, ale to nie sklepy, tylko rodzice są winni. Nie można wypuścić dziecka z domu samego, bo wszędzie samochody, więc rodzice chodzą z dziećmi do galerii, by zapłacić za opiekę nad dzieckiem i mieć chwilę na zrobienie zakupów. Praktycznie nie ma szans na miejsce w żłobku publicznym, więc trzeba płacić za prywatne. Szkoły publiczne tak niski poziom, że też tylko prywatne mają sens.
Im mniej rodzi się dzieci, tym więcej kosztuje ich wychowanie, i niższa jakość świadczeń publicznych dla nich.
A co to za argument z dupy? To trzeba nauczyć bezpiecznego poruszania się po mieście a nie łażenia jak krowa po łące skosem przez czerwone światło itp. Mnie wqrwiają gnojki gdy beczą, drą te ryje. Czasem w sklepie się taki zacznie drzeć że qrwicy można dostać. To właśnie przez słodycze na wysokości oczu. Ujebie się na batonika i pysk potrafi godzinę piłować. Miejsce w publicznym żłobq to trzeba być z patologii bo słyszałem że tylko takim przyznają. Nie wystarcza tylko bieda, musi być jeszcze patola.
Z drugiej strony posiadanie potomstwa to nie jest żaden obowiązek a raczej zachcianka, taki bardziej kaprys na zasadzie chcesz mieć to się licz z wydatkami.
Drą się, bo są nieszczęśliwe i samotne. Z tego co pamiętam z lat 80, gdy było pełno dzieci i byłem jednym z nich, to piszczały z radości, a nie darły mordę.
Poza tym założenie rodziny to taka sama aktywność jak robieni kupy, nie żadna zachcianka. Na normalnym rynku każdy rządzi mógłby opłacić wychowanie dziecka wystawiając w jego imieniu weksel, które to dziecko wykupi w przyszłości. Wydaje się to niemoralne, ale czym są obligacje, z których państwo finansuje swoją działalność, jeśli nie hurtowymi wekslami, które dzieci będą musiały spłacić? Dzieci się samofinansują, ale to prawo zostało im zabrane przez państwa i banki.
Ostatnio zmieniony przez dex dnia Sob 25 Kwi 2020, 22:56, w całości zmieniany 3 razy
Reser
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:38
Jak to mi napisał Diabeł nie patrze tu pod kątem moralnym ale biznesowym, przecież takie testy w prywatnej firmie to wręcz żyła złota bo jaką odpowiedzialność mają ? mogą trzepać leszcza aż miło zrobią test wynik negatywny, kasa zainkasowana, klient też zadowolony bo zdrowy a to najważniejsze, a jakby ewentualnie nawet zachorował to co za problem mu list przygotować że za wcześnie przyszedł i nie mogli wykryć ? Ja myślę że już są tacy testujący, bo każda sytuacja stwarza nowe możliwości tak samo jak na giełdzie, temu też się dziwie że Market stary wyjadacz dał się złapać jak wróbelek na plewę to ja mu bez testu mogę powiedzieć że na 99% będzie negatywny, ale że o jądra dbam to żadnego na to nie stawiam
No może i głupotę walnąłem ale panika mnie ogarnęła jak wyczytałem, że w niektórych przypadkach w ciągu godzin potrafi się dramatycznie stan zdrowia załamać. Ostatnio 18-letni leszcz kipnął Odpowiedzialność jakaś jest bo wynik jest automatycznie przekazywany do Sanepidu. To jest normalne badanie jak wiele innych, równie dobrze możesz powątpiewać czy np wyniki z krwi morfolofia czy cokolwiek ci nie spreparowali takie byś był na papierze zdrowy. Raczej nie sądzę by robili wały z wynikami badań bo po co? Za to jest kryminał a w sumie czy wyjdzie tak czy srak to im to rybka. Obsrany jestem tą sytuacją, windy przestałem używać.
pike UFOTrader Junior
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:40
dex napisał:
pike napisał:
Market Trader napisał:
Kapitalizm to jest bańka, gdy spada populacja w wieku produkcyjnym. Bo samo słowo kapitalizm pochodzi od słowa capita, czyli głowa, więc kapitalizm znaczy pogłowie. Kapitalizm jest wtedy, gdy jest dodatnia realna stopa zwrotu, która pochodzi z tego, że w przyszłości będzie więcej osób na rynku. Kapitalizm skończył się w momencie, gdy realne stopy procentowe spadły poniżej zera, czyli długoterminowe stopy są poniżej tempa wzrostu wynagrodzeń. Teraz jest korporacjonizm.
Ale jak się wsłuchasz w to co on tam mówi to odmiana kapitalizmu lansowana przez chiny jest inna niż wszystkie poprzednie, tam jest protekcjonizm państwa, wiec to nie jest wolny rynek a wykorzystywanie taniej siły roboczej a w niektórych wypadkach też ludzi zmuszanych do roboty (więzienie i inne tego typu ośrodki) do tworzenia tego kapitalizmu, więc z góry mają przewagę i to wykorzystują o czym świadczy ich rozwój i to w jakim tempie nie ma i pewnie nie było innego kraju o takim wzroście gospodarczym, i to nie okazjonalnym jedno-dwu rocznym ale tam od ilu 20 - 30 lat ? A co to korporacjonizmu to się muszę z Tobą nie zgodzić odnośnie tego co wcześniej pisałeś że są po to żeby ludzi zatrudniać którzy nic nie robią, zgoda jest sporo takich, ale też jest jeszcze większa liczba tych którzy zapracowują się na śmierć w tych kołchozach w imię wyścigu szczurów dążenia na szczyt, gdyby korporację ich nie wykorzystywały to dawno by upadły bo one są nastawione za zysk za wszelką cenę, więc można faktycznie mieć ciepłą posadkę i brać kasę za nic, ale jest dziesięciu innych często młodych na dorobku którzy płacą za tą ciepłą posadkę swoją robotą po 12-14 godzin w nadziei że i oni taką posadkę kiedyś otrzymają.
Reser
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:41
dex napisał:
Market Trader napisał:
dex napisał:
Market Trader napisał:
Piotrek691 napisał:
Market Trader napisał:
Drą się, bo są nieszczęśliwe i samotne. Z tego co pamiętam z lat 80, gdy było pełno dzieci i byłem jednym z nich, to piszczały z radości, a nie darły mordę.
Rozpuszczone bachory przez rodziców i tyle. Co te gnojki mają z tymi słodyczami? Cukier dla gówniaka to jak narkotyk dla ćpuna, nie dostanie działki to drze mordę. To wina przyzwyczajania do cukru od najmłodszych lat i to darcie pyska jest objawem głodu cukrowego.
Ostatnio zmieniony przez Market Trader dnia Sob 25 Kwi 2020, 22:43, w całości zmieniany 1 raz
dziadek Admin
Temat: Re: UFO 25-26 04 2020 r. Weekend Sob 25 Kwi 2020, 22:41